Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród tworzę nowoczesny, czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 581
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

brzoza Youngii jest atrakcyjna zimą - ma białą korę, ciekawy pokrój. Tylko kup już łądnie wyprowadzona, z koroną na wysokości człowieka, żeby nie wygladała jak zmokły pies z pędami pokładającymi się wokół.

• 2 weeks później...
Szukam pomysłu na minimalistyczne rabaty bylinowe?

W minimalistycznych ogrodach raczej używa się traw i bambusów (w zasadzie to też trawa). Rośliny powinny mieć wyraziste, architektoniczne kształty

Ale można np.:

Sama lawenda, juki (co prawda to półkrzewy)

Konwalnik "Niger" (np. na białym żwirze) http://www.independent.co.uk/life-style/house-and-home/gardening/how-to-make-the-most-of-your-garden-1672356.html?action=Gallery

Liliowce

Runianka

werbena bonariensis

jednoczesnie jest tak, że wiele gatunków nadaje się do nowoczesnych założeń, pod warunkiem specyficznego ich posadzenia i połączenia z resztą. A najczęściej braku połączeń- tzn. w takim ogrodzie warto jest stosować masywne nasadzenia jednorodne, albo z 2 gatunków, gdzie 1 dominuje, drugi jest tylko akcentem. Choć oczywiście zawsze jakieś nasadzenie koresponduje z innym, więc brak połaczeń to mało precyzyjne określenie

Trzeba unikać mieszania kolorów, faktur. Szukać tła dla wyraźnych kwiatów ( wyraźnych w formie lub w masie).

Chociaż tu także może się znaleźć np. łąka kwietna tyle że ujęta w wyraźny kształt, np . otoczona nawierzchnią czy trawnikiem, ni zbyt rozległa, bardziej jako bryła.

Bardzo lubię nowoczesne ogrody, ciekawa jestem jak Ci pójdzie.

Edytowane przez magnolia

Siedzę na necie kupe czasu i mam dość. Jak to jest ciężko coś zrobić jak się człowiek najpierw musi tego nauczyć i obczytać w temacie. Materiałów mam już tyle zgromadzonych , że sie w nich porobił bałagan okrutny. Na domiar złego cały czas toczę wewnętrzną walkę jak ten ogród ma wygladać. Tyle pięknych roślin i zestawień i jak tu się ograniczyć i uszczuplić gatunkowo?? :bash: Na ogrodowisku.pl byłam w ogrodzie u Pani Danusi i znów mi się w głowie pomieszało od tych bukszpanów i hortensji. ;) Swoją drogą polecam tam zajrzeć i nacieszyc oczy : http://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=60

magnolia musze sprostać zadaniu jak tak pilnie mi kibicujesz :popcorn:

w wolnej chwili jakby ktoś mógł wstawić parę propozycji roślin do ogrodu minimalistycznego nowoczesnego lub nawet kilka propozycji kompzycji to sprawił by mi wileką radoś i bardzo ułatwił zadanie. :) Walczę zatem dalej.

malkul - oglądając ogród Danusi bierz jedno pod uwagę - ona ma pod ręką ekipę, która jej to wszystko strzyże. Jej ogród jest pracochłonny - strzyżenie roślin, dosadzanie sezonowych kompozycji, pielenie (bo nie ma włókniny).

wiecie co- ja myślę że strzyżenie bukszpanów nie jest trudną sprawą. Nawet wyprowadzenie kuli ze zwykłego krzaczka wymaga głównie systematyczności. A już strzyżone żywopłociki -sama przyjemność.

Bardziej skomplikowane jest zaplanowanie tego typu ogródka- żeby wyglądał lekko, prosto, ale nie banalnie. Minimalistycznie, a nie klasycystycznie. Trzeba wiedzieć gdzie zgubić symetrię, gdzie ja zastosować, gdzie dodać jakieś rozluźniacze czy zderzyć ze sobą różne materiały. Ale w tym jest cały urok zawodu każdego projektanta.

• 2 weeks później...

No ja nie mam wolnego czasu więc się nie piszę na strzyżone formy. :) :lol2:

Mam pytanie z innej beczki, mianowicie zastanawiam się czy pod małą ogrodową architekturę koniecznym jest wylanie fundamentu?

Mam na myśli coś w tym stylu ze zdjęcia poniżej

http://www.gardenidea.pl/foto/katy_kask1100.jpg