Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam ogród warzywny

Recommended Posts

Witam, potrzebuję rady. Czym mógłbym z powodzeniem obrabiać ziemię o powierzchni 2 arów, jest to ogród warzywny. Dotąd była możliwość dojazdu ciągnikiem teraz byłem zmuszony do wykonania ogrodzenia be możliwości wjazdu i dojazd ciężkim sprzętem odpada. Dziękuje za wszelkie porady.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego możliwośc lub brak dojazdu ciągnika ma wpływ na rozważanie sensu uprawy takiej małej powierzchni? Co to są dwa ary? Przy wielu domach warzywniaki mają taką powierzchnię i nikt tam nie wjeżdża maszynami, tylko przekopuje grządki szpadlem.

Ja nawet nie wyobrażam sobie jak taką powierzchnię obrobic ciągnikiem, przecież on musi mieć miejsce do nawracania, musi mieć pole manewrowe do podnoszenia i spuszczania pługa czy innej brony, na same takie manewry potrzeba ze dwa ary;-)

Dlaczego możliwośc lub brak dojazdu ciągnika ma wpływ na rozważanie sensu uprawy takiej małej powierzchni? Co to są dwa ary? Przy wielu domach warzywniaki mają taką powierzchnię i nikt tam nie wjeżdża maszynami, tylko przekopuje grządki szpadlem.

Ja nawet nie wyobrażam sobie jak taką powierzchnię obrobic ciągnikiem, przecież on musi mieć miejsce do nawracania, musi mieć pole manewrowe do podnoszenia i spuszczania pługa czy innej brony, na same takie manewry potrzeba ze dwa ary;-)

Wiem że to mały skrawek ziemi ,jednak ciągnikiem dawało radę tam wjechać ponieważ działka była (przelotowa) i ciągnik nie musiał się na niej zawracać. Na dzień dzisiejszy sąsiednie działki zmieniły właściciela i była konieczność wykonania ogrodzenia. Ogrodem zajmuje się żona ,ja niestety akurat w okresie wiosennym i jesiennym jestem poza domem (taka praca) ,przecież nie wręczę żonie szpadla i powiem przekop sobie te 2 ary, mógłbym nająć człowieka do tej pracy ale co rok po dwa razy kogoś najmować ?

Glebogryzarka, wypozyczenie u nas to koszt ok 75 zl/dobe

ale i tak trzeba faceta do jej pchania, bo z wlasnym napedem w wypozyczalni nie bylo... spalinowa, o jak najwiekszej mocy, chyba ze masz piasek.

pozdrawiam

Nie piasku nie mam raczej czarnoziem, myślałem o takiej z własnym napędem 4,5/5km myślę że wystarczy?

Nie wiem jaka jest Twoja żona, czy drobna, słaba, bo dla, powiedzmy, średniej kobiety przekopanie grządek to żaden problem. Co innego, gdy trzeba walczyć na zarośniętym ugorze, wtedy rzeczywiście silny chłop potrzebny, ale jeśli ziemia jest uprawiana to przekopanie nie jest ciężkie, no chyba że gleba jakaś wyjątkowo trudna w uprawie.

Poza tym nie trzeba jej przekopywać dwa razy, wskazane jest przekopanie po zbiorach, zostawić w ostrej skibie i wiosną rozgrabić.

Miałam kiedyś możliwosc "popróbować" glebogryzarkę, wolę szpadel...

A właśnie, dobry, ostry, ergonomiczny szpadel to o połowę lżejsza praca.

pozdrawiam

Basia

Ogrodem zajmuje się żona ' date='ja niestety akurat w okresie wiosennym i jesiennym jestem poza domem (taka praca) ,przecież nie wręczę żonie szpadla i powiem przekop sobie te 2 ary, ?[/quote']

To wcale nie jest tak dużo... i jeszcze piszesz, że jest to obrabiane każdego roku i uprawiane było, więc nie jest źle...

ja przekopywałam 1,5 roku temu taki kawałek - kawałek po kawałku - widłami, bo szpadla się nie dało wbić, wybierałam perz i dałam radę... a najpierw musiałam wykarczować chwasty metrowe... bo chłopaki dom budowali, a ja chciałam ogródek.... w tym roku to już była łatwizna...

dla chcącego nic trudnego... :)

• 3 years później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...