OldDiver 22.05.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Nabyłem dom z ogrodem. Część powierzchni ogrodu jest zajęta przez drzewka. Pod drzewkami kora. Ale przez tą korę przeciskaja się chwasty. Szczególnie skrzyp. Jak z tym ekologicznie walczyć? Druga sprawa. Mam drogę dojazdowa do garażu. Wysypana drobnym tłuczniem. Też mi tam wyrastają różne różności. Czym to "wypalic" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.05.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Jak ekologicznie to tylko na kolana i powyrywać. Ze skrzypem jest trochę większy problem, bo dużo środków na niego nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 22.05.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Może niezbyt ekologicznie, ale skutecznie zwalczam skrzyp preparatem Starane. Napełniłem mały opryskiwacz i pryskam punktowo. Działa też na inne chwasty i nie rusza trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 22.05.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 No dobra chciałem dobrze (ekologicznie). A "nieekologicznie" ? Szczególnie chodzi mi o scieżki, dojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 23.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Ekologicznie to można ze skrzypu robic napary. U mnie pomogło odkwaszenie ziemi czyli nawożenie wapnem Edytowane 23 Maja 2011 przez Asia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 23.05.2011 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Czy odkwaszanie (i czym) mozna stosowac na kore ogrodową? A czym potraktować scieżki aby "wypalić" wszelkie zielone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 23.05.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 SKRZYP typowe dla gleb ubogich w składniki pokarmowe i zakwaszonych.Zwalczanie: wapnowanie trawnika, najlepiej wapnem ogrodniczym lub kredą wdawce 50 g/m2, intensywne nawożenie azotem, wałowanie. Możemy stosowaćpreparaty chemiczne, np. Chwastox (w płynie), Ustinex i Agritox. Chwastynajlepiej opryskiwać wczesną wiosną lub w lipcu."Skrzyp osłabiany jest przy starannej uprawie i ciągłym niszczeniu części nadziemnych (i w miarę możliwości podziemnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 23.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Mam pytanie odnośnie tego wapnowania. Wiem, że najlepiej jest to zrobić jesienią na przekopanej ziemi, ale w jaki sposób potraktować miejsca zajęte przez rośliny, czyli krzewy, truskawki, maliny ? Oczywiście wiadomo, że kwasolubnych nie będę wapnować,jak np. borówki amerykańskiej, ale agrest, porzeczki, leszczynę ? Czy takie wapno nie zaszkodzi roślinności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 23.05.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja bym raczej nie wapnowała malin one akurat wolą ziemie lekko kwaśną i wilgotną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 24.05.2011 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Czy odkwaszanie (i czym) mozna stosowac na kore ogrodową? A czym potraktować scieżki aby "wypalić" wszelkie zielone ? Ponawiam uprzejmie pytanie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 ścieżki - jakimś glikofosfatem (np. Roudap) lub opalarkąodkwasza się wapnem. Łagodnie działa np. dolomitKorę należy odgarnąć.Ale IMHO na skrzyp to nie podziała. Skrzyp ma bardzo głęboki system korzeniowy i duża część korzeni będzie poza działaniem wapna (wapno dość wolno przenika przez warstwy gleby).Trzeba przede wszystkim usuwać pędy zarodnionośne, zanim zaczną wypuszczać zarodniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 27.05.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 a jak rozpoznać pędy zarodnionośne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 27.05.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 raczej łatwo to te wiosenne, brązowe, bardziej podobne do grzybów niż roślin zdjęcie z pewnościa możesz znaleźć gdzieś w necie wstukując hasło "skrzyp polny pęd wiosenny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts