Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród tworzę nowoczesny, czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką...

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 581
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj, Malkul, to mąż musiał się tego kocurom narazić :D

A to wasz zwierzyniec, czy przychodne wlamywacze?

Ups, przed drzwiami, czyli nie naraził się.

Ten znajomi zachwalali http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_siataki_preparaty/preparaty_odstraszajace/31957

Satysfakcji z ciężkiej pracy przy budowaniu – domu i ogrodu,

żeby zgodnie z filozofią wiosennego święta jakim jest Wielkanoc wszystko naokoło rosło i odnawiało się pomyślnie :)

A zamiast kurczaczków i jajeczek... WIOSENNY kawałeczek płotu :D

IMG_2269.jpg

Malkul, fajne te meble. Niekoniecznie ogrodowe. Tylko, czemu cen nie podają - tego nie lubię. Rozumiem, że na zamówienie, ale to co pokazują można by było opisać :(

Jest taki trend recyclingowy http://www.lamaisoncassette.com/ Polecam zawartość strony jako inspirację :)

Są może bardziej wygłaskane, ale kierunek ten sam i... ceny są :) Stosunkowo niedawno Westwing sprzedawał mebelki od nich po obniżonych cenach.

http://www.westwing.pl/home.php Tu też można znaleźć dobre przedmioty: ceramikę, tekstylia, meble, wyposażenie kuchni i łazienki w obniżonych cenach. Warto też zaglądać po inspiracje.

A tu coś co wpadło na ekran i zapadło w serce:

http://archinspire.com/home-design/modern-beam-wood-structure-house-design-ideas.htm

Też mam podobny sufit i podobnie ma być wykończony komin z kominkiem, ale gdybym teraz budowała, to zrobiłabym dokładną kopię tych wnętrz :)

Edytowane przez pestka56

• 3 weeks później...

:) Moja sąsiadka ma dwa takie już kilka lat i jest zadowolona, chociaż to co ona ma do skoszenia nie mieści się i zawsze usypuje pokaźną pryzmę dodatkowo. Jeden w sytuacji, gdy masz 500m2 trawnika, to jest zbyt mało.

Zawsze miałam jedną wątpliwość co do tego typu kompostownika. To co wrzucasz trzeba co jakiś czas „przegrzebać” – odwrócić. Nie wiem jak to robić w kompostowniku o takim kształcie. To może być trudne. Dlatego sąsiadka ma dwa. Najpierw napełnia jeden. Potem przerzuca zawartość do drugiego odwracając wsio do góry nogami. I znowu zaczyna napełniać ten pierwszy. A zawartość drugiego kompostuje się do końca.

Ja mam 2 kompostowniki drewniane – sześciany o boku 120 cm – z chytrymi listewkami ustawionymi ukośnie, które można wyjmować i dzięki temu podbierać od dołu skompostowaną już zawartość. Zapewnia to też dobry przewiew. Łatwo również dbać o zachowanie wilgotności. Też przerzucam zawartość z jednego do drugiego, ale ponieważ są szerokie, wydaje mi się to znacznie łatwiejsze i wygodniejsze.

Witaj Malkul :D

Wracam na forum. Wygrzebałam się z pracy zarobkowej :)

Od wczoraj do ogólnego ptasiego rejwachu dołączył jeden słowik, a dziś o świcie zaczął gody drugi. Czekamy jeszcze na 3 pozostałe. Były też z wizytą sarny, czyli wiosna w pełni.

Zdjęcia są niestety tylko telefoniczne, bo Mój osobisty zadołował gdzieś ładowarkę do akumulatorków i na kamerkę mogę sobie tylko popatrzeć. Ma talent tej mój chłop. Jakiś czas temu odłożył na chwilę wiertarkę udarową z potężnym wiertłem i... szukaliśmy 3 tygodnie :D

Najpierw kompostownik. Nie wiem, czy uda Ci się taki kupić. Jest b. wygodny i wystarczająco duży na potrzeby ogrodu z pokaźnym trawnikiem, drzewami i krzewami liściastymi. W razie potrzeby mogę pomierzyć i narysować szczegóły.

IMG_2386.jpg IMG_2396.jpg IMG_2394.jpg

To kawałek brzozowego lasku, moje najstarsze brzózki, derenie (po strzyżeniu, wiec słabo widać) i złote pęcherznice kalinolistne. To część narożnika płd-zach:

brzozki-2maj2012.jpg

Miałam nadzieję, że udało mi się uchwycić koziołka uciekającego z trawnika, ale niestety był za szybki. Widok sprzed drzwi wejściowych. Na pierwszym planie stolik dla tych, którzy nie zastali nas w domu i śliwka - najstarsze drzewko w moim ogrodzie. W tle widać sosnę wejmutkę, a na prawo od nie, w głębi, głogi. Przed głogami ma być piwniczka ziemna, ale na razie to tylko 2metrowej głębokości dół z wodą, w którym koncertują żaby :) Dalej wielka łąka sąsiadki. Koło domu kwitną pigwowce.

rano_przed_domem-2maj2012.jpg

Teraz schodki. Właśnie zorientowałam się, że zapomniałam o jednej wersji - tej na podstawie Twojej inspiracji. Dorobię ciut później, bo muszę skończyć podlewanie warzywnika. Wersja 1 jest najbardziej podobna.

CZĘŚĆ 1:

Malkul_balustradka-visual-01.jpg Malkul_balustradka-visual-03a.jpg Malkul_balustradka-visual-03b.jpg Malkul_balustradka-visual-02a.jpg Malkul_balustradka-visual-02b.jpg

Schodki CZĘŚĆ 2:

Malkul_balustradka-visual-04a.jpg Malkul_balustradka-visual-04b.jpg Malkul_balustradka-visual-05a.jpg Malkul_balustradka-visual-05b.jpg

Mój faworyt to 5, albo 4 :D

Zwróć uwagę co się dziej jeśli bok schodów będzie szary, albo jak w wersji 5b ciut mniej biały. Taki efekt można by wypracować we wnętrzu biorąc pod uwagę światło dzienne i sztuczne – trudne, ale mogłoby ciekawie wyglądać.

Edytowane przez pestka56