Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiesz, marmury , plytki czy slaby tutaj nie sa nowoscia i nie jest to wybryk modowy, to jest cos co nigdy nie wyjdzie z uzytku, tutaj jest to normalne i naturalne od lat, odkad marmury i granity osiagnely cene odpowiednia na kieszen zwyklego czlowieka. W Polsce kiedys tez tak bedzie.

Sasiada naprzeciwko mialam to sobie w kuchni polozyl panele z laminatu z podlogi, dopiero jak przyszlo sprzedawac dom musial to zedrzec i wsadzic normalne plytki.

A na marginesie - ja nie moge miec zywej farby na scianach w kuchni. Pokazywalam kilka razy juz w poprzednich latach a i teraz o tym pisalam - mam dom szkieletowy i zewnetrzne sciany w zimie chodza. W kuchni zawsze mialam w zimie szpare ze palca wlozyc. Zakladajac cos na sciane eliminuje dziure. I z tego co wiem pol osiedla ma to samo.

Farba tez najbardziej pasuje w meblach jak masz Ty czy Mika, proste, nowoczesne. W klasycznych juz tak super nie wyglada.

Nie mowie ze jest w Polsce zle ale chyba wiesz ze 90% ludzi wlasnie ma w mieszkaniach i domach jak u Czerwinskiej.

Rozumiem brak wyobrazni i rozumiem brak kasy ale az tyle?

Nawet ogladajac jakies polskie filmy czy programy - jest tak samo. Wiec ludzie odgapiaja i to robia. Pytanie - dlaczego az tyle ludzi zgapia cos co nie ma tak naprawde wygladu albo zle wyglada? Dlaczego takie malpowanie?

Perelki sa, sama je pokazalas. A i sama w kilku filmach widzialam genialne domy i mieszkania w Polsce ale to sa perelki. I wtedy ten straszny odstrzal widac. I wtedy mnie to razi bo nawet nijak sie ma do Waszych wnetrz.

zeby nie bylo, tutaj tez wiele ludzi kupuje meble w Ikei, ale nie ma tego typowego pudelkowatego wygladu, ludzie jakos tutaj zabijaja ten wyglad. Nie doszlam jeszcze do tego jak to dziala. Nie zabicie Ikeowskiego wygladu ale fakt ze nie nie wyglada to jak z tasmy.

TAR wiem ze w innych krajach potrafi byc gorzej, skupiam sie tylko na dwoch krajach co jest chyba normalne :lol2: Ok na 3 ale US i Kanada nie rozni sie niczym

Krzesło tam stoi, ładnie obite. Zawsze siedzę na nim jak zęby szczotkuję :yes: Za 2 lata temu przyjechali do nas pewni ludzie z Krakowa, niedawno spotkałam jedną panią z tamtej grupy i zaskoczyła mnie mówiąc- że wszystkim o naszej łazience opowiada. Mieszkanie jest małe, ale chcieliśmy wstrzelić się w klimat przedwojennego budynku. Okna mamy wiatrem podszyte, żal zmienić drewniane przedwojenne na plastiki, na drewno nas na pewno nie stać.

Uszczelniam :yes: Najgorzej jest w sypialni. Bezczelnie kładę między okna(skrzynkowe są- Mania, czyli 2 ramy z pojedynczymi szybami i między nimi z 10 cm przerwy) biały szal i wiecie co.............dzięki paleniu śmieci przez sąsiadów szal jest czarny. Znów wieczorami strach z domu wyjść, śmierdzi okrutnie. Teraz dodałam nowe gumowe uszczelki.

W kuchni i w pokoju dziennym kiedyś zostały wymienione na nowe drewniane, ale to już nie ten urok.

Joana oglądasz czasem angielski program- Ucieczka na wieś? Tam, to dopiero jest różnorodność wnętrz. W niektórych głowami sufitu sięgają, a już na pewno muszą się często schylać jak przez drzwi przechodzą.

Mmika oglądam :) i lubię też się na emeryturze na zapadłą wieś przeniosę :)

Tar, w projektach które pokazałaś jest jeszcze to co powiedziała Mmika, wpasowanie w otoczenie, widać co kamienica, co dom ze strzechą w środku, jest jakaś spójność. Widziałyście tam lustro w łazience, najfajniejsze składane lustra jak kiedyś się używało w toaletkach, tam ubrane w drewno, super.

dlaczego ludzie zagapiają? Bo wolą skopiować gotowca, niż zapłacić projektantowi. ;) Bo skoro u kogoś coś dobrze wygląda, to u niego też powinno.

Na dodatek, skoro coś jest pokazane w TV to znaczy, że jest dobre/ładne/modne.

Ile razy na forum jak jedna dziewczyna zrobi ładne wnętrze, to jest zasypywana pytaniami "jaka farba?", "jakie płytki?", "jakie meble?". I potem na forum jest powódź domów w taupe, po roku modne zrobiły się szarości, teraz stale rozmawia się o granacie.

Podobnie było z płytkami - były lata, gdzie wszyscy kładli błyszczące polerowane białe płytki, potem królowała Arkesia, teraz szare betonowopodobne oraz drewnopodobne.

Polskie blogerki i instagramerki (z których większość nie kończyła kierunkowych studiów) kopiują siebie same nawzajem, stad nawet one nie umieją się wyrwać z zaklętego kręgu słowa "skandynawskie" i zaproponować czegoś indywidualnego, od siebie.

To samo jest z odwagą inwestorów - wielu z nich jest zachowawczych, podobają się im rzeczy, które u kogoś widzieli. W związku z powyższym często narzucają projektantowi konkretne wzorce, czasem każąc skopiować zdjęcie 1:1.

Może to nie wnętrza, ale czasem jak zaproponuję coś nietypowego w ogrodzie, to spotykam mur niezrozumienia i pytania, czy mogę pokazać coś podobnego na zdjęciach.

Są niesamowici projektanci wnętrz o cudownych pomysłach, ale te realizacje są dużo powyżej możliwości finansowych przeciętnego forumowicza. Uwielbiam je oglądać ale z drugiej strony frustrują :)

Kupuje sobie M jak mieszkanie - czasopismo z wnętrzami dla mniej zamożnych :) Ale jakieś 80% realizacji wygląda tak samo:

biała kuchnia, szare płytki w korytarzu, dąb na podłodze i w meblach, płytki cegiełka, szara kanapa, płytki cementowe w kuchni lub łazience i lampy z wiszących kabli. I podejrzewam, że nie jest to monotematyczność projektantów, ale inwestorów, którzy widzą tylko takie wnętrza (czasopisma, TV, instagram) i nie mają gdzie wykształcić własnego gustu czy poznać jakiekolwiek alternatywy.

Edytowane przez Elfir

p8_21_o.jpg

Joana o tym lustrze mówiłaś? Dla mnie brakuje tam wygodnego wejścia do wanny. Reszta jest cudowna.

Kiedyś siostrze powiedziałam, żeby u siebie w domu postawiła drewniany pień jako stolik kawowy. Powiedziała mi, że za meble z palet i pień jako stolik sąsiedzi by języki latami strzępili i się z niej śmieli.

Elfir ja bym wolala zaplacic projektantowi niz zgapiac ale zwyczajnie mnie nie stac. Za wnetrza w moim domu dostalam cene 35 tys. no, nie stac mnie (na razie:cool:) po drugie terminy, zbyt wtedy długie jak na moje potrzeby. dlatego mam jak mam, czesc skopiowana, czesc do poprawy i rozwalki. z drugiej strony nie czuje sie zle w moim domu. kazde pomieszczenie powoli oswajam. Edytowane przez TAR

TAR, super ta projektantka. W Slawinii i w Cisewie mogłabym zamieszkać :) Nie podobają mi się tylko ścianki działowe w Salwinni. Po prostu nie do tego domu.

Szabby, to po prostu przesłodzona i wylizana Francja. Tylko w oryginale jest okey. Jak wiadomo spaskudzić można wszystko.

Koleżanka płaciła 2 lata temu 1000 za m2, jeszcze nie byłam. Za każdym razem jak po mojego jadę na lotnisko mam zajechać ale zawsze coś, wiec jak dotrę to Wam powiem czy warto było :)

Joana to za sam projekt, bez nadzoru. Nie wiem jak te ceny dzis wygladaja. Mnie wtedy nie bylo stac.

?Pestka pisałam wcześniej jaki mam wkład kominkowy, widziałaś?

A tak w ogóle to mi sie wydaje Pestka, że ty masz super dom, tylko ciągle nie chcesz pokazać:)

Elfir, jak już będę bogata to mi zaprojektujesz ogród, z odjechanymi pomysłami :)

I z innej beczki, jak robicie lukier do pierniczków np, żeby się trzymał i dał się wyciskać we wzorki. Ciasto urobiłam z 1,5 kg mąki i mi pachnie piernikowo cały dom