mtsw466 25.05.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Witam, jw czy jest wymagane otrzymanie pozwolenia na budowę domku gospodarczego drewnianego o wymiarach 3 na 5. Chcę pod nim wylać płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macie 26.05.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 zgłoszenie jest wymagane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 26.05.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 chyba do 25m2 zgłoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 26.05.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 20 albo 25, jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwias 16.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Podłączę się pod temat bo czeka mnie to w najbliższej przyszłości.O zgłoszeniu to wiem, że powinno być, a jak jest z odległością od granicy działki lub budynku sąsiada? Czy trzeba zachować odległość chyba 4m od budynku czy nie ma tu ograniczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 teoretycznie drewutnię obejmują też przepisy przeciwpożarowe - o minimalnych odległościach od budynków i granic.Dlatego najlepiej stawiać wiatę. Wiatę można stawiać w granicy. A co będziesz w niej trzymał niech pozostanie twoja tajemnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 16.03.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 teoretycznie drewutnię obejmują też przepisy przeciwpożarowe - o minimalnych odległościach od budynków i granic. Dlatego najlepiej stawiać wiatę. Wiatę można stawiać w granicy. A co będziesz w niej trzymał niech pozostanie twoja tajemnicą. Piszesz ,że wiatę można stawiać w granicy.Czy to pewne? Ja bym chciał 0,3m od granicy a wyczytałem ,że ponoć 1,5m minimum.U mnie 1,5m nie ma szans bo mam budynek 4m od gr. i wiadomo że 2,5m to wystarczy tylko na 126p. Wiesz może jak to jest na serio z tą odległością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Rożnica w formalnościach, miedzy budową domu a konstrukcji drewnianej w ramach powierzchni "na zgłoszenie" jest chyba niewielka. Dom wymaga pozwolenia na budowę , domek o określonej w przepisach powierzchni, można budować bez pozwolenia. Wystarczy zgłosić. No i tu pojawia się pytanie. Co zgłosić do urzędu? Potrzebny projekt. Gdzie ma stać? Potrzebna mapa. Itd, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 17.03.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Mapa i rysunki plus opis i tak do zgłoszenia są potrzebne. Zapytaj w swoim urzędzie. Co do zasady: powierzchnia przy której nie trzeba pozwolenia to 25 m2 i jest to powierzchnia zabudowy. Wiata nie jest budynkiem i nie dotyczą jej odległości od granicy, choć mnie nie pozwolono postawić dachu ze spadem na stronę sąsiada (nie mógł być dach dwuspadowy tylko musiałem zrobić jednospadowy na swoją stronę). Nie wolno używać nazwy wiata na samochód, ani drewutnia bo wtedy nie wolno stawiać przy granicy, muszą być zachowane odległości. Generalnie nazwa auto lub samochód natychmiast wywołuje w urzędzie czerwoną lampkę: "POZWOLENIE NA BUDOWĘ" Edytowane 17 Marca 2012 przez BigPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.03.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Oprócz zgłoszenia KONIECZNIE trzeba zajrzeć do miejscowego planu zagosp. przestrzennego (o ile taki w danej miejscowości obowiązuje), gdyż niektóre samorządy wymyśliły sobie szereg dodatkowych utrudnień czy wymagań znacznie wychodzących poza Prawo Budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts