Tysonq 05.06.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Mój hydraulik doradza mi bym pod oknem dachowym umieścił grzejnik, bo w przeciwnym razie okno będzie parowało.Wszystko ładnie pięknie, tylko pod oknem dachowym w sypialni będzie stało łózko, a nie chciałbym grzejnika za głową. Łóżka też nie chciałbym przestawiać, bo wszystkie instalacje elektryczne i tv sat są podporządkowane temu ustawieniu. Dodam, że będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie. Co mam w takiej sytuacji zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.06.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 niema różnicy gdzie dasz grzejnik ciepło idzie do góry a jak będzie wentylacja mechaniczna to temperatura i tak będzie wyrównana w całym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 06.06.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Postanowiłem dać za łóżkiem grzejnik a następnie obudować go płytą g-k, od dołu zrobić otwory, a na górze jakąś krateczkę by ciepło uciekało do góry. Nad zabudową i tak myślałem, bo ścianka kolankowa może być nieco za niska i podczas łóżkowych fikołków istniałoby zagrożenie uderzania głową W przyszłości łatwiej jest zakręcić grzejnik, niż później go dokładać. kajmanxxl - dzięki za odpowiedź (chociaż jeden ma okno dachowe w domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.06.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 A to nie jest dodatkowo tak, że dla skutecznej gwarancji okien dachowych musi być pod nim grzejnik?? U mnie na 7 okien dachowych tylko pod 3 są grzejniki. Różnicę lekką widać w łazience, gdzie pod jednym oknem jest a pod drugim nie. Ten z grzejnikiem szybciej odparowuje. Jednak nic złego się z żadnym z okien po 4 latach nie dzieje Tutaj dołożyć trzeba, że mając okno dachowe obrobione od wewnątrz w ten sposób, że ścianka od okna odchodzi pionowo w dół mamy pełną cyrkulację ciepłego powietrza na całe okno. Robiąc kawałek glifu prostopadle do okna a potem dopiero w dół (zwiększenie grubości ocieplenia w tym miejscu), dolna część okna nie jest obmywana ciepłym powietrzem. Przy dużych mrozach mam tam lekkie skropliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.06.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Poczytajcie:http://www.regulus.com.pl/regulus-system-inside PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.06.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Bez grzejnika zdarzy się (rzadko) ,że obudzisz się ,bo ci na nos będzie kapać . Miałem tak 11 lat (bez grzejników) . Żyję ,okna tyż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.06.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 No wlasnie ja tez mialem ten sam dylemat. Ostatecznie sie zdecydowalem na podlogowke w calym domu a pod polaciowkami najwyzej sie zagesci rurki, odpowiednio te okna obrobi i bedzie git! Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 09.06.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Troche mnie to przeraziło co piszecie. Nie mam przewidzianego grzejnika pod oknem dachowym. Troche słabo jak mi będzie kapała woda z niego. Muszę coś pokombinować w tym temacie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 09.06.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Moze sie ktos wypowie kto ma tylko podlogowke pod oknami dachowymi i ewentualnie uspokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 09.06.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 ja tam mam i nic mi nie kapie, ale ja tam nie mam łózka, trzeba wszystko przewidywac przy budowie domu...łózko pod grzenikiem, to rzeczywiscie slaby pomysl, ale jak sie ma dobry grzejnik to nic tam nie kapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 09.06.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Pod każdym oknem dachowym musi być grzejnik. No chyba, że będzie to super termo - super drogie okno trzyszybowe tak w granicach 0.8W/m^2 dla całego okna. Podobno są takie okna. Powód jest prozaiczny - okno dachowe a zwłaszcza dolne rogi szyby są najzimniejszymi miejscami na poddaszu. Nie grzejesz to skrapla się tam wilgoć i może pojawić się lód. Oczywiście możesz też rozszczelnić takie okno, ale to troszkę kłóci się z rekuperacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.06.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Grzejnik pod oknem ma przede wszystkim wywołać ruch powietrza który "osusza" wnękę. jeśli nie chcesz miec grzejnika pod oknem to skup sie na dobrej obróbce okna - tak aby powietrze ładnie tam krązyło bez wspomagania tego procesu grzejnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.06.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Grzejnik pod oknem ma przede wszystkim wywołać ruch powietrza który "osusza" wnękę. jeśli nie chcesz miec grzejnika pod oknem to skup sie na dobrej obróbce okna - tak aby powietrze ładnie tam krązyło bez wspomagania tego procesu grzejnikiem. i to jest racja, nie wziąłem tego pod uwagę że może ktoś tak zabudować okno dachowe by nie było tam prawidłowego obiegu powietrza, a co do super okien to ostatnio przekopałem polski rynek i Fakro wypuściło pasywne okna mają tylko jedną wadę cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.06.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 widziałem sporo obróbek okna "w trumnę". Wtedy beż grzejnika jest cięzko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 09.06.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 No ale co, przy podlogowce w calej chacie jeszcze grzejnik pod polaciowkami? Bez sensu. Ja zageszczam rurki a jak bedzie naprawde zle to zaloze jakies grzejniczk elektryczne na czarna godzne, przewody powyprowadzalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.06.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 To nie o to chodzi żeby okienku było ciepło. Chodzi o ruch powietrza. A tego podłogówka (dobrze zrobiona) nie potrafi. Tak naprawdę zamiasta grzejnika można założyć mały wentylator od kompa i przy sprawnej wentylacji w domu sparawa będzie rozwiązana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 09.06.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 To sie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 09.06.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 na początku cisza, a tu proszę jaka dyskusja się rozwinęła Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj: w pokoju dziecinnym z oknem balkonowym + normalne okno chcę umieścić właśnie pod tym oknem grzejnik - tak by wypadało. Ale niestety doszła w rogu zabudowa rury od WM i miejsca mam max 120cm, żeby upchać grzejnik. W sumie grzejnik można umieścić w innym miejscu, ale jedyne rozsądne to na ściance kolankowej :/ Pokój ma 14,5mkw powierzchni użytkowej, a powierzchnia podłogi to 17,5mkw. Planowaliśmy umieścić tam 15 żeberek, ale niestety nie zmieści się na ściance 120cm. Dodam, że planuję grzejniki aluminiowe (żeberkowe). Są dwa rozwiązania: 1. mniejszy grzejnik: 12 żeberek, ale istnieje ryzyko, ze pokój może być nie dogrzany. 2. zamontować grzejnik "typu purmo" krótszy, ale za to grubszy. Macie jeszcze jakieś inne pomysły? Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.06.2011 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 na początku cisza, a tu proszę jaka dyskusja się rozwinęła Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj: w pokoju dziecinnym z oknem balkonowym + normalne okno chcę umieścić właśnie pod tym oknem grzejnik - tak by wypadało. Ale niestety doszła w rogu zabudowa rury od WM i miejsca mam max 120cm, żeby upchać grzejnik. W sumie grzejnik można umieścić w innym miejscu, ale jedyne rozsądne to na ściance kolankowej :/ Pokój ma 14,5mkw powierzchni użytkowej, a powierzchnia podłogi to 17,5mkw. Planowaliśmy umieścić tam 15 żeberek, ale niestety nie zmieści się na ściance 120cm. Dodam, że planuję grzejniki aluminiowe (żeberkowe). Są dwa rozwiązania: 1. mniejszy grzejnik: 12 żeberek, ale istnieje ryzyko, ze pokój może być nie dogrzany. 2. zamontować grzejnik "typu purmo" krótszy, ale za to grubszy. Macie jeszcze jakieś inne pomysły? Z góry dzięki za odp. Przywoływany przeze mnie system grzejnikowy: http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.regulus.com.pl%2Fregulus-system-inside zawiera wariant z wentylatorem ( bardzo cicho pracującym, jak w systemie kanałowym podłogowym), znacznie podwyższający moc grzejnika w razie potrzeby. Grzejnik schowany jest w ścianie kolankowej a maskownica wnęki jest w linii ściany. Grzejniki system INSIDE to absolutna nowość wprowadzana właśnie na rynek. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.06.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Grzejnik pod oknem ma przede wszystkim wywołać ruch powietrza który "osusza" wnękę. jeśli nie chcesz miec grzejnika pod oknem to skup sie na dobrej obróbce okna - tak aby powietrze ładnie tam krązyło bez wspomagania tego procesu grzejnikiem. Ciekawe co spowoduje ten ruch powietrza jak nie będzie pod oknem grzejnika. - Pewnie mieszkańcy gdy co godzinę będą latać ze ściereczką aby wytrzeć okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts