doziolko 09.06.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam!Chciałabym posadzić przy tarasie catalpę. W pobliskiej szkółce mają w/w i zastanawiam się która dla mnie bylaby odpowiednia. Poniekąd szczepione na wys. 180. Docelowo ma stworzyc parasol i zapewnić cień na tarasie. Posadzona będzie tak gdzieś 2,5-3m od daszku tarasu. Poczytałam troche w internecie ale są różne informacje o tych odmianach. Poniekąd Nany nie kwitną, maja wolny przyrost i równo parasolowaty kształt (to dla mnie mninusy). Natomiast inne i tu chyba też ta Aurea kwitnie, można mocno przycinać i ma szybsze przyrosty. Tylko czy po latach to nie będzie za duże drzewo ( zbyt blisko domu i rynien?). Może ktoś coś podpowie i doradzi? Z góry dziękuję za szybką odopwiedź bo jutro się wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 09.06.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Ja zakupiłam tę: http://www.futuregardens.pl/catalpa-bignonioides-surmia-zwyczajna.html Podobnie jak u Ciebie - moja surmia ma stworzyc parasol nad tarasem. Edytowane 9 Czerwca 2011 przez joaniko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ein 09.06.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam, Faktycznie odmiana 'Nana' nie zawiązuje kwiatów, ma regularną i mniejszą gabarytowo koronę wyglądającą trochę jak spłaszczona kulka na patyku. Odmiana 'Aurea' ma bardziej rozłożystą i malowniczą koronę, ale mniejszą od Surmii bignoniowej bezodmianowej, więc w opisanej odległości od tarasu powinna się swobodnie zmieścić (korona może osiągnąć max. 6 m średnicy). Ponadto wywiązuje kwiaty o białej barwie w VII-VIII.Pozdrawiam, WojtekEkspert Leroy Merlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Nana i Aurea maja odmienne typy koron. Nana jest kulką, nie stworzy parasola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doziolko 09.06.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dziękuję za odpowiedź, kolejny post który przekonał mnie do odmiany Aurea. W takim razie jutro się po nią wybieram do szkółki w Długiej Goślinie (czy ta wysokość szczepienia na 180 to nie za mało?. Chyba że ty Elfir polecasz jakiś inny punkt w okolicach Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 zawsze możesz usuwać konary wyrastające za nisko. Co do szkółek to nie mam jakiejś "ulubionej", wszystkie w okolicach Poznania mnie zawodzą :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doziolko 09.06.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Nie myślałam że tu w wlkp mamy aż tak żle!? Mam jeszcze pytanie o korzenie: będzie wsadzona blisko kostki ale gdzieś czytalam że korzeni się mocno w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 nie - drzewa szkółkowane nie maja palowego systemu korzeniowego. Ale za 30 lat najwyżej ja wytniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 10.06.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) jeżeli masz w planach w najbliższym czasie zakup roślin typu pięciorniki, tawuły, różne żywotniki, tujowate, pęcherznice warto podjechać do Krzyżownik ul.Słupska (okolice Przeźmierowa, Baranowa) , do końca czerwca likwidowana jest spora szkółka (70 hektarów) chyba dawnej zieleni miejskiej, roślinki są sporo tańsze (ok 3-5 zł za doniczki z w/w ), wiosną było dużo roślin kopanych z gruntu, podobno są zapisy na kopane drzewa na jesień ( otwarte w tygodniu do 17, w sobotę chyba do 13 albo 14), nie ma tam roślin "odmianowych" są takie bardziej popularne, sama kupiłam już sporo i jutro jadę znowu PS katalpę oczywiście tez mam, forma naturalna, dość duża - ok 3,5m, sadzona w kwietniu - dostała niestety w kość w majowe przymrozki, posadzona jakieś 2,5 m od tarasu od strony południowej, ma tworzyć letnią zasłonę przeciwsłoneczną, ale chyba jeszcze nie w tym roku Edytowane 10 Czerwca 2011 przez Damon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doziolko 10.06.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Damon dzięki za podpowiedź. Kusząca propozycja. Ale troszkę większe zakupy planuje na jesień na razie jeszcze trwaja prace budowlano- ogrodowe.A ta Twoja Catalpa to jest zwykła, nie szczepiona? Ja się boje że taka mi urośnie kiedyś zbyt duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 10.06.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 moja jest naturalna, nie szczepiona, wyrośnie chyba na spore drzewo (ok 10m), ale mam dużo miejsca i nie martwi mnie to zbytnio, a szczepiona nana nie spełniłaby tej roli jakiej od niej oczekuję - mamy taras od południowego zachodu, nie wiedziałam tylko kupując, ze dość późno wypuszcza liście w porównaniu z innymi drzewami i dość długo wyglądało łyso (majowy przymrozek opóźnił liście w ogóle, bo pierwszy rzut wymarzł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doziolko 10.06.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Pojechałam, kasę wydałam i bez catalpy wrociłam!? Panie nie mają poznaczonych tych catalp i muszę poczekać aż będzie widać po liściach która jest która. I tak jak piszesz Damon to przez te przymrozki ruszyły póżniej. Ja też bym nie chciała tej Nany dlatego poczekam te 2 tyg, to będzie już widać (poniekąd ta Aurea ma bardziej żółte liście). Żebym nie musiała po latach reklamować To raz a dwa że naiwnie wybrałam się osobówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endigarnek 24.04.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam Czym się różni szczepiona Catalpa Nana od Aurea na wysokości dwóch metrów? Którą z nich warto zasadzić w ogrodzie? Jakie będą miały korony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 24.04.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Zajrzyj tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181044-Catalpa-Nana-czy-Aurea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts