szczukot 11.06.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Wg moich kolektorow mam miec przeplyw 1 l/m/szt. A mam 2 szt wiec ustawilem 2l/min.Sterownik uzywa temperatry na kolektorze i na dole zbiornika. Taka wiec delta jest dla mnei wazna. Ale widze, ze ma to byc faktycznie rzad 7-8 stopni.Dzieki. Fantomps. Mam troche chyba za slaby sterownik (stary t-sol), Moze pomysle o innym - z wiekszymi mozliwosciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.06.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Wg moich kolektorow mam miec przeplyw 1 l/m/szt. A mam 2 szt wiec ustawilem 2l/min. Sterownik uzywa temperatry na kolektorze i na dole zbiornika. Taka wiec delta jest dla mnei wazna. Ale widze, ze ma to byc faktycznie rzad 7-8 stopni. Dzieki. Fantom ps. Mam troche chyba za slaby sterownik (stary t-sol), Moze pomysle o innym - z wiekszymi mozliwosciami. Troszkę nie precyzyjnie napisałeś - 1 litr na kolektor czy na metr kwadratowy? Jakiej firmy posiadasz kolektory, płaskie czy próżniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.06.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Dwa kolektory prozniowe makroterma. W zestawie (na typowa rodzine 4 osobowa) daja trzy, ale wzialem o jeden mniej, bo nie czulem wiekszej potzreby. I jest w sam raz.Ustawilem 1 litr/min/szt W sumie to tez 1 litr/min/m2 bo jeden solar ma okolo 1m2 netto (1,5 mw brutto) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 19.08.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Mam rurowce pierwszy sezon. Co do zimy : lipa. Fakt : jak jest slonce to grzeja. Ale tej zimy, slonce bylo moze z 2 dni - caly czas chmury. Fantom Oprócz zimy jest jeszcze wiosna i jesień, a tu zdecydowaną przewagę maja kolektory próżniowe. Poza tym w prasie zachodniej ostatnio pojawiło się sporo artykułów o szybkiej degradacji absorberów różnych rodzajów w kolektorach płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 20.08.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Oprócz zimy jest jeszcze wiosna i jesień, a tu zdecydowaną przewagę maja kolektory próżniowe. Poza tym w prasie zachodniej ostatnio pojawiło się sporo artykułów o szybkiej degradacji absorberów różnych rodzajów w kolektorach płaskich. Podeślij linki bo ja pierwsze słyszę. Wiem za to że absorbery z czarnego chromu w kolektorach płaskich działają bez większych strat po 20 lat. Wiosną i jesienią płaskie też zagrzeją jak będzie słońce. A jak niebo zachmurzone, to i najlepsze próżniowe nic nie zrobią. Chociaż jako ciekawostkę podam, że wczoraj byłem na plenerowych targach. Postawiliśmy płaski kolektor Hewalexa w cieniu i o dziwo w ciągu kilku godzin czujnik temp. pokazał nam 50 stopni na kolektorze. A na absorber bezpośrednio nie padł żaden promień słońca. Więc chyba nie jest tak źle z płaskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pewnie że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz54 22.08.2012 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Porównując te dwa typy kolektorów trzeba się zastanowić na czym Ci bardziej zależy. Ja mam próżniowo-rurowe Hoven, bo grzeją cały rok, na różnym poziomie wiadomo że w zimie dużo słabiej, ale średnio pokrywają 60% zapotrzebowania na ciepłą wodę. Jeśli chcesz grzać wodę tylko latem to kup sobie płaskie, jeśli chcesz mieć ciepłą wodę cały roku polecam jednak rurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.08.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Porównując te dwa typy kolektorów trzeba się zastanowić na czym Ci bardziej zależy. Ja mam próżniowo-rurowe Hoven, bo grzeją cały rok, na różnym poziomie wiadomo że w zimie dużo słabiej, ale średnio pokrywają 60% zapotrzebowania na ciepłą wodę. Jeśli chcesz grzać wodę tylko latem to kup sobie płaskie, jeśli chcesz mieć ciepłą wodę cały roku polecam jednak rurowe. Jak na próżniowe napada śnieg, to nawet przy najlepszym słońcu w środku zimy nie dadzą grama ciepła. Płaskie w wiosnę i jesień radzą sobie bardzo dobrze. Jak wrócę z delegacji to muszę zamieścić obiecane zdjęcia z uzysków to zobaczycie sobie jak działa instalacja w poszczególnych miesiącach. Stwierdzenie, że rurowe dają ciepłą wodę cały rok a płaskie nie jest jak najbardziej nieprawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.08.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 a czym ogrzewasz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.08.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Oprócz zimy jest jeszcze wiosna i jesień, a tu zdecydowaną przewagę maja kolektory próżniowe. Poza tym w prasie zachodniej ostatnio pojawiło się sporo artykułów o szybkiej degradacji absorberów różnych rodzajów w kolektorach płaskich. Artykuły sponsorowane? Mam płaskie już 10 lat .Nie zauważyłem różnicy. Ale PC są lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 26.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Artykuły sponsorowane? Mam płaskie już 10 lat .Nie zauważyłem różnicy. Ale PC są lepszePewnie że PC są lepsze. Zwłaszcza jak się jest ich instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.08.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Artykuły sponsorowane? Mam płaskie już 10 lat .Nie zauważyłem różnicy. Ale PC są lepsze Lepsze czy gorsze... to dwa różne urządzenia i chyba nie należy ich porównywać tak wprost. Każde z nich ma swoje zalety i wady. Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 28.08.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Jak na próżniowe napada śnieg, to nawet przy najlepszym słońcu w środku zimy nie dadzą grama ciepła. Płaskie w wiosnę i jesień radzą sobie bardzo dobrze. Jak wrócę z delegacji to muszę zamieścić obiecane zdjęcia z uzysków to zobaczycie sobie jak działa instalacja w poszczególnych miesiącach. Stwierdzenie, że rurowe dają ciepłą wodę cały rok a płaskie nie jest jak najbardziej nieprawidłowe. Zgadza się w 100%. Poza obliczeniami strat ciepła dla różnych warunków, obserwowałem to sobie na swoim domu i okolicznych. Wykonałem sobie sporo zdjęć, a tej zimy, żeby było jak najbardziej wiarygodnie, wykonałem w mroźny słoneczny dzień serię zdjęć na około 20-tu budynkach, w tym samym czasie i tej samej okolicy. Na wszystkich prózniowych zalegał śnieg, mimo, że była godzina 12.00-12.30, a dzień był bardzo słoneczny. W tym samym czasie na płaskich nie było sniegu i przynajmniej u mnie pracowały, dogrzewając CWU do ponad 40 oC. Nawet dokładne "uczelniane" badania jakie od lat prowadzono w Niemczech na przykład, wskazywały, że kolektor próżniowy pracuje krócej zimą od płaskiego i niestety często nie zdąży się w 1 dzień rozmrozić... Dlatego też w Austri, Szwajcarii, Niemczech udział próżniowych w rynku do ok. 4-9%, podczas gdy w "bogatszej" Polsce oficjalnie niemal 30% (dane estif.org). W załączeniu moja fotka z domów w lutym 2012 (-10 oC, pełne nasłonecznienie, okolice Katowic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 28.08.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Oprócz zimy jest jeszcze wiosna i jesień, a tu zdecydowaną przewagę maja kolektory próżniowe. Poza tym w prasie zachodniej ostatnio pojawiło się sporo artykułów o szybkiej degradacji absorberów różnych rodzajów w kolektorach płaskich. Nie spotkałem się z takimi artykułami, a śledzę prasę zachodnią. Są przedstawiane wyniki badań różnych absorberów w różnych warunkach, ale o szybkiej degradacji nie słyszałem... Może były przedstawiane wyniki badań np. 600-godzinnych w wysokiej temperaturze i w zasoleniu, na zasadzie przyspieszonego cyklu zużycia warstwy... Np. badania IZT Berlin z 2009 roku mówiły o trwałości warstw "niebieskich" na poziomie nawet ponad 40 lat, a czarnego chromu - bezterminowo. Zresztą czarny chrom jako jedyny w badaniach podwyższa swoje parametry, nieznacznie tylko zmniejsza się absorbcja i zmniejsza się emisja ciepła. Czarny chrom na dzisiaj ma już tylko chyba Hewalex w Polsce i raczej się z niego wycofa. Np. Viessmann dopóki miał, to zalecał długi czas kolektory z czarnym chromem do stosowania w trudnych warunkach pracy - w strefach nadmorskich, czy przy zanieczyszczonym powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Ja mam czarny chrom i działają świetnie. Gdzieś w artykułach Hewalexa wyczytałem/wysnułem wnioski, że z czarnego chromu się wycofują bo są droższe w produkcji od forsowanych ostatnio z aluminiowym absorberem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz54 31.08.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 nie wiem skąd ten pomysł, że śnieg utrzymuje się na rurkach kolektorów próżniwoych. To nawet wbrew prawom fizyki. Wiadomo, że z okrągłęj powierzchni łatwiej się wszystko ześlizguje.Na to raczej nie trzeba przytaczać żadnych raportów. Rury magazynują w środku ciepło, więc nie muszą się nagrzewać. Wrzucam zdjęcie mojej instalacji w zimie. Chce od razu ukrucić komentarze, mówiące o tym że mam kolektor na stelarzu i dlatego nie ma śniegu. Przecież na na dachu koolektor też jest zamontowany pod kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 31.08.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 ... podczas gdy w "bogatszej" Polsce oficjalnie niemal 30% (dane estif.org). Co gorsze, znaczna część z tych 30% to powietrze między rurami. 7m^2 powierzchni całkowitej a powierzchni czynnej tylko 4m^2. Nakładanie czarnego chromu jest bardzo trujące i to może być przyczyną odejścia od niego. KS 2000 SP ma mniejsze uzyski energii niż KS 2000 TP ACR wg SPF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 31.08.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Dokładnie - wg mojej wiedzy produkcja kolektorów z czarnym chromem jest szkodliwa dla środowiska i dlatego wielu producentów się z niej wycofuje.Natomiast co do samej żywotności to podobno czarny chrom jest na razie bardziej trwały od warstw typu Tinox - bo funkcjonuje na rynku dłużej i jest przez to bardziej sprawdzony.Jeśli zaś chodzi o materiał absorbera to nie zauważyłem żeby Hewalex wycofywał się z miedzi. Raczej jest to kwestia wprowadzenia tańszej alternatywy w postaci aluminium lub łączenia obu materiałów. Zresztą kolektory aluminiowe w badaniach sprawdziły się nadspodziewanie dobrze.A dla przeciętnego użytkownika to chyba nie będzie większej różnicy czy użytkuje solary z czarnym chromem, tinoxem, absorberem miedzianym czy miedziano-aluminiowym albo też z szybą pryzmatyczną, bo różnice w uzyskach są naprawdę małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 31.08.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Nie spotkałem się z takimi artykułami, a śledzę prasę zachodnią. Są przedstawiane wyniki badań różnych absorberów w różnych warunkach, ale o szybkiej degradacji nie słyszałem... Może były przedstawiane wyniki badań np. 600-godzinnych w wysokiej temperaturze i w zasoleniu, na zasadzie przyspieszonego cyklu zużycia warstwy... Np. badania IZT Berlin z 2009 roku mówiły o trwałości warstw "niebieskich" na poziomie nawet ponad 40 lat, a czarnego chromu - bezterminowo. Zresztą czarny chrom jako jedyny w badaniach podwyższa swoje parametry, nieznacznie tylko zmniejsza się absorbcja i zmniejsza się emisja ciepła. Czarny chrom na dzisiaj ma już tylko chyba Hewalex w Polsce i raczej się z niego wycofa. Np. Viessmann dopóki miał, to zalecał długi czas kolektory z czarnym chromem do stosowania w trudnych warunkach pracy - w strefach nadmorskich, czy przy zanieczyszczonym powietrzu. Artykuł o degradacji absorberów w kolektorach płaskich ukazał się np. w czasopiśmie Sun&Wind Energy 6/2012 str 66-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 31.08.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Wiosną i jesienią płaskie też zagrzeją jak będzie słońce. A jak niebo zachmurzone, to i najlepsze próżniowe nic nie zrobią. Nie zgadzam się, dobre kolektory próżniowe nagrzewają wodę nawet przy pochmurnej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts