Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród tworzę nowoczesny, czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 581
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

http://images40.fotosik.pl/1154/a630ed79ff7b13fbm.jpg

malkul , nawiązując do Twojego przedogródka omawianego w równoległym wątku : te białe to gabiony, przy tym po lewej stronie powtórzyłabym w kilku kępach tę samą trawę/turzycę, która będzie na pasku po prawej stronie

i na pasku kamyczki koniecznie, nie kora

bukszpan albo tak jak zaznaczyłaś, albo też bardziej nierówno, jako zróżnicowane kostki: sześcian i prostokąty

Twój dom ma zdecydowanie prostokątne a nie kwadratowe, okna - stąd jakoś mi do niego prostokąty pasują

Edytowane przez ewalm
literówki

• 2 months później...
Ja odkryłam trawy jak już część mojego ogrodu obsadziłam. Na szczęście wciąż mam dużo miejsca. Przesadzam co nieco i robię bardzo trawiaście. Są piekne, a zimą to cudowna ozdoba.

Uff, boję się, że Was zawiodę.

Mój ogród nie jest ani trochę nowoczesny. Podziwiam układy geometryczne, ale w swoim ogrodzie ich nie lubię. Nowoczesne, formalne, wypracowane ogrody wymagają zbyt wiele opieki. To fajne na małej działeczce. Ja mam 2000 m2 i staram się je choć trochę powiązać z otoczeniem łąk i lasów. Sadzę oczywiście rośliny, które nie rosną w okolicy. Z naszego zielsko-chaszczowiska nie usunęliśmy żadnego rosnącego tu drzewa i krzewu. Co innego chwasty. Walka była ciężka, bo wszystko własnymi rękami, bez pomocy ogrodnika. Najpierw powstał wielki trawnik. Strasznie pracochłonny, więc staram się go zmniejszyć jak tylko mogę. Na jego środku na wiosnę powstaną 3 rabaty z wysokimi trawami.

Jeden narożnik ogrodu pozostawiliśmy prawie dziki w nadziei na zadomowienie się jeży i może nawet wizyty świetlików. Nawet płot zaczęłam pleść dopiero w tym roku – wierzba musiała podrosnąć. Toteż zdarzają się ciekawe wizyty w naszym ogrodzie. Sarny już trochę nam spowszedniały, ale łoś, który zajrzał ostatnio 2 razy to było naprawdę COŚ :)

Pokażę trochę fotek z wielką tremą.

Mogę tylko 5 w jednym poście:

Na 1-szym zdjęciu sosna wejmutka w zimowej szacie - moja duma. 5 lat temu posadziłam 3 maleństwa, tylko jedna przetrwała i ma już prawie 4 m. Towarzystwo dla niej (3-cie zdjęcie) to jodła, bliżej mi nieznany świerk srebrny, żółto kwitnąca azalia Klondyke, pieris japoński Mountain Fire i dwa małe świerczki. Za tą grupą rozpoczyna się teren wrzosowiska. Jałowce, świerki serbski i brewera, jałowce, kilka azali, rododendronów i kalmii, żółty oczar, a także borówka amerykańska, czekają na posadzenie wrzośców i wrzosów. To będzie kolorowa plama na jesień. Świetnie wygląda z okna kuchennego (fot. 4). Na 2-gim - eksperymantalnie zapleciony płot z wierzby. To była próba. Nie mam niestety zdjęcia reszty, bo plotłam jeszcze miesiąc temu i było już zimno i brzydko. Ostatnie zdjęcie to warzywnik w maju 2008. Nadal gościnnie pojawia się tu o świcie bażant i grasuje na czterech podwyższonych piętrowo grządkach gdzie rosną truskawki, zioła i troszkę rzodkiewek, pomidorów i...

2011_02-Sosna_wejmutka(luty).jpg

2011_08-Plot_rosnie(sierpien).JPG

2011_05-Ogr

2011_05-Z_okna_w_kuchni(maj).jpg

2008_05-Bazant(maj).jpg

CD.

1 - Rabata z liliowców i traw.

2, 3 - Głogi Paulus Scarlet. Mam ich 18 posadzonych wzdłuż dwóch boków ogrodu. Kwitną cudownie.

4 - Miskanty w zimie - jeszcze bardzo młode i dlatego takie rzadkie.

5 - jeszcze raz warzywnik z sadem wiśniowym, pod oknem naszej sypialni, w tle.

2008_08-liliowce+trawy(sierpien)-02.jpg

2009_05-Glogi(maj)-03.jpg

2009_05-Glogi(maj)-01.jpg

2011_02-Trawy(luty).jpg

2009_06-Warzywnik(czerwiec).jpg

Cd. 2

I jeszcze liliowce, zupełnie bezproblemowe. Nie przeszkadzać i rosną. Świetnie się komponują z trawkami – delikatnymi śmiałkami, miłkami i ostnicami. Te ostatnie posadziłam między liliowcami dopiero w listopadzie. :)

2010_07-Liliowce(lipiec)-25.jpg

2009_06-Kalmia(czerwiec).jpg

2010_07-Liliowce(lipiec)-05.jpg

2011_05-Sasanki(maj).jpg

2010_07-Liliowce(lipiec)-09.jpg

Może, by ograniczyć powierzchnie trawnika zrób duże jednogatunkowe grupy krzewów i niewielkich drzew (np. jarzębin) na tyłach działki?

Wówczas z traw leśnych można zrobić podszyt takiego zagajnika (śmiałek, turzyce, kłosownica), do tego zawilce, fiołki.

Pomysł bardzo ładny. Ale ja trochę z konieczności zaczynałam obsadzać ogród od jego granic ku środkowi. Więc te największe i najgęstsze nasadzenia już mam. Środek ogrodu chciałabym mieć lekki i zwiewny, ale wyraźnie zaznaczony, dlatego trawy. Poza tym wymyśliłam sobie, że to będą trzy rabaty o kształtach łezkowato-nerkowatych dość blisko siebie, a pomiędzy nimi ścieżka ze strzyżonej trawy.

Na zagajnik z poszytem, o jakim piszesz, mam cały narożnik ogrodu - ponad 200 m2.