Elfir 20.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nie sadzę, by facet dokładał do interesu. Jak to sobie wyobrażasz? On kupuje towar za netto 100 zł i płaci VAT 23 % (czyli 123 zł), a tobie sprzedaje za 100 zł i 8 % (czyli za 108 zł) VAT? I 15 zł różnicy między kosztem zakupu a kosztem sprzedaży ci dokłada do budowy? Altruista jakiś? Pytanie czy kierbud w ogóle jest VAT-owcem? Bo działalność gospodarczą można prowadzić też na ryczałcie (ja tak mam). Albo na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nie sadzę, by facet dokładał do interesu. Jak to sobie wyobrażasz? On kupuje towar za netto 100 zł i płaci VAT 23 % (czyli 123 zł), a tobie sprzedaje za 100 zł i 8 % (czyli za 108 zł) VAT? I 15 zł różnicy między kosztem zakupu a kosztem sprzedaży ci dokłada do budowy? Altruista jakiś? 15% odzyskuje z US Pytanie czy kierbud w ogóle jest VAT-owcem? Bo działalność gospodarczą można prowadzić też na ryczałcie (ja tak mam). Albo na czarno możesz byc na ryczałcie i byc na Vacie - pow. bodajze 50tys zl sprzedazy z mocy ustawy wchodzisz na Vat jako ryczaltowiec, pow. kolejnego progu - chyba 200tys - wchodzisz na ksiegi handlowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 wojgoc - nie zawsze możesz odzyskać 15% bo możesz nie mieć aż takich dochodów. Może US zakwestionować część wydatków. Za duże ryzyko, przy założeniu, że to 15% musisz wydać z z własnej kieszeni teraz a czekać na zwrot za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 a co do tego mają dochody? przecież Oliwka zarabia legalnie(?) skoro buduje dom w Polsce a nie w Irlandiii czemu masz czekac na zwrot rok?oczywiscie, ze nie od wszystkiego jest zwrot 15%, ale lista materiałów objętych zwrotem jest dostepna stronach MF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 20.10.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witaj, Oliwko! Jestem nowa na forum, od paru miesięcy podczytuję sobie po cichutku, aż tu dzisiaj znalazłam Twój dziennik i musiałam się zarejestrować, żeby napisać Bryła i wnętrza - marzenie! Dom w 100% w moim stylu, wnętrza też, aczkolwiek zgadzam się, ze przy dzieciach może być ciężko z tą białą podłogą Nie mogę się dokopać do rzutów domu - wkleiłaś je gdzieś? Czytając dylematy tarasowe doradziłabym Ci tak samo, jak pozostali - obecnie mam wielki taras na południe i daszek nad nim wystający tylko na 1m. Najpierw się wkurzałam, że tylko będzie mi światło zabierał, szybko jednak zrozumiałam, że ratuje mi życie i spokojnie mógłby być sporo dłuższy. Docenisz go bardzo w upalne lub deszczowe lato! Gdybym tylko mogła zgrać taka bryłę z moim mpzp, mój dom niewiele by się różnił Nam, niestety, najbardziej przeszkodził zapis, że nasz dom ma "nawiązywać do istniejącej zabudowy", a tu dookoła same dworki prawie! Ale cóż, nawet gdybym plan przeczytała przed zakupem działki, i tak byśmy ją kupili, bo spełniała wszystkie inne wymagania. A wymarzony huf haus może jeszcze kiedyś zbudujemy... na emeryturze Ale nie o tym tu chciałam. Swój dziennik też pewnie na dniach zacznę prowadzić, bo lada chwila będziemy składać papiery o PnB, z którym możemy mieć problem... ale na razie cicho sza Chciałam napisać, żeby Ci zasugerować omówienie z architektami jeszcze jednej sprawy. Mi bardzo zależało na wyciągnięciu elewacji w górę choć trochę, żeby jak najbardziej zakryć skośny dach. Projekt robił nam przyjaciel, który wytłumaczył mi, że już dwa domy robił z taką attyką i w obu przypadkach były problemy z miejscem, gdzie attyka spotyka się ze skośnym dachem - tam jest taki rowek, w którym leży rynna i miejsce to jest podobno bardzo problematyczne podczas dużych opadów śniegu, a szczególnie gdy śnieg ten zamarza. Podobno tamci ludzie musieli sobie zamontować przewody elektryczne, dzięki którym rozpuszczają zgromadzony tam śnieg i lód. Szczegółów nie pamiętam, ale pamiętam, że nastraszył mnie tak, że z tego zrezygnowaliśmy I tak sobie pomyślałam, że nie wiem, jak to jest u Ciebie rozwiązane, ale warto podpytać i pogadać, żeby zapobiec ewentualnemu problemowi. No to żegnam się na razie, na pewno będę do Ciebie wpadać. I mam nadzieję, że już niedługo zaproszę do swojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 20.10.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Oliwka, u nas było tak, że wykonawca zamawiał wszystkie materiały w umówionej / znajomej hurtowni i wystawiali faktury na nas i my się rozliczaliśmy bezpośrednio. Ciekawa jestem, ile kosztuje Was robocizna SSO, napiszesz mi na priv? Trzymam kciuki i stale po cichu kibicuję buziak, A/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 a co do tego mają dochody? Rozmawiamy o kierbudzie a nie o Oliwce. Odpis może być tylko do wysokości zapłaconego podatku. Jeśli ktoś zapłacił w danym roku 2 000 zł podatku to przecież nie odpisze sobie 10 000 zł z różnicy VATu a tylko 2 000 zł. Pozostałe 8 000 zł może odpisać sobie w dalszych latach. Dlatego szczerze wątpię czy kierbud pójdzie na ryzyko wystawiania faktur od kwoty netto zakupionego towaru. Dla niego to zamrożony kapitał 15 % na kilka miesięcy - do kilku lat. Chyba, że jest altruistą. Ja bym, jako przedsiębiorca, nigdy na to nie zdecydowała. Wolałabym brać faktury na inwestora jak już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Odpis może być tylko do wysokości zapłaconego podatku. Jeśli ktoś zapłacił w danym roku 2 000 zł podatku to przecież nie odpisze sobie 10 000 zł z różnicy VATu a tylko 2 000 zł. Pozostałe 8 000 zł może odpisać sobie w dalszych latach. zwrot vat-u za materialy budowlane nie ma nic wspolnego z Twoim placonym podatkiem - zmień księgową natomiast jest limit finansowy zwrotu Vat w okresie 5lat Najlepiej jak Oliwka poczyta sobie jak to jest z tym zwrotem - http://podatki.wieszjak.pl/vat/98082,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane--poradnik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 a myślałam, że to sie rozlicza przy PIT - tak rozliczałam kiedyś remont mieszkania - zwrot podatku przekraczał wysokość zapłaconych przeze mnie podatków i odliczałam jakieś 3 lata poniesione koszty.Myślałam, że ta ulga jest rozliczana tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 a myślałam, że to sie rozlicza przy PIT - tak rozliczałam kiedyś remont mieszkania - zwrot podatku przekraczał wysokość zapłaconych przeze mnie podatków i odliczałam jakieś 3 lata poniesione koszty. Myślałam, że ta ulga jest rozliczana tak samo. to musisz sobie odświezyć wiedzę bo zatrzymałaś się w zeszlym stuleciu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 20.10.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Oliwko, dla swojego (czyli w tym wypadku - Twojego) świętego spokoju, umówiłabym się z kierbudem, że wszystkie faktury wypisywane są na Ciebie, a On dostaje od Was upoważnienie na ich odbieranie/rozliczanie/podpisywanie. Mogą Ci się kiedyś przydać (oby nie) do ewentualnej reklamacji/zwrotu towaru. Ja brałam na siebie wszystkie faktury, odbierał towar i podpisywał Szef ekipy. Wszystko było ok. Odliczyłam na koniec sobie VAT i dostałam całkiem niezły zastrzyk finansowy;). Natomiast u mojej koleżanki pewne prace robiła firma, która brała na siebie faktury, z Nią się rozliczyła za całość. Wszystko było w porządku do czasu, gdy czegoś nie musiała reklamować. Faktury były w księgowości tej firmy, firma w pracy za granicą, czas gwarancji minął i musiała pokryć naprawę z własnej kieszeni. Pamiętaj - nie mając faktury - nie jesteś STRONĄ, a właścicielem towaru jest Twój kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 po prostu ostatni raz kupowałam materiały budowlane ponad 10 lat tamu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msilent 20.10.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Wydaje mi się, że mieszacie tutaj mnóstwo pojęć i przypadków w sprawie VAT/PIT itp. Postaram się to usystematyzować wedle mojej wiedzy. Jeżeli kierbud prowadzi firmę "budowa domów corporejszyn" to kupuje on na tą firmę materiały budowlane z vat 23%. Jednak usługa wybudowania domu - jako usługa w całości, nie tylko robocizna, obłożona jest vatem 8%. Tak więc Oliwka kupuje defacto u kierbuda usługę wybudowania domu wraz z materiałami. W takim wypadku "kierbud corporejszyn" może odliczyć sobie różnicę w vat i dostać jej zwrot, bo on już fizycznie kupując materiały budowlane zapłacił 23% vat. Dlatego, też może to zrobić taniej. W takim przypadku firma kierbuda zatrudnia wszystkie ekipy budowlane i to on daje ew. gwarancję na dom. No chyba, że kierbud ma firmę budującą inne domy, wtedy kupuje materiały na tą firmę i wlicza w koszty/odlicza vat, a materiały przekazuje wam bez żadnego potwierdzenia. Wtedy nie macie rachunków, ale jest dla Was taniej, a kierbud zwiększa koszty i płaci mniejsze podatki. Jest to łamanie prawa, stosunkowo trudne do wykrycia, jeżeli kierbud buduje dużo domów i kupuje sporo materiałów, jednak cały czas to przestępstwo skarbowe. To rozwiązanie jest jednak nielegalne i niezgodne z prawem, dlatego nie powinno być brane pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.10.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Wydaje mi się, że mieszacie tutaj mnóstwo pojęć i przypadków w sprawie VAT/PIT itp. to znaczy co takiego mieszamy i w która stronę - w lewo czy w prawo? Wydaje mi się, że mieszacie tutaj mnóstwo pojęć i przypadków w sprawie VAT/PIT itp. Postaram się to usystematyzować wedle mojej wiedzy. Jeżeli kierbud prowadzi firmę "budowa domów corporejszyn" to kupuje on na tą firmę materiały budowlane z vat 23%. Jednak usługa wybudowania domu - jako usługa w całości, nie tylko robocizna, obłożona jest vatem 8%. Tak więc Oliwka kupuje defacto u kierbuda usługę wybudowania domu wraz z materiałami. W takim wypadku "kierbud corporejszyn" może odliczyć sobie różnicę w vat i dostać jej zwrot, bo on już fizycznie kupując materiały budowlane zapłacił 23% vat. Dlatego, też może to zrobić taniej. W takim przypadku firma kierbuda zatrudnia wszystkie ekipy budowlane i to on daje ew. gwarancję na dom. znasz pojecie Inwestora zastepczego? to wszystko własnie wykonuje Inwestor zastepczy, o którym było tu juz pisane iles tam postów wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 20.10.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Oliwka kuzynka ma rację. Ja będę się rozliczała z firmą budującą dokładnie na takiej samej zasadzie jak ty. Wszystko kupują oni, a nam wystawiają na koniec fakturę z 8%. Jedyne co musisz sprawdzić to fakt, czy ceny netto za materiały proponowane przez wykonawcę nie są znacząco wyższe od cen netto w hurtowniach. Jeśli będą takie same to zarabiasz tylko ty (a księgowa wykonawcy ma masę roboty i ryzyko kontroli, bo występuje o zwrot gotówki do US lub firma wpłaca mniej VAT-u od własnych usług), jeśli nieznacznie wyższe to zarabiasz trochę ty, a trochę wykonawca. Nie masz też problemu z koniecznością samodzielnego rozliczania wszystkiego. Dodatkowo wykonawca wystawia ci fakturę z 8% VAT na wszystko, a z tego co wiem ty możesz ubiegać się o zwrot różnicy, tylko od niektórych materiałów. Cały mechanizm jest całkowicie legalny i wynika z różnic w stawkach VAT i faktu, ze wykonawca jest podatnikiem VAT, a ty nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 22.10.2011 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Witam Na sam poczatek napisze ze na wszytskie prive odpisze po powrocie , obiecuje dajcie mi troszke odetchnac tu jest poprostu jeden wielki kociol .... No wiec dziekuje za komentarze w sprawie vatu . Sprawa domowiona z umowa. on kupuje po 23 % i sprzedaje mi z cala usluga netto plus 8 % .. mi to na reke .. nie bede sie bawic w zadne papierki na koniec roku i od razu mam taniej..Z reklamacja zglaszam sie do niego - tak jest w umowie... mam nadzieje ze nie bedzie z tym zadnych problemow. uffff.... temat budowy ogarniety betonik sie leje , ja w kaloszkach juz tam paraduje i rzadze Nie myslam ze beton moze babie tyle radosci sprawic najlepszym wynikiem przyjazdu bylo znalezienie rzeczowego i konkretnego wykonawcy na nasz dach . Jestem po spotkaniu Tamizo, on , Kierbud ..wszystko dokladnie omowione ... i pojawily sie nowe pomysly w wykonaniu zmienjszajace duzo koszta dachu z czego jestem bardzo zadowolona Wnetrza omowione , dogadane ... chociaz dla mnie te wizualki sa niemalze idealne .... z podloaga sie zastanowimy ...duzo czasu ...oblukalam z Mateuszem materialy , bardzo podoba mi sie pomysl na cegielke na elewacje kominka - sliczna jest . Z wizyty u Tamizo jak zwykle zadowolona .. chhcialabym zeby tak juz zostalo Ludzie... tydzien czasu ... tyle rzeczy do ogarniecia , lekarze , dentysci , rodzina, budowa .... ...... masakra meczacy tydzien ... ale satysfakcja jak widzisz jak sie zaczyna budowac Twoje miejsce na ziemii .... bezcenne ... Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.10.2011 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Sprawa domowiona z umowa. on kupuje po 23 % i sprzedaje mi z cala usluga netto plus 8 % .. mi to na reke .. nie bede sie bawic w zadne papierki na koniec roku i od razu mam taniej mozesz rozwinąć te zapisy w umowie? bo z punktu widzenia US nie mozna sprzedawac po koszcie zakupu..., poza tym jak bedziesz rozliczac koszty np. transportu piasku czy wywozu śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 23.10.2011 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Wojtus o ile mi wiadomo ... a jestem beton w tych sprawach ;)to jest wszytsko legalne . To chyba jest cos tak jak napisl msilent. Na sam koniec juz budowy on mi wystawia fakture - jedna fakture za USLUGE BUDOWLANA. nie ma tam wymienionych poszczegolnych rzeczy . wywoz smieci , transporty, materialy ... nawet glupie przesadzanie choinki ( ktora niestety scieli ) i inne takie duperele wchodza juz w ta cene . Mnie nic nie interesuje . On sie wszytskim zajmuje . nie ma tak ze wyjdzie w trakcie budowy ze cos tam trzeba zrobic i ja musze pokryc dodatkowe koszta . On juzto wliczyl w USLUGE.... tak to wyglada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.10.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 no i wszystko jasne - masz ustalona kwote do zaplaty X+8% i nic Ciebie nie obchodzi. Generalnie jest to inwestor zastepczyale jesli bedzie wysyłac zaliczki to musisz je odpowiednio opisywać - np. nie pisac w tytule na "zakup materiałów" tylko "wykonanie scian fundamentowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 25.10.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Gdybym tylko mogła zgrać taka bryłę z moim mpzp, mój dom niewiele by się różnił Nam, niestety, najbardziej przeszkodził zapis, że nasz dom ma "nawiązywać do istniejącej zabudowy", a tu dookoła same dworki prawie! U nas bylo dokladnie tak samo ... ... z tego wszytskiego zdjec zapomnialam z Polski brat mi przesle to wkleje .. Edytowane 10 Września 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts