Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i tu nie do końca masz rację, to jest układ niskotemperaturowy więc ma dosyć dużą sprawność i byś się zdziwił co może

porobiłem trochę doświadczeń zapisków(pamiętasz wcześniejsze posty o kartce ołówku i termometrach) i mam jakąś wiedzę praktyczną na ten temat

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie do końca rozumiem jak to ma wyglądać.

ogromny panel na ścianie który grzeje powietrze a nie wodę;)

ten sam panel od wiosny do jesieni grzeje wodę przez wymiennik woda - powietrze

ogromny panel na ścianie który grzeje powietrze a nie wodę;)

ten sam panel od wiosny do jesieni grzeje wodę przez wymiennik woda - powietrze

Jak już robisz taki panel powietrzny, to możesz latem wykorzystać do wspomagania wentylacji, jako tzw. komin słoneczny.

Kolektor musiałby pobierać powietrze z domu.

Jeżeli do tego dodasz rurowy lub żwirowy gruntowy wymiennik ciepła otrzymasz samoczynnie działający układ utrzymujący we wnętrzu domu właściwą temperaturę :).

Jak już robisz taki panel powietrzny, to możesz latem wykorzystać do wspomagania wentylacji, jako tzw. komin słoneczny.

Kolektor musiałby pobierać powietrze z domu.

Jeżeli do tego dodasz rurowy lub żwirowy gruntowy wymiennik ciepła otrzymasz samoczynnie działający układ utrzymujący we wnętrzu domu właściwą temperaturę :).

niepotrzebne komplikowanie całości(system przepustnic, sterowniki), mam WM i GWC z dość mocno rozbudowanym sterowaniem:). powiem tak"im bardziej w las tym więcej drzew", to ma być proste jak cep, nie ma potrzeby komplikować;)

niepotrzebne komplikowanie całości(system przepustnic, sterowniki), mam WM i GWC z dość mocno rozbudowanym sterowaniem:). powiem tak"im bardziej w las tym więcej drzew", to ma być proste jak cep, nie ma potrzeby komplikować;)

Podoba mi się, czekamy na efekty:)

chyba powoli zaczynamy odbiegać od tematu, proponuję zmienić na "solar tymi ręcami robiony",ostatnio coś tam napisałem o grzaniu wody powietrzem więc łatwiej będzie się trzymać tematu. Tutaj tylko zaśmiecamy;)
Takie może głupie ale zawsze jakieś przemyślenia. Jeżeli mamy własną studnię i podlewamy z niej ogród, to czy nie warto przepuścić kilkaset metrów rurek pod dachówkami? Nie dość że schłodzi się nam dach to jeszcze woda ogrzeje;)
Takie może głupie ale zawsze jakieś przemyślenia. Jeżeli mamy własną studnię i podlewamy z niej ogród, to czy nie warto przepuścić kilkaset metrów rurek pod dachówkami? Nie dość że schłodzi się nam dach to jeszcze woda ogrzeje;)

pod dachówkami nie ma szans za duża bezwładność a przez to dużo niższe temperatury, poza tym korowód ze spuszczaniem na zimę itd. itp.

Jak już chcesz wykorzystać dach, to puść zraszacz wzdłuż kalenicy i ogrzaną wodę odbieraj z rynien. Jest to bardzo efektywny sposób chłodzenia dachu, a przy okazji ogrzewania wody :).
Jak już chcesz wykorzystać dach, to puść zraszacz wzdłuż kalenicy i ogrzaną wodę odbieraj z rynien. Jest to bardzo efektywny sposób chłodzenia dachu, a przy okazji ogrzewania wody :).

a wieczorem skacz do beczki;)

dobry pomysł :) mała stacja uzdatniania wody, ogromny pojemnik na nią i już ;)

Na początku pewnie będzie sssyyytttt i mgła dookoła, ale później już jakoś pójdzie:D

Jest tego jeden minus, brak ciśnienia wody z rynien:(

Na początku pewnie będzie sssyyytttt i mgła dookoła, ale później już jakoś pójdzie:D

dachem wody nie zagotujesz:bash: w porywach złapie z 70* jak go nie będziesz polewał wodą:D

To zależy na jakiej wysokości wykonasz odbiór wody z rynny.

Rynny są zazwyczaj na wysokości min. 3-4m. To wystarczy, żeby wodę rozprowadzić po ogrodzie (o takim zastosowaniu podgrzanej wody myślałem).

tak ku ścisłości danych;

mamy 13,45 po południu, słońce przebija sie od czasu do czasu przez chmury oto moje obserwacje;

temp na zewnątrz 25.1

temp. dachu od wschodu (pod blachą) 38.7

temp. ściany od południa 39.4 a dokładnie elewacji na styropianie

• 4 weeks później...
Panowie, ustaliliśmy że na dachowe dobrym rozwiązaniem są markizy. Nie zaciemniają całkowicie pomieszczenia a zatrzymują wystarczającą ilość ciepła słonecznego.

Proponuję przejść dalej;)

Jaka jest trwałość tych markiz - czy na zimę trzeba je demontować ?

Chodzi o te na okna dachowe:

http://allegro.pl/markiza-roleta-okno-dachowe-velux-m00-odbierz120zl-i1687454781.html

Zastanawiam się także nad markizami nad wyjście na ogród [mam je z południowej strony] - co sądzicie o takich markizach:

http://allegro.pl/markizy-markiza-roleta-300x200-zielona-herbata-i1688486502.html

Czy są trwałe i da radę je tak zamontować na kotwach chemicznych Fischer oczywiście [ściany z Poromur 25 + 15 cm styro + tynk], żeby przy prędkościach wiatru do 10 m/s nie wyrwało jej ani nie uszkodziło tynku ?

Nie jesteś blady tylko jesteś czerwony :). Blady to ja jestem bo w domu mam chłodek a nie skwar:). Tak na marginesie ilu was tu jest co mają takie problemy zaledwie kilka osób wiec chyba to o czymś świadczy ?

Raczej należałoby spytać ilu nie ma z tym problemu - na razie jesteś pierwszy i jedyny, więc zdradź nam maluczkim jak wykonać docieplenie poddasza "prawidłowo" żeby się dom nie nagrzewał [tak jak u Ciebie] bo może wszyscy robią to źle a u Ciebie jedynego jest jak trzeba ;)