Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród tworzę nowoczesny, czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 581
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To trochę namieszam :wiggle: Vitroflora-Perovskia Litle Spire.jpg Perovskie+szalwia.jpg

Znacie Dziewczyny, taką roślinkę co nazywa się Perovskia. Kwitnie niebiesko lub ciemnoniebiesko, liski ma srebrzysto-zielone, a zimą pokazuje białe gałązki? Na zdjęciach ta pierwsza to Perowskia Litle Spire. Na drugim zdjęciu Perovskia Russian Sage w towarzystwie szałwi.

I co...?

Perovskia Russian Sage

Russian Sage to angielska nazwa perowski po prostu. Mam w ogrodzie, ale na suchej glebie wolno mi rośnie.

Ona przemarza corocznie do ziemi, więc traktuje się jak bylinę. Pędy nie są takie białe, albo tego zimą nie zauważyłam. Późno kwitnie (u mnie we wrzesniu)

no to wklejam. Moja ma pędy srebrzyste ale nie białe, nie wiem jak z przemarzaniem bo mam dopiero od maja, zakwitła końcem lipca

http://img17.imageshack.us/img17/776/img9182d.jpg

Uploaded with ImageShack.us

będę ją wiosną raczej przesadzać gdzie indziej bo o ile po prawej ma dobre towarzystwo

http://img6.imageshack.us/img6/7420/img9130l.jpg

to po lewej od niej są kocimiętki i miskanty

http://img99.imageshack.us/img99/9908/img9145hc.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/6701/img9183yc.jpg

no i kwitną w podobnym czasie więc trochę mi się te fiolety zlewają...może byłoby inaczej gdyby mi perowski grad nie położył i byłaby wysoka...w każdym razie jakoś mi pomiędzy nią a kocimiętką czegoś brakuje.... a może przesadzić jedną kocimiętkę ( mam ich 4 koło siebie ) i wsadzić tam coś co kwitnie na biało:rolleyes:

hmm.. perowskia w naturze rośnie na podobnych stanowiskach co kocimiętki i szałwie :)

Klon palmowy to ani jej środowisko ani gleba.

Perowskie najlepiej wyglądają w żwirowych ogrodach śródziemnomorskich (czyli własnie szarości, fiolety) oraz naturalistycznych, łakowych (jak u Oudolfa)

Russian Sage to angielska nazwa perowski po prostu. Mam w ogrodzie, ale na suchej glebie wolno mi rośnie.

Ona przemarza corocznie do ziemi, więc traktuje się jak bylinę. Pędy nie są takie białe, albo tego zimą nie zauważyłam. Późno kwitnie (u mnie we wrzesniu)

Na stronie Vitroflory mają w ofercie dwie :lol2: nazwane właśnie tak jak napisałam: Perowskia Litle Spire i Perovskia Russian Sage. Niewiedza czy głupota?

ostatnio u nas likwidowała sie szkółka (MIRELKO dzięki za info) i kupiłam :

buk zlatia

grab pospolity

dereń kwiecisty.

Poza tym przesadziłam moje bukszpanowe przedszkole z donic do gruntu, zrobiłam cięcie krzewów owocowych, przenieslismy plac zabaw naszego synak w docelowe miejsce zgodnie z projeltem ogrodu i zmienilismy kolorki na żywsze :) ponadtdo robi się zjazd i elewacja drewniana.

ostatnio u nas likwidowała sie szkółka (MIRELKO dzięki za info) i kupiłam :

buk zlatia

grab pospolity

dereń kwiecisty.

Poza tym przesadziłam moje bukszpanowe przedszkole z donic do gruntu, zrobiłam cięcie krzewów owocowych, przenieslismy plac zabaw naszego synak w docelowe miejsce zgodnie z projeltem ogrodu i zmienilismy kolorki na żywsze :) ponadtdo robi się zjazd i elewacja drewniana.

Fajnie jakbyś pstrykneła fotki tego co masz ;)