Elfir 27.04.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) jeszcze nie kwitna, jak beda to cudem, u nas byly spore przymrozki jak juz wypustki kwiatowe wyszly. ale takie kwitnienie to najwczesniej na poczatku maja jest. Zaraz potem liscie. Ubiegło 2-tygodniowe przymrozki zalatwily mi mnostwo roslin, chocby kwiaty kaliny Anne Russel, polowa kwiatow przemarzla. Nie jestem fanka doniczkowych upraw drzew ani ukamienowania calosci wiec sie nie odzywam lubie elementy z ogrodow japonskich jakie pokazuje czasem Elfir ale zabetonowanie / wyzwirowanie/ ukamienowanie calosci to nie moja bajka. Latem to dopiero bedzie tam gorąc jak w kamieniołomie. Przemysl czy tak chcesz. W twoim malym ogrodzie az sie prosi o kawalek zielonki. Mozna taras zrobic z drewna, jakies sciezki ale trawe zostaw. Chyba, ze juz nie jestem w temacie Raczej potrzebny jest latem cień i woda (parowanie obniża temperaturę). Małe trawniki to więcej roboty niż pożytku. W małych ogrodach je ludziom odradzam (bo potem trzeba budować domki gospodarcze na kosiarkę, zmniejszając już i tak mały ogród). Chyba, ze inwestorzy mają dzieci, to potrzebują wybiegu. Teraz robię projekt małego ogrodu przy bliźniaku. Bez trawnika, bo latem rodzina wyjeżdża do domu na wsi. I tak nie miałby go kto kosić. Jakbym miała zimowy ogród, to bym miała donice na tarasie. Ale tak, to ograniczam, bo zimą nie ma gdzie tego trzymać. A owijać na zimę i liczyć, że przetrwa, to nie mają bajka. Poza tym, nie mam aż tak wielkich tarasów, by robić na nich drugi ogród, bo mi się meble nie zmieszczą http://waveavenue.com/wp-content/uploads/2013/09/parkside-garden-by-scott-lewis-landscape-architecture-4.jpg Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.04.2020 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 mgla piekna, u mnie ja tez ladnie widac jak wyjde kolo domu gdzie las i jezioro (tam gdzie ostatnio pokazywalam slady kojotow), jak mgla sie nad woda unosi jest bosko. Jeszcze nie wiem czy bede miala gniazdo, co roku Robinki mi w duzej choinie robily. Widzialam ze cos juz przywlokly bo na trawie sie walalo ale nie zagladalam czy sie zdecydowaly. W zeszym roku czarne france rozwalily i z jajek jajecznica byla Wrobelka raz mialaam w kreciolku na froncie. reszte ptakow tylko jesc przylatuje bo zaraz jest las to tam siedza. oj duzo bym dala zeby dwa rodzaje ptakow gniazdka zrobily - koliberki i Cardinal - te czerwone. Poki co czerwone codziennie kilka razy na zarelko przylatuja, ale gniazda w lesie maja. Wiesz co, wody u mnie az za duzo, temu rabaty musialam podniesc Na poczylym jestem i na samym prawie dole gorki i wszustko zlatuje przez moj ogrod. na ogrodzie upal i wypala wszystko a pod plotem ciemnica az mech na plocie rosnie. W dziury chce zasadzic paprocie, one takie ciemne lubia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.04.2020 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Elfi i trafilas w 10tke to takie wlasnie wielkosci jak moj ogrodek I wlasnie tak bez koszenia chcialam - zaraz, zapomnialyscie? Trawke mam i pasek gdzies wcisne dla psow - jest sztuczna Takie wlasnie wysepki z zielepastwem mialam na mysli jak na pierwszej fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.04.2020 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 niestety domek gospodarczy musze postawic - nazywam go szpoka. Z powodu chowania moich ogrodowych badziew, ale najwazniejsze - zeby sie odslonic od sasiada, ktory ma taras powyzej 2 metrow i siedzac na nim - patrzy na moj ogrod - dlatego przedtem tam gazebo stalo (altana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.04.2020 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 bylam sprawdzic na froncie - Robinki gniazda nie zrobily ale wrobelki zrobily w kreciolku - tymrazem w drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.04.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 a ja sprawdzilam judaszki, beda za chwile kwitly, na Ruby Falls kwiatow wiecej niz w zeszlym roku, do drugiego nie doszlam:cool: Little Woody tez ma kilka zawiazek, jak na pierwszy rok u mnie to bede zadowolona, ze zakwitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.04.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 sie nachodzilam jak glupi osiol, nakopalam jak w kamieniolomach, ale nastepne krzaki przesadzone. A rece poharatane. Taka brudna pojechalam do sklepu, bo jak sciaglam buty i skarpetki to nogi czarne - nalozylam spowrotem i tak jak stalam poszlam w cug Szkoda mi czasu bylo bo chcialam jeszcze wrocic i sprzatnac. Teraz ma padac przez ilka dni, nie wiem jak bardzo i ile ale kopania narazie i tak nie bedzie. Zostalo mi podumac nad dwoma chineczkami i hortensje, ale te potem, musze wiedziec gdzie srodek fontanny bedzie. Ide sie kapac i jakas miche i zucam gnaty przed netflixem. najwieksze paczki mam na jednym krzaku (nie wiem jak sie nazywa, szedl z domem), na Don Juanie - starym, chociaz na tych z zeszlego tyg tez spore listki. Klon ma tez duze paczki, niedlugo wypusci farflocle. Reszta - z lupa woda musi byc tez sie TAR przyzwyczailas. Mysle jeszcze gdzie postawic moja stojaca z kula. Z parku zabralam, nie zostawilam. Mika, TAR, macie swoje juz wlaczone?? ja swojej nie wlaczam, woda siedzi od zeszlego roku, nie oplaca sie jak bede rozwalac. i czekam az Dave powie ile za deski, M w sobote mu dal wypiske. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.04.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Szczęściara. U nas musiałoby ze 3 miesiące padać codziennie, żeby tę suszę co mamy zwalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.04.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 u mnie juz oczko, kaskada i fontanna dziala, ptaki sie kapia, zaby plumkaja, jaszczurki pod kaskada zalozyly gniazdo i pod podestem pelno wiekszych i calkiem malutkich pikutkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 28.04.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Moja fontanna już 2-3 tyg. włączona. W poidełku różne ptaki piją, najbardziej lubię obserwować wrony Podrzucam im też rozłupane orzechy włoskie, mam wrażenie, że cieszą się ze znaleziska. U mnie klonik już kwitnie. Magnolia przekwita. Jedna piwonia ma dosyć duże pączki, druga znów malutkie, france pewnie nie zakwitnie. Jesienią kolejny raz podniosłam ją do góry, podlewam co kilka dni a ta mi się nie odwdzięcza pączkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 29.04.2020 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 macie susze a u mnie do kitu pogoda trzy dni cieplejsze 15-18C a potem nastepne 2 tyg 10-12C i co jakis czas deszcze kupilam wczoraj ta drewniana szopke co pokazywalam. 3-4 tygodnie zanim przyjdzie. Ale u nas robiona, niedalko Mlodej, w koncu cos nie chinskie. Rano dzis M zamowil deski na taras. Beda chlopaki nosic - wszystko trzeba bedzie na tyl na ogrod przeniesc zeby znow zadzwonic po kontener i zaczac rozbierac stary. Podobno dzis popoludniu maja je przywiezc, albo jutro rano. Deski na plot tez. Wczoraj sajgon byl z ich psem i moimi, boje sie zeby moje albo ich pies nie wykopaly dziury pod plotem z desperacji - stary Manius tak zrobil i sasiad mi go przyniosl. Ten wielki wilczur jednym klapnieciem by mi psy zagryzl To bedzie pierwsza zecz ktora M musi zrobic - poprzykrecac na tej czesci ogrodu deski. Oleju dalej nie mam bo robilam eksperymenty rozniaste z kolorami i z desek co juz mielismy - wszedzie inny kolor wyszedl musze pomalowac te co przyjda. Nadal jednak nie wiem jaki kolor wybrac. No jeszcze nigdy nie bylam tak niezdecydowana. zwierzakow nie mam zadnych na ogrodzie, ale ptakow multum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 29.04.2020 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 pain in the ass z tymi zamknietymi sklepami bo jak sie cos zamowi to dniami trzeba czekac na odbior deski przywiezli ale nie ma slupow ! bo nie mieli w sklepie. I nie wiem jak Dave zrobil zamowienie ze nam nie powiedzial ze ich nie maja na sklepie? nie wiadomo kiedy beda. Telefonu nie odbiera. Jak za dlugo to trzeba w innym sklepie zamowic ale musza kase mi oddac. czarno widze budowanie tego tarasu jednych srub tez nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.04.2020 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Eh, wolałabym się tak martwić deskami jak ty, a nie brakiem deszczu. Cały dzień siąpiło. Przed wieczorem poprawiałam linię kroplującą na różance. Ledwie z centymetr było wilgotnej ziem, a głębiej sucho. Ratujemy ogród podlewając z trzeciego zbiornika oczyszczalni. Gdyby nie to, to pewnie już wszystko by mi wyschło. ponad 3 miesiące bez deszczu, a wcześniej też tyle co nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 30.04.2020 01:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 no widzisz, a tu pada. Deski musielismy przykryc a i w deszczu nosili, a i one same mokrutkie az do srodka, wiec malowanie narazie z glowy - deski musza byc suche. Nc nie rosnie, nic nie kwitnie, Mice magnolia przekwita a moja ani rusz i dlugo nie bedzie rusz - bo pierwsza zawsze zakwita moja stara u sasiada za plotem - a ona tez zero. Jedynie w rowach na slonce (jak bylo) zakwitly jakies zolte a la chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.04.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Kupiłam dziś klonika palmowego 'Orange Dream'. Ma ze 60 cm wysokości i ładny krzewik, ale na jednej nóżce 20 centymetrowej. Jak przetrwa, to będzie fajne drzewko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 30.04.2020 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Pestka ladny ten japonczyk! w ziemie go odrazu wsadzasz czy w donice? dzis za plotem moja biala magnolia zaczela wystawiac biale paki, naliczylam poki co 7-8. okazalo sie ze mam Robinke na gniezdzie! Wypatrzylam worbelki, a nad nimi w gorze w kreciolku Robinka gniazdo ma I nie moge kreciolka ruszyc i podstrzyc. Zamiast w choinke poszla w to drzewko, a wrobelki chyba sie wyniosly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.04.2020 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 NA razie siedzi w doniczce. Muszę przemyśleć gdzie wsadzić, żeby mu było dobrze. To moje 4-te podejście do palmowego. Rzut na taśmę. U mnie też sporo ptaków. Kosy mają aż 4 gnazda. Sikorki i mazurki po kilka. Wróciły kopciuszki, ale tylko jedna para. No, i drozd wyciąga trele rano i wieczorem. A dziś słyszałam słowika. Nie wiem gdzie gnieżdżą się sierpówki, ale codziennie parka siedzi na wierzbie przed domem, albo na orzechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 01.05.2020 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 ja dzis kupilam panele na dach nad tarasem. Potrzebowalam 22, podobno na skladzie maja 24. W jednym sklepie tylko maja, w 2 innych wykupione. Ale znow srub nie ma a to spejalne z podkladkami gumowymi i znow hu wie ile czekac bede, bo przeciez pozamykane i nie mozna sobie isc samemu wziasc tylko trzeba czekac na ich laske. Tragedia normalnie. Juz by sie moglo pootwierac. Szkoly do konca maja pozamykane a potem znow zobacza czy otwierac czy dac spokuj do konca roku. Ciekawie nie jest, dzieciaki sie nudza bo nigdzie chodzic nie mozna, ile w domu siedziec mozna? M sie wzial za rozkrecanie dachu. Kontener wczoraj przywiezli - bedzie rozbiorka. Zobaczymy ile rozbierze/postawi nowego do poniedzialku. Ja nic nie pomagam tak mnie plecy bola, juz drugi tydzien. I od trzech dni parszywy bol glowy przez deszcze. Jeszcze troche i migrena mnie sieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.05.2020 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 nie jest dobrze. Slupy zaplacone 30 kwietnia - nadal ich nie mam. Wykancza mnie to pozamykanie sklepow, normalnie czlowiek jedzie i bierze Taras prawie skonczony a tu postawic dachu nie mozna, ani scianki, sasiad ma piekny widok na nas - bo przeciez jedo taras jest wyzej niz plot jakby malo bylo bylo - pojechalam odebrac drabinki do pomidorow - kupilam ciemne zielone - dali mi czerwone a na koniec wczoraj - dostalam wiadomosc ze sklepu ze jednak domku skladowego nie bede miec - bo juz nie beda robic ich kase oddali a ja bez domku zostalam i teraz musze kupe wiecej zaplacic zeby taki miec badz musimy sami zrobic nie mialam dobrego poniedzialku. na dodatek przy stawianiu od 8 rano do 6 na sloncu bylam. Pierwsze slonce w tym roku - na buraka mnie strzaskalo. Wygladam jak flaga bialo czerwona i wszystko mnie piecze. Dzis M jak wroci z pracy to musimy rozciagnac swiatelka w tarasie i w schodach i sie go juz zamknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.05.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 A u nas wreszcie pada Padało przedwczoraj i pada dzić. A w nocy nawet lalo. Tyle dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts