Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo mam taką samą wycenę jak na zwykłą podłogówkę.

Bo będę pewny, że na pewno wystarczy mocy i nie muszę robić dodatkowo ogrzewania ściennego (przy wielkości moich okien mógłby to być problem).

Bo nieco łatwiej sterować.

Bo może zdecyduję się na pompę inwerterową.

Chyba tyle :)

Elfir, ja nie zrezygnowałem z grubej wylewki. Akumulacja wylewki jest dla mnie bardzo ważna - dlatego napisałem, ze sterowanie tylko trochę lepsze. Mam nadzieję ,ze dzięki takiemu rozwiązaniu będę miał plusy normalnego ogrzewania podłogowego (akumulacja) i plusy mat - czyli znacznie szybsza reakcja na podniesienie lub zmniejszenie temperatury wylewki.

Robercie !

Poczytałem, a potem pogadałem z fizycznymi / od słowa fizyka / i doszliśmy do takiej konkluzji.

Styro, beton 5-7 cm, maty grzewcze, najcieńsza możliwa warstwa betonu, czyli 1-2 cm. Chodzi właśnie o to sterowanie, mniejszą bezwładność.

Jeden z nich powiedział mi, że widział tego typu maty położone na betonie, na to siatka z elementów aluminiowych kształtem podobne do tych służących do mocowanie płyt karton-gips i na to, a właściwie wypełnienie z betonu.

Niestety, on jest energetykiem i średnio go to interesowało. Budowa poza Polską.

Bardzo Ci dziękuję za uwagi.

Szybsza reakcja w moim rozwiązaniu jednak jest już od:

- większej powierzchni styku z betonem

- mniejszej pojemności systemu wodnego

czyli słowem większej mocy "wyciąganej" z m2.

Pewnie jeszcze szybciej nagrzewałoby się gdyby maty były tuż pod powierzchnią - tak jak piszesz.

Wylewkę muszę mieć bardzo mocną pod żywicę epoksydową. Z kolei układanie jej na dwa razy chyba mocno zwiększyłoby koszty.

a ten ruszt alu to po co? mata musi być zatopiona w wylewce. Chyba, że to taki radiator oddający łatwiej ciepło w górną warstwę wylewki?

Edytowane przez robert skitek

• 2 weeks później...
Jeżeli maty rozkładane będą tak jak piszesz to sensu w tym nie ma żadnego, w porównaniu z normalnymi rurkami.Chyba, że w ten sposób reklamuje się Geo...m, wtedy to co innego. Gdyby były rozkładane tak jak zaleca w/w firma to jeszcze ma to jakiś sens ( biorąc nadmierne wydumanie tego systemu). Szczególnie zachwalanie puszczania latem wody lodowej. Fajnie będzie wtedy wyglądać posadzka czy strop.

firewall,

możesz rozwinąć to "bez sensu"? Dodam, że maty mam w cenie zwykłej podłogówki. I nie znam żadnego Geo... coś tam.

Wody lodowej nie zamierzałem stosować :), ale wykorzystać p.c. do schłodzenia podłóg to tak... choć nie jest to priorytet.

Witaj M.A.G. - dziękuję.

Chyba aż takich cugli ten architekt nie miał :). Wasz projekt wygląda ciekawie, choć nie widziałem rzutów i innych ujęć. Rozrzeźbieniem bryły przypomina mi nieco jeden z "moich" krakowskich domów. Powodzenia!

witam Robercie !

czym zasilane są te maty, czy w nich przepływa woda (jak w tradycyjnej podłogówce) ? czy zasilanie to powietrze z pompy ciepła ? czy możesz wrzucić jakiś link do dobrego opisu zastosowanych mat ? z tego co udało mi się znaleźć w necie to opisy ale bez wskazania z czego jest to zasilane i czym

dzięki i pozdrawiam

jarek

Tak, w matach jest woda. W moim przypadku pompa z odwiertami pionowymi.

U mnie maty tej firmy: http://www.infraclima.cz/cz/kapilarni-system

A tu trochę informacji po polsku: http://www.hennlich.pl/produkty/maty-kapilarne-173.html

Są też i całe "systemy": http://www.bioclina.icnet.pl/zastosowania.html - pewnie nie tanie...