robert skitek 26.02.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 I mała zajawka. Dłuuuugo oczekiwany blat powoli staje się faktem. Dziś przywiozłem wykonany w stolarni tuż obok naszego domu blat z mdfu . http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20140224/DSC_0438%20copy.jpg W przyszłym tygodniu ma być pan z concrete design z mikrocementem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 pestka56, bardzo dziękuję za kontakty. Już na dniach muszę się tym zająć. Zdjęcie mam w dość małej rozdzielczości, zrobiłem co się dało - ale to bardziej grafika, więc myślę, że ewentualna pikseloza nie będzie jej straszna Sprawdź ile procent liniowo będzie ta fotka powiększana? Tej wielkości grafikę z półtonami drukuje się w 150 dpi. Jeśli zdjęcie jest zapisane w rozdzielczości 300, to jego 100% w druku będzie 2x większe od oryginału. Pixele będą bardzo widoczne już przy 200% powiększenia od wielkości fotki po wydrukowaniu. Przelicz to bo może się okazać, że wydrukuje z pixelami 1x1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.02.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Właśnie sobie wydrukowałem 1:1 fragmenty tej grafiki. Idealnie nie jest, ale mi to nie przeszkadza. Zobaczymy czy żona zaakceptuje. Ewentualnie wybiorę jakieś inne zdjęcie. Dużo fajnych z M. mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.02.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Nie mam większych doświadczeń. Próbowałem jedynie Remisil CI i chyba Remisil. Ten pierwszy był bardziej matowy. Wcześniej czyściliśmy beton przecierając go. U mnie sufity na 2,75 na dole i 2,60 u góry. Efekt, jak to opisujesz, "mroczności" jest bardzo subiektywny, zależy też od wielkości pomieszczeń, okien, mebli itd. A czasem to efekt wskazany... Dzięki za opinię, zrobię sobie próby na zakrywanych fragmentach (bezbarwnym, białym, szarym). Ostratecznie zawsze można próbować ratować coś światłem... Co do wydruków, nie ma "uniwersalnego" wymogu 150ppi, taka rozdzielczość przy tym formacie raczej rzadko może wiele/cokolwiek wnieść (b.ostre krawędzie, teksty itp), 100ppi zwykle jest OK, a czasem nawet 50ppi. Sugerowanie się wyłącznie rozdzielczością maszyny też nie ma sensu, bo to jeden z wielu parametrów (na pewno nie jedyny istotny). Dobrze właśnie wykonać próbę 1:1 (nie koniecznie na docelowym materiale jeśli b.drobi), najlepiej z "trudnych" elementów (jednolite kolorystycznie "plamy", najostrzejsze fragmenty, światła, cienie) oraz plus ew. całość pomniejszoną. No chyba że druk tani, to można wydrukować docelowo, a jak nie przypasuje to szukać gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 O to chodziło, bo niespodzianka na tapecie nie byłaby fajna. zawsze też możnia nieco zmiękczyć obraz po powiększeniu i nadać mu szum. Z profesjonalnej drukarki będą ostrzejsze krawędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.02.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Sprawdź ile procent liniowo będzie ta fotka powiększana? Tej wielkości grafikę z półtonami drukuje się w 150 dpi. Jeśli zdjęcie jest zapisane w rozdzielczości 300, to jego 100% w druku będzie 2x większe od oryginału. Pixele będą bardzo widoczne już przy 200% powiększenia od wielkości fotki po wydrukowaniu. Przelicz to bo może się okazać, że wydrukuje z pixelami 1x1 cm. To nie tak. Lepiej pracować w mm zamiast pikselach. Trzeba mieć docelowy wymiar obrazu. Do tego wymiaru "wklejam" grafikę(pracuję w corelu). Od razu widać Od razu widzę, jak będzie widoczna grafika w realu. Prosta grafika też może mieć pikselozę, bo im mniej tym gorzej. Zrobienie w rozdzielczości większej spowoduje zmniejszenie pikselozy. Robercie, jeśli chcesz, to mogę spróbować pomóc praktycznie- musiałbyś mi podesłać tą grafikę do obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.02.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Dezet, ja pracuję w photoshopie, illustratorze ... W sumie CS5 mam na Macu. Corela spotykam tylko jak klient logo swoje podsyła i czasem (rzadko) mam kłopot z otwarciem. O Corelu prawie nic nie wiem. Oboje wiemy, że fotki Roberta nie powinno się wysłać do druku bez przynajmniej lekkiej obróbki. Starałam się podać Robertowi sposób sprawdzenia efektu możliwy dla laika który nie posługuje się programami graficznymi Właściwie najprościej byłoby gdyby Robert wysłał tę fotkę do kogoś z nas + format docelowy. To szybko da się sprawdzić, jak wydzie w druku. Edytowane 28 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Dezet, Corel (corp) to firma, ale mam nadzieję że nie obrabiasz fotek w Draw, tylko chociaż w PhotoPaint minimetry, pixelki i ppi są od siebie współzależne, a foto z natury rzeczy są zbudowane z pixeli. Nie jest powiedziane że foto (bitmapa) wymaga ingerencji do druku, mi często starcza (jak materiałz dobrego źródła) tylko ew. przykadrowanie do proporcji (pion/poziom) i zadanie wymiarów. Jak wyraźnie brakuje pixeli można/trzeba podłubać, ale najlepiej każdy indywidualnie oceniać każdy materiał. Robert, jakby co też mogę Twój materiał obejrzeć i ew. dostroić pod druk. Sorka za oftop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.02.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Zawsze można resampling zrobić, ale z tym bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.03.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Grzeniu- pracuję w corel draw, bo tak mi wygodnie przygotowywać projekty do druku. Zdjęcie do projektu wrzucam obrobione w innych programach. Zdjęcia przeważnie wykonuję sam. W corelu rysuję w skali 1:1 format projektu i od razu widać jak wygląda zdjęcie po powiększeniu. Nie wiem jak to jest w Ilustratorze, ale zamieniam wszystkie teksty na krzywe, obrazek w CMYK i nie ma problemu z otwarciem w innych ww programach i drukiem folii, banera, itp. Sorki Robercie z zaśmiecanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.03.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Bardzo dziękuję za chęć pomocy. Sam pracuję w PS, więc wiem jak to wygląda. Zmieniłem zdjęcie. I co najważniejsze: powiększyłem dokładnie 200% (całość jest w 150dpi), a potem zastosowałem filtr z półtonami. Dzięki temu zdjęcie nie jest tak dosłowne, a bardziej "wygraficzone" - no i gubią się problemy z nieostrymi krawędziami. Po kilku próbach z wielkością kropek i ich kierunkiem, jestem zadowolony z efektu. Dzięki raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.03.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Pisałem już w wątku o z PCi i zużyciu prądu, ale dla zainteresowanych dam i tu: luty 2014 zużycie: c.o.+c.w.u = 463kWhśrednio dziennie: 16,54kWh czas pracy spr. = 183hw tym: c.o. 165h, c.w.u 18h liczba startów 108 (3,86/dobę)w tym c.o. 29, c.wu. 79 COP (en. wytw. wg wskazań PCi / ilość energii wg podlicznika) = 4,44 temp. w domu 20,5-21,5, w słoneczne dni wyższa (wielkie okna i brak jeszcze zewnętrznych żaluzji)zapotrzebowanie na c.w.u. się zwiększy, bo jeszcze nie mieszkamy wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 05.03.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A czy moge wiedzieć jak nazywa sie producent lamp ktore masz w kuchni? Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.03.2014 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 philips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 12.03.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Fototapeta zamówiona. Wysłałem do kilku firm z całej Polski o wycenę. A zamówiłem w końcu w Tychach. Zobaczyłem próbki i zdecydowałem się na folię z laminowaniem. Żeby nie być zaskoczonym szarpiącymi przejściami tonalnymi, zastosowałem fotoszopowy filtr halftone. Wyglądać to będzie tak: http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20140407/fragment.jpg W 1:1 kropki będą nieco mniejsze. Oczywiście próby drukowałem u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 13.03.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Hej, nie bardzo rozumiem po co Ci te panele na suficie?? ciekawa jestem jak za kilkanaście miesięcy będziecie na to patrzeć??..czy się nie znudzą, nie przytłoczą? ale dalej nie rozumiem ich zastosowania..., a tak pozatym to dom cudny, świetne te przeszklenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 13.03.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Hej, nie bardzo rozumiem po co Ci te panele na suficie?? ciekawa jestem jak za kilkanaście miesięcy będziecie na to patrzeć??..czy się nie znudzą, nie przytłoczą? ale dalej nie rozumiem ich zastosowania... Może po prostu dla samego efektu, dla urozmaicenia, dla doznań estetycznych, itp. Nie wszystko musi byc "po coś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 13.03.2014 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Już to kiedyś pisałem przy okazji wizualizacji: - zasłaniają górne ramy okien i to co nad nimi do stropu - rozpraszają fale dźwiękowe w strefie tv i słuchania muzyki - schowają pewnie rozproszone oświetlenie - i jak to drewno - pięknie pachną - chciałbym to zrobić też z jesionu, z którego będą stopnie schodów. I czy w moich projektach pojawia się coś przypadkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 13.03.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Drewno ociepla. Strasznie mi się podobają takie projekty, gdzie łamie się schematy i zaskakuje przejściami pomiędzy użytymi materiałami w wykończeniówce.Ja wiem Robercie, że już to wielokrotnie słyszałeś, ale powtórzę - piękny dom. Zazdroszcze Wam eteapu na jakim jesteście.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 13.03.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witaj cormac.Dziękuję. Wykończeniówka niestety wykańcza, pod każdym względem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts