Liwko 27.07.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Mam markizy i choć nie mam pirometru to spróbuje pomierzyć. Może ta folia przy markizach już za wiele nie daje. Edytowane 27 Lipca 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.07.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Poczekajmy na upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.07.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Poczekajmy na upały No oki, mam nadzieję że jeszcze w tym roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.07.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Mam markizy i choć nie mam pirometru to spróbuje pomierzyć. Może ta folia przy markizach już za wiele nie daje. Dla mnie to bardzo istotne, bo folia jest tańsza od markizy na Velux-a ale jest na stałe i nie wiem co lepiej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Akurat Twoja wentylacja bez problemu może zastąpić wietrzenie. Może być co najwyżej problem z hałasem . te klimakonwektory są bardzo ciche, nawet w nocy ledwo da sie usłyszeć jakiś szum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 29.07.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) Przeczytalem caly watek i tak z wlasnego doswiadczenia pisze .... okna dachowe TAK ale od strony polnocy no i moze zachodu (prawie tak mam ja- 4szt zachod , 1 szt poludnie, 1 szt poloc) welna na maksa ( u siebie mam 35 w skosach i ok 40 na stropie) dach ceramika - czarny a do tego jesli ktos juz posada pompe ciepla to klimakonwektory podlaczone do dolnego zrodla PC cichutkie , skuteczne i w porownaniu z klima zerowe koszty uzytkowania klima na 1 pomieszczenie 25m to ok 2KWh U siebie mam 6 klimakonwektorow po ok 60W + pompka obiegowa dolnego zrodla ok 75W razem ok 0,45KWh) i jest chlodno tak , jak sobie ustawie , same sie wlacza i wylacza i naprawde ich nie slysze wiec wszystkie sprawy sa wazne : okna , ocieplenie i chlodzenie Edytowane 29 Lipca 2011 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.07.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 dach ceramika - czarny a do tego jesli ktos juz posada pompe ciepla to klimakonwektory podlaczone do dolnego zrodla PC cichutkie , skuteczne i w porownaniu z klima zerowe koszty uzytkowania klima na 1 pomieszczenie 25m to ok 2KWh U siebie mam 6 klimakonwektorow po ok 60W + pompka obiegowa dolnego zrodla ok 75W razem ok 0,45KWh) i jest chlodno tak , jak sobie ustawie , same sie wlacza i wylacza i naprawde ich nie slysze wiec wszystkie sprawy sa wazne : okna , ocieplenie i chlodzenie Czarny dach to chyba minus a nie plus bo bardzo się nagrzewa ? No i kW pomyliłeś z kWh. Dla posiadaczy PC klimakonwektory to bardzo ciekawe rozwiązanie zwłaszcza, że widzę, że koszt jednego to tylko 286 zł [w Allegro]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 29.07.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Nie daj się tylko nabrać na markizy wewnętrzne - niewiele dają. oj dają dają tylko te w 100% zaciemniające,jak te same zewnętrzne co niby są jeszcze antywłamaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 30.07.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Chcialem napisac o calej sytuacjii aby dac wyobrazenie iz nie jest to dom projektowany przez NASA i stosujac przede wszystkim docieplenie ,nawet przy czarnym dachu mozna osiagnac zadowalajace wyniki. A tak swego czasu gdy wybieralem dachowke zrobilem eksperyment:polozylem 2 sztuki czarna i czerwona na sloncu obok siebie i po jakims czasie reka sprawdzalem temperature i powiem ze nie bylo jakiejs wiekszej roznicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 30.07.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Uff. Doczytałem do końca.Wychodzi mi z tego co piszecie to najlepiej gdy na poddaszu nie ma okien, ergo nie ma poddasza. A gdy już jest, albo musi być to rolety zewnętrzne.Szkoda że nie wymyślili jeszcze takich rolet które po zamknięciu działją jak kolektory, chciaż gdzieś chyba o czymś takim czytałem, ale to chyba jeszcze technologia NASA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.07.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 oj dają dają tylko te w 100% zaciemniające,jak te same zewnętrzne co niby są jeszcze antywłamaniowe. Bzdura, bzdet, kłamstwo, nie prawda. Wybierz sobie któreś z określeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.07.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Bzdura, bzdet, kłamstwo, nie prawda. Wybierz sobie któreś z określeń też się pod tym podpiszę... przy roletach wewnętrznych zmieni się tylko rozkład temperatury, i dlatego wrażenie że jest chłodniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.07.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 oj dają dają tylko te w 100% zaciemniające,jak te same zewnętrzne co niby są jeszcze antywłamaniowe. aby się o tym przekonać zrób małe doświadczenie, jeśli masz możliwość jednocześnie zakryć okna w 2 pomieszczeniach przy podobnym nasłonecznieniu to w jednym okno zakryj np taką samą tkaniną od wewnątrz a w drugim od zewnątrz - na pewno zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Moim pomysłem na chłodne poddasze (nieogrzewane - słuzace jako bufor ciepła ) sa okna dachowe od południa z roletami zewnetrznymi i PC pow-woda na powietrze obiegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 01.08.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 A ja nie mam tego problemu,bo mnie nigdy nie jest za gorąco,może gdybym mieszkała na południu Europy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.08.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Moim pomysłem na chłodne poddasze (nieogrzewane - słuzace jako bufor ciepła ) sa okna dachowe od południa z roletami zewnetrznymi i PC pow-woda na powietrze obiegowe. Coś mi się zdaje że pomysł jeszcze w powijakach. Napisz jak już go zrealizujesz. Bo może to jednak tak dobrze nie działać jak oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.08.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Widzę, że wątek trochę obumarł, więc go ożywiam Wpadłem dzisiaj na śmiały pomysł, żeby zamontować roletki wewnętrzne na zewnątrz. Mam wykusz od strony wschodniej i jest to strona zawietrzna, dodatkowo około 1 metr nad oknami na około 50 cm wystaje dach [nawet podczas burzy okna są przeważnie suche]. Jak uważacie czy w tej sytuacji można pokusić się o zamontowanie na zewnątrz [tylko na lato] takich roletek [może ktoś próbował i ma w tym doświadczenie] ? A może ktoś z Was wie gdzie można kupić materiał z którego są produkowane markizy na okna dachowe Velux [można by go zamontować od zewnątrz na rzepa samoprzylepnego klejonego do ram okien] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Zapewniam cię, że wiatry nie wieją tylko z jednej strony:)I będziesz tak wychodził, opuszczał i zwijał te roletki? Po tygodniu już ci się nie będzie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.08.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) U siebie dociskam rozłożony materiał oknem, wiatr nie ma szans, to tani sposób, jest niezawodny i wygodny, zawsze można zwinąć, wyprać, w razie mocnych upałów można izolować dodatkową warstwą (nawet myślałem zastosować karimatę - ktoś na allegro sprzedawał na wymiar - to doskonały i tani izolator), ale jak na tegoroczne upały nie było potrzeby. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 19.08.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 mnie tam było głupio pisać, ale myślałam o letnim "przerzuceniu" na zewnątrz żaluzji wewnętrznych - przyczepione góra i dól, powinny dać radę.a zasłony na okno od zewnątrz w ramach desperacji, też mnie się zdarzało... ale to w tamtym roku jakby tak producenci rolet zewnętrznych zaczęli myśleć i produkować takie, co nie udają nawet antywłamaniowych, tylko skoncentrowali się na ich termoizolacyjności (zima i lato), to by interes zrobili.... - zamiast metalu, karimata ze sreberkiem właśnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts