Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród tworzę nowoczesny, czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 581
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

możesz też rozważyc wygospodarowanie miejsca na ognisku.

Elfir, piszę tę odpowiedź drugi raz, bo mi komputer zwariował. Dlatego tak późno.

Dzięki za radę.

Ognisko ma już przypisane miejsce koło piwniczki ziemnej. Jest też pomysł, żeby piwniczkę powiązać z małą wędzarenką i grilem. Zbocze górki usypanej nad tą piwniczką posłuży do zbudowania szybkiego strumyka, który będzie nawadniał staw przy drewnianym tarasie przed oknami salonu. Miejsca mam tyle, że za stawem, w narożniku ogrodu zmieści się jeszcze polanka w brzozowym mini lasku :)

Jak mi się uda skończyć, to jutro może wrzucę te swoje pomysły naniesione na satelitarną fotkę mojego ogrodu.

pestka56 pieknie u ciebie, kolorowo i przytulnie :)

:) Miło, że tak oceniasz.

Kolorowo ? :) No, tak. Lubię energetyczne kolory w ogrodzie. Poleciłabym Ci trzmielinę oskrzydloną do posadzenia w pełnym słońcu. We wrześniu jej liście zmieniają kolor na czerwony jak ogień, a kiedy je zgubi pozostają niezwykle dekoracyjne gałęzie i maleńkie kuleczki czerwonych owoców. Pieris Mountain Fire swoją nazwę zawdzięcza młodym liściom, które są czerwone. I jeszcze oczar, który już w lutym kwitnie na żółto lub ciemno pomarańczowo (zależnie od odmiany). Mój zgłupiał od tej pogody i zaraz zakwitnie. Zeszłej zimy było masę śniegu a oczar kwitł! :)

Pomyśl też o klonach, niekoniecznie japońskich. Są odmiany kolorowe, np. o żółtych lub bordowych liściach przez cały sezon. No, i są takie jak klon cynamonowy, którego ozdobą przez cały rok jest kora. Niestety rośnie bardzo powoli.

A funkie !!! Świetne, różnorodne kształem liści, wielkościami i kolorami do posadzenia w cieniu i półcieniu.

Ależ się rozpisałam :)

• 4 weeks później...

DROGA! ;)

Ja mam do garażu od wjazdu na działkę jakieś 28 mb. Oprócz tego dom stoi jako ostatni przy polnej utwardzonej i zimą to jest nasza ścieżka zdrowia - 100 mb do odśnieżania, bo właściciele 2 działek kupiwszy je zniknęli. Dziękuję opatrzności za dobrych pozostałych sąsiadów. Rodzic jednego odśnieża traktorem gdy naprawdę mocno zaśnieży.

Uciekliśmy z miasta do zieloności, więc pomysł na dojazd do garażu też mamy „zielony” http://www.galaprodukt.pl/pl/index1.php albo to http://www.kratkatrawnikowa.pl/geosystem-galeria.html

Słowem jak najmniej kamyczków, a jeśli już to tylko pod kołami dla przełamania owej zieloności. Dopuszczam też takie jak na fotce

moj BRUK.jpg

Malkul, popatrzyłam na plany Twojego ogrodu. Dlaczego Ty chcesz mieć tyle tej kostki brukowej ? Kratka trawnikowa zapewniłaby Ci zielony dojazd do garażu. No chyba, że lubisz takie twarde nawierzchnie.

W necie znajdzie się co najmniej kilka systemów zielonych nawierzchni, ale GalaProdukt ma chyba najlepsze rozwiązania.

Makul, sprawdź tam też coś co nazywa się Verti Garden, to również w GalaProdukt. Mają tez kilka rodzajów obrzeży.

Elfirku - plac zabaw chcę mieć na przeciwko tarasu i blisko okna w kuchni (praktyczne bo chce miec dzici na oku) Altana zaś tam z tyłu mi nie pasuje (jakoś jej tam nie widzę). Projekt - myślę że juz nie będą nic zmieniała. Następnym krokiem będzie wybór roslin do nasadzeń. musze tylko czasu trochę znaleźć.

Bardzo rozsądnie dzieci należy mieć na oku. Poza tym plac zabaw nie należy traktować jak jako elemnetu psującego widok w ogrodzie lecz jako jedne z elementów architektury. Coś podobie tylko większej wersji udało mi się uzyskać w jedyny z ogrodów. Należy pamiętać, gdy rodzice mają swój wałsny kąt najczęściej taras, altanę, to dzieci potrzebują swojego własnego miejsca zestaw huśtawkowy + piaskownica czy domek;)

tu jest zdjęcie sosen z trawami pod nimi- nie znalazłam takiego gdzie widać dokładnie wszystko, ale to jedna z moich ulubionych realizacji przy biurowcach. Wg. mnie bardzo pasuje do ogrodu nowoczesnego. No własnie- sosny jako drzewa są świetne

http://www.urbanity.pl/photos/18/42/1842.jpg

Sosny się będą zawsze ładnie komponowały z trawami ten przykład magnoli można obejrzeć w Warszawie przy ulicy Domaniewskiej. Jest tam więcej kombinacji z trawami. W ogrodach nowoczesnych trzeba umiejętnie dobierać rośliny, kolory i nawierzchnie. W większości są to harmonijne kombinacje, geometryczne układy ściśle ze sobą powiązane. Chyba że zdecydujemy się na rabaty z łąką o których wspominała magnolia. Układ wzmocni, zmiana wysokości, donice.

W ogrodach nowoczesnych panuje zasad, ja zawsze powtarzam "Im mniej tym więcej"

Przeczytałem cały post i podoba mi się" nie marudne " podejście Magnolii widać że, to czuje "Bardziej skomplikowane jest zaplanowanie tego typu ogródka- żeby wyglądał lekko, prosto, ale nie banalnie. Minimalistycznie, a nie klasycystycznie. Trzeba wiedzieć gdzie zgubić symetrię, gdzie ja zastosować, gdzie dodać jakieś rozluźniacze czy zderzyć ze sobą różne materiały"

Czekam na efekty.

Pestko czy ta dróżka z kamieni jest na cemencie czy na tej kratce eko ? Takie kamienie układa się rękami - pojedyńczo , jeden za drugim?Ja mam do ułożenia 150m - myślisz że takie rozwiązanie jest tańsze , da się po tym jeżdzić , chodzić ?

Hej, Duduś.

Dróżka jest położona klasycznie, wedle sztuki brukarskiej z dodaniem czarnej agrowłókniny przeciw chwastowej między zagęszczonym piaskiem a kamieniami. To są kamienie pochodzące z mojego ogrodu, które postanowiłam wykorzystać. Ja takie rzeczy w ogrodzie robię sama i idzie mi to dość wolno, bo praca ciężka. Nie kładę cementu bo nie ma takiej potrzeby, a poza tym u mnie glina płytko, miejscami nawet bardzo płytko. Nie chcę by robiły się zastoiny wodne jak mocniej popada. Sam drenaż nie wystarcza. Ta dróżka biegnie przy wjeździe do garażu i z boku garażu. Prowadzi do drewutni, gospodarczego wejścia i kompostowników.

satelita_30marzec2009.jpg

Plan jest rozrysowany na satelitarnej fotce. Nieaktualna, bo nas fotografowali w marcu 2009. To co rozjaśnione na biało to moja brukowana dróżka. Dojazd od drogi do garażu to żwir pod kołami i pośrodku niska trawka na kratce trawnikowej. Wjazd do drugiego garażu też jest na kratce trawnikowej.

Kratka trawnikowa odpowiednio położona może być zastosowana, gdzie Ci się zamarzy. Drogę, ale nie dla tirów też można zrobić, kratki są mocniejsze i słabsze. Moja córka pracowała kiedyś w stajni, gdzie jeden z padoków zrobiono na kratce. W każdym razie jak poczytasz na GalaProdukt to wsio będziesz wiedzieć.

Przeczytałem cały post i podoba mi się" nie marudne " podejście Magnolii widać że, to czuje "Bardziej skomplikowane jest zaplanowanie tego typu ogródka- żeby wyglądał lekko, prosto, ale nie banalnie. Minimalistycznie, a nie klasycystycznie. Trzeba wiedzieć gdzie zgubić symetrię, gdzie ja zastosować, gdzie dodać jakieś rozluźniacze czy zderzyć ze sobą różne materiały"

Czekam na efekty.

Witam u siebie :)

Mnie się też właśnie tak wydawało , że Magnolia to czuje. I dlatego jak poległam na polu projektowym to właśnie na nią padł mój wybór :) Bardzo się cieszę że się zgodziła zaprojektować mój kawałek ogrodu i jestem zachwycona jej pracą jak i osobą. Wielki talent i wyobraźnia .Jest to niezwykle miła, wesoła osoba, która umie doradzić, wysłucha cierpliwie i wyjaśni. I zdradzę Wam , że cena mnie miło zaskoczyła, bo byłam pewna że to jednak bardzo droga przyjemność, a tak nie jest. da się wysupłać.

Projekt, który przygotowała spełnia w 100% moje oczekiwania. Jest cydny.

Mam też nadzieję, że uda mi się go zrealizować w 100%. Oczywiście jak juz będzie sie coś działo to będę na bieżąco wstawiała fotki abyście mogli zweryfikować mój zachwyt tym projektem :) Pozdrawiam ciepło wszystkich podglądaczy i zapraszam

• 4 weeks później...

Wiosna sie zbliża czas wyruszyc na ogrody :)

My zaczynamy od warzywnika w podwyższonych kwadratach.

Dla zainteresowancyh polecam : http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1T4GGLL_plPL372PL372&q=Square+foot+gardening&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=BT9PT7KCOY3pOfXHha8K&biw=1024&bih=476&sei=CD9PT5Bzwpw6oKPRlgo

Wiosna sie zbliża czas wyruszyc na ogrody :)

My zaczynamy od warzywnika w podwyższonych kwadratach.

Dla zainteresowancyh polecam : http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1T4GGLL_plPL372PL372&q=Square+foot+gardening&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=BT9PT7KCOY3pOfXHha8K&biw=1024&bih=476&sei=CD9PT5Bzwpw6oKPRlgo

:) A ja dzisiaj mimo mży-mżawki spędziłam w ogrodzie kilka godzin :)

Naprawiałam jesienne zaniedbania, sprawdziłam jak mają się roślinki po zimie, zajrzałam pod przykrycie truskawek – jak grzebnąć głębiej, widać już zielone ździebełka. Kociska dzielnie pomagały rozgrzebując krecie kopce.

Malkul, przedstawiam mój warzywnik z sadem wiśniowym w tle (zdjęcie z 21 czerwca 2009). Na drugiej fotce uparty gość – bażant co roku przychodzi wcześnie rano i wydziera się wniebogłosy, a to pod oknem mojej sypialni (kliknij fotki, będą większe).

2009-21VI_warzywnik.jpg

Bazant(25maj)-o_swicie.jpg

Pierwsza wiosenna praca w tym roku ? Kompletna przebudowa skrzyń warzywnika. TERAZ będzie tak:

China_Wood_garden_bed201112251623527.jpg Wooden_Garden_Bed_Garden_Flower_planter.jpg Suncast-WGBLT48-48-Inch-by-48-Inch-Cedar-Wood-Tiered-Garden-Bed-With-Trellis_2.jpg

Niezbyt starannie, bo trochę na próbę wykonana poprzednia wersja nie wytrzymała próby czasu. Ale za to wiem, że jest wygodne i lubię mieć troszkę własnych truskawek, ziół i warzyw. :D

Edytowane przez pestka56

To nic trudnego. Tartak mam blisko. Przytną mi deski jak trzeba wg. dostarczonego rysunku. Kołki będą z zaimpregnowanej kantówki. Zmontujemy we dwoje. :)

Teraz mam takie 4 skrzynie - wymiary dolnej części to 180 x 180 cm x 40 cm wys. (2 deski po 20 cm szer.), górna skrzynka ma 80 x 80 cm.

Będę je w tym roku rozbierać, żeby przerobić i dolną część chciałabym mieć jeszcze o 10 cm wyższą. To specjalne życzenie mojego kręgosłupa :) Chciałabym jeszcze wyżej, ale to już zaszkodzi na wygląd.

Poza tym nauczona doświadczeniem inaczej zrobię warstwę drenażową i doprowadzę pod ziemią rurki do nawadniania.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich szerokim uśmiechem

Już projekt ogrodu jest klepnięty i gotowy Jest cudnie. ale co tam będę Wam opowiadała, lepiej zrobię jak uchylę rąbka tajemnicy :0)

A więc zaczynamy.

Nie będzie tak jak planowałam na początku przygody z prokjektowaniem samodzielnym - I dobrze!!

Miało być minimalistycznie i bez kolorów, ale że z czasem jak oglądłam w necie inspiracje to się mi pozmieniało i będzie - jak to trafnie ujęła kiedyś Magnolia - NOWOCZEŚNIE W DUCHU NATURALISTYCZNYM

Główną rolę zagraja trawy, będzie kilka sztuk większych drzew oraz byliny i krzewy.

Dal jasności obrazu wklejam kilka inspiracji które pojawią się w przybliżonym klimacie w moim wyczekanym ogrodzie:

Będą czosnki w trawie

http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/10/102613/original.JPG

Będą jeżówki w trawach

http://www.ulicafotograficzna.pl/foto_galeria/916_Echinacea_b.jpg

Będę też próbowała stworzyć BONSAI z graba przy tarasie coś na styl

http://4.bp.blogspot.com/-qZt80R0Sfcw/TbCAt-HG2SI/AAAAAAAALpw/kKXLIu7_kl4/s1600/Chelsea+show0021.JPG

Co poza tym, będzie gabion a zza niego będą wyglądały trawy i jarzminki.

Zaprojektowany jest też żywopłot z graba (rzadki) prowadzony w formie ściany na rozpiętych linkach, odgradzający warzywnik.

Będą buki i klony tatarskie i tojeść orszelinowata i bukszpany i cisy i hortensje.

Strzasznie mi się podoba to co zostało zaprojektowane i zamierzam to bardzo rzetelnie zrealizować.

Edytowane przez malkul

Dzięki kochana :) Jest jeszcze duzo takich cudeniek w projekcie. Duże połacie traw ozodbnych m.in.turzyce, miskant, trzcinniki i Trzęślica trzcinowata. Kurcze nabardziej wkurza mnie to że musze jeszcze czekać z realizacja bo nie mam ogrodzenia od frontu i tarasu i otynkowanego domu, a to niestety musi być zrobione przed realizacja projektu. :(

Podziel na części i rób gdzie już możesz.

A jakie robisz ogrodzenie, bo może wystarczy jak zostawisz tylko kawałek wzdłuż, żeby było gdzie pracować stawiając ogrodzenie. Poza tym może mogą je zrobić pracując od zewnątrz ogrodu?

Ja właśnie wpadłam na chwilkę od moich skrzyń warzywnych. Wsio rozebrane, deski wysuszone. Dziś zabezpieczam. Jutro skladamy w całość. Sadzonki truskawek i ziół już czekają :) więc wszystko robimy na tempo.

Wracam wieczorem :D albo jak zmarznę