Midori 19.06.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Aga jak masz wiechlinę w składzie to nie jest to Barenbrug Exclusor, nie jestem akurat zwolennikiem mieszanek Barenbrug`a, ale przeczytaj jeszcze raz etykietę. Aga nigdzie nie pisała, że wysiewała Exclusor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 19.06.2011 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Ok, tylko spokojnie, to tylko trawa! Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Midori, z opisów, które przytoczyłaś wynika, że to jednak roczna. Zwłaszcza jeśli chodzi o obecne intensywne kwitnienie, widoczne różnice w wybarwieniu na murawie i pojedyncze przesuszone jakby źdźbła w kępie. Poniżej wrzucam fotę a propos tych korzeni, sami oceńcie, ale zdaje się również wskazują na roczną. yurek, rozumiem co miałeś na myśli, bo rzeczywiście nieco mnie Midori zbiłaś z pantałyku: najpierw piszesz "Według mnie, trawnik opanowany przez wiechlinę roczną (jej nasion pełno jest wszedzie, bo to jedna z najpospolitszych traw) nadaje się do ponownego zakładania...", a zaraz potem: "Trzy lata temu wyhodowałam sobie trawnik na kawałku gołej ziemi, kosząc i podlewając wyrastające tam chwasty (bez wysiewania nasion traw). Ten trawnik składa się w około 80% z wiechliny rocznej i dla przeciętnego człowieka niczym nie rożni się od "zwykłego', założonego tradycyjną metodą siewu kupnej mieszanki. (…) to jest idealna trawa "do deptania". Jeśli to ma być zielony, często używany chodniczek, to czemu nie?" Jeśli chodzi o mieszankę to jest to mieszanka sportowa 'Trawy z Iławy' Rolimpexu. http://www.rolimpexnasiona.pl/images/mini_MURAWA-SPORTOWA-WOREK-5kg.jpg Jeśli chodzi o to, co u mnie rośnie to wygląda to tak: Pytanie brzmi: jak w takim razie najlepiej zadbać o ten trawnik, żeby wyglądał przyzwoicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 19.06.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Midori, tuż pod informacją:30% lolium - pisałaś że nie ma ani grama życicy.Ale mniejsza z tym.Aga - na tych fotkach jest zestresowana i głodna wiechlina łąkowa, młoda. Kłącza puści w drugim roku, pod warunkiem że nie będzie się musiała wykłosić.To są sprawy glebowe, daj ziemię do zbadania.Czym i kiedy było nawożone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 19.06.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 yurec a co radzisz w sparwie mojego "trawnika" Czy częste niskie koszenie usunie mój chwast? Co masz przeciwko barenbrugowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 20.06.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Faktycznie to Twój jest Exclusor. Zabagniłaś trochę, Elfir ma rację.Ale też nie wiemy nic więcej prócz tego że było koszone dopiero w maju - to było na siano?Co z nawożeniem? teraz przez parę dni będzie fajna pogoda, zrób wertykulację, porozcinaj te kępy, podsiej, a przedewszystkim daj papu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 20.06.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Zabagniłaś trochę, że co zrobiłam to było na siano? było zieloniutko nawoziłam raz teraz miejscami mam siano, nie wiem jak rozpoznać czy trawa jest wypalona przez nawóz czy ma za mało nawozu, jak będę nawiozić to te chwasty też chyba się rozpędzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 20.06.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Dobra, przyznaję z tym sianem to nie był żart najwyższego lotu. Choć koniec maja to dobry czas na pierwsze sianokosy.Spóźniłaś się z pierwszym koszeniem i masz konsekwencje.A kiedy nawoziłaś, czym i w jakiej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 20.06.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 20 kg http://www.gardenflora.pl/nawoz-luvena-trawnik-20kg-p-6012.html na 800m, w maju nawoziłam Ale mój chwast to co za jeden?Wykrawać każda kępkę, kosić nisko? roundape, punktowo traktować każdą kępkę, ta moja trawa właściwa dość marna jest, rośnie wolno. Generalnie zielono i gęsto jest ale mam wrażenie że w 70% to "dzięki" chwastom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 20.06.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 To nie chwast tylko życica trwała masz tego w mieszance 30%, wykłosiła się i stąd kępy i twarde łodygi.Trzeba wertykulatorem porozcinać te kępy, albo założyć trawnik na nowo, jak pisała Elfir.Nie masz tam jakiegoś ogrodnika w okolicy?Nawóz jest kiepski, trzeba nim nawozić co 3-4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 20.06.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 A te kępy i twarde łodygi będą tak samo wyglądały w przyszłym sezonie? Czy na wiosnę ta trawa młodnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 20.06.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Ale ja też jak już pisałam mam ten sam problem. Trawnik zakładany w sierpniu zeszłego roku, teraz jest już ładnie zagęszczony, trawnik na wiosnę koszony co 2 tyg., w kwietniu nawieziony florowitem, potem w połowie maja długodziałającym Vila, potem koszony w zasadzie co tydzień i też mi się wykłosiło i mam twarde łodygi To w końcu problemem jest życica trwała czy wiechlina roczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 osobiście nie lubię życicy, kojarzy mi się z perzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 21.06.2011 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Czym i kiedy było nawożone? Na ok. 3 dni przed sianiem wymieszaliśmy górną warstwę ziemi z nawozem. Jak na złość właśnie mi wcięło ten worek, ale producentem był jakiś związek szkółkarzy, stowarzyszenie działkowców, zieleń miejska czy coś w tym stylu. Dawkowanie 5x w ciągu sezonu. Generalnie zastosowałam pół dawki i podlałam. 21.04 wysiałam. Ponownie sypnęłam nawóz (tj.siewnikiem) chyba przedwczoraj - Substral długo działający. Mam nadzieję, że dokarmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.06.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Jak na moje oko jest to Wiechlina łąkowa (Poa pratensis L.) ... Mysmy wsiewali Sportowa z Ilawy o skladzie SKŁAD ODMIANOWY Życica trwała GRILLA 55% Życica trwała NAKI 20% Kostrzewa czerwona ADIO 10% Kostrzewa trzcinowa FAWN 10% Wiechlina łąkowa BALIN 5% I jesli to faktycznie jest wiechlina to nasz trawnik jest niewielki (jakies 40 mkw) i wyrywalismy wlasnie cos podobnego bo wizualnie nam sie nie podobalo. Jesli to faktycznie jakies dobre nasionko to w nastepnych kawalkach zostawimy i bedziemy porownywac ktory ladniej sie prezentuje. Po skoszeniu mialy wyraznie grubsze podstawy przy ziemi i niewielkie korzonki wiec niezle sie wyrywalo. Myslelismy ze to cos nieciekawego co bylo w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcgreat 24.07.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Witam serdecznie, mam podobny problem...założony od nowości trawnik 4 lata temu, po 2 roku zaczęły się pojawiać charakterystyczne kępy w innej strukturze i zdecydowanym innym kolorze. Dzisiaj mam już cały 500 metrowy trawnik, placami pokryty tą dziwną trawą. Trawa wysiana była Barenburg Uniwersal, zatem droga trawa.Nie mam pomysłu co mam z tym zrobić, opryski nie działają bo to trawa jedno listna, a punktowy Rundab i wycinanie powoduje dziury. A mam tego w dziesiątkach czy setkach w trawie. Proszę o pomoc, bo nawet jak założę nowy trawnik, obawiam się ,ze problem wróci. Trawnik na dobrej czarnej ziemi założony, podlewanie automatyczne, trawa nie miała się jak wysiać z zewnątrz, bo mieszkam przy lesie i raczej tu nie ma trawy nigdzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Mossakowski 12.05.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 DomyślnieWitam, czy ktoś się jeszcze interesuje tym tematem? Mam trawę Barenburg Sport i też mam u siebie takie kępki. Z roku na rok jest ich coraz więcej. Szybciej rosną od pozostałej trawy i są jasniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 nie przypadkiem chwastnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.05.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Domyślnie Witam, czy ktoś się jeszcze interesuje tym tematem? Mam trawę Barenburg Sport i też mam u siebie takie kępki. Z roku na rok jest ich coraz więcej. Szybciej rosną od pozostałej trawy i są jasniejsze. Wpisz w google chwastnica, albo wiechlina jednoroczna (poa annua), ewentualnie turzyca i porównaj. I mnie niestety rozprzestrzenia się wiechlina jednoroczna. Problem trudny do usunięcia, bo wszystkie (podobnie jak Twój trawnik) należą do jednoliściennnych i nie ma na nie dedykowanego środka. Aczkowiek czytałem, że Stomp daje radę z wiechnilną jednoroczną. Nie chcę jednak teraz pryskać trawnika, zrobię to na wrzesień. Inną metodą walki z trawami jednorocznymi jest dosianie do trawnika mieszanki, która kiełkuje nawet przy +4C (to np Barenbrug SOS) i nie dopuszcza do wschodzenia traw-chwastów. Niestety SOS wymaga regularnego nawadniania i częstego koszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts