Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

pare koralowcow kupilam u faceta prywatnego - wchodze i patrze a on ma to samo akwarium co ja, tylko to o stopien wieksze - czyli najwieksze. I staneismy przed nim - roznicy widac nie bylo :cool: Jest tylko dluzsze o 20cm, wysokosc o 5cm, glebokosc ta sama, grubosc szyby ta sama. A cena - 3.5 tys wiecej :cool:

IMG-7979.jpg

IMG-7988.jpg

jedno szkielko bez szkielka a drugie ze szkielkiem - zapomnialam swpjego, okazalo sie ze o mial.

no wiec - dlugo nie ma akwarium, 8 miesiecy - zaroslo ladnie przez ten czas.

jeszcze do niego wroce cos dokupic.

znalazlam tez faceta co u mnie na osiedlu sprzedaje :D to sie fart nazywa. Okazalo sie ze mial sklep z koralowcami, niestety blisko sklepu gdzie ryby kupujemy no i upadlo mu to.

najchetniej to i ryby bym od prywaciakow kupowala -wieksza pewnosc ze zdrowa, kazdy dba, bo w sklepie to widzicie jak jest - jedna chora byla - padly mi wszystkie :mad:

tak samo z koralowcami, lepiej od prywaciakow - bo i taniej duzo i zdrowe - nie macie pojecia co nawytrzepywalam z tych ze sklepow :(

koralowce zadne mi nie padly, najbardziej wymahajace SPS - rosna, maja sie dobrze i je jako pierwsze kupilam. Padl mi tylko jeden grzyb ale i tak mi sie nie podobal i padl nie wiem od czego, [odejrzewam ze mial jakiegos robala w sobie. Juz go wiecej nie kupie, widzialam je znow w sklepie i to samo robia co moj zanim padl

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to są morskie ślimaki.

niebieski smok żywi się parzydełkowcami a biały króliczek gąbkami.

mają maksymalnie wielkość małego kciuka.

U nas z tanich koralowców najczęściej można spotkać Xenię - szybko się mnoży. Szczepki już od 7 zł.

pierwszego znalazlam, nie sprzedaja go w sklepach jednak, raz ze to co jedza nie do zdobycia,a nawet jakby bylo nie mozna w akwarium trzymac - oba maja trucizne, nie chcialoby sie byc "ugryzionym", podonno bardzo bolesne.

drugiego niestety nie znalazlam

Xenia jest fajna, ale trzeba pilnowac, rosnie jak na drozdzch i potrafi zarosnac akwarium :lol2:

1b278bd31a56ee3a30914e64e0e852f2.jpg

zastanawialam sie nad nia ale jakos nie kupilam.

Elfi - to tanio! Najtansza w sklepie u nas 40$ (plus podatek), taniej mozna od kogos prywatnie kupic.

nie da sie "nie", bylismy dzis w Tor, kupilam dwa nastepne :D

przedwczoraj jeszcze cos kupilismy, ale nie pokazalam, dzis wkleje, tylko najpierw musze zmienic wode na dole w szpitalu

Elfi to dobra cena nadal. sprawdzilam u nas na lokalnych - najtaniej za 10$ i tylko pare, reszta po 15$

jedna na caly kraj :mad: normalnie wymiotlo je :mad:

a bylo yak - mowie M ze chce jeden jedyny prezent na swieta - malze :D

wiedzialam ze jest tylko jedna, bo jak byly juz dawno sprzedane. M sam tez szukal i znalazl tylko ja, wiec pojechalismy. W sumie jechalam po co innego tam, koniec kocow nie kupilam co mialam w planie , wzielam co innego a M wzial mi malze :D

byly dqwie, pisze ze jedna bo ta druga do kitu - zero reakcji na swiatlo i ruchy w wodzie, totalnie zero, wiec odpada.

A okazalo sie ze na necie u nich taniej kupic mozna niz idac do sklepu - no nie jest to pokrecone? chodzi o koalowce, bo malza taka sama cena.

przywiezlismy i zaczela sie zabawa. po czyszczeniu szczoteczka skorupki na wypadek jakby tam co siedzialo i po godzinnej aklimatyzacji i znalezieniu odpowiedniego kamyczka - bylo dobrze. Nawet sie przyczepila :D

IMG-9051.jpg

IMG-9052.jpg[

IMG-9059.jpg

na nastepny dzien dpszla do wniosku ze cos jej niepasuje i zaczela kombinowac, wiec buch ja na inny kamyk

IMG-9296.jpg

dobrze pol dnia zeby znow bylo cos nie tak, wyladowala jeszcze na 3 roznych i nawet do sklepu pojechalismy i nam ucieli fajnego - nici z tego. Dama doszla do wniosku ze nie pasi jej cos. Przekrecala sie, skakala, spadala.

koniec koncow muwoe jej ze nie ma co szalec bo i tak nie wygra.

jeszcze jeden kamyczek, obsypalam piaskem zeby znow gluich pomyslow nie miala - bo jak zacznie sie krecic znow spadnie a tak wiecej takich ladowan i mojego jej podnoszenia i moge sie z nia pozegnac bo zdechnie. Tak maja.

stoi od wczoraj wiec i nie kombinuje. Widze ze nie bo zwro obruszonego piasku, a jakby miala sie gibnac to i tak by to zrobila. Wiec zeby tak zostalo.

dzis jak wrocilismy juz sie wiecej otworzyla, czekam az na fulla sie otworzy.

IMG-9812.jpg

IMG-9615.jpg

IMG-9646.jpg

kupa kasy i nic pewnego :cool: lubia sobie zdechnac. Bez powodu, albo jakis powod ktory jest niewiadomy. Albo b=glupi powod - jak np czeste spadanie i sie przewracanie i jej podnoszenie. Mam nadzieje ze juz bedzie ok, 3 dni powinna sie przyczepic.

no ladniusia jest :D

a tujeden z moich krabow - diabli wiedza gdzie reszta, mam ich 5. Pochowane, siwdza w dziurach, wylaza poskubac tylko.

najszybsze do jedzenia sa czerwone krewetki, normalnie jakbym swoje psy widziala jak stoje w kuchni i cos sobie robie do jedzenia :lol2:

IMG-9762.jpg

kupilam statyw na telefon i pilota, szybki tez, na aparat tez szybki mam. Czekam az woda sie zerobi super czysta i siwe bakterie usadowia to sie pobawie w lepsze zdjecia. Czysta sie robi po 8 wieczorem, ale wtedy wszysko idzie spac, swiatla gasna, nie ma co cykac

no wlasnie, tak wiec strata bylaby wielka, raz ze sporo kosztuje, dwa ze zal by bylo, trzy ze nie ma nigdzie. Zapytalam M co bedzie jak padnie? powiedzial ze kupi druga, no ale nie ma :cool:

sluchajcie, mam tyle dzis sniegu ze odsniezarki jezdza :cool: i padac macaly dzien.

dzis Maja idzie na wyciagnie szwow a M ma druga rurke sciana poprowadzic do akwarium do sciagania wody zeby nie ciagnac z dolu przez caly dom.

Śnieg? A miałam info od rodziny z Kanady, że u nich 25 stopni było w weekend :)

Ja dziś 8 stopni miałam w Kórniku (w słońcu cieplej) - w ogrodzie kwitną gaury, kosmosy i lawendy

Jak dojdą zakupy to poproszę o regularne streamy z twojego akwarium.

Bo w tym niebieskim kolorze to się jednak kijowo ogląda :)

w zeszlym tyg i na weekend tez mialam goraco :D 27C mi pokazalo, duzy klon zaczal puchnac - wszystkie galazki, dopiero co zzucil liscie i sie mu popitolilo :cool:

dzis o 7:30 rano

IMG-9939.jpg

IMG-9941.jpg

IMG-9942.jpg

a w Toronto (100km) nie ma , padal im snieg z deszczem tylko i cieplej bylo wiec maja lyso. Ale ja jestem na polnoc od Tor wiec zimniej w zimie.

wiem ze kijowo na niebiesko, czasem go i tak widac bedzie. Okiem nie widac tak, a nawt jak widac niebieski to kolor koralowcow taki sam jest jak na zywo.

zobacze za tydzien dwa czy juz bakterie sie uspokoja, dzis bylo fajnie czysto, ciekawe czy koniec czy tylko przerwa. Diatomy przestaly sie robic w koncu, same glony rosna, gorzej jak czerwonymi zarosne, (co bedzie normalne) wtedy to syf bedzie.

kamerke musze nastawic na akwarium, jak mnie w domu nie bedzie bede miala podglad, tylko trzeba ja poszukac. a tak mi sie chce jak M zalozyc drzwi na kawaium nowe i rurke podlaczyc.

Elfi - do akwarium bedziesz w sklepie kupowala roslinki czy na wysylke? nie boisz sieze cos padnie? Koralowce moga iles tam dni spokojnie, ale jak z roslinami jest?

rośliny mam większość swoich. Coś tam dokupię. Ale to wszystko zwykle produkowane in vitro - pudełeczka z żelem, na sucho. Miesiąc może stać.

rozmnazanie-in-vitro-tnczip-9.jpg

Są też rośliny uprawiane we wodzie, w koszyczkach, ale mały wybór. Póki nie ma mrozów i tak spokojnie tydzień mogą być transportowane.

Tylko polska nie Kanada - tutaj kurier to max 2 dni idzie.

Edytowane przez Elfir

ładne obrazki :) ale ten snieg w szczegolnosci, tez bym chciala zeby u nas popadalo :)

dla mnie małze tylko po wlosku winko i przyprawy :lol2:

u mnie roslinki do oczka wyslane kurierem bez problemu dotarły, wszystkie żywe. czesc chce terazz oczka wyjac do słojow i przetrzymac przez zime co by w nastepnym sezonie nie kupowac.

TAR - serio :lol2: sniegu bys chciala :lol2:

pada mi dalej za oknem a ja zgrzytam zebami, jak pomysle ze bede go miala gtu z 5 miesiecy albo dluzej to mi wszystko przewraca w srodku :cool:

fuj, malzy nie zjem, zawsze je z boku obchodzilam jak gdzies byly :cool:

a co ide do sklepu to przechodze kolo roslinek, tylko nie wiem czy do akwarium czy do terrarium sa bo nie patrzylam.

ELFI - jest roznica miedzy roslinkami do akwarium gdzie wody pelno i rybki a akwarium z roslinkami tylko??

TAR - a to co zostanie w wodzie zamarznie?

aaa ja owoce moza bardzo lubie, mulki dobrze zrobione pychota :)

z oczka na zimę spuszczam wode i chowam pompy. wiosna odpompowujemy tylko to co sie ulało jesienia i zima potem myjka cisnieniowa i odkurzacz do wody i nalewam czysta swieża wode montujemy pompe i wrzucam roslinki. ten sezon calkowicie obyl sie bez chloru a pompa w kaskadzie byla wylaczona, rosliny wystarczyly by woda w oczku byla czysta, raz na 2 tygodnie tylko nadmiar glonow wywalalam. chociaz brakowalo mi plumpkania kaskady i fontanny, jednak rosliny plywajace sa przeciwskazaniem, pompa wiecznie zapchana byla.

wieksza ilosc sniegu ostatni raz widzialam na zywo rok po przeprowadzce czyli 3 lata temu. chcialoby sie bialego puchu a nie tylko ponurowatosc. i dla srodowiska z korzyscia. rok temu to co spadlo to sniegiem nazwac nie mozna bylo.

w ogole jest jakos jasniej wtedy na swiecie, wiesz jak jezdze do siebie przez te wiochy i lasy to teraz lekki strach. natknelam sie juz na dzika, sarny i niestety na koty. to kamikadze, rzucaja sie pod kola, jednego niestety trachnelam, ani ja ani on nie mial szansy. :(

Większość roślin akwariowych to tak naprawdę rośliny błotne. Znoszą zlewanie, ale na stałe to wcale nie jest im tak dobrze pod wodą.

Jak się mnoży z in vitro to one są przystosowane do życia na powietrzu - po prostu wsadza się do paludarium i nakrywa, by była wysoka wilgotność.

A jak się wsadza do akwarium to one często gubią liście i trzeba czekać aż wypuszczą nowe, dostosowane do życia pod wodą.

u mnie kolejna wersja sypialni i to juz chyba ostateczna bedzie, zamowilam drewno, tapete, dobieram farby. przy okazji konieczny byl remont łazienki mężowej ktora przylega do sypialni. zrezygnowalismy z odplywu liniowego i mamy teraz brodzik, niski 3 cm. Mania nie uwierzysz jaki - ciemny grafit prawie czarny :lol2::lol2::lol2: i w planie jest by pomalowac na czarno ramy kabiny, nie bede kupowac innej jak mam nowke sztuke i to bardzo dobrej marki. tylko ramki ma srebrne i mnie rażą z tym czarnym brodzikiem.

z tapeta ide na calosc, az sama sie sobie dziwie, ze az tak szaleje. zawsze jak mi sie znudzi moge wymienic na inna ::cool:

35266.jpg