darroo 12.06.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam, potrzebuję rady. Czym mógłbym z powodzeniem obrabiać ziemię o powierzchni 2 arów, jest to ogród warzywny. Dotąd była możliwość dojazdu ciągnikiem teraz byłem zmuszony do wykonania ogrodzenia be możliwości wjazdu i dojazd ciężkim sprzętem odpada. Dziękuje za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 12.06.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 dwa ary, szpadlem albo glebogryzarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 12.06.2011 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Właśnie zastanawiałem się nad glebogryzarką ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie ,nigdy nie miałem styczności z takowym narzędziem, i nie wiem czy się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.06.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 a co rozumiesz przez "obrabianie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 13.06.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Dlaczego możliwośc lub brak dojazdu ciągnika ma wpływ na rozważanie sensu uprawy takiej małej powierzchni? Co to są dwa ary? Przy wielu domach warzywniaki mają taką powierzchnię i nikt tam nie wjeżdża maszynami, tylko przekopuje grządki szpadlem.Ja nawet nie wyobrażam sobie jak taką powierzchnię obrobic ciągnikiem, przecież on musi mieć miejsce do nawracania, musi mieć pole manewrowe do podnoszenia i spuszczania pługa czy innej brony, na same takie manewry potrzeba ze dwa ary;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 13.06.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 a co rozumiesz przez "obrabianie"? Właśnie chodzi o to, a żeby nie trzeba było machać szpadlem, zastąpić oranie po i przed posadzeniem ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 13.06.2011 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Dlaczego możliwośc lub brak dojazdu ciągnika ma wpływ na rozważanie sensu uprawy takiej małej powierzchni? Co to są dwa ary? Przy wielu domach warzywniaki mają taką powierzchnię i nikt tam nie wjeżdża maszynami, tylko przekopuje grządki szpadlem. Ja nawet nie wyobrażam sobie jak taką powierzchnię obrobic ciągnikiem, przecież on musi mieć miejsce do nawracania, musi mieć pole manewrowe do podnoszenia i spuszczania pługa czy innej brony, na same takie manewry potrzeba ze dwa ary;-) Wiem że to mały skrawek ziemi ,jednak ciągnikiem dawało radę tam wjechać ponieważ działka była (przelotowa) i ciągnik nie musiał się na niej zawracać. Na dzień dzisiejszy sąsiednie działki zmieniły właściciela i była konieczność wykonania ogrodzenia. Ogrodem zajmuje się żona ,ja niestety akurat w okresie wiosennym i jesiennym jestem poza domem (taka praca) ,przecież nie wręczę żonie szpadla i powiem przekop sobie te 2 ary, mógłbym nająć człowieka do tej pracy ale co rok po dwa razy kogoś najmować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 13.06.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Glebogryzarka, wypozyczenie u nas to koszt ok 75 zl/dobeale i tak trzeba faceta do jej pchania, bo z wlasnym napedem w wypozyczalni nie bylo... spalinowa, o jak najwiekszej mocy, chyba ze masz piasek.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 13.06.2011 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Glebogryzarka, wypozyczenie u nas to koszt ok 75 zl/dobe ale i tak trzeba faceta do jej pchania, bo z wlasnym napedem w wypozyczalni nie bylo... spalinowa, o jak najwiekszej mocy, chyba ze masz piasek. pozdrawiam Nie piasku nie mam raczej czarnoziem, myślałem o takiej z własnym napędem 4,5/5km myślę że wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 13.06.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Nie wiem jaka jest Twoja żona, czy drobna, słaba, bo dla, powiedzmy, średniej kobiety przekopanie grządek to żaden problem. Co innego, gdy trzeba walczyć na zarośniętym ugorze, wtedy rzeczywiście silny chłop potrzebny, ale jeśli ziemia jest uprawiana to przekopanie nie jest ciężkie, no chyba że gleba jakaś wyjątkowo trudna w uprawie.Poza tym nie trzeba jej przekopywać dwa razy, wskazane jest przekopanie po zbiorach, zostawić w ostrej skibie i wiosną rozgrabić.Miałam kiedyś możliwosc "popróbować" glebogryzarkę, wolę szpadel...A właśnie, dobry, ostry, ergonomiczny szpadel to o połowę lżejsza praca. pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 20.06.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Ogrodem zajmuje się żona ' date='ja niestety akurat w okresie wiosennym i jesiennym jestem poza domem (taka praca) ,przecież nie wręczę żonie szpadla i powiem przekop sobie te 2 ary, ?[/quote'] To wcale nie jest tak dużo... i jeszcze piszesz, że jest to obrabiane każdego roku i uprawiane było, więc nie jest źle... ja przekopywałam 1,5 roku temu taki kawałek - kawałek po kawałku - widłami, bo szpadla się nie dało wbić, wybierałam perz i dałam radę... a najpierw musiałam wykarczować chwasty metrowe... bo chłopaki dom budowali, a ja chciałam ogródek.... w tym roku to już była łatwizna... dla chcącego nic trudnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 w Biedronce jest glebogryzarka elektryczna teraz w ofercie. Nie jest droga, można kupić i zobaczyć, czy o taki efekt ci chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokosanka85 22.07.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 @basiaw, zgadzam się. Ja jestem dość drobnej budowy, jednak sama przekopuję ogródek za pomocą szpadla Próbowałam kiedyś glebogryzarką - to o wiele bardziej wysiłkowa i upierdliwa robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 24.07.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja ''obrabiam'' warzywniak ......... mamusią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kincia 07.08.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 My zawsze sami przekopujemy. Do tego zawsze jakiś kompostownik się doda.I nie ma problemu. Nie wyobrażam sobie jeździć i pożyczac glebozgryzarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek-kuc 11.09.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Co to się dzieje, że kobiety się za szpadle biorą?! Ja bym swojej żonie nie pozwolił kopać 2 arów ogrodu, no ale co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazynaa 16.09.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 My mamy glebogryzarkę, kupiliśmy ją już jakiś czas temu. Bardzo ułatwia pracę, szybko cała robota jest zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza111_ 16.09.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 My zawsze zparaszamy sąsiada z traktorem, ręcznie to idzie paść, no zalezy jeszcze jaki ogródek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackowacko 25.09.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 A jakie warzywa można jeszcze teraz na jesień posadzić? Bo przekopałem ogródek i zastanawiam się, czy można teraz coś zasiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 sałatę z rozsady, rzodkiewkę, szpinak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts