Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 939
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak ..otwarta przestrzen dzienna ... o to mi chodzilo ..... i patrzac na te okna .... no nie moze byc przeciez za ciemno przy takich przeszkleniach ;)

Dakula ..w sypialni bedzie troszke milej jak pojawia sie deski na podlodze , dywanik milusi i takie tam

Wojtas kosztorys bedzie ale .... hoho to jeszcze daleka droga do tego ;)

Edytowane przez Oliwka 29

Rasia dzieki ;) Marku co do otwartego gabinetu - to tak to jest taki gabinet -biblioteczka - tak chceilismy i taki byl zamiar - zadne z nas nie pracuje w domu wiec nie potrzebujemy ciszy ..to jest tylko do korzystania z netu itd .... a u nas w domu laptop mimo osobnego pokoju zawsze i tak wedruje do salonu i tutaj ja cos kombinuje w nim , malz oglada mecz itd... no i jestesmy razem ;) takze to bylo zamierzone . natomiast to co jest kolo tv to sama nie wiem :) ... dowiem sie w przyszlym tyg jak pojade. ja chcialam zeby oni tam zrobili wbudowany w sciane barek na alkohol ;) - ale myslalam ze to bedzie pod Tv ... zobacze jak to wyjdzie ...No troszke pozmieniam :) Z kuchnia tez mi nie bardzo - juz pisalam - raz to podloga - na bank cala biala a nie szara w kuchni i biala w salonie - bo to wlasnie sprawia ze tak jak mowisz "odstaje" od reszty ....no i ta zabudowa.... to nie wiem .... miala od poczatku byc biala .... Tamizo chce szara ze wzgledu na ta elewacje ...... zobaczymy .... Ale tak ... ma byc tak bialo - tak chce i kocham :) .. totalny minimalizm

Sluchajcie piszcie wszytsko jak myslicie to nie konkurs pieknosci ale moj dom ;) wiec to co myslicie ze jest nie tak - dawajcie ja bede przemyslac ;)

Edytowane przez Oliwka 29

Oliwka, ale czadersko:D Trzymam kciuki za wierne odwzorowanie w rzeczywistości:cool:

W zasadzie nic bym nie zmieniała, jedynie podłoga w jednolitym kolorze: albo biała, albo szara. No i brakuje lampy nad stołem;)

Widać

Moje klimaty. Może oprócz kuchni, która u mnie nigdy by nie była taka sterylna i w związku z tym straciła by swój urok. Jedynie kuchnia mi się nie podoba.

Ale szczególnie podoba mi się SYPIALNIA, właśnie taka surowa. I o dziwo ja nie lubię ciemnych zasłon/kotar a tutaj wyjątkowo mi leżą. Jak dodasz co całości kilka kolorowych elementów to wnętrza z niezwykłym charakterem będą.

Okna w aluminium?

Jak dowiesz się coś więcej o podłogach z żywicy to dawaj znać. Ja też marzę o podłodze bez podziałów.

dobranoc

Super. Jest bardzo sterylnie. Przy dzieciach by nie przeszło - pomyśl o tym, jeśli planujesz dzieci. Milion pierdół się z tym wiąże i zagracenia, ale nie mam teraz czasu, żeby się nad tym rozwodzić.

Mi osobiście brakuje w tym wszystkim jakiegoś akcentu, koloru, jakiejś barwnej plamy, ale to pewnie kwestia dodatków. Tło jest super.

To z rzeczy, które przerabiałam u siebie.

Białe, jak również czarne podłogi (też miałam w pierwszej propozycji), nie nadają się do domów w których się normalnie żyje. Albo rodzina (dzieci :)) staje się zakładnikiem podłóg albo przestają one wyglądać ładnie.

Telewizor nad kominkiem. Wygląda fajnie ale jak się pomierzy wysokości to wychodzi, że jest to dość wysoko, szczególnie dla dzieci. Warto o tym pomyśleć bo te minuty kiedy dziecko zapatrzy się na bajkę są bezcenne.

Dakula ja nie mam tv nad kominkiem - jest po przeciwnej stronie kominka ;)

Tak z podlogami wiem ....ehhh no dlatego szukam gresu ktory bedzie podobny do takiej podlogi ;)

Malkul o oswietlenie dowiem sie jak bede w Polnadzie ... juz sobie wszytsko wypisalalm co chce pozmieniac .... :) Po spotaniu z nimi duzo rzeczy sie wyjasni ....

Witam , na wszytskie priv odpisze po powrocie... . teraz jest jeden wielki KOCIOL....

- okna omowione i wybrane ( oczywiscie nie obylo sie bez problemow ktore do konca sa jeszcze nie dopracowane .... trawaja rozmowy .... Natomiast na 100 % zostajemy przy firmie polecanej przez Tamizo - konkretny i rzeczowyu facet ...nie wiem do konca czy decydowac sie na montaz w ociepleniu ...

- jutro spotkania a propo dachu ... sikalplan , membrana podobna do tego czy papa termozgrzewalna..

- Dzis bylam w kolejnym domu Tamizo - dopracowujemy przy okazji wnetrza . I powiem tylko tyle ze wnetrza rzeczywiste sa IDENTYCZNYM odwzorowaniem wizualek ... Jest poprostu pieknie .... az sie chce mieszkac w takich domach ... uwielbiam swoj projekt ;) narazie mi sie nie znudzil :)... ale decyzja o wnetrzach byla najbardziej trafna jaka podjelismy - dziekuje wszytskim ktorzy mnie do tego namawiali ;)

- ponadto juz tez troszke w kaloszkach po budowie biegam ..;)

- dzis dostalam konkretna i ostateczna wycene SSO - przypominam ze NIC MNIE NIE INTERESUJE ... Kierbud buduje , zamawia , przywozi .... dopilnowuje ... i ...cena oczywiscie po negocjacjach ;)( jak to zawsze ja :) ) i poszla w dol o 20 000 za robocizne . Jak dla mnie za SSO gdzie niczym sie nie przejmuje jest ok na taki dom .. Mam jedno tylko pytanko ....

.. mieszkamy za granica i z tego co wiem i tak mozemy sie pod koniec roku rozliczac za materialy ...ale ... no i wlasnie ... ponoc tylko za te z 22%vat , jesli jest 8% juz nie ...... a tutaj kierbud kupuje o 22% a dla nas faktury beda na 8 %.....? To jedna rzecz ktorej do konca nie czaje ... czy to normalne .. czy ktos zlecil komus firme ktora sie wszytskim zajmowala ??? Czy to wlasnei tak wyglada , czy mnie ktos w jajko robi ?;) Ksiagowej to ze mnie nie bedzie ... i kompletnie sie na tym nie znam .... dawajcie rady ......

Bozeeee jak tu czas szybko leci ......

Odliczać można sobie różnicę między 23% a 8% VAT.

Ta ulga wynika z faktu, że VAT na materiały budowlane kilka lat temu zmienił się z 7% na 22% (wymóg EU), a Państwo chce odciążyć finansowo obywateli, by się budowali.

Obawiam się, że kierbud robi interes życia. Kupuje towar za 123 zł (w tym 23 % VAT) i odsprzedaje wam z usługą doliczając swoje 8%, czyli za 132,84 zł. Następnie bierze faktury i rozlicza się sam (niby, ze on buduje dla siebie) z US zyskując 15% z kwoty 123 zł.

podpisz z kierbudem umowe o inwestora zastepczego - wtedy On kupuje wszystkie materiały, transport, itp, itd a Tobie wystawia f-ry za poszczególne etapy podpisane protokolem zdawczo-odbiorczym potwierdzony dokumentacja zdjęciową.

Są dwa warianty takiej umowy - jedna, ze On wyklada swoja kasę i Tobie wystawia f-re z 8*% Vatem za uslugę.

druga, ze Ty placisz za materiały a On bierze ryczalt za swoją pracę - wtedy Ty zwracasz się do US o zwrot róznicy w Vacie.

Wariant, o którym pisze Elfir jest wariantem na tzw. jołopa, lecz wbrew pozorom bardzo często spotykana zwlaszcza przy ryczałtowcach.

Musisz zastanowic się nad tym czego oczekujesz od gościa i ile to może Ciebie kosztować. Musisz mieć świadomość, że i tak gość zawsze sobie dorobi na Tobie, na Twojej budowie, ale to cos za coś

Łałłłłłłłłłłłłłłł Ale wnętrza... :)

A co do inwestora zastępczego.... zatrudnij kogoś kto zna się na budowie 9 może taki ktoś kto sam już wybudował dom) i będzie nadzorował budowę, ale brał wszystkie faktury na Ciebie, wówczas Ty odbierzesz swój VAT.

Tylko zatrudnij kogoś odpowiedzialnego....

Mnie baaardzo spodobało się budowanie... i rozważam czy nie zająć się tym na poważnie....

Wolałam ciężką budowlankę, niż niuanse czy taka listwa, taki żyrandol....

Życzę więc powodzenia i będę zaglądać :)

Sluchajcie ... ja nie chcialabym zatrudniac jeszcze dodatkowo kogos bo to kolejne koszta ... a Kierbud jest naprawde zaufany ... budowal dom kuzynce ktora byla w Niemczech w tym czasie - jest naprawde zadowolona. Ciezko bylo nam sie w sumie do niego dostac , bo facet nie ma terminow. Dzis wlasnie zadzwonilam do kuzynki i ona sama pracuje w ksiegowosci ... i mowi ze to jest bardzo korztystny uklad jezeli on kupuje materialy z vatem 22, nam wystawia z 8 czyli taniej a my juz sie pod koniec roku z niczego nie musimy rozliczac... tym bardziej ze tez do konca nie wiemy jak to wyglada jak ktos przesiaduje w innym kraju . On sie tez tak z nimi rozliczal. i pokazywal wszytsko , oddawal kase za materialy ktore zostawaly i ktore sam zabieral sobie na inna budowe.... ja wiem ze to Polska i pewnie licze sie z tym ze beda jakies "przekrety" ... no nie wiem ....

nikt nie mówi o zatrudnianiu kolejnej osoby - podpisz z kierbudem umowe o inwestora zastepczego.

Dzis wlasnie zadzwonilam do kuzynki i ona sama pracuje w ksiegowosci ... i mowi ze to jest bardzo korztystny uklad jezeli on kupuje materialy z vatem 22, nam wystawia z 8 czyli taniej a my juz sie pod koniec roku z niczego nie musimy rozliczac.

pod warunkiem, ze podstawą jest kwota netto +8%, czyli kupuje coś za 100zl+23zlVat=123złbrutto a Tobie wystawia f-re na 100zł +8złVat=108zł brutto.

przyklad jednostkowy, bo przeciez gość musi doliczyc koszty robocizny i swoja marżę.

Ale jesli chce się rozliczac tak jak napisala Elfir, ze do kwoty brutto doliczy 8% Vatu na uslugę to nie daj się zrobić w wała.

Zwrot 15% jest dla wszystkich, bez znaczenia czy mieszkasz w kraju czy zagranicą - jesli masz obywatelstwo polskie rzecz jasna