malkul 03.06.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Proszę o info. Czy brzoza płacząca Betula pendula `Youngii` - Brzoza brodawkowata będzie atrakcyjna zimą? Czy może wybrac inną brzozę? magnolia brzozy, które polecałaś powyżej mają jednak za białą tą korę, wolałabym kore typu b.brodawkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 03.06.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Czy są szanse że na mojej ciężkiej glebie będę mogła uprawiać magnolię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 juki mają głęboki system korzeniowy, więc donica nie bardzo. Na zdjęciu widnieją rośliny na gliny - kopytnik w naturze rośnie na zasadowych , gliniastych glebach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magska 06.06.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Ta trawa na zdjęciu to hakonechloa. U mnie na glinie doskonale radzą sobie derenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.06.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 brzoza Youngii jest atrakcyjna zimą - ma białą korę, ciekawy pokrój. Tylko kup już łądnie wyprowadzona, z koroną na wysokości człowieka, żeby nie wygladała jak zmokły pies z pędami pokładającymi się wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 14.06.2011 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Szukam pomysłu na minimalistyczne rabaty bylinowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 14.06.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Powiedzcie mi proszę w jakim programiku mogę sobie zestawić np. rośliny na rabatę, żeby zobaczyć jak by to miało wyglądać. co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Szukam pomysłu na minimalistyczne rabaty bylinowe? W minimalistycznych ogrodach raczej używa się traw i bambusów (w zasadzie to też trawa). Rośliny powinny mieć wyraziste, architektoniczne kształty Ale można np.: Sama lawenda, juki (co prawda to półkrzewy) Konwalnik "Niger" (np. na białym żwirze) http://www.independent.co.uk/life-style/house-and-home/gardening/how-to-make-the-most-of-your-garden-1672356.html?action=Gallery Liliowce Runianka werbena bonariensis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 16.06.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) jednoczesnie jest tak, że wiele gatunków nadaje się do nowoczesnych założeń, pod warunkiem specyficznego ich posadzenia i połączenia z resztą. A najczęściej braku połączeń- tzn. w takim ogrodzie warto jest stosować masywne nasadzenia jednorodne, albo z 2 gatunków, gdzie 1 dominuje, drugi jest tylko akcentem. Choć oczywiście zawsze jakieś nasadzenie koresponduje z innym, więc brak połaczeń to mało precyzyjne określenie Trzeba unikać mieszania kolorów, faktur. Szukać tła dla wyraźnych kwiatów ( wyraźnych w formie lub w masie). Chociaż tu także może się znaleźć np. łąka kwietna tyle że ujęta w wyraźny kształt, np . otoczona nawierzchnią czy trawnikiem, ni zbyt rozległa, bardziej jako bryła.Bardzo lubię nowoczesne ogrody, ciekawa jestem jak Ci pójdzie. Edytowane 16 Czerwca 2011 przez magnolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 18.06.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Siedzę na necie kupe czasu i mam dość. Jak to jest ciężko coś zrobić jak się człowiek najpierw musi tego nauczyć i obczytać w temacie. Materiałów mam już tyle zgromadzonych , że sie w nich porobił bałagan okrutny. Na domiar złego cały czas toczę wewnętrzną walkę jak ten ogród ma wygladać. Tyle pięknych roślin i zestawień i jak tu się ograniczyć i uszczuplić gatunkowo?? Na ogrodowisku.pl byłam w ogrodzie u Pani Danusi i znów mi się w głowie pomieszało od tych bukszpanów i hortensji. Swoją drogą polecam tam zajrzeć i nacieszyc oczy : http://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=60 magnolia musze sprostać zadaniu jak tak pilnie mi kibicujesz w wolnej chwili jakby ktoś mógł wstawić parę propozycji roślin do ogrodu minimalistycznego nowoczesnego lub nawet kilka propozycji kompzycji to sprawił by mi wileką radoś i bardzo ułatwił zadanie. Walczę zatem dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 malkul - oglądając ogród Danusi bierz jedno pod uwagę - ona ma pod ręką ekipę, która jej to wszystko strzyże. Jej ogród jest pracochłonny - strzyżenie roślin, dosadzanie sezonowych kompozycji, pielenie (bo nie ma włókniny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.06.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 http://inspiredbynature.de/ tu niektóre są ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.06.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 i tu:http://www.lucianogiubbilei.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 20.06.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 i tu: http://www.lucianogiubbilei.com/ Te ogrody b. mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 musiałabyś mieć ogrodnika na etacie do strzyżenia bukszpanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 21.06.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Mogę sobie sama strzyc.Od podobania do posiadania daleka droga. Podobają mi się sukienki mini, a noszę długie spódnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 21.06.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 wiecie co- ja myślę że strzyżenie bukszpanów nie jest trudną sprawą. Nawet wyprowadzenie kuli ze zwykłego krzaczka wymaga głównie systematyczności. A już strzyżone żywopłociki -sama przyjemność. Bardziej skomplikowane jest zaplanowanie tego typu ogródka- żeby wyglądał lekko, prosto, ale nie banalnie. Minimalistycznie, a nie klasycystycznie. Trzeba wiedzieć gdzie zgubić symetrię, gdzie ja zastosować, gdzie dodać jakieś rozluźniacze czy zderzyć ze sobą różne materiały. Ale w tym jest cały urok zawodu każdego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 strzyżenie jednego bukszpanu nie jest trudne - sama mam dwie kulki w ogródku rodziców. Strzyżenie kilkudziesięciu też nie - ale zajmuje dużo czasu. Dlatego potrzebny jest ogrodnik. Chyba, że ktoś ma dużo wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 02.07.2011 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 No ja nie mam wolnego czasu więc się nie piszę na strzyżone formy. Mam pytanie z innej beczki, mianowicie zastanawiam się czy pod małą ogrodową architekturę koniecznym jest wylanie fundamentu? Mam na myśli coś w tym stylu ze zdjęcia poniżej http://www.gardenidea.pl/foto/katy_kask1100.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 02.07.2011 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 I chciałam jeszcze spytac jak najtaniej (ale trwale) wykonać murek oporowy rabt wyniesionych (wzniesionych). Mam na mysli taki:http://www.warsztat-zieleni.pl/foto-proj-gal/11_1262530947.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts