Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znaczy co??? PIS wygral i glosowanie bedzie???

Jak myslicie jak to pojdzie?

czy PIS stoi mocno? maja dalej szanse na robienie syfu w kraju??

....."Jacek Sasin był również pytany, w jaki sposób będzie głosowała Polonia. - Wybory odbędą się również za granicą. Tak jak dotychczas będą organizowane przez konsulaty i w zależności od sytuacji, jaka panuje w danym kraju, będą podejmowane decyzje, co do formy tych wyborów - powiedział."

good luck panie Sasin. Jesli bedzie u nas nadal lockdown, albo w US - moze sobie pomazyc. Konsualty sa zamkniete i nikt tam chodzic nie moze. Jak on sobie to wyobraza? Moze kaza nam - sorry Polakom, bo ja sie pod "nam" do glosowania nie podpisuje - czy kaze Polakom samemu sie kontaktowac z konsulatem zeby wyslali jakies tam papierki do glosowania? I co? i gdzie to ma isc? Polacy by do konsulatu slali czy maja naginac na poczte i samemu do Polandi slac?

....."Dopytywany, czy proponuje głosowanie Polonii w Nowym Jorku, w Madrycie, w Mediolanie, czy w Rzymie, Sasin odparł: - Sytuacja w różnych krajach na całym świecie nie może wpływać na decyzje, które są podejmowane w Polsce. Zawsze jak były w Polsce wybory, w różnych krajach świata były wojny, epidemie, były różnego rodzaju zdarzenia, które uniemożliwiały odbycie wyborów w tamtych krajach, a to nie oznaczało, że ktokolwiek proponował, żeby z tego powodu odwoływać w Polsce wybory. Nie ma w tym logiki."

no wlasnie , glosowanie poloni nie ma logiki ani dupy sie nie trzyma - niedawno o tym rozmawialysmy. A patrzac jeszcze z innej strony - on sam sobie zaprzecza :rotfl:

debil???

sumujac - sa TAK ZDESPEROWANI zeby sie wybory odbyly ze sa w stanie zrezygnowac z Poloni jakby co :cool:

To jest jakies nienormalne i chore co oni tam wyrabiaja :cool:

nierozumiem jak Rydzyk potrafil sobie wokol palca owinac miliony ludzi ani jak Kaczor owinal sobie miliony. Tak wyksztalcony i inteligenty kraj a takich tlumokow nosi po ziemi.

ah jeszcze przeczytalam ze beda znow sie zajmowac aborcja (a raczej jej totalnym zakazem) i zerowym nauczaniem dzieciakow o seksie. Pieknie. Cofaja Polske w sredniowiecze.

Powiedzccie jak jest z pomoca dla ludzi teraz w czasie epidemi, za duzo tych wiadomosci i za bardzo rozwalone. Chodzi mi o pomoc dla zwyklych ludzi, dla studentow, dla bezrobotnych, dla firm malych, dla duzych , i calej reszty ktora nie podpada pod zadna grupe.

Edytowane przez mania1220

Mania, wystarczy, że lojalni pisiorków zagłosują i mamy prezydenta. Czasem się zastanawiam, czy ludzie mają poczucie godności? W życiu bym nie chciała w taki sposób być wybrana.

O pomocy bezpośredniej nic nie wiem. Nie znam nikogo kogo by miała dotyczyć.

Za to znam kogoś kto faktycznie dostał dofinansowanie do wymiany źródła ogrzewania. Po wielu trudach, uzupełnianiu tych samych dokumentów, drukowaniu ich na nowo i podbijaniu pieczęciami znajomy dostał kasę na konto.

Wiesz, że ukradnę ci pomysł z chusteczkami i spirytusem. Żeby mi nie wysychały, to po trochę będę pakowała do plastikowego pojemnika i zalewała na świeżo %.

Wczoraj wychodząc ze sklepu spryskałam sobie ręce czymś co stało przy wejściu do sklepu. Wsiadłam do samochodu(mąż nie chodzi, zostaje w aucie) a mój mąż mówi- coś śmierdzi, denaturat wylałaś?:lol2:

Mika tylko husteczki kup takie jak pisalam, do twarzy. Bo one mocne sa. Zeby nie takie do nosa bo sie rozwala.

o pomoc chodzilo mi teraz jak przez tego wirusa ludzie prace potracili, zaklady sie pozamykaly, male firmy. Nie wiem na ile zle jest w Polsce, nie wiem ile ludzi stracilo prace, tutaj mase. No i ciekawa jestem jak wyglada finansowa pomoc rzadowa dla wszystkich.

o pomoc chodzilo mi teraz jak przez tego wirusa ludzie prace potracili, zaklady sie pozamykaly, male firmy. Nie wiem na ile zle jest w Polsce, nie wiem ile ludzi stracilo prace, tutaj mase. No i ciekawa jestem jak wyglada finansowa pomoc rzadowa dla wszystkich.

Mania, kpisz czy o droge pytasz? Pomoc??? Jaka pomoc??? Sam sobie czlowieku radź. Dla pisdzielow wazne jest stanowisko, wybory, aborcja, opanowanie sadow no i sukienkowi oczywiscie. Reszta sie nie liczy i ma zapierdalac za miske ryzu.

No coz jesli wybory beda kopertowe nie zamierzam brac w nich udzialu, nie bede sie podpisywac swoim oddanym glosem pod przekretem, oszustwem, łamaniem konstytucji i ostatecznie sfałszowanymi wyborami.

Chociaz mysle, ze w koncu ludziom za bardzo sie uleje i zacznie sie zadyma. Pincety sie strasznie wzburzyly jak poszly ploty o wstrzymaniu wyplat. Bylam swiadkiem jak żulki pod sklepem debatowały i wyzywaly.

Też wczoraj przeczytałam o zawieszeniu 500+. Żal byłoby mi koleżanki córki, ojciec alimentów nie płaci, ciągle się po Sądach ciągają i teraz wypadnie rozprawa na jego wniosek o umorzenie zaległych. Chociaż pisma nie dostała, że rozprawa odwołana a Sądy niby zamknięte.

Programy pomocowe, o których czasem przeczytam mało mi dają, nie znam(dobrze) nikogo kogo by one dotyczyły i nie dopytam się czy dostał chociaż złotówkę.

Wracając do chusteczek, to mam w domu duże opakowanie tych dziecięcych do doopy :yes: Te poprzekładam do pojemniczka. Nowych nie kupię, za dużo ich mi się marnowało, bo otwierałam, zapominałam o nich i wysychały.

tak, to wyjatkowy debil

bo to działa na zasadzie "nie mamy pana plaszcza i co nam pan zrobisz" Mam wrażenie, że jest dużo kryptomiłośników jasnierządzącejpartii.

Mania z chusteczkami dobry pomysł, bo już mi się wykonczyły te ze spirytusem - za bardzo dezynfekowałam:D

zapomnialam o husteczkach do dzieciecych tyleczkow :D

Pisalam o tych do twarzy bo paczuszki sa mniejsze i mozna w kieszen wzucic. Sa sklepy gdzie kazdy wozek czy koszyk dezynfekuja, ale tylko raczki, jak przy wejsciu husteczki Lysolu daja to ja jeszcze wycieram cale brzego wozka/koszyka. Szczegolnie wozka, bo czasem zamiast pchac wozek sie go ciagnie za metalowa kratke - przynajmniej ja tak mam. Tak czy siak - kazde husteczki sa dobre, do twarzy, do tylkow doroslych, do tylkow dzieciecych.

Te moje do twarzy mam po 15 pakowane i mimo ze paczki mniejsze wielkosc jest prawie jak tych dla dzieci.

Mozna tez wzucic je do plastykowych woreczkow co maja te zasuwane zamykanie. A wsadzajac w dwa wpreczki - tak szybko nie wyschna.

to czytam co piszecie z przerazeniem, zero pomocy :eek:

nas to bedzie duzo kosztowac ale naprawde robia co moga.

Od 15 marca jakies 3.5 mln ludzi wystapilo o bezrobocie - jesli mialo wypracowane godziny.

Kto sie nie zalapal - wpada pod inny program gdzie daja 2000$ na miesiac i wlasciwie ten program daje wiecej niz bezrobocie, nieduza roznica ale jakies 70$ (na bezrobociu jest limit).

to 2k zaczeli od poniedzialku i miesiacami ida, np ponidzialek skladali ci co sie urodzili styczen, luty, marzec, potem nastepne miesiace kazdego dnia, a na weekend wszyscy moga. To jest kasa ktora sie najszybciej dostaje bo 2-3 dni wplata do banku badz do 10 dni poczta.

Zobaczymy, mysmy zlozyli, Mlody ma jutro skladac.

Na dzieci sa dodatkowe doplaty jednorazowe (200$ na dziecko) plus podnosza to co juz sie dostaje.

Firmy - dwie rozne pomoce.

1.Jesli sie stracilo minimum 30% zarobku na firmie rzad bedzie dawal 70% kasy firmom zeby utrzymac pracownikow i im placic.

2. firmy moga sie starac o rzadowa pozyczke 40 tys z czego 10 tys nie trzeba bedzie oddawac.

teraz dzis ma byc nastepna pomoc ustalona dla tych ktorzy sie nie zalapali na zadna z powyzszych pomocy - studenci, mlodzi ludzie po szkolach, starsi ludzie, sezonowi pracownicy, ochotnicza straz pozarna itp itd.

hipoteki do 6 miesiecy przesuniete, % na kartach kredytowych obnizony (chociaz poki co nie widzialam zeby cokolwiek sie na moich zmienilo), splaty samochodow przesunuete, splaty wiekszosci pozyczek przesuniete.

Zaplacenie podatkow od normalnych ludzi i od form przesuniete do lata, robienie rozliczen podatkowych przesunuete do lata.

wszystko poki co jest na 3 miesace (domy na 6) ale jak dalej bedzie zle to beda dalej przesuwac.

nie mamy tyle zachorowan co w US, ale firmy od malych i duzych pozamykane. Nie bo ktos chcial zamknac ale rzad nazucil, wiec pomagaja wszystkim.

aaa, zapomnialam, jeszcze dis maja pomoc ustalic dla restauracji, pub'ow itp zeby je jakos utrzymac.

pomoc jest duza, ale i tak wiele firm padnie. Wiele ludzi domy potraci. Juz sie to dzieje.

sa banki ktore ludziom juz odmowily odnow hipotek. Ja nadal walcze z moim bankiem.

Pytanie - o co chodzi z tym zlikwidowaniem 500+ ?

Edytowane przez mania1220

Pestka wiedzialam od poczatku :yes:

jestem na biezaco z wiadomosciami z UK i US no i z Polski - na ile sie da. Ale o Dysonie wiedzialam.

dodam tylko takie cos - to sa wentylatory (ventilators) czyli maszyny ktore oddychaja za ludzi gdzie rura jest wsadzona w srodek

raspiratory sa to maski o ktorych pisalam - N95

zwykle maski chirurgoczne czy zrobione samemu sobie to tylko maski.

w Polsce moga pisac wentylatory na wlasnie maszyny

duzo firm sie brzebranzuje

u mnie w Ontario fabryka ktora robila psie i kocie lozeczka i poduszki bedie robila raspiratory, czyli te maseczki n95

tez rusza fabryka wentylatorow

gdyby nie biurokracja ktora wstzrymuje i opoznia produkcje przez pozwolenia i atesty byloby szybciej. Nie wiem dlaczego im dup nie skopia??? W samej canadzie kilka tysiecy firm sie zglosilo ze moga wszystko robic

500+ chyba w 2016r wprowadzili. Nie pamiętam dokładnie jak to szło, rodzice dostawali 500zł na dziecko, z czego najstarsze dziecko przed 18 r życia nie dostawało tego zasiłku. Dostawało 2, 3, 4 itd. Z czego jak to pierwsze skończyło 18 lat, to to drugie wskakiwało na miejsce pierwszego bezzasiłkowego.

Rok temu wprowadzili zmianę i każde dziecko pierwsze do 18 r życia zaczęło dostawać 500zł. Jedynacy dostali kasę :yes:

Kryteria dochodowe były brane pod uwagę na 1 dziecko przy małym dochodzie rodziny. Część mam zwolniła się z pracy, obniżyła tym samym kryterium dochodowe i dostawała na wszystkie dzieci kasę.

Za twoich czasów w Polsce, to twoi rodzice dostawali kasę na dziecko w pracy tzw. rodzinne. Potem to zlikwidowali.

Teraz jakiś poseł z opozycji powiedział, że pisiorki rozmawiają o likwidacji 500+, bo kasa państwowa sięgnęła dna.