jasiek71 09.07.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Dziwnym zbiegiem okolicznosci, najwiecej narzekan o nagrzewaniu sie pomieszczen slysze od osob posiadajacych namiastke wentylacji mechanicznej w postaci zainstalowanego rekuperatora jeżeli wszyscy mamy namiastki... to jak wygląda ta prawdziwa wentylacja mechaniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Jaka jest trwałość tych markiz - czy na zimę trzeba je demontować ? Chodzi o te na okna dachowe: http://allegro.pl/markiza-roleta-okno-dachowe-velux-m00-odbierz120zl-i1687454781.html Mam je drugi sezon i nawet przy mocnych wiatrach nic się z nimi nie stało. Zimą mam je zwyczajnie zwinięte. Zimą słoneczka nie marnujemy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dziwnym zbiegiem okolicznosci, najwiecej narzekan o nagrzewaniu sie pomieszczen slysze od osob posiadajacych namiastke wentylacji mechanicznej w postaci zainstalowanego rekuperatora Masz częściową rację. Mam reku bez bypassa i w zeszłym roku miałem poważne problemy. Dokupiłem kasetkę letnią i w nocy mocniej wentyluję. Jest naprawdę dużo lepiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.07.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Nie wiem czy u mnie jednego jest tak jak trzeba, ale u moich znajomych których znam również nie ma większego problemu z nagrzewaniem się poddasza. U mnie w najcieplejszym pokoju na poddaszu jest w dalszym ciągu nie więcej niż 22 stopnie . Docieplałem skosy dachu sam wiec wiem że nie ma najmniejszej szczeliny którędy ciepło lub gorące powietrze by mogło się przedostać. Wentylacje mam grawitacyjną, dom z betonu komórkowego który również nie akumuluje ciepła. Na wełnie jest ułożona folia z powłoką aluminiową ale akurat wątpię czy ona coś daje. Może u nas w bielsku słońce mniej grzeje albo mam takie szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 10.07.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Czy czerpnia wentylacji od strony północnej coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 bladyy78 - ile masz okien polaciowych (i pionowych na poddaszu) i z jakich stron swiata ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 jeżeli wszyscy mamy namiastki... to jak wygląda ta prawdziwa wentylacja mechaniczna? Akurat Twoja wentylacja bez problemu może zastąpić wietrzenie. Może być co najwyżej problem z hałasem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Czy czerpnia wentylacji od strony północnej coś pomoże Latem niewiele . Od pólnocy słońce operuje wczesnym rankiem i pod wieczór (wtedy akurat powietrze jest najbardziej nagrzane). Lepsze jest miejsce dobrze zacienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Masz częściową rację. Mam reku bez bypassa i w zeszłym roku miałem poważne problemy. Dokupiłem kasetkę letnią i w nocy mocniej wentyluję. Jest naprawdę dużo lepiej;) Kaseta letnia w nocy oczywiście pomoże, ale w dzień pogarsza sprawę . No chyba, że masz GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Kaseta letnia w nocy oczywiście pomoże, ale w dzień pogarsza sprawę . No chyba, że masz GWC. Jeszcze nie mam, znaczy mam częściowo:D. Ot zwyczajny brak funduszy. W dzień reku ustawiony mam na 20%, w nocy na 60. Dalej robi się w nocy zbyt głośny w pokoju u syna gdzie jest do niego najbliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.07.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Coś mi tu nie gra Panowie i Panie . To znaczy ,ze WM lub Reku ma byśpanaceum na nagrzewanie się od słońca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Coś mi tu nie gra Panowie i Panie . To znaczy ,ze WM lub Reku ma byś panaceum na nagrzewanie się od słońca ? Witamy enia:) Sama wentylacja niewiele. Ot po prostu nie ma potrzeby otwierania okien i zaprzyjaźniania się z mieszkańcami naszej planety. Czasami po zaprzyjaźnieniu się z nami mogą tracić licencję na latanie:D Ale GWC... Tutaj można już uzyskać efekt zwolnionego nagrzewania się domku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.07.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witamy enia:) Sama wentylacja niewiele. Ot po prostu nie ma potrzeby otwierania okien i zaprzyjaźniania się z mieszkańcami naszej planety. Czasami po zaprzyjaźnieniu się z nami mogą tracić licencję na latanie:D Ale GWC... Tutaj można już uzyskać efekt zwolnionego nagrzewania się domku;) Na "lotników" mam siatkę . A na nagrzewanie mam konstrukcję budynku taka , że mi czasem d*pa marznie w środku lata. Fakt ,ze dopiero przy trzecim domu załapałem o co kaman. Wentylacja (grawitacyjna !) służy mi do wentylowania , a nie spełniania nadprzyrodzonych zdolności typu schładzanie , nagrzewanie i inne nowoczesne, niesprawdzone w naszym kraju i niedopracowane cuda techniki ...pozdrawiam żeglarzy ; jak tam Bytyń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.07.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Na "lotników" mam siatkę . A na nagrzewanie mam konstrukcję budynku taka , że mi czasem d*pa marznie w środku lata. Fakt ,ze dopiero przy trzecim domu załapałem o co kaman. czyli o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.07.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) czyli o co kaman? Dom bez poddasza użytkowego . Dobrze wentylowany (dziurawy)strych jako bufor... Jeśli piętrowy , to też ze strefą buforową... Edytowane 10 Lipca 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.07.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 ...pozdrawiam żeglarzy ; jak tam Bytyń ? Eee tam Bytyń, właśnie z tygodniowego rejsu po Mazurach wróciłem:) Tam dopiero było ciężko, mówię ci eniu:D A co do siatki. Może i pomoże na dorosłe, ale dzieciaczki się i tak prześlizgną, a potem hodujemy je na własnej krwi:) A co jak ci pod nosem wybudują autostradę A-ileś tam, a sąsiad otworzy zakład naprawczy Wartburgów? A co jeśli ktoś jest uczulony na pyłki? Z wentylacją mechaniczną (dobrze zrobioną) nie ma co dyskutować. Kiedyś na taki luksus stać było nielicznych (hotele, pensjonaty itp.), dzisiaj ceny zeszły na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.07.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Eee tam Bytyń, właśnie z tygodniowego rejsu po Mazurach wróciłem:) Tam dopiero było ciężko, mówię ci eniu:D A co do siatki. Może i pomoże na dorosłe, ale dzieciaczki się i tak prześlizgną, a potem hodujemy je na własnej krwi:) A co jak ci pod nosem wybudują autostradę A-ileś tam, a sąsiad otworzy zakład naprawczy Wartburgów? A co jeśli ktoś jest uczulony na pyłki? Z wentylacją mechaniczną (dobrze zrobioną) nie ma co dyskutować. Kiedyś na taki luksus stać było nielicznych (hotele, pensjonaty itp.), dzisiaj ceny zeszły na ziemię Pewnie niedługo wszyscy usłyszymy komendę "maski włóż" , i nasze dywagacje będziemy z sentymentem wspominać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.07.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Kilka spostrzeżeń: Mam zainstalowane na oknach dachowych zewnętrzne folie przeciwsłoneczne oraz markizy. Co prawda tylko na czterech z pięciu, ale i tak efekt jest zadowalający. Przed foliami próbowałem z roletami wewnętrznymi gumowanymi. Krótko mówiąc do zmniejszenia nasłonecznienia średnio się nadają. Przy 30oC na zewnątrz na rolecie było 40oC a na wewnętrznej powierzchni okna 50 (pomiary pirometrem). Po zainstalowaniu folii przeciwsłonecznych temperatura spadła do 32-33oC. Później przyszły jeszcze markizy i to pozwoliło uzyskać 26-28oC na wewnętrznej powierzchni okna. Dla porównania pokój wschodnio południowy z jednym oknem 90x150 elewacyjnym (potrójna szyba) przysłonięta aluminiową roletą zewnętrzną oraz jednym oknem dachowym 78x114 (folia+markiza) jest nawet o 1oC cieplejszy niż pokój (sypialnia) południowo zachodni z dwoma oknami dachowymi 78x114 (folia+markiza). Dlaczego markizy i folie? No cóż najpierw znalazłem markizy. A dopiero później folie. Z tym,że zanim markizy przyjechały folie już zamontowałem. Jestem z tych osłon naprawdę zadowolony. Przed instalacją foli i markiz. Temperatura w sypialni dochodziła do 24oC. Teraz jest sympatyczne 21-22 średnio w całym domu. Do schłodzenia po dniu słonecznym wykorzystuję niższe temperatury nocą. Uwaga mam WM cały czas uruchomioną i nocą otwieram okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.07.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Pytanie teraz brzmi. Czy mając markizy te folie coś jeszcze dadzą? Zrobiłeś pomiary najpierw na folii a później foli+markiza, ciekawe jakie były by wyniki gdybyś zrobił najpierw markizę i zmierzył temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.07.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Nie wiem jak by było, ale markizy mam czarne sic! o inne ciężko bo okna mam nie firmowe i podobno brudziły by się. Odnoszę wrażenie, że same folie powinny wystarczyć. Folie zaciemniają mniej niż markizy. Akurat w sypialni mi to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts