Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka sa :D masci i spryskacze, ja poprostu ich nigdy nie kupowalam :cool:

Chodzilo mi ze nawa produktu po polsku np. Topsin nic mi nie da bo tu takich nie ma, co frma inna nazwa. Kupie na wiosne. I doczytalam ze mam sciac ta galaz teraz dopoki drzewo spi i nie ma wiosny, jak sie cieplo zrobi to czarne gowno zacznie pylic swpje zarodki. Na weekend podjade cos kupic i wtedy obetne ja.

A na pniu napisali zeby sciac jak najblizej do wlasciwego pnia. ja to mam pecha z tymi drzewami co najbardziej lubie! :bash:

Moj Clematis chyba na odstrzal pojdzie, ale juz jest stary. Obok posadzona jest pnaca hortensja, obok niej przesadze ta druga pnaca co na froncie mam, jak Clematis padnie moze te cholery beda rosly. Pi cegle pieknie by szly w gore. Jak nie przemarzly. Szczegolnie teraz po tych dwoch dniach opadow lodu

Mika teraz zdjecie jest dobre :D

nie widzialam takich brzozek tutaj, jak morwa wygladaja, fajne.

a te drzewka owocowe co pisalas ze widzialas ze pry scianie mozna sadzic badz plocie, w zeszlym roku tutaj w kazdym sklepie ogrodniczym mieli wysypke tego. I chcialam kupic. A;e nie kupilam.

a kabla dalej nie kupilas do lapa? z telefonu dajesz? a do okulisty masz isc!

Mania, udane szczepienie patyków i kwiatków, to sama radość, jak się uda i żyją. Jak padaczkę zaliczą, to nic nie kosztuje. Mam wrażenie, że szczepki które dostałam od znajomej lepiej mi rosną niż kwiatki kupione w sklepie. Wszystkie byliny i wrzosy mi padły. Kilkadziesiąt się uzbiera w sumie. Może 2 wrzosy z ubiegłorocznych mi przeżyją. Znajoma 3 lata temu dała mi ciemiernika i już z jednego mam 4 :yes: Z jednej kępki Marcinków mam już z 5. Szkoda mi już kasy na kilku tygodniową ozdobę.

To raczej świadczy, że masz dość ciężką, zasadową ziemię a nie że ze sklepu gorsze :D

Wrzosy maja bardzo specyficzne wymagania. Na ciężkiej i wilgotnej glebie zimy nie przeżyje.

W skrzynce, bo chciałam zasłonić trochę stojak na drewno. Tych clematisów dużo w ubiegłym roku kupiłam. Trochę pod płotem rośnie, Kilka pnie się po śpiących jeszcze 2 wisteriach. 2 po pniu świerka, z czego jedna padła i widzę, że odbija się z doniczki(zakopałam wielką doniczkę pod świerkiem).

Elfir, ph nigdy nie mierzyłam. Dużo(ponad 20)wrzosów pod świerkiem rosło, tam są miliony igieł i sucho. 2 lata temu posadziłam, torfu worek im dałam. Te co zimę przeżyły, wiosną padły. Ubiegłej jesieni posadziłam na innej rabacie, też dałam dużo torfu. 2 żyją, jeden w połowie dycha. Gliny tutaj nie ma. Pewnie zabijam złym podlewaniem. O! obok pod świerkiem posadziłam hostę, rozrosła się, już po roku na 3 ją dzieliłam.

Mania, jak tniesz blisko pnia, to dodatkowo obandażuj nasyconym fungicydem pasem. Są takie specjalne. Wyglądają trochę jak szeroka, gładka guma do majtek.

Moją śliwe, bo rozdarciu przez łosia właśnie tak obandażowałam. Prawie 1/3 z niej drań odłamał.

A w zeszłym roku całe wiśnie obmalowałam, bo zobaczyłam na jednej gałązce wyciek. Wygląda, że pomogło, bo mają masę pąków kwiatowych.

Mmikka, wrzosom dobrze robi podsypanie ziemi pobranej z naturalnego wrzosowiska. I oczywiście nie lubią moczenia przez polewanie. Łapią wtedy grzyba i kicha. Poza tym muszą mieć słońce. Nie cały dzień, ale jednak. W końcu rosną na polanach.