Elfir 02.07.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 zdecydowanie na taką formę jak pokazałaś potrzebny jest fundament, ale inny niż pod budynki. Murki oporowe można murować z silikatów i otynkować. W przypadku baseników stosuje się zaprawy wodoszczelne i zabezpiecza farbą do basenów. Niestety, wszelka fajna architektura ogrodowa jest droga. Najtaniej podwyższone rabaty wykonać z prefabrykatów keramzytobetonowych (tzw. gazonów), bo je faktycznie do wysokości ok 1 m można stawiać bez fundamentów. Ale nie będą wyglądać jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 02.07.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 A zeby wygladały jak na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 no to jest jakaś cegła otynkowana albo bezpośrednio wylane z betonu. Dlatego napisałam o silikatach. Beton komórkowy może być zbyt podatny na warunki klimatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 03.07.2011 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Dziś przegrzebałam papiery i znlazałam info na mapie do celów projektowych, że moja glaba to gleba klasy IIIa, czyli chyba nie tak strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 nie, całkiem niezła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 31.07.2011 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dziś natrafiłam na listę roślin trujących http://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliny_truj%C4%85ce Sama planowałam posadzic u nas w ogrodzie m.in. bukszpan wieczniezielony i cis kolumnowy, jałowce - ale okazało się że są trujące. Jak to jest z tymi roślinami ?? Mamy synka 4-lata i planach kolejnego aniołka? co z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 31.07.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Też mam czterolatka, a nadto wszystkożernego psa, a w ogrodku mam i cisy i bukszpan i ostrokrzew i chyba najbardziej trującą roślinę- złotokap. Jak czytam jakie rosliny są trujące, to chyba w ogrodzie moglaby rosnąć tylko trawa... Oczywiście na początku też się przejmowałam, ale potem zauważyłam, że dziecko, raczej nie ma ochoty na jedzenie kłujących cisów. Oczywiście ryzykiem są owoce cisa, one niby nie są akurat trujące, ale mają nasiona trujące, więc wychodzi na to, że są jednak trujące. I dziecko może kojarzyć- jem czerwone owoce (porzeczki, maliny itd), to i zjem taki owoc. Ale ja swojemu czterolatkowi bardzo dużo tłumaczyłam i uważam, że problemu nie ma. Ale żeby być ostrożnym można sadzić odmiany męskie-one owoców nie dają i zapewniam cię, że dziecko nie będzie jadło gałązek cisa. To samo z ostrokrzewem można nabyc męskie odmiany, tylko że tu to trochę bezsensu, bo ozdobą ostrokrzewu są właśnie te czerwone kuleczki pojawiające się jesienią. Co do złotokapu, to moje dziecko nie je gałęzi ani liści. Maluch (1-2lat ) z kolei sam nie wychodzi na dwór, a poza tym złotokap to drzewo, a takie maluchy raczej po drzewie się nie wspinają. Jałowca, to już w ogóle nie wiem jak dziecko by miało jeść, przecież to kłuje okropnie, a owoce, to niby co smacznego mają przypominać (chyba żeby jagody, na to nie wpadłam, ale moje dziecko też nie). Mam nadzieję, że trochę rozwiałam Twoje obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 31.07.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 w pełni popieram jata - nie popadajmy w paranojęw domu też każdy z nas ma mnóstwo trucizn - przed maluchami się je zamyka, a te trochę starsze już wiedza, że się tego nie jez tego powodu nawet perfum nie należałoby używać, bo teoretycznie jak roczne dziecko wypije to pewnie mu zaszkodządzieci wcale nie jedzą na potęgę liści, kwiatów itd - uważac trzeba przede wszytskim na trujące owocepoza tym rośliny tzw. trujące są szkodliwe w różnym stopniu, tylko niektóre są silnie trujące - nie wystarczy listek bukszpanu, żeby się otruć (przecież używa się go do dekoracji wielkanocnych, także mających styczność z żywnością) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2011 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dziś natrafiłam na listę roślin trujących http://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliny_truj%C4%85ce Sama planowałam posadzic u nas w ogrodzie m.in. bukszpan wieczniezielony i cis kolumnowy, jałowce - ale okazało się że są trujące. Jak to jest z tymi roślinami ?? Mamy synka 4-lata i planach kolejnego aniołka? co z tym fantem zrobić? Trujących jest jakieś 70% roślin ozdobnych w ogrodach i parkach. Jak często w TV mówiono o zatruciach dzieci, bo zjadły coś w parku? Pod domem rośnie złotokap, zarośla cisów, jałowce sabińskie, śnieguliczki. Wokół krzewow biegają dzieci, ale jakoś żadnemu do głowy nie przyjdzie, by żuć liście lub igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 01.08.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Trujących jest jakieś 70% roślin ozdobnych w ogrodach i parkach. Jak często w TV mówiono o zatruciach dzieci, bo zjadły coś w parku? Pod domem rośnie złotokap, zarośla cisów, jałowce sabińskie, śnieguliczki. Wokół krzewow biegają dzieci, ale jakoś żadnemu do głowy nie przyjdzie, by żuć liście lub igły. no bo po co miałyby to robić? te rośliny sa niesmaczne, większość znanych mi małych dzieci do ust nie weźmie nawet sałaty, a co dopiero jałowiec za to kapsel znaleziony pod ławką w parku to i owszem, starannie obliżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 01.08.2011 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No w sumie macie rację. Wracają na moją listę cisy , bukszpany i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 03.08.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 W moim projekcie musze zaplanować nasadzenia odgradzające warzywniak. co mozna by zatsosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 zależnie jak rzucany jest cień - jeśli nasadzenia maja byc od południa, nie mogą być za wysokie, bo zacienią warzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 04.08.2011 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nasadzenia byłyby od strony południowy zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 04.08.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam ogród zapowiada się cudnie, będę zaglądał częściej śledzić postępy. Sam właśnie zakładam ogród Jakjej szerokości opaskę przy ogrodzeniu wyznaczyłaś na żywopłot i kompozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nasadzenia byłyby od strony południowy zachód. Czyli po południu nawet niewielki krzew rzucałby ci długi cień na warzywnik. Wbij sobie kij w miejscu planowanej osłony i sprawdź jak daleko pada cień w ciągu dnia. Dobierz wysokość rośliny na żywopłot, która będzie rzucać najkrótszy cień. Np. ładnie wygląda szpaler strzyżonej niskiej krzewuszki. Albo strzyżone żywotniki Rheingold podsadzone niebieskim dzwonkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 04.08.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 AGP-ON zapraszam oczywiście serdecznie do podgladania i doradzania jeszcze nie mam zwymiarowane. projekt sie mozolnie tworzy w trudach, i pocie czoła ale z uśmiechniętym ryjkiem. Elfir - Krzewuszka odpada, nie pasuje mi kolorystycznie. Rheingold troszke za jasny zielony i niestety cięcie=praca. Wracajac jeszcze do tematu cisów kolumnowych, nie dawało mi to spokoju, szperając natrafiłam jeszcze na taka inspirację http://www.architecturalplants.com/rs/plantinglarge/Creative%20Maintenance%20-%20Cupressus%20sempervirens,%20perfect,%20West%20Sussex.jpg Ten iglak kolumnowy to chyba Jałowiec skalny 'Skyrocket'. Mnie sie wydaje, że on ma bardziej kolumnowy pokrój niż cis. Myle się? Dopytuje dlatego, że zależy mi na jak najbardziej "chudym" i zwartym drzewku. więc szukam i pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 blue Arrow jest węższy i ładniejszy od Skyrocketa. malkul - byłoby łatwiej, gdybyś podała czego oczekujesz od roślin osłonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 05.08.2011 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Elfir- chciałabym poprostu oddzielić warzywniak od pozostałej części ogrodu "tej reprezentatywnej". Sprawdziłam cień -musiałoby to jednaj być niskie Pomyślałam, że może poprosu posadzić jako "osłonę" agrest, pożeczki, borówki amer. Na chwilę obecną nie mam innego pomysłu. A teraz z "trzęsącymi galotami" przedstawiam - moja pierwsza zaprojektowana rabata z trawami ozdobnymi. <a href=http://images47.fotosik.pl/1018/038bdc8e97a9544dmed.jpg' alt='038bdc8e97a9544dmed.jpg'> Przewiduję na te trawy dos sporo miejsca. Muszę jeszcze przemyśleć w jakich odległościach sadzić te trawy od siebie. No i ze strachem i pokorą poddać ten projekt Waszej ocenie. Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez malkul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 A ile sztuk danego gatunku? Może oddziel hortensjami ten warzywnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts