Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaka jest trwałość tych markiz - czy na zimę trzeba je demontować ?

Chodzi o te na okna dachowe:

http://allegro.pl/markiza-roleta-okno-dachowe-velux-m00-odbierz120zl-i1687454781.html

Mam je drugi sezon i nawet przy mocnych wiatrach nic się z nimi nie stało. Zimą mam je zwyczajnie zwinięte. Zimą słoneczka nie marnujemy;)

Dziwnym zbiegiem okolicznosci, najwiecej narzekan o nagrzewaniu sie pomieszczen slysze od osob posiadajacych namiastke wentylacji mechanicznej w postaci zainstalowanego rekuperatora :D

Masz częściową rację. Mam reku bez bypassa i w zeszłym roku miałem poważne problemy. Dokupiłem kasetkę letnią i w nocy mocniej wentyluję. Jest naprawdę dużo lepiej;)

Nie wiem czy u mnie jednego jest tak jak trzeba, ale u moich znajomych których znam również nie ma większego problemu z nagrzewaniem się poddasza. U mnie w najcieplejszym pokoju na poddaszu jest w dalszym ciągu nie więcej niż 22 stopnie :). Docieplałem skosy dachu sam wiec wiem że nie ma najmniejszej szczeliny którędy ciepło lub gorące powietrze by mogło się przedostać. Wentylacje mam grawitacyjną, dom z betonu komórkowego który również nie akumuluje ciepła. Na wełnie jest ułożona folia z powłoką aluminiową ale akurat wątpię czy ona coś daje. Może u nas w bielsku słońce mniej grzeje :) albo mam takie szczęście.

Masz częściową rację. Mam reku bez bypassa i w zeszłym roku miałem poważne problemy. Dokupiłem kasetkę letnią i w nocy mocniej wentyluję. Jest naprawdę dużo lepiej;)

Kaseta letnia w nocy oczywiście pomoże, ale w dzień pogarsza sprawę :(.

No chyba, że masz GWC.

Kaseta letnia w nocy oczywiście pomoże, ale w dzień pogarsza sprawę :(.

No chyba, że masz GWC.

Jeszcze nie mam, znaczy mam częściowo:D. Ot zwyczajny brak funduszy.

W dzień reku ustawiony mam na 20%, w nocy na 60. Dalej robi się w nocy zbyt głośny w pokoju u syna gdzie jest do niego najbliżej.

Coś mi tu nie gra Panowie i Panie . To znaczy ,ze WM lub Reku ma byś

panaceum na nagrzewanie się od słońca ?

Witamy enia:)

Sama wentylacja niewiele. Ot po prostu nie ma potrzeby otwierania okien i zaprzyjaźniania się z mieszkańcami naszej planety. Czasami po zaprzyjaźnieniu się z nami mogą tracić licencję na latanie:D

Ale GWC... Tutaj można już uzyskać efekt zwolnionego nagrzewania się domku;)

Witamy enia:)

Sama wentylacja niewiele. Ot po prostu nie ma potrzeby otwierania okien i zaprzyjaźniania się z mieszkańcami naszej planety. Czasami po zaprzyjaźnieniu się z nami mogą tracić licencję na latanie:D

Ale GWC... Tutaj można już uzyskać efekt zwolnionego nagrzewania się domku;)

Na "lotników" mam siatkę . A na nagrzewanie mam konstrukcję

budynku taka , że mi czasem d*pa marznie w środku lata.

Fakt ,ze dopiero przy trzecim domu załapałem o co kaman.

Wentylacja (grawitacyjna !) służy mi do wentylowania , a nie

spełniania nadprzyrodzonych zdolności typu schładzanie , nagrzewanie

i inne nowoczesne, niesprawdzone w naszym kraju i niedopracowane

cuda techniki :)

...pozdrawiam żeglarzy ; jak tam Bytyń ?

...pozdrawiam żeglarzy ; jak tam Bytyń ?

Eee tam Bytyń, właśnie z tygodniowego rejsu po Mazurach wróciłem:) Tam dopiero było ciężko, mówię ci eniu:D

A co do siatki. Może i pomoże na dorosłe, ale dzieciaczki się i tak prześlizgną, a potem hodujemy je na własnej krwi:)

A co jak ci pod nosem wybudują autostradę A-ileś tam, a sąsiad otworzy zakład naprawczy Wartburgów? A co jeśli ktoś jest uczulony na pyłki? Z wentylacją mechaniczną (dobrze zrobioną) nie ma co dyskutować. Kiedyś na taki luksus stać było nielicznych (hotele, pensjonaty itp.), dzisiaj ceny zeszły na ziemię;)

Eee tam Bytyń, właśnie z tygodniowego rejsu po Mazurach wróciłem:) Tam dopiero było ciężko, mówię ci eniu:D

A co do siatki. Może i pomoże na dorosłe, ale dzieciaczki się i tak prześlizgną, a potem hodujemy je na własnej krwi:)

A co jak ci pod nosem wybudują autostradę A-ileś tam, a sąsiad otworzy zakład naprawczy Wartburgów? A co jeśli ktoś jest uczulony na pyłki? Z wentylacją mechaniczną (dobrze zrobioną) nie ma co dyskutować. Kiedyś na taki luksus stać było nielicznych (hotele, pensjonaty itp.), dzisiaj ceny zeszły na ziemię;)

Pewnie niedługo wszyscy usłyszymy komendę "maski włóż" :D,

i nasze dywagacje będziemy z sentymentem wspominać...

• 3 weeks później...

Kilka spostrzeżeń:

Mam zainstalowane na oknach dachowych zewnętrzne folie przeciwsłoneczne oraz markizy. Co prawda tylko na czterech z pięciu, ale i tak efekt jest zadowalający.

Przed foliami próbowałem z roletami wewnętrznymi gumowanymi. Krótko mówiąc do zmniejszenia nasłonecznienia średnio się nadają. Przy 30oC na zewnątrz na rolecie było 40oC a na wewnętrznej powierzchni okna 50 (pomiary pirometrem). Po zainstalowaniu folii przeciwsłonecznych temperatura spadła do 32-33oC. Później przyszły jeszcze markizy i to pozwoliło uzyskać 26-28oC na wewnętrznej powierzchni okna.

Dla porównania pokój wschodnio południowy z jednym oknem 90x150 elewacyjnym (potrójna szyba) przysłonięta aluminiową roletą zewnętrzną oraz jednym oknem dachowym 78x114 (folia+markiza) jest nawet o 1oC cieplejszy niż pokój (sypialnia) południowo zachodni z dwoma oknami dachowymi 78x114 (folia+markiza).

Dlaczego markizy i folie?

No cóż najpierw znalazłem markizy. A dopiero później folie. Z tym,że zanim markizy przyjechały folie już zamontowałem.

Jestem z tych osłon naprawdę zadowolony. Przed instalacją foli i markiz. Temperatura w sypialni dochodziła do 24oC. Teraz jest sympatyczne 21-22 średnio w całym domu. Do schłodzenia po dniu słonecznym wykorzystuję niższe temperatury nocą.

Uwaga mam WM cały czas uruchomioną i nocą otwieram okna :)