Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeczytalem caly watek i tak z wlasnego doswiadczenia pisze ....

okna dachowe TAK ale od strony polnocy no i moze zachodu (prawie tak mam ja- 4szt zachod , 1 szt poludnie, 1 szt poloc)

welna na maksa ( u siebie mam 35 w skosach i ok 40 na stropie)

dach ceramika - czarny

a do tego jesli ktos juz posada pompe ciepla to klimakonwektory podlaczone do dolnego zrodla PC

cichutkie , skuteczne i w porownaniu z klima zerowe koszty uzytkowania

klima na 1 pomieszczenie 25m to ok 2KWh

U siebie mam 6 klimakonwektorow po ok 60W + pompka obiegowa dolnego zrodla ok 75W razem ok 0,45KWh)

i jest chlodno tak , jak sobie ustawie , same sie wlacza i wylacza i naprawde ich nie slysze :)

wiec wszystkie sprawy sa wazne : okna , ocieplenie i chlodzenie

Edytowane przez mario0658

dach ceramika - czarny

a do tego jesli ktos juz posada pompe ciepla to klimakonwektory podlaczone do dolnego zrodla PC

cichutkie , skuteczne i w porownaniu z klima zerowe koszty uzytkowania

klima na 1 pomieszczenie 25m to ok 2KWh

U siebie mam 6 klimakonwektorow po ok 60W + pompka obiegowa dolnego zrodla ok 75W razem ok 0,45KWh)

i jest chlodno tak , jak sobie ustawie , same sie wlacza i wylacza i naprawde ich nie slysze :)

wiec wszystkie sprawy sa wazne : okna , ocieplenie i chlodzenie

Czarny dach to chyba minus a nie plus bo bardzo się nagrzewa ?

No i kW pomyliłeś z kWh.

Dla posiadaczy PC klimakonwektory to bardzo ciekawe rozwiązanie zwłaszcza, że widzę, że koszt jednego to tylko 286 zł [w Allegro].

Chcialem napisac o calej sytuacjii aby dac wyobrazenie iz nie jest to dom projektowany przez NASA i stosujac przede wszystkim docieplenie ,

nawet przy czarnym dachu mozna osiagnac zadowalajace wyniki.

A tak swego czasu gdy wybieralem dachowke zrobilem eksperyment:

polozylem 2 sztuki czarna i czerwona na sloncu obok siebie i po jakims czasie reka sprawdzalem temperature i powiem ze nie bylo jakiejs wiekszej roznicy ...

Uff.

Doczytałem do końca.

Wychodzi mi z tego co piszecie to najlepiej gdy na poddaszu nie ma okien, ergo nie ma poddasza.

A gdy już jest, albo musi być to rolety zewnętrzne.

Szkoda że nie wymyślili jeszcze takich rolet które po zamknięciu działją jak kolektory, chciaż gdzieś chyba o czymś takim czytałem, ale to chyba jeszcze technologia NASA.

oj dają dają tylko te w 100% zaciemniające,jak te same zewnętrzne co niby są jeszcze antywłamaniowe.

aby się o tym przekonać zrób małe doświadczenie, jeśli masz możliwość jednocześnie zakryć okna w 2 pomieszczeniach przy podobnym nasłonecznieniu to w jednym okno zakryj np taką samą tkaniną od wewnątrz a w drugim od zewnątrz - na pewno zmienisz zdanie.

Moim pomysłem na chłodne poddasze (nieogrzewane - słuzace jako bufor ciepła ) sa okna dachowe od południa z roletami zewnetrznymi i PC pow-woda na powietrze obiegowe.

Coś mi się zdaje że pomysł jeszcze w powijakach. Napisz jak już go zrealizujesz. Bo może to jednak tak dobrze nie działać jak oczekujesz.

• 3 weeks później...

Widzę, że wątek trochę obumarł, więc go ożywiam ;-)

Wpadłem dzisiaj na śmiały pomysł, żeby zamontować roletki wewnętrzne na zewnątrz.

Mam wykusz od strony wschodniej i jest to strona zawietrzna, dodatkowo około 1 metr nad oknami na około 50 cm wystaje dach [nawet podczas burzy okna są przeważnie suche].

Jak uważacie czy w tej sytuacji można pokusić się o zamontowanie na zewnątrz [tylko na lato] takich roletek [może ktoś próbował i ma w tym doświadczenie] ?

A może ktoś z Was wie gdzie można kupić materiał z którego są produkowane markizy na okna dachowe Velux [można by go zamontować od zewnątrz na rzepa samoprzylepnego klejonego do ram okien] ?

U siebie dociskam rozłożony materiał oknem, wiatr nie ma szans, to tani sposób, jest niezawodny i wygodny, zawsze można zwinąć, wyprać, w razie mocnych upałów można izolować dodatkową warstwą (nawet myślałem zastosować karimatę - ktoś na allegro sprzedawał na wymiar - to doskonały i tani izolator), ale jak na tegoroczne upały nie było potrzeby. Edytowane przez kbab

mnie tam było głupio pisać, ale myślałam o letnim "przerzuceniu" na zewnątrz żaluzji wewnętrznych - przyczepione góra i dól, powinny dać radę.

a zasłony na okno od zewnątrz w ramach desperacji, też mnie się zdarzało... ale to w tamtym roku

jakby tak producenci rolet zewnętrznych zaczęli myśleć i produkować takie, co nie udają nawet antywłamaniowych, tylko skoncentrowali się na ich termoizolacyjności (zima i lato), to by interes zrobili.... - zamiast metalu, karimata ze sreberkiem właśnie....