Tomeksup 27.05.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Może i fajny temat ale brak tu fachowości, gliny są różne, np glinom zwiezłym padający deszcz praktycznie nic nie zrobi , glinom pylastym czy wrecz pylom zdecydowanie tak, tak wiec naprawde zalezy konkretnie jaki to grunt i nie mozna wszystkiego wrzucac do jednego wora. Chcesz fachowej rady to posłuchaj... Wzmacnianie gruntu poprzez jego stabilizowanie cementem lub wapnem to możesz sobie robić pod drogę dojazdową do domu pod warunkiem, że dobrze wymieszasz czynnik wiążący na 20 cm wgłąb. Dasz radę ręcznie ? Ludzie pod budynkiem nie robi się stabilizacji. Fundamenty oddziaływują 2-3 razy największa szerokość stopy fundamentowej. Co z tego, że sobie 5-10cm pomieszasz z cementem ? Co poniżej ? Także te rady są do du... Podstawową sprawą jest zabezpieczenie wykopu przez zamarznięciem/przesuszeniem/rozmoczeniem: 1) Zostawisz 10cm warstwy ochronnej i zbierasz dopiero przed betonowaniem. Po obwodzie wykopu robisz rowek do zbierania wody. W jednym miejscu kopiesz dziurę i załączasz pompę. 2. Kopiesz jak jest sucho (nie ma sączeń z hruntu), nie ma deszczu i OD RAZU betonujesz. Czy to trudne ? Ludzie cwaniakują, robią cuda a potem dzwonią żeby ekspertyzy robić. Już się naoglądałem popękanych domów budowanych przez kozaków i januszy budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 27.05.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Co do tego mądrego co pisał o glinach powyżej.... Gliny zaliczają się do gruntów spoistych, wysadzinowych, podatnych na rozmakanie. Oczywiście te grunty różnią się tempem rozmakania, ale każdy z nich po rozmoczeniu nadaje się do usunięcia. Odtwórz swoją Opinię Geotechniczną w dziale WNIOSKI I ZALECENIA i poczytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.05.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Po takiej opercaji moża przejhechac po tym zageszczarką . A propos zagęszczania, czy glinę twardoplastyczną (lub półzwartą), która nie została wystawiona na deszcz, warto przejechać zagęszczarką przed nałożeniem pospółki? Czy jednak zagęszczarka 500KG nie jest w stanie zagęścić czegoś takiego jak glina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.05.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Podstawową sprawą jest zabezpieczenie wykopu przez zamarznięciem/przesuszeniem/rozmoczeniem: 1) Zostawisz 10cm warstwy ochronnej i zbierasz dopiero przed betonowaniem. Po obwodzie wykopu robisz rowek do zbierania wody. W jednym miejscu kopiesz dziurę i załączasz pompę. 2. Kopiesz jak jest sucho (nie ma sączeń z hruntu), nie ma deszczu i OD RAZU betonujesz. Widzę, że jest tu specjalista od porządnie zrobionej roboty. Te wcześniej podane wycinki z opinii geotechnicznej były moje, a nie założyciela tematu, żeby nie było nieporozumienia. U mnie akurat na tą glinę twardoplastyczną lub półzwartą pójdzie jeszcze geowłóknina i 50cm pospółki (zatem wykop będzie o te 50cm głębszy niż wynika z przekroju budynku). Robiąc duży wykop koparką raczej nie ma możliwości, żeby ten grunt rodzimy nie został naruszony, stąd moje wątpliwości, czy taką naruszoną glinę (przez koparkę) można zagęścić zagęszczarką czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.05.2019 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 (edytowane) ^^ Nie ma sensu jeździć zagęszczarką bezpośrednio po glinie twardoplastycznej, jedynie jak po koparce chcesz podrównać resztki z wykopu co by Ci się geowłóknina ładniej układała.... co do Tomeksup to jest teoretyk, w praktyce to trzeba mieć szczęście aby nie trafić na deszcz w szczególności przy dużej płycie. Przy Twojej twardoplastycznej glinie to po deszczach może z maks 5 cm rozmiękło miejscami, taka warstewka jak na to dasz geowłókninę i następnie zasypiesz pospółą i zagęszcisz to woda z tego blotka zostanie wyciśnięta do pospółki poprzez geowłókninę i tym samym skonsolidujesz glinę. Naprawdę śmieszą mnie te porady jak to trzeba np ręcznie ostatnią warstwę wybierać, kuźwa jeszcze tego na budowie nie widziałem..... cześć wytycznych teoretyków projektantów ma się nijak do rzeczywistości ... ale tak to mają teoretycy .... Chcesz fachowej rady to posłuchaj... Wzmacnianie gruntu poprzez jego stabilizowanie cementem lub wapnem to możesz sobie robić pod drogę dojazdową do domu pod warunkiem, że dobrze wymieszasz czynnik wiążący na 20 cm wgłąb. Dasz radę ręcznie ? Abstrahując od tego, że wapno ma w tym przypadku za zadanie osuszenie warstwy rozmokniętej przez deszcz a nie pełnic rolę powaqżnej stabilizacji, to mało kolego żeś jeszcze widział i mało wiesz. BTW najtańsza gleobgryzarka w LM kosztuje 600 pln tak więc ręcznie nie musi tego robić..... Ludzie pod budynkiem nie robi się stabilizacji. Fundamenty oddziaływują 2-3 razy największa szerokość stopy fundamentowej. Co z tego, że sobie 5-10cm pomieszasz z cementem ? Co poniżej ? Także te rady są do du... Tak jak pisałem mało widziałeś i mało wiesz jeszcze,a kolumny DSM albo jet grouting to co to jest jak nie pewien rodzaj stabilizacji gruntu ? Może pod domkiem jednorodzinnym takich rzeczy nikt nie robi ale pod budynki kilku piętrowe już tak Edytowane 28 Maja 2019 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 28.05.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 co do Tomeksup to jest teoretyk Byłeś, widziałeś, wiesz.... pójdzie jeszcze geowłóknina i 50cm pospółk I zrobisz piękną wannę na wodę... Po co ci wanna pod budynkiem ? Robiąc duży wykop koparką raczej nie ma możliwości, żeby ten grunt rodzimy nie został naruszony Gładkim lemieszem nie naruszysz gliny. Ps. Krytykujesz mnie a chcesz zagęszczać glinę zagęszczarką ? Litości... i tym samym skonsolidujesz glinę. Jaki jest czas konsolidacji gliny ? Skąd wiesz, że akurat 5cm rozmoknie ? Sprawdzałeś ? Jaki czas był zalegania otwartego wykopu ? Ile wody było ? Naprawdę śmieszą mnie te porady jak to trzeba np ręcznie ostatnią warstwę wybierać, kuźwa jeszcze tego na budowie nie widziałem..... cześć wytycznych teoretyków projektantów ma się nijak do rzeczywistości ... ale tak to mają teoretycy ... Haha, zje...c łatwo. Potem płacz do słuchawki, bo "mi pękło" To Twoja kasa, rób jak chcesz. Tak jak pisałem mało widziałeś i mało wiesz jeszcze,a kolumny DSM albo jet grouting to co to jest jak nie pewien rodzaj stabilizacji gruntu ? Może pod domkiem jednorodzinnym takich rzeczy nikt nie robi ale pod budynki kilku piętrowe już tak Tak, kolumny, studnie, stabilizacje. Za chwilę będzie taniej kupić kolejną działkę i zrobić to od nowa. Koszty rosną a to tylko przysłowiowa "buda". Przy prawidłowo wykonanym wykopie nie trzeba dawać pospółki, geowłókniny, bawić się w ogrodnika glebogryzarką. Po co dodatkowe koszty. Czy nie lepiej się przyłożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.05.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Byłeś, widziałeś, wiesz.... Widzę co piszesz to wskazuje na teoretyka, który czasem bywa na budowie, ja przez kilka lat taplałem się w błocie, bo gdziekolwiek nie chciałbys robić fundamentu to glina, pyły itp I zrobisz piękną wannę na wodę... Po co ci wanna pod budynkiem ? Po pierwsze to nie ja robię, tylko ogólnie jest tak przyjęty sposób robienia płyty fundamentowej, a po drugie w glinie i tak trzeba zrobić drenaż, tak więc nie ma to znaczenia czy to czy jest ta warstwa czy nie. Ja w przypadku robinsona wyłałbym chudziaka bezpośrednio po wykoopaniu , a nie robił warstwy z pospółki. Ale tak widocznie zaprojektował to jego projektant... Gładkim lemieszem nie naruszysz gliny. Oj zdziwiłbyś, jak czasem klejąca może być "glina" i odrywać się od podłożą podczas wyrównywania i co wtedy skrobać dalej, aż do usranej śmierci ? Poza tym są inne sytuację np gorszy dzień koparkowego itd itp.... Ps. Krytykujesz mnie a chcesz zagęszczać glinę zagęszczarką ? Litości... A czym byś chciał zagęszczać? C....iem ? Jaki jest czas konsolidacji gliny ? Skąd wiesz, że akurat 5cm rozmoknie ? Sprawdzałeś ? Jaki czas był zalegania otwartego wykopu ? Ile wody było ? Zalęży od obciążenia, tak na podstawie własnego doświadczenia stwierdzam, że glina twardoplastyczna nie ma szans na rozmoknięcie więcej niż 5 cm w takim długim czasie jak nawet miesiąc Tak, kolumny, studnie, stabilizacje. Za chwilę będzie taniej kupić kolejną działkę i zrobić to od nowa. Koszty rosną a to tylko przysłowiowa "buda". Przy prawidłowo wykonanym wykopie nie trzeba dawać pospółki, geowłókniny, bawić się w ogrodnika glebogryzarką. Po co dodatkowe koszty. Czy nie lepiej się przyłożyć ? Panie Teoretyk , po pierwsze w projekcie jest czasem geowłókinina i pospółka itp, jak chcesz zaprojektuj po swojemu, po drugie są czasem różne sytuacje na które ma się znikomy wpływ i takie pierdu pierdu o przykładaniu to wiesz można sobie wsadzić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 28.05.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Po pierwsze to nie ja robię, tylko ogólnie jest tak przyjęty sposób robienia płyty fundamentowej, a po drugie w glinie i tak trzeba zrobić drenaż, tak więc nie ma to znaczenia czy to czy jest ta warstwa czy nie. Ja w przypadku robinsona wyłałbym chudziaka bezpośrednio po wykoopaniu , a nie robił warstwy z pospółki. Ale tak widocznie zaprojektował to jego projektant... Drenaż można zrobić wokół budynku a nie pod budynkiem. No właśnie, wylać chudziaka zaraz po wykopaniu. Tak trzeba zrobić. Oj zdziwiłbyś, jak czasem klejąca może być "glina" i odrywać się od podłożą podczas wyrównywania i co wtedy skrobać dalej, aż do usranej śmierci ? Poza tym są inne sytuację np gorszy dzień koparkowego itd itp.... Nie mówię, że ma być idealnie gładka glina. Jednak kopiąc łyżką z zębami przeorasz ją bardziej. Z reguły gliny piaszczyste i piaski gliniaste nie odrywają się. Mogą odrywać się gliny pylaste i iły. A czym byś chciał zagęszczać? C....iem ? Zagęszczanie gruntów spoistych prowadzi do naruszenia ich struktury, uplastycznienia. To jest niepożądane zjawisko dla fundamentów. Zalęży od obciążenia, tak na podstawie własnego doświadczenia stwierdzam, że glina twardoplastyczna nie ma szans na rozmoknięcie więcej niż 5 cm w takim długim czasie jak nawet miesiąc Weź kawałek i zostaw w wodzie na noc. Będziesz miał wyobrażenie o skali zjawiska. Panie Teoretyk , po pierwsze w projekcie jest czasem geowłókinina i pospółka itp, jak chcesz zaprojektuj po swojemu, po drugie są czasem różne sytuacje na które ma się znikomy wpływ i takie pierdu pierdu o przykładaniu to wiesz można sobie wsadzić..... Dobry Projektant nie zajmuje się projektowaniem domków... Tu raczej sięga się po gotowe projekty. Osobiście nie polecam pospółki. Dobrze zabezpieczone podłoże plus odwodnienie da radę. Domyślam się, że ta pospółka ma pełnić rolę poduszki kompensacyjnej, ale wizja wody w pospółce mnie "przeraża". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.05.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Osobiście nie polecam pospółki. Dobrze zabezpieczone podłoże plus odwodnienie da radę. Domyślam się, że ta pospółka ma pełnić rolę poduszki kompensacyjnej, ale wizja wody w pospółce mnie "przeraża". Pospółka (bardzo dobrze zagęszczona, przynajmniej Is=0,97) ma pełnić funkcję "podbudowy" pod fundament. Tyle projekt. Dodam, że u mnie na razie wykopano 30-50cm i ulewne deszcze wstrzymały dalsze wykopy. Czekamy na dogodniejszy czas (ten lub przyszły tydzień). Poza tym żwir pod nogami będzie chyba wygodniejszym rozwiązaniem niż glina, która po każdym deszczyku będzie oblepiać budowlańcom i inwestorowi buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 28.05.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Is>0,97. Ufam, że sprawdzisz Mówisz o żwirze pod płytę fundamentową czy pod drogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.05.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Mówię o pospółce, czasem zwanej żwirem. Żwir jest w składzie takiej pospółki 0-31. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.05.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 (edytowane) Is>0,97. Ufam, że sprawdzisz Mówisz o żwirze pod płytę fundamentową czy pod drogi ? Żwiru pod drogi się nie używa no chyba , że do drenu, co do Is=0,97 jest to bardzo niska wartość którą przy gruntach dobrze zagęszczalnych typu piaski grube, pospółka da się osiągnąć z palcem w d .... ale to byś wiedział gdybyś sam w zyciu pojeździł trochę zagęśzczarką i był przy badaniach stopnia zagęszczenia. Zagęszczanie gruntów spoistych prowadzi do naruszenia ich struktury, uplastycznienia. To jest niepożądane zjawisko dla fundamentów.. Kurna gdybyś zajmował się drogami to żaden nasyp z gliny by nie powstał, a jakbyś zajmował się instalacjami to żadnego wykopu byś nie zasypał ..... Weź kawałek i zostaw w wodzie na noc. Będziesz miał wyobrażenie o skali zjawiska. To że grudka dość szybko rozmięknie to nie znaczy, że w wykopie zaraz zrobi się błoto na 10 m, bo tak to nie działa. To co opisujesz to jedynie pokazuje jaka jest spoistość gruntu w badaniu makroskopowym ..... Edytowane 28 Maja 2019 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 29.05.2019 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Żwiru pod drogi się nie używa no chyba , że do drenu, co do Is=0,97 jest to bardzo niska wartość którą przy gruntach dobrze zagęszczalnych typu piaski grube, pospółka da się osiągnąć z palcem w d .... ale to byś wiedział gdybyś sam w zyciu pojeździł trochę zagęśzczarką i był przy badaniach stopnia zagęszczenia. Skończyłeś już z tymi odzywkami ? Ile uderzeń sondy na 0,97 musisz mieć ? Skoro tak łatwo, to dlaczego tyle osób ma z tym problem ? Kto z budujących domki wydaje kasę na nadzór geotechniczny ? Kurna gdybyś zajmował się drogami to żaden nasyp z gliny by nie powstał, a jakbyś zajmował się instalacjami to żadnego wykopu byś nie zasypał ..... Temat dotyczy fundamentów. To że grudka dość szybko rozmięknie to nie znaczy, że w wykopie zaraz zrobi się błoto na 10 m, bo tak to nie działa. To co opisujesz to jedynie pokazuje jaka jest spoistość gruntu w badaniu makroskopowym .... Nikt nie mówił o rozmakaniu na 10m. Edytowane 29 Maja 2019 przez Tomeksup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 29.05.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Skończyłeś już z tymi odzywkami ? Ile uderzeń sondy na 0,97 musisz mieć ? Skoro tak łatwo, to dlaczego tyle osób ma z tym problem ? Kto z budujących domki wydaje kasę na nadzór geotechniczny ? Nie mam tabeli, nie pamietam, z kilkanaście zapewne , ale ja z IS 0,97 nigdy nie miałem problemu Is=1,00 to jest problem osiągnąć a nie tam Is 0,97, ale na warstwie 30-40 cm to jest nieporozumienie aby uzyskiwać dobre zagęszczenia bo tego się tak nie da zrobić pierwsze 10-20 cm zawsze jest trochę luźniejsze , przyjdzie obciążenie to sobie to lekko siądzie i nie bedzie żadnego problemu, aby mieć na samej górze dobre zagęśzczenie trwałe to trzeba użyć mieszanki 0-31,5 mm. Temat dotyczy fundamentów. temat dotyczy uplastycznienia się gliny pod chudziakiem, a stabilizacja wapnem wykonana glebogryzarką i zagęszczona powoduje znaczną redukcję plastyczności gruntu spoistego, a konstrukcja sobie nie wybiera czy jest drogą czy nie i dla niej wszystko jedno w jaki sposób osiągniemy cel czyli oszoną w miare nośna warstwę która na skutek wody zmieniła swoje parametry Nikt nie mówił o rozmakaniu na 10m. To pogiego grzyba piszesz o próbce wsadzonej do wody , przecież to wiadomo że inaczej zachowuje się glina na której jest woda a inaczej kulka wsadzona do wody, to co opisałeś to są badania makroskopowe i pozwalaja sprawdzić jaki to jest rodzaj gruntu a nie, jak będzie ten grunt zachowywał się w rzeczywistości w dole zalanym wodą i własnie stad twierdze żeś teoretyk bo jakbyś był fizycznie przy budowie fudnamentu i napadało by Ci wody do wykopu i po tym byś pochodził w kaloszach to byś wiedział , a tak pozostaje Ci tylko kulka gruntu wrzucona do wody i na tym "opierasz cały swój świat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 29.05.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Nie mam tabeli, nie pamietam, z kilkanaście zapewne , ale ja z IS 0,97 nigdy nie miałem problemu Is=1,00 to jest problem osiągnąć a nie tam Is 0,97, ale na warstwie 30-40 cm to jest nieporozumienie aby uzyskiwać dobre zagęszczenia bo tego się tak nie da zrobić pierwsze 10-20 cm zawsze jest trochę luźniejsze , przyjdzie obciążenie to sobie to lekko siądzie i nie bedzie żadnego problemu, aby mieć na samej górze dobre zagęśzczenie trwałe to trzeba użyć mieszanki 0-31,5 mm. Potrzeba conajmniej 17 udarów. Bierz pod uwagę, że pospółka musi mieć ciągłe uziarnienie w celu łatwiejszego zagęszczenia. Poza tym pod pospółką będzie glina, która będzie pochłaniać drgania z zagęszczarki (uplastycznienie). W przypadku gruntów spoistych osiadania nie kończą się tak szybko. Większość kończy się od razu ale pewna ich część potrzebuje czasu i będzie się kończyć w trakcie użytkowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.06.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 A swoją drogą, czy to można nazwać pospółką? Wg pobliskiej żwirowni - tak. I to właśnie oferują pod fundament. Ale jakoś inaczej sobie wyobrażałem pospółkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.06.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 A swoją drogą, czy to można nazwać pospółką? Wg pobliskiej żwirowni - tak. I to właśnie oferują pod fundament. Ale jakoś inaczej sobie wyobrażałem pospółkę. [ATTACH=CONFIG]430972[/ATTACH] Wg mnie nie, szczególnie w takich proporcjach frakcji. Za "mało" w tym piasku, za dużo kamoli ciakwie jakie to frakcje bo chyba w zakresie 0-63 sie to nie mieści... moge się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 02.06.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Pospółka pospółce nie równa. Ja bym to nazwał wg starej klasyfikacji żwirem grubym. W pospółce muszą być wszystkie frakcje, od drobnej do grubej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.06.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 U mnie wykop wyglądał tak: A kierownik kazał później wybrać koparce to luźne i zostało tak: Na to poszło coś w typie pospółki (bardziej wstępnie płukany żwir) i 8cm chudziak, a dopiero potem ławy. Chudziak 8 cm poszedł dlatego że ta "pseudopospółka" się nie zagęściła. Nie wiem tylko czy majstry wybrali łopatami po koparce te pozostałe luźne frakcje bo musiałem byę wtedy w pracy ale nie wydaje mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 16.06.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 A czy jak ma się już postawione fundamenty na glinie i mury to czy zalewanie po deszczach wpływa negatywnie na budynek? Wczoraj było oberwanie chmury a dziś wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts