malkul 22.09.2011 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Czym mam podsadzić (lub skomponować) jukę karolińską? Mam duzo sporych juz sztuk (będą jak znalazł. Prosze o propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 rogownica - daje ładne srebrne tło i kwitnie na biało. Ewentualnie biały goździk pierzasty. Obydwa gatunki zimozielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 22.09.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Chyba jednak wybiorę rogownicę lub zostawię juki samotne na żwirku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 15.10.2011 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Wszystkich zainteresowanych zapraszam do wątku równoległego :http://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=17#post_167, no cóż na chwilę obecną tam się więcej dzieje. Ale tu też coś powstawiam w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 20.10.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) http://images40.fotosik.pl/1154/a630ed79ff7b13fbm.jpgmalkul , nawiązując do Twojego przedogródka omawianego w równoległym wątku : te białe to gabiony, przy tym po lewej stronie powtórzyłabym w kilku kępach tę samą trawę/turzycę, która będzie na pasku po prawej stroniei na pasku kamyczki koniecznie, nie korabukszpan albo tak jak zaznaczyłaś, albo też bardziej nierówno, jako zróżnicowane kostki: sześcian i prostokątyTwój dom ma zdecydowanie prostokątne a nie kwadratowe, okna - stąd jakoś mi do niego prostokąty pasują Edytowane 20 Października 2011 przez ewalm literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.10.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 ładnie Ewalm. Też mi pasuje powtórzenie w małej ilości tego co po prawej. Prostokąty fajne, ale jakiś moduł taki sam z kwadratami- np 1 ścianka o takiej samej szerokości- tak zresztą narysowałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 20.10.2011 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ewalm ja M będzie wolny to narysuje porawki iw stawię na forum, tylko nie kumam co to jest ten czerwony prostokąt pod grabami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 20.10.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) konwalnik albo może cos innego, na przykład kostrzewa, którą kiedyś rozważałaś w każdym razie nasadzone gęsto, w masie Edytowane 20 Października 2011 przez ewalm uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witaj Makul. Nowoczesny ogród, to TRAWY w roli głównej. Koniecznie zgłoś się do Mariusza Surowińskiego i na jego ogrodytraw.eu. KOPALNIA wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 05.01.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 pestka56 jak juz projekt będzie gotowy to na 100% zakupy będą własnie u Mariusza realizowane Już się doczekać nie moge :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ja odkryłam trawy jak już część mojego ogrodu obsadziłam. Na szczęście wciąż mam dużo miejsca. Przesadzam co nieco i robię bardzo trawiaście. Są piekne, a zimą to cudowna ozdoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 05.01.2012 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 a mozna gdzieś popatrzeć na Twój ogród? masz jakis wątek na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Nie mam niestety, ciągle się zabieram za zrobienie swojego bloga i czasu nie mam. ale mam gdzieś takie fotki z różnych lat, które szykowałam do bloga. Zaraz je znajdę i wrzucę kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 05.01.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ulalla czekam zatem:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 oj ja też czekam na te zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Uff, boję się, że Was zawiodę. Mój ogród nie jest ani trochę nowoczesny. Podziwiam układy geometryczne, ale w swoim ogrodzie ich nie lubię. Nowoczesne, formalne, wypracowane ogrody wymagają zbyt wiele opieki. To fajne na małej działeczce. Ja mam 2000 m2 i staram się je choć trochę powiązać z otoczeniem łąk i lasów. Sadzę oczywiście rośliny, które nie rosną w okolicy. Z naszego zielsko-chaszczowiska nie usunęliśmy żadnego rosnącego tu drzewa i krzewu. Co innego chwasty. Walka była ciężka, bo wszystko własnymi rękami, bez pomocy ogrodnika. Najpierw powstał wielki trawnik. Strasznie pracochłonny, więc staram się go zmniejszyć jak tylko mogę. Na jego środku na wiosnę powstaną 3 rabaty z wysokimi trawami. Jeden narożnik ogrodu pozostawiliśmy prawie dziki w nadziei na zadomowienie się jeży i może nawet wizyty świetlików. Nawet płot zaczęłam pleść dopiero w tym roku – wierzba musiała podrosnąć. Toteż zdarzają się ciekawe wizyty w naszym ogrodzie. Sarny już trochę nam spowszedniały, ale łoś, który zajrzał ostatnio 2 razy to było naprawdę COŚ Pokażę trochę fotek z wielką tremą. Mogę tylko 5 w jednym poście: Na 1-szym zdjęciu sosna wejmutka w zimowej szacie - moja duma. 5 lat temu posadziłam 3 maleństwa, tylko jedna przetrwała i ma już prawie 4 m. Towarzystwo dla niej (3-cie zdjęcie) to jodła, bliżej mi nieznany świerk srebrny, żółto kwitnąca azalia Klondyke, pieris japoński Mountain Fire i dwa małe świerczki. Za tą grupą rozpoczyna się teren wrzosowiska. Jałowce, świerki serbski i brewera, jałowce, kilka azali, rododendronów i kalmii, żółty oczar, a także borówka amerykańska, czekają na posadzenie wrzośców i wrzosów. To będzie kolorowa plama na jesień. Świetnie wygląda z okna kuchennego (fot. 4). Na 2-gim - eksperymantalnie zapleciony płot z wierzby. To była próba. Nie mam niestety zdjęcia reszty, bo plotłam jeszcze miesiąc temu i było już zimno i brzydko. Ostatnie zdjęcie to warzywnik w maju 2008. Nadal gościnnie pojawia się tu o świcie bażant i grasuje na czterech podwyższonych piętrowo grządkach gdzie rosną truskawki, zioła i troszkę rzodkiewek, pomidorów i...2011_05-Ogr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 CD. 1 - Rabata z liliowców i traw. 2, 3 - Głogi Paulus Scarlet. Mam ich 18 posadzonych wzdłuż dwóch boków ogrodu. Kwitną cudownie. 4 - Miskanty w zimie - jeszcze bardzo młode i dlatego takie rzadkie. 5 - jeszcze raz warzywnik z sadem wiśniowym, pod oknem naszej sypialni, w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Cd. 2 I jeszcze liliowce, zupełnie bezproblemowe. Nie przeszkadzać i rosną. Świetnie się komponują z trawkami – delikatnymi śmiałkami, miłkami i ostnicami. Te ostatnie posadziłam między liliowcami dopiero w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Może, by ograniczyć powierzchnie trawnika zrób duże jednogatunkowe grupy krzewów i niewielkich drzew (np. jarzębin) na tyłach działki?Wówczas z traw leśnych można zrobić podszyt takiego zagajnika (śmiałek, turzyce, kłosownica), do tego zawilce, fiołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Pomysł bardzo ładny. Ale ja trochę z konieczności zaczynałam obsadzać ogród od jego granic ku środkowi. Więc te największe i najgęstsze nasadzenia już mam. Środek ogrodu chciałabym mieć lekki i zwiewny, ale wyraźnie zaznaczony, dlatego trawy. Poza tym wymyśliłam sobie, że to będą trzy rabaty o kształtach łezkowato-nerkowatych dość blisko siebie, a pomiędzy nimi ścieżka ze strzyżonej trawy. Na zagajnik z poszytem, o jakim piszesz, mam cały narożnik ogrodu - ponad 200 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts