Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Pestka nie swieci na fioleteow-niebiesko , swieci na bialo :lol2: ale to jest UV swiatlo i jak okiem widzisz biale tak aparat pokazuje niebieskie :lol2:

koralowce jak beda to pod tym swiatlem beda neonowo swiecic - nie wszystkie ale czesc.

swiatel jeszcze zreszta nie ustwilam, musze poczytac jakie spectrum ma byc, narazie non stop wylaczone eby glony nie rosly. Potem max 7-8 hr sie moze tylko swiecic.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z dobrych wiadomosci - przyszla lampa :wave:

to mam teraz 3 w tym jedna uszkodzona - nadal jej nie zrobilam i pewno dlugo nie zrobie bo glowy nie mam. Z tego co pudelko obejrzalam to ta "co znikla' a powinna przyjsc 14 wrzesnia:mad:

podejrzewam ze skoncze z 4 lampami, bo ta co zmienili zamowienie nadal wisi. Znow zgrzesze ale sie odzywam, sami mess narobili.

z drugiej dobrej wiadomosci.....

clown-1.jpg

jak sie zapytacie "gdzie jest Nemo" - odpowiem - u Manki w akwarium :D

sztuk 6.

Nie przerabiamy akwarium samego z bakteriami, przerabiamy je z rybami i bakteriami. Wlasnie sprawdzam wode. A jak dobre pojdzie - za tydzien dwa wzuce Tangi.

Mlody bardzo by ryby chcial zobaczyc, mam nadzieje ze sie uda zanim wyleci.

juz 3 dni je mamy, zyja, rozrabiaja, szczegolnie najmniejsza, ale ogolnie jak to one - siedza w jednym kacie. Jeszcze tchorza po calym akwarium, tylko ta najmniejsza odrazu po calym plywala.

nie macie pojecia jak 'zycie" w akwarium cieszy

z anegdotek akwariowych, a raczej " z zycia wziete"

chlopaki mi opowiedzialy jak akwarium robily

1. przyszedl facet i kupil 70 galonowe akwarium, to jakies 260 litrow, do tego szafke (one przewanie w 99% drozsze od samego akwarium). Do tego nakupil sztucznych koralowcow, plastykowych skalek, roslinek i....sztuczne rybki :eek:

Chlopaki sie w glowe drapia o co chodzi - bo to spore akwarium, wiec go zapytali. Na co facet mowi - nic robic nie musze, akwarium jest, a jak zarosnie brudem to wleje wybielacz....:eek::eek::eek:

co za marnotrastwo pieniedzy :cool:

2. babcia, taka na emeryturze, przez kilka miesiecy przychodzila raz w tygodniu i kupowala jednego clown'a (Nemo).Tylko jednego i tak w kolko. No i tyle juz nachodzila ze mysleli ze niezla armie uzbierala (pomijajac fakt ze je sie powinno kilka naraz wsadzac). W koncu nie wytrzymali i zapytali ja o to. A babcia mowi - co kupie to zyje dzien dwa i zdycha, wiec wracalam i nowa kupowalam. Od slowa do slowa okazalo sie ze babcia miala slodkowodne akwarium :bash:

I wlewala razem z ta woda do akwarium. Na tyle co bylo soil biedne rybki zyly i padaly :bash:

ciekawe co zaczela potem kupowac :D napewno jej slonowodne z glowy wybili.

daleko nie trzeba patrzec bo moja Mloda zapytala czy moze jednego Nemo kupic i wsadzic do takiej szklanej banki jak bojownik :eek: dobrze ze zapytala zanim zrobila bo by jak babcia skonczyla i jej rybki :cool:

Edytowane przez mania1220

Rybki sa juz po kwarantannie i super zdrowe, Sheldon - jeden z chlopakow co mi akwarium robil - wybieral odpowiednie, sam tez je na kawarantanne daje - zamiast u mnie do sklepu jezdzic, musimy jezdzic prawie 100km ale tylko im wierze.

ja tylko drip zrobilam

IMG-1242.jpg

IMG-1244.jpg

IMG-1250.jpg

IMG-1289.jpg

IMG-1290.jpg

IMG-1254.jpg

sa przeslodkie i maja sliczne buzki, szkoda ze nie mozna zlapac i "wytarmosic" :D

trzymajcie kciuki zeby nie padly, [pki co mam swietne parametry wody.

wcoraj tez pojechalismy do Tor bo znalazlam na lokalnych domojego akwarium siatke, orginalny zestaw zapakowny. Taniej niz w sklepach, bez vatu, jeszcze cene zbilam. No bo nigdzie w sklepie nie ma a jak kupic to trzeba czekac od 8 do 2 tyg, a ja na zaraz-teraz potrzebowalam zeby nie wyskoczyla ktora. Durna bylam ze nie zamowilm odrazu z akwarium, wiedzialam ze potrzeba ale jak tak zaczal dokladac do rachunku co nam trzeba i ta cena rosla i rosla i rosla a mi szczene do podlogi coraz bardziej przyciagala - ze zapomnialam. Tak wiec system mam, ale okazalo sie ze jeszcze potgrzebuje extra czesci zeby zrobic naokolo lamp - wiec musze poczekac.

Poki co...

IMG-1284.jpg

wazne zeby nie wyskoczyly :D do konca tygodnia powinno przyjsc.

odkrylam tez dlaczego moj stary iPad nie dziala z systemem od akwarium - jest tak stary (nnie chce mi sie wersji sprawdzac) ze jest jeszcze na te stare wtyczki, te szerokie, no i akurat ta wersja idzie tylko do 9.5 iOS, a ja potrzebuje 11 z hakiem minimum. A Ipad jak nowka bo to moj za[asowy jakby sie moj glowny zespul. Glowny mam air wiec go nie bede do akwarium podlaczac, pozatym za duzo mam tam ksiazek i przenoszenia. Pokrecilam sie troche po lokalnych i po ebay'u. Na lokalnych nic ciekawego i iOS za niski, na ebay'u trafilam na nowitkiego nie otwiernego 7 (teraz jest osemka). Akuratnie. Bo bedzie zamontowny w szafce gdzie cale mechanizmy. Oprocz tego mam na telefonie i na compie.

dzisiaj siade policze ile juz wydalismy

Edytowane przez mania1220

Elfi na calym swiecie niestety jest masa ludzi ktorzy zabieraja sie do czegos a pojecia nie maja i nawet nie spytaja. I nie ma roznicy czy slonowodne czy slodkowodne. Smutne ale prawdziwe. Pomijajac zabijanie ryb przez bezmyslnosc to kupowanie nieodpowiednich do akwarium. Bo to ze ryba rosnie do rozmiaru akwarium to bzdura.

Niektore owszem, urosna do rozmiaru - zewnatrznie, ale narzady nadal rosna. A te co naprawde sie nie zatrzymuja - u nas w kazdym sklepie wywieszone plkaty sa zeby nie wypuszczac ryb do rzek - bo za duze sa juz w akwarium to idioci do rek i jezior wywalaja i ryby gina. Juz lepiej do sklepu przyniesc spowrotem bo maja te wielkie akwaria i moga wziasc.

oczywiscie zdychanie ryb w akwarium mimo dobrych parametrow jest norma i sie zdarza, to samo koralowce.

Elfi powiedz mi jak jest z rybami w Polsce : tutaj slodkowodne maja gwarancje i jak padnie to oddaja pieniadze albo daja nowa rybe, ale slonowodne zero gwarancji, mozna isc kupil ile-tam-ryb naraz i wydac ponad tysiac i stracic w dzien badz tydzien jak zdechna.

Nikt nie da gwarancji na ryby, bo przecież sprzedawca nie wie w jakie warunki zostanie wpuszczona.

Co innego akwaria zakładane i serwisowane przez firmę.

U nas durnie powypuszczali krewetki, amerykańskie raki i piranie paku (przeżywają zimy w zbiornikach przy elektrowniach, gdzie spuszczana jest ciepła woda). A ostatnio we Wrocławiu bodajże łapali młodego kajmana. Żółwie czerwonolice to już plaga we wrocławskich kanałach. Zwierzaki wyrastają, robią się za duże do akwariów, bo właścicielom nie chciało się o nich poczytać :(

Ja bym najchętniej bardzo ograniczyła możliwość handlu dzikimi zwierzętami. Wodne żółwie czy inne większe gady to już w ogóle zakazała, jedynie po wykupieniu kosztownego pozwolenia (dla jakiś typowych pasjonatów, którzy wiedzą co kupują i jakie warunki muszą zapewnić). Bo potem straż miejska biega za boa i pytonami na osiedlach.

Podobnie z rybami - nie sadze, ze posiadacz kilkutysiąclitrowego akwarium idzie do pierwszego z brzegu sklepu zoologicznego, by sobie kupić sumy rekinie i gibicepsy. To po je sprzedawać każdemu chętnemu? Żeby wylądowały w najbliższej rzece czy jeziorze, jak wyrosną? Albo w sedesie? Tylko specjalistyczne sklepy z uprawnieniami powinny mieć możliwość handlowania.

W Polsce akwaria morskie są rzadkie, bo drogie. Dlatego niezwykle mało sklepów prowadzi sprzedaż. Zwykle są to bardzo specjalistyczne sklepy-salony wystawowe firm, które zakładają takie akwaria klientom. Więc mała szansa, ze ktoś z marszu wejdzie i kupi sobie rybkę.

Oddawanie ryb do sklepów - rzadko który sklep weźmie. Zwykle taki, który wiedziałby jakby znaleźć odbiorcę (w przypadku dużych gatunków). Ale pospolite gatunki to nie bardzo.

Większość sklepów zoologicznych w Polsce ma małe akwaria na małe rybki. Takie, co kupuje się dzieciom za kilka zł - gupiki, neonki, brzanka sumatrzańska, itp.

Sklep który miałby duże zbiorniki, to raczej wysokospecjalistyczny i zwykle te zbiorniki ma już zasiedlone. A taka ryba z niewiadomego pochodzenia wymaga kwarantanny.

W Polsce w sumie cały handel pasjonatów w tej chwili odbywa się w necie. Sama kupuję krewetki przez olx, allegro. Ryby zamawiałam w lokalnym sklepie zoologicznym - sprowadzają z hurtowni na zamówienie, bowiem rzadsze gatunki by im się nie sprzedały (kupowałam badiski Badis badis)

Edytowane przez Elfir

tutaj kazdy sklep ma slonowodne i koralowce. Bardzo duzo ludzi tez ma slonowodne akwaria, nie ze jedno, ale po 3. Nie wiem jak ich stac.

Podliczylam i juz wydalam prawie 16 tysiecy dolarow a jeszcze nie mam wszystkiego i nie wspomne o rybach i koralowcach. Wiedzialam w co sie pakuje - stety albo niestety.Strasznie droga impreza i hobby.

Facet od ktorego pokrywe kupilam ma 3, pokazal mi, na dodatek kupil tez to samo co ja mam. Ja tylko jedno. No chyba ze kupie cos dla M na dol ale walcze z tymi myslami, ale jak juz to takie male na max dwie nieduze rybki i koralowce. Ale raczej zwycieze ta zachciajke - wiem ze m by tam chcial. {owiedzialam mu ze slodkowodne najwyzej.

co zauwazylam to jest to hobby w 99% meskie, bardzo malo kobitek sie tym "bawi".

Elfi no mialam potwora z moimi Oskarami, pisalam ze kazalam im zmienic akwarium na wieksze