Asia... 15.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Raczej myślałam o czymś wyższym np piwonii drzewiastej Strasznie lubie te kwiaty i przypominają mi dzieciństwo ale jeżeli chodzi o uprawę to jestem laikiem piwoniowym;) Może ktoś z was miał lub ma do czynienia z tym krzewem? Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Asia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 16.06.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Piwonii drzewiastej lepiej bedzie w lekkim półcieniu. I trudno będzie ją nawozić w takiej nie dużej powierzchni. Wg. mnie też lepiej będzie jak w tym kręgu nie będą wysokie tylko niskie rośliny. Pomysł na zioła podoba mi się. Albo jednorodna, duża gromada - np.kocimiętki, liliowca Stella d'Oro, albo bodziszka czerwonego czy trawy ozdobnej- kostrzewy owczej, ostnicy włosowatej lub rosplenicy 'Little Bunny' Edytowane 16 Czerwca 2011 przez magnolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 można tam posadzić coś, co naturalnie rozrasta się ekspansywnie przez kłącza lub odrosty korzeniowe - np. sumaka diseccta albo tiger Eye, albo jakąś trawę ozdobną jak mozga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 16.06.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Sumak odpada Kiedyś ja go miałam a teraz przeniósł się do sąsiada i co jakis czas mnie też gnębi;) Nad trawami też się zastanawiałam A co sądzicie o czymś takim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 dlatego właśnie sugerowałam sumaka w takiej studni - nie rozlezie się na boki. Możesz też zrobić fontannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.06.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Z rosplenicą wg. mnie ładnie ładnie. Możesz dodać w nią kilka sztuk cebulowych, to będzie dodatkowy efekt na wiosnę, kiedy rosplenice jeszcze śpią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 17.06.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Jesli chodzi o takie donicehttp://images46.fotosik.pl/850/a1073a4f548e2fe0med.jpgto należy spodziewać się raczej nadmiernego przesuszania bryły korzeniowej, a nie zalewania korzeni. Szczególnie jeśli nie będzie tam docierała woda deszczowa. Ten porowaty beton strasznie chłonie wodę i odprowadza ją na zewnątrz. To zupełnie inna sytuacja niż w wypalanej ceramicznej donicy bez odpływu. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez Midori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 17.06.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Z rosplenicą wg. mnie ładnie ładnie. Możesz dodać w nią kilka sztuk cebulowych, to będzie dodatkowy efekt na wiosnę, kiedy rosplenice jeszcze śpią. Tak chyba pozostane przy rozpelnicy .Żałuje że mam tak mało miejsca bo bym wrzuciła do niej Rudbeskie ale... Pomysł z cebulowatymi też mi się podoba:yes: Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.06.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Asiu popatrz tez na verbenę bonariensis- tez stosuje się ja do traw- ładnie sie komponuje, kwitnie latem i nie zajmuje dużo miejsca. Tylko nie zawsze przezimuje. Ale u mojej mamy sama się sieje, więc co roku mama ma nowe kwiaty werbeny i już jej nie okrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 17.06.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Piękna.Tylko ja mam mały a może ogromny problem ponieważ nie mogę sobie pozwolic na rozsadzanie się po ogrodzie Jedyne miejsce na takiego typu roślinośc to donice Problem w tym że mam dwa urocze psy do których nie dociera żeby nie siusiac na krzaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 18.06.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Można też tak http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRopXCpYUinnS9Xm7GYI-wg_eKqHEPvYTiTpcOKVH6D-nWW43Au4wczyli bukszpan we wrzosowym kołnierzu podejrzany u Danusi z ogrodowisko.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 18.06.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 śliczności:) Miałam już w tym kręgu wrzosy Niestety nie przetrwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Bo Danusia używa wrzosów jako rośliny sezonowej a nie całorocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts