Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zwalczać skrzyp i inną zbędną roślinność?

Recommended Posts

Nabyłem dom z ogrodem. Część powierzchni ogrodu jest zajęta przez drzewka. Pod drzewkami kora. Ale przez tą korę przeciskaja się chwasty. Szczególnie skrzyp. Jak z tym ekologicznie walczyć? Druga sprawa. Mam drogę dojazdowa do garażu. Wysypana drobnym tłuczniem. Też mi tam wyrastają różne różności. Czym to "wypalic" ?

SKRZYP typowe dla gleb ubogich w składniki pokarmowe i zakwaszonych.

Zwalczanie: wapnowanie trawnika, najlepiej wapnem ogrodniczym lub kredą w

dawce 50 g/m2, intensywne nawożenie azotem, wałowanie. Możemy stosować

preparaty chemiczne, np. Chwastox (w płynie), Ustinex i Agritox. Chwasty

najlepiej opryskiwać wczesną wiosną lub w lipcu."Skrzyp osłabiany jest przy starannej uprawie i ciągłym niszczeniu części nadziemnych (i w miarę możliwości podziemnych)

Mam pytanie odnośnie tego wapnowania. Wiem, że najlepiej jest to zrobić jesienią na przekopanej ziemi, ale w jaki sposób potraktować miejsca zajęte przez rośliny, czyli krzewy, truskawki, maliny ? Oczywiście wiadomo, że kwasolubnych nie będę wapnować,

jak np. borówki amerykańskiej, ale agrest, porzeczki, leszczynę ? Czy takie wapno nie zaszkodzi roślinności ?

ścieżki - jakimś glikofosfatem (np. Roudap) lub opalarką

odkwasza się wapnem. Łagodnie działa np. dolomit

Korę należy odgarnąć.

Ale IMHO na skrzyp to nie podziała. Skrzyp ma bardzo głęboki system korzeniowy i duża część korzeni będzie poza działaniem wapna (wapno dość wolno przenika przez warstwy gleby).

Trzeba przede wszystkim usuwać pędy zarodnionośne, zanim zaczną wypuszczać zarodniki.