rasia 14.10.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Jesooooooooo! Są perfekcyjni do szczękościsku! Pięknie! Absolutnie też mój gust. Kuchnia szaaraaa:yes:. A jej odbicie w lustrze - bezcenne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 14.10.2011 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 (edytowane) Tak ..otwarta przestrzen dzienna ... o to mi chodzilo ..... i patrzac na te okna .... no nie moze byc przeciez za ciemno przy takich przeszkleniach Dakula ..w sypialni bedzie troszke milej jak pojawia sie deski na podlodze , dywanik milusi i takie tam Wojtas kosztorys bedzie ale .... hoho to jeszcze daleka droga do tego Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 14.10.2011 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 (edytowane) Rasia dzieki Marku co do otwartego gabinetu - to tak to jest taki gabinet -biblioteczka - tak chceilismy i taki byl zamiar - zadne z nas nie pracuje w domu wiec nie potrzebujemy ciszy ..to jest tylko do korzystania z netu itd .... a u nas w domu laptop mimo osobnego pokoju zawsze i tak wedruje do salonu i tutaj ja cos kombinuje w nim , malz oglada mecz itd... no i jestesmy razem takze to bylo zamierzone . natomiast to co jest kolo tv to sama nie wiem ... dowiem sie w przyszlym tyg jak pojade. ja chcialam zeby oni tam zrobili wbudowany w sciane barek na alkohol - ale myslalam ze to bedzie pod Tv ... zobacze jak to wyjdzie ...No troszke pozmieniam Z kuchnia tez mi nie bardzo - juz pisalam - raz to podloga - na bank cala biala a nie szara w kuchni i biala w salonie - bo to wlasnie sprawia ze tak jak mowisz "odstaje" od reszty ....no i ta zabudowa.... to nie wiem .... miala od poczatku byc biala .... Tamizo chce szara ze wzgledu na ta elewacje ...... zobaczymy .... Ale tak ... ma byc tak bialo - tak chce i kocham .. totalny minimalizm Sluchajcie piszcie wszytsko jak myslicie to nie konkurs pieknosci ale moj dom wiec to co myslicie ze jest nie tak - dawajcie ja bede przemyslac Edytowane 10 Września 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 14.10.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Oliwka, ale czadersko:D Trzymam kciuki za wierne odwzorowanie w rzeczywistości:cool: W zasadzie nic bym nie zmieniała, jedynie podłoga w jednolitym kolorze: albo biała, albo szara. No i brakuje lampy nad stołem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 14.10.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Tego można było się spodziewać Po prostu za.......iste:)jak się wyśpię to sobie je jeszcze dokładnie obejrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 14.10.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Widać Moje klimaty. Może oprócz kuchni, która u mnie nigdy by nie była taka sterylna i w związku z tym straciła by swój urok. Jedynie kuchnia mi się nie podoba. Ale szczególnie podoba mi się SYPIALNIA, właśnie taka surowa. I o dziwo ja nie lubię ciemnych zasłon/kotar a tutaj wyjątkowo mi leżą. Jak dodasz co całości kilka kolorowych elementów to wnętrza z niezwykłym charakterem będą. Okna w aluminium?Jak dowiesz się coś więcej o podłogach z żywicy to dawaj znać. Ja też marzę o podłodze bez podziałów.dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 15.10.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Oliwia - szczęka mi opadła no pięknie , pięknie. A orientujesz się może co to za oświetlenie w suficie w kuchni i salonie, czy może to chors?http://chors.pl/images/stories/produkty/seriaOPT/OPTilustracje/optd2s-d.jpgPytam bo własnie szukam do salonu takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.10.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Super. Jest bardzo sterylnie. Przy dzieciach by nie przeszło - pomyśl o tym, jeśli planujesz dzieci. Milion pierdół się z tym wiąże i zagracenia, ale nie mam teraz czasu, żeby się nad tym rozwodzić.Mi osobiście brakuje w tym wszystkim jakiegoś akcentu, koloru, jakiejś barwnej plamy, ale to pewnie kwestia dodatków. Tło jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 15.10.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 To z rzeczy, które przerabiałam u siebie. Białe, jak również czarne podłogi (też miałam w pierwszej propozycji), nie nadają się do domów w których się normalnie żyje. Albo rodzina (dzieci ) staje się zakładnikiem podłóg albo przestają one wyglądać ładnie. Telewizor nad kominkiem. Wygląda fajnie ale jak się pomierzy wysokości to wychodzi, że jest to dość wysoko, szczególnie dla dzieci. Warto o tym pomyśleć bo te minuty kiedy dziecko zapatrzy się na bajkę są bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 15.10.2011 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dakula ja nie mam tv nad kominkiem - jest po przeciwnej stronie kominka Tak z podlogami wiem ....ehhh no dlatego szukam gresu ktory bedzie podobny do takiej podlogi Malkul o oswietlenie dowiem sie jak bede w Polnadzie ... juz sobie wszytsko wypisalalm co chce pozmieniac .... Po spotaniu z nimi duzo rzeczy sie wyjasni .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 15.10.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Oliwia to byłoby super, bardzo by mi to ułatwiło zadanie. Och jak będzie u Was pięknie. nic tylko zazdrościć, ale co tam będę u Was często (wirtualnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 15.10.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Faktycznie jest . Tylko taki „malutki”, że wtopił się w otoczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 18.10.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Genialnie, dopracowane, ciekawa jestm ogromnie na ile skrupulatnie odtworzycie te wnętrza, na kiedy planowany jest koniec budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beloved_girl 19.10.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witaj!Przeczytałam Twój dziennik z zapartym tchem i jestem pod dużym wrażeniem bryły i wnętrz! Gratuluję!Jako fanka nowoczesnych form będę śledzić Wasze poczynania budowlane i szczerze kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 19.10.2011 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam , na wszytskie priv odpisze po powrocie... . teraz jest jeden wielki KOCIOL.... - okna omowione i wybrane ( oczywiscie nie obylo sie bez problemow ktore do konca sa jeszcze nie dopracowane .... trawaja rozmowy .... Natomiast na 100 % zostajemy przy firmie polecanej przez Tamizo - konkretny i rzeczowyu facet ...nie wiem do konca czy decydowac sie na montaz w ociepleniu ... - jutro spotkania a propo dachu ... sikalplan , membrana podobna do tego czy papa termozgrzewalna.. - Dzis bylam w kolejnym domu Tamizo - dopracowujemy przy okazji wnetrza . I powiem tylko tyle ze wnetrza rzeczywiste sa IDENTYCZNYM odwzorowaniem wizualek ... Jest poprostu pieknie .... az sie chce mieszkac w takich domach ... uwielbiam swoj projekt narazie mi sie nie znudzil ... ale decyzja o wnetrzach byla najbardziej trafna jaka podjelismy - dziekuje wszytskim ktorzy mnie do tego namawiali - ponadto juz tez troszke w kaloszkach po budowie biegam .. - dzis dostalam konkretna i ostateczna wycene SSO - przypominam ze NIC MNIE NIE INTERESUJE ... Kierbud buduje , zamawia , przywozi .... dopilnowuje ... i ...cena oczywiscie po negocjacjach ( jak to zawsze ja ) i poszla w dol o 20 000 za robocizne . Jak dla mnie za SSO gdzie niczym sie nie przejmuje jest ok na taki dom .. Mam jedno tylko pytanko .... .. mieszkamy za granica i z tego co wiem i tak mozemy sie pod koniec roku rozliczac za materialy ...ale ... no i wlasnie ... ponoc tylko za te z 22%vat , jesli jest 8% juz nie ...... a tutaj kierbud kupuje o 22% a dla nas faktury beda na 8 %.....? To jedna rzecz ktorej do konca nie czaje ... czy to normalne .. czy ktos zlecil komus firme ktora sie wszytskim zajmowala ??? Czy to wlasnei tak wyglada , czy mnie ktos w jajko robi ? Ksiagowej to ze mnie nie bedzie ... i kompletnie sie na tym nie znam .... dawajcie rady ...... Bozeeee jak tu czas szybko leci ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Odliczać można sobie różnicę między 23% a 8% VAT.Ta ulga wynika z faktu, że VAT na materiały budowlane kilka lat temu zmienił się z 7% na 22% (wymóg EU), a Państwo chce odciążyć finansowo obywateli, by się budowali. Obawiam się, że kierbud robi interes życia. Kupuje towar za 123 zł (w tym 23 % VAT) i odsprzedaje wam z usługą doliczając swoje 8%, czyli za 132,84 zł. Następnie bierze faktury i rozlicza się sam (niby, ze on buduje dla siebie) z US zyskując 15% z kwoty 123 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.10.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 podpisz z kierbudem umowe o inwestora zastepczego - wtedy On kupuje wszystkie materiały, transport, itp, itd a Tobie wystawia f-ry za poszczególne etapy podpisane protokolem zdawczo-odbiorczym potwierdzony dokumentacja zdjęciową.Są dwa warianty takiej umowy - jedna, ze On wyklada swoja kasę i Tobie wystawia f-re z 8*% Vatem za uslugę.druga, ze Ty placisz za materiały a On bierze ryczalt za swoją pracę - wtedy Ty zwracasz się do US o zwrot róznicy w Vacie.Wariant, o którym pisze Elfir jest wariantem na tzw. jołopa, lecz wbrew pozorom bardzo często spotykana zwlaszcza przy ryczałtowcach.Musisz zastanowic się nad tym czego oczekujesz od gościa i ile to może Ciebie kosztować. Musisz mieć świadomość, że i tak gość zawsze sobie dorobi na Tobie, na Twojej budowie, ale to cos za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 20.10.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Łałłłłłłłłłłłłłłł Ale wnętrza... A co do inwestora zastępczego.... zatrudnij kogoś kto zna się na budowie 9 może taki ktoś kto sam już wybudował dom) i będzie nadzorował budowę, ale brał wszystkie faktury na Ciebie, wówczas Ty odbierzesz swój VAT. Tylko zatrudnij kogoś odpowiedzialnego.... Mnie baaardzo spodobało się budowanie... i rozważam czy nie zająć się tym na poważnie.... Wolałam ciężką budowlankę, niż niuanse czy taka listwa, taki żyrandol.... Życzę więc powodzenia i będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 20.10.2011 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Sluchajcie ... ja nie chcialabym zatrudniac jeszcze dodatkowo kogos bo to kolejne koszta ... a Kierbud jest naprawde zaufany ... budowal dom kuzynce ktora byla w Niemczech w tym czasie - jest naprawde zadowolona. Ciezko bylo nam sie w sumie do niego dostac , bo facet nie ma terminow. Dzis wlasnie zadzwonilam do kuzynki i ona sama pracuje w ksiegowosci ... i mowi ze to jest bardzo korztystny uklad jezeli on kupuje materialy z vatem 22, nam wystawia z 8 czyli taniej a my juz sie pod koniec roku z niczego nie musimy rozliczac... tym bardziej ze tez do konca nie wiemy jak to wyglada jak ktos przesiaduje w innym kraju . On sie tez tak z nimi rozliczal. i pokazywal wszytsko , oddawal kase za materialy ktore zostawaly i ktore sam zabieral sobie na inna budowe.... ja wiem ze to Polska i pewnie licze sie z tym ze beda jakies "przekrety" ... no nie wiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 nikt nie mówi o zatrudnianiu kolejnej osoby - podpisz z kierbudem umowe o inwestora zastepczego. Dzis wlasnie zadzwonilam do kuzynki i ona sama pracuje w ksiegowosci ... i mowi ze to jest bardzo korztystny uklad jezeli on kupuje materialy z vatem 22, nam wystawia z 8 czyli taniej a my juz sie pod koniec roku z niczego nie musimy rozliczac. pod warunkiem, ze podstawą jest kwota netto +8%, czyli kupuje coś za 100zl+23zlVat=123złbrutto a Tobie wystawia f-re na 100zł +8złVat=108zł brutto. przyklad jednostkowy, bo przeciez gość musi doliczyc koszty robocizny i swoja marżę. Ale jesli chce się rozliczac tak jak napisala Elfir, ze do kwoty brutto doliczy 8% Vatu na uslugę to nie daj się zrobić w wała. Zwrot 15% jest dla wszystkich, bez znaczenia czy mieszkasz w kraju czy zagranicą - jesli masz obywatelstwo polskie rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts