jasiek71 15.06.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 i tu nie do końca masz rację, to jest układ niskotemperaturowy więc ma dosyć dużą sprawność i byś się zdziwił co możeporobiłem trochę doświadczeń zapisków(pamiętasz wcześniejsze posty o kartce ołówku i termometrach) i mam jakąś wiedzę praktyczną na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Nie do końca rozumiem jak to ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Nie do końca rozumiem jak to ma wyglądać. ogromny panel na ścianie który grzeje powietrze a nie wodę ten sam panel od wiosny do jesieni grzeje wodę przez wymiennik woda - powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.06.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 ogromny panel na ścianie który grzeje powietrze a nie wodę ten sam panel od wiosny do jesieni grzeje wodę przez wymiennik woda - powietrze Jak już robisz taki panel powietrzny, to możesz latem wykorzystać do wspomagania wentylacji, jako tzw. komin słoneczny. Kolektor musiałby pobierać powietrze z domu. Jeżeli do tego dodasz rurowy lub żwirowy gruntowy wymiennik ciepła otrzymasz samoczynnie działający układ utrzymujący we wnętrzu domu właściwą temperaturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jak już robisz taki panel powietrzny, to możesz latem wykorzystać do wspomagania wentylacji, jako tzw. komin słoneczny. Kolektor musiałby pobierać powietrze z domu. Jeżeli do tego dodasz rurowy lub żwirowy gruntowy wymiennik ciepła otrzymasz samoczynnie działający układ utrzymujący we wnętrzu domu właściwą temperaturę . niepotrzebne komplikowanie całości(system przepustnic, sterowniki), mam WM i GWC z dość mocno rozbudowanym sterowaniem:). powiem tak"im bardziej w las tym więcej drzew", to ma być proste jak cep, nie ma potrzeby komplikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 niepotrzebne komplikowanie całości(system przepustnic, sterowniki), mam WM i GWC z dość mocno rozbudowanym sterowaniem:). powiem tak"im bardziej w las tym więcej drzew", to ma być proste jak cep, nie ma potrzeby komplikować Podoba mi się, czekamy na efekty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 chyba powoli zaczynamy odbiegać od tematu, proponuję zmienić na "solar tymi ręcami robiony",ostatnio coś tam napisałem o grzaniu wody powietrzem więc łatwiej będzie się trzymać tematu. Tutaj tylko zaśmiecamy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Takie może głupie ale zawsze jakieś przemyślenia. Jeżeli mamy własną studnię i podlewamy z niej ogród, to czy nie warto przepuścić kilkaset metrów rurek pod dachówkami? Nie dość że schłodzi się nam dach to jeszcze woda ogrzeje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Takie może głupie ale zawsze jakieś przemyślenia. Jeżeli mamy własną studnię i podlewamy z niej ogród, to czy nie warto przepuścić kilkaset metrów rurek pod dachówkami? Nie dość że schłodzi się nam dach to jeszcze woda ogrzeje;) pod dachówkami nie ma szans za duża bezwładność a przez to dużo niższe temperatury, poza tym korowód ze spuszczaniem na zimę itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Kiedyś ktoś na tym forum coś podobnego planował. Miał dać znać jakie efekty, ale zamilkł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.06.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Takie może głupie ale zawsze jakieś przemyślenia. Jeżeli mamy własną studnię i podlewamy z niej ogród, to czy nie warto przepuścić kilkaset metrów rurek pod dachówkami? Nie dość że schłodzi się nam dach to jeszcze woda ogrzeje;)Jak już chcesz wykorzystać dach, to puść zraszacz wzdłuż kalenicy i ogrzaną wodę odbieraj z rynien. Jest to bardzo efektywny sposób chłodzenia dachu, a przy okazji ogrzewania wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 odnośnie studni do podlewania to możemy wykorzystać do chłodzenia domu, wystarczy zwykły klimakonwektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jak już chcesz wykorzystać dach, to puść zraszacz wzdłuż kalenicy i ogrzaną wodę odbieraj z rynien. Jest to bardzo efektywny sposób chłodzenia dachu, a przy okazji ogrzewania wody . a wieczorem skacz do beczki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.06.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jak już chcesz wykorzystać dach, to puść zraszacz wzdłuż kalenicy i ogrzaną wodę odbieraj z rynien. Jest to bardzo efektywny sposób chłodzenia dachu, a przy okazji ogrzewania wody .dobry pomysł mała stacja uzdatniania wody, ogromny pojemnik na nią i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.06.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jak już chcesz wykorzystać dach, to puść zraszacz wzdłuż kalenicy i ogrzaną wodę odbieraj z rynien. Jest to bardzo efektywny sposób chłodzenia dachu, a przy okazji ogrzewania wody . Na początku pewnie będzie sssyyytttt i mgła dookoła, ale później już jakoś pójdzie:D Jest tego jeden minus, brak ciśnienia wody z rynien:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Na początku pewnie będzie sssyyytttt i mgła dookoła, ale później już jakoś pójdzie:D Jest tego jeden minus, brak ciśnienia wody z rynien:( dachem wody nie zagotujesz:bash: w porywach złapie z 70* jak go nie będziesz polewał wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.06.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jest tego jeden minus, brak ciśnienia wody z rynien:(To zależy na jakiej wysokości wykonasz odbiór wody z rynny. Rynny są zazwyczaj na wysokości min. 3-4m. To wystarczy, żeby wodę rozprowadzić po ogrodzie (o takim zastosowaniu podgrzanej wody myślałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 tak ku ścisłości danych; mamy 13,45 po południu, słońce przebija sie od czasu do czasu przez chmury oto moje obserwacje;temp na zewnątrz 25.1temp. dachu od wschodu (pod blachą) 38.7temp. ściany od południa 39.4 a dokładnie elewacji na styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.07.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Panowie, ustaliliśmy że na dachowe dobrym rozwiązaniem są markizy. Nie zaciemniają całkowicie pomieszczenia a zatrzymują wystarczającą ilość ciepła słonecznego. Proponuję przejść dalej;) Jaka jest trwałość tych markiz - czy na zimę trzeba je demontować ? Chodzi o te na okna dachowe: http://allegro.pl/markiza-roleta-okno-dachowe-velux-m00-odbierz120zl-i1687454781.html Zastanawiam się także nad markizami nad wyjście na ogród [mam je z południowej strony] - co sądzicie o takich markizach: http://allegro.pl/markizy-markiza-roleta-300x200-zielona-herbata-i1688486502.html Czy są trwałe i da radę je tak zamontować na kotwach chemicznych Fischer oczywiście [ściany z Poromur 25 + 15 cm styro + tynk], żeby przy prędkościach wiatru do 10 m/s nie wyrwało jej ani nie uszkodziło tynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.07.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Nie jesteś blady tylko jesteś czerwony . Blady to ja jestem bo w domu mam chłodek a nie skwar:). Tak na marginesie ilu was tu jest co mają takie problemy zaledwie kilka osób wiec chyba to o czymś świadczy ? Raczej należałoby spytać ilu nie ma z tym problemu - na razie jesteś pierwszy i jedyny, więc zdradź nam maluczkim jak wykonać docieplenie poddasza "prawidłowo" żeby się dom nie nagrzewał [tak jak u Ciebie] bo może wszyscy robią to źle a u Ciebie jedynego jest jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts