Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ładny maszogrod Pestka.

Mi chyba cos zzarlo korzeń jednej borówki. Jak przesadzalam to widziałam ze ledwo co tam było. No i teraz reszta ma pąki a ten ciagle nie. Na grabowej tez chodzę jak po gąbce, na szczęście wszystkie graby żyją.

Tar podeslesz mi adres tego sklepu stacjonarnego z meblami co kiedys pisałaś.

Mmika wczoraj przyniesli mi kompa. Jeszcze nie włączyłam, ale sasiad mowił ze daje mu rok. Mogłam sie tego spodziewać

Dziękuję Mania i Joana :)

Ogród może i ładny, ale tylko we fragmentach i tylko do zeszłego roku. Teraz pełna rozpierdziucha. Wierzby białe podkrzesane do wysokości prawie 4,5 metra i dopiero budują parasol. Ale będzie więcej światła w ogrodzie. Okropnie zacieniały i pod sobą, i na płn-wsch. Po południu kawał ogrodu w cieniu, a tam winorośle i inne rośliny, które potrzebują światła. Przed oknami salonu mam jedno wielkie wykopalisko. Zdjęliśmy taras i będzie robiony na nowo. Warzywnik – kompletna demolka. A na rabatach ozdobnych przesadzanie, wycinanie i dosadzanie. Trawy tak samo. I to jest program na wiosnę, EH :( Aż się zdziwię jak zdążymy.

Znalazłam firmę, gdzie mogę kupić tanio taśmy kroplujące z osprzętem, więc wreszcie wszędzie położę. Tyle, że to kolejna robota – poprowadzić dodatkowe 4 rozprowadzenia i do wszystkich linii podłączyć elektrozawory, których muszę jeszcze 6 dokupić.

Edytowane przez pestka56

Ave, śliczne :)

U mnie zbiera się do kwitnienia śliwa Pissardi :) Będzie różowo. Kwitną żonkile i hiacynty. Maleńke tulipanki turkiestańskie i fiołki.

Joana, Muratorkiedyśdalartykół o tulipankach botanicznych

https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/tulipany-botaniczne-gatunki-warunki-uprawy-pielegnacja-zastosowanie-aa-UYDd-5PpK-oDjV.html

Podoba mi się ten bardziej skomplikowany przepis :)

https://www.mojbar.pl/jak-zrobic-domowe-amaretto-przepis-krok-po-kroku-z-czym-polaczyc-w-drinkach/

A piłyście Grand Marnier lub Cointreau? To moje ulubione. Baileysa też uwielbiam i mam na niego przepis.

Mówisz i masz :)

KAWOWO–CZEKOLADOWA

5 dkg dobrej świeżo zmielonej kawy (można wybrać jaką się najbardziej lubi – ja używam Etiopską ciemno paloną)

10 dkg czekolady w proszku

1 szklanka cukru (ale ja wolę zastąpić ½ szklanki cukru ½ szklanki płynnego ciemnego miodu)

1 laska cynamonu

1 cukier waniliowy (ja używam laskę wanilii)

3/4 litra mocnej nawet 60% wódki (najlepiej zrobić ze spirytusu)

1 szklanka wody

¼ litra białego wermutu (wytrawny!)

Kawę, czekoladę i cynamon i wanilię zalać wódką.

Odstawić na 3 tygodnie.

Cukier i miód rozpuścić w gorącej wodzie (można zagotować) i ostudzić.

Dolać do nalewki wermut i roztwór cukru i odstawić na kolejne 3 tygodnie.

Przefiltrować dwukrotnie (trochę fusów i tak osiądzie na dnie butelek).

Rozlać do butelek i... smacznego.

Nalewkę można mieszać ze śmietanką lub mlekiem i podawać na kostce lodu. MNIAM smakuje jak Baileys

Przychodzę z wiosną , już stellata nieśmiało wychyla się z kokoników[ATTACH=CONFIG]428822[/ATTACH]

i całkiem smiało poczyna sobie morela[ATTACH=CONFIG]428824[/ATTACH]

U nas morela przekwitła a magnolie zaczynają wyglądać tak:

56990298_319828485383959_5251390426157416448_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=c52a642d1bd83a2907a29a33041f60c3&oe=5D38818A

W Arboretum w Kórniku kwitnie już wiśnia Fukbana.

Edytowane przez Elfir