Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie o ilość żył w kablu z głównej skrzynki od dostawcy energii.

Mam przewidziany 5 x 10mm2, czy jak mam swój uziom ( bednarka ) to wystarczą

4 żyły ?

Skrzynke mam 50 m od domu, a bednarkę przy wejściu i troche mogę zaoszczędzić.

Z bednarki do rozdzielni by był krótki kabelek jako ten piąty.

Pozdrawiam,

grzybek

Witam,

Mam pytanie o ilość żył w kablu z głównej skrzynki od dostawcy energii.

Mam przewidziany 5 x 10mm2, czy jak mam swój uziom ( bednarka ) to wystarczą

4 żyły ?

Skrzynke mam 50 m od domu, a bednarkę przy wejściu i troche mogę zaoszczędzić.

Z bednarki do rozdzielni by był krótki kabelek jako ten piąty.

Pozdrawiam,

grzybek

Wystarczy YKY 4x10 i dalej tak jak piszesz.

W poszukiwaniu oszczędności możesz się skusić na aluminium YAKY 4x16 lub 4x25.

Ja nie stosuje aluminium.

Sprawdź w Warunkach Przyłączenia jaki jest układ sieci?

W zależności od tego (TN lub TT) "piąty krótki kabel" ląduje w odpowiednim miejscu w rozdzielnicy.

Tej bednarki nie oszczędzaj, zastosuj przekrój 30x4 - długość 10-20mb we wspólnym wykopie z kablem.

To Twoje bezpieczeństwo.

Połóż aluminiowy YAKY, przekrój minimum 4 x 16 mm. Będzie jeszcze taniej.

Piąta żyła jest w takiej sytuacji całkowicie zbędna. Uziom masz mieć swój. Albo fundamentowy, albo jak najbliżej domu.

Dzięki.

Kurde jakoś do aluminium nie jestem przekonany.

Choć mam 5 x 10mm planowany to zamierzałem dać 4 x 16mm.

W takim przypadku chyba YAKY to minimum 4 x 25mm.

Pozrawiam,

grzybek

Tej bednarki nie oszczędzaj, zastosuj przekrój 30x4 - długość 10-20mb we wspólnym wykopie z kablem.

To Twoje bezpieczeństwo.

Bednarkę mam 3-5 metrów przyspawaną do zbrojenia i wbita szpila 1,5 metrowa

jeszcze w ziemie poniżej zbrojenia ( złapana drutem wiązałkowym ).

Nie mierzone jeszcze, ale mam nadzieje że będzie OK.

Pozdrawiam,

grzybek

Dzięki.

Kurde jakoś do aluminium nie jestem przekonany.

Mój wnuczek nie jest przekonany do kiszonych ogórków. Woli cukierki. I za diabła nie chce uwierzyć, że ogórki są dla niego zdrowsze.

Ale on jest mały, jemu wolno.

Więc skoro Ty jesteś nieprzekonywalny, to nie pytaj elektryków jak masz robić. Zrób se po swojemu.

Jakoś dziwnie tu jest na forum: każdy szuka tylko poklasku dla swoich dziwacznych pomysłów, a nie informacji JAK MA BYĆ!!!

Mój wnuczek nie jest przekonany do kiszonych ogórków. Woli cukierki. I za diabła nie chce uwierzyć, że ogórki są dla niego zdrowsze.

Ale on jest mały, jemu wolno.

Więc skoro Ty jesteś nieprzekonywalny, to nie pytaj elektryków jak masz robić. Zrób se po swojemu.

Jakoś dziwnie tu jest na forum: każdy szuka tylko poklasku dla swoich dziwacznych pomysłów, a nie informacji JAK MA BYĆ!!!

Docelowo będzie robił elektryk, chciałem zrobić dobry podkład do jego prac,

lepiej coś nic nie przygotować nic. Może się okazać , że trzeba będzie coś dorobić.

Z aluminium miałem w bloku instalacje, bo 20 lat temu ktoś też uważał to za dobre medium.

Potem mi się topiło i miałem przewalone. Wole dać 16mm nie alu i mieć w miare spokój

na przyszłość.

( ale zawsze sie mogę mylić, jak sie robi takie rzeczy na alu to spoko, pomysle

jeszcze )

No i dzięki za porady, na pewno to nie mój ostatni problem elektryczny.

Pozdrawiam,

grzybek

YKY 4x16 to przerost formy nad treścią, chyba że namiętnie używasz tokarki, spawarki, nagrzewnicy, lakierni proszkowej, grzejesz dom elektrycznie...itp

Porozmawiaj z elektrykiem na miejscu, niech przeliczy zasilanie i dobierze odpowiedni przekrój.

Zwróć uwagę na uziom, ten temat jest traktowany po macoszemu na zasadzie "jakoś to będzie, narazie świeci światło i jest OK".

To co opisałeś jest przykładem złego wykonania uziemienia "niby fundamentowego".

• 3 weeks później...
Jak zasilanie masz 3f to możesz obciążyć każdą żyłe niezależnie i płyną Ci mniejsze prądy (pomijam przekrój N). W bloku przy tej samej mocy z racji 1f instalacja jest przeciążana - ale teraz będziesz miał 3 fazy. Więc nie sugeruj się tym że aluminiowa instalacja w bloku się paliła - inne były realia, inne warunki. Kiedyś nie przewidywano że wzrośnie znacząco pobierana moc. Więc przekroje i łaczenia były jakie były. Jak nie będziesz miał urządzeń liczonych w kilowatach to przesadzasz z przekrojami.

Robert, to wcale nie przerost formy nad treścią.

16 mm2 aluminium to odpowiednik 10 mm2 miedzi. To wcale nie tak dużo. Zwróć też uwagę na odległość - 50 metrów to nie jest mało, a kabla nie dobiera się tylko na amperaż, ale też m.in. spadek napięcia, a przy takim dystansie może być już odczuwalny (dla laików - np. przygasanie światła po włączeniu większego odbiornika).

Poza tym kabla do przyłącza nie dobiera się nigdy na styk do obciążenia. Jeśli zabezpieczenie przedlicznikowe jest tylko powiedzmy 25A to nie znaczy, że tak zawsze będzie!

Ja bym dobrał przewód tak, żeby bez przeróbek można było zwiększyć zabezpieczenie na największe jakie obecnie jest oferowane przez ZE, tj. 63A.

Na razie jest O.K. Ale na razie. Jak się zachce płyty indukcyjnej (np. 8 kW) czy przepływowego podgrzewacza wody (nawet 28 kW!!!) to będzie problem, a tak - żadnego.

Ja bym dał 4x25 a może i 4x35 (nie wiem, trzeba by policzyć spadek napięcia).

Nie ma co się obawiać aluminium. Aluminiowe instalacje - to prawda, że nie ma nic gorszego.

Ale to dlatego, że aluminium jest stosunkowo kruche a przy takich małych przekrojach jak w ścianach przewody się po prostu łamały.

Przy przekrojach 16 i większych nie ma takiego problemu, bo przewód jest wystarczająco gruby i mocny, żeby taki problem nie występował.

Spójrz na słupy - przewody aluminiowe. Sieci pod ziemią - aluminium :)

Aha - 5-ta żyła jest bez sensu. Wymysł. Nie daje żadnej korzyści - no chyba, że dla producenta kabla. Rozdział PEN powinien występować w budynku i być połączony z uziemioną GSU - uziom i tak musisz wykonać. Poleganie na uziomie ZE jest zgubne - nie masz możliwości jego skontrolowania, a ZE z reguły nie bawi się w zaglądanie do każdej skrzynki co parę lat. W razie gdyby twoje PE się odłączyło, to nawet nie będziesz o tym wiedzieć - a ochrony nie będzie! W domu zawsze można skontrolować połączenia.

Edytowane przez michcio0711