Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród tworzę nowoczesny, czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką...

Recommended Posts

malkul,

bardzo dziękuję Ci za krzesłowe linki. teraz będę szaleć z wybieraniem, szkoda,tylko, że zawsze trzeba ogranicznik 'pieniężny' włączać....a ja nie wiem, zawsze mam tak, że to co mi sie podoba jest strasznie drogie:p

pierwszą propozycję zestawu stołowego i krzesłowego już u siebie zamieściłam:)

dziękuję bardzo za pomoc jeszcze raz:hug:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 581
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

QUOTE=mWilQ;5638310]Ile wytrzyma taki kompostownik położony bezpośrednio na gruncie?

Kompostownik nie powinien stać bezpośrednio na gruncie, choć nie dlatego, że drewno nie wytrzyma. Musi być po prostu zabezpieczone dobrze i na 10 lat starczy. Po prostu jest solidniejszy i ładniej go można z zewnątrz zagospodarować.

Lepiej, żeby był dwukomorowy, bo można korzystać z jednej komory, a w drugiej gromadzić organiczne odpady. Aby dobrze spełniał swoją rolę, powinien umożliwiać dobre wietrzenie masy kompostowej, odprowadzanie nadmiaru wilgoci, łatwe nawilżanie oraz dostępność do kompostowanego materiału, który powinien mieć bezpośredni kontakt z podłożem.

Kompostownik, powinien mieć zrobioną podstawę. Wystarcza 40 cm wykop, którego krawędź u siebie wyłożyłam bloczkami betonowymi. Bloczki owinęłam folią budowlaną dla zabezpieczenia. Dopiero na tym postawiłam kompostownik.

Miałam takie IMG_2394.jpgIMG_2396.jpgIMG_2386.jpg z żaluzjowymi bokami. Te listwy można było wyjmować. Dobrze służyły kika lat, aż wreszcie wysypywanie popiołu z kominka zemściło się i kompostowniki spłonęły.

Edytowane przez pestka56

• 2 months później...
  • 1 month później...

Malkul, piękny będzie warzywnik.

U Ciebie śniegu nie ma :eek: a myśmy tu horror świąteczny przeżyli. Drugi raz utknęliśmy wczoraj samochodem 100 m od wjazdu do ogrodu. O jakichkolwiek pracacj wiosennych w ogrodzie mogę tylko pomarzyć:(

Na dno siatkę przeciw kretom, potem żwir, żeby był drenaż. Dalej agro i na agro ziemię. W skrzyni o d gory musi zostać tak z 10 cm deski wystającej nad ziemię, żeby np. truskawki na zimę zasypać grubymi wiórami drewnianymi. Kupuję takie w pobliskim tartaku 10 zl za dwa 200 litrowe wory. Można tez takie grube (i drobne też) trociny podsypywać na rabatach, jeśli komuś nie przeszkadza, że one są jasne.

Jeśli chodzi o impregnację to dobrze zabezpieczyć środkiem przeciw grzybowi, Boramon dobrze wnika głęboko. Potem uważam, że najlepiej sprawdzi się olej do drewna.

U mnie lakierobejca 3V3 wypłukała się kompletnie po 3 sezonach i drewno zrobiło się paskudne.

Kasiu, fotkę skrzyń robiłam w sobotę bo nie było jeszcze śniegu ale w niedziele już śniegu po pachy niestety. :mad:

Ave - Skrzynie będą zabezpieczane i olejowane od środka pójdzie folia kubełkowa aby dechy nie ciągnęły wilgoci.

Siatka na krety na 100% musi być coby nam nie ucztowały kretyniaste. A reszta coś jak pesteczka pisała.

My też sadzimy ....... susy w śniegu.

:bash:

Witaj, będę podlądał tworzenie Twojego nowoczesnego ogrodu - sam się takimi zajmuję i taki będę tworzył u siebie :) Mało kto podejmuje się tego na własną rękę, więc szacun ale zobaczymy efekt ostateczny :) Z ogrodem jak z wnętrzami - najmniejszy błąd i cały efekt można zaprzepaścić :) Ale po inspiracjach widzę że w dobrym kierunku patrzysz, więc kibicuję ;)

edit: skakanie po temacie się nie sprawdza :) teraz doczytałem na stronie nr 8 tego wątku że projekt już jest ;) ale i tak będę zaglądał :)

Edytowane przez M.A.G.