Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wklejam wszystkiego, nie pisze wszystkiego - bo nie wiem czy kogokolwiek interesuje zycie morskie u mnie w szkielku

ELFI - kto glodny - malza czy gorgonia?? :D

Mika tak, bo jesli sie rozrosna to za duzo bedzie na dwa akwaria nawet. Czemu nie zarobic? i kupic cos nowego, badz potraktowac to jako zwrot kasy - bo niestety koralowce sobie kosztuja, szczegolnie ze kupuje jak najwieksze sie da badz cale kolonie - mam kilka fragow ale ile mam czekac - rok? dwa? zanim urosna?? Jakbym obstawila akwarium w samych fragach to nic by widac nie bylo :no:

No i M juz mysli o kupieniu akwarium na same fragi, zeby je robic i zarabiac. One sa nizsze.

Ale tak wlasnie wszyscy robia.

Kareem wlasnie jest, podlaczyl reszte Neptuna - juz nie bede musiala dolewac sama mineralow, samo sie bedzie wlewac jak ubedzie. Wczoraj w nocy calcium na leb i szyje mi polecialo - koralowce wyciagly z wody i malze.

ps. potem napisze jak kupilam fraga i ocyganilam M ile dalam :D bo by mnie pewno ukatrupil :D

Update z malzami:

Maxima znow "wariowala", balam sie o nia wczoraj jak bylo czyszczone i kamienie przesuwane bo doszla do nich - podparlismy ja dwoma kamykami zeby sie nie gibla bo niewiadomo czy sie przyczepila w piasku czy nie. Dzis rano pinda znow taniec uprawiala, ale tymrazem wypusciula dluuuuuga noge - nie ze w dol - horyzontalnie do kamienia. Szkoda ze nie moge zdjecia zrobic ale sie nie da, przez lupe na akwarium musialam dopatrzec. Ale i tak krzywo lezala, prawie na piasku - kamyki rozepchala. Podparlam ja lekko, nie protestowala i ladnie otworzona.

Squamosa dzis w koncu tak japy nie otwierala i jest normalnie, tez sie przekrecila, nici z fajnych zdjec :p

Elfi, na szczescie mam wieksze rozmiary - jak juz maja 2 cale i wiecej karmic nie trzeba, jak mniej trzeba planktonem karmic, ale ja i tak karmie planktonem cale akwarium (koralowce i kraby z wachlarzykami).

Jape miala raczej ze stresu i zmiana wody - kazdy ma inna wode.

Kareem przeniosl wczoraj od M 3 rybki - te co mial juz okazaly sie mordercami :sick: zabily jedna rybke. 3 przyszly do mnie tez pobite, niestety jedna padla, druga cala pogryziona jeszcze plywa - zobaczymy. Tamte poleca za 2 tygodnie bo nie dosc ze agresywne to sie chwaja i jednym slowem nie nadaja sie. Ja ich nie chce napewno. Zaniesiemy spowrotem do sklepu. Ciekawe ze widzielismy wieksze ze dwa tyg temu i spokojne byly.

ide poszukam fotek, pokaze moje dwa okrutne koralowce, mordercow kupilam

no Pestka, niebieskie zawsze bedzie, inaczej kolorow nie widac - niebieskie swiatlo je pokazuje, niebieskie tez jest potrzebne do rosniecia .

Przyzwyczailabys sie jakbys miala w domu :D

tak mysle ze jnajprosciej porownac to do burdelu :lol2: (nie wiem nie bylam, ale tak mi sie kalkuluje :lol2:) Jakis Spragniony tam idzie i wszystko na czerwono i rozowo, ale nie zwraca na to uwagi - szuka i lowi panienke ktora mu sie podoba :D

Mialam wkleic moich nowych mordercow ale jak zwykle - nie wyszlo. Bo znow cos mi wypadlo i zapomnialam.

M dzis rano wyjechal na dwa dni wiec jestem sama ze zwierzakami, jak posprzatam syf co narobilam testami i zrobie jeszcze testy u M na dole cos powklejam.

Nowe nabytki sa

badz czleku madry i go ustrzel na fotce

Pipefish

IMG-4686.jpg

IMG-4701.jpg

IMG-4712.jpg

IMG-4773-2.jpg

"cienki, dlugi na ksztalt glisty"....:p

Poznajcie nowego rezydenta, po polsku go (ja?) ochrzcilam Rurka

pierwszy dzien zwiedzil akwarium - i tyle go widzieli. Siedzi w jaskini z czerwonymi krewtkami i wachlujacymi krabami. Od czasu do czasu go widze, ale tylko w jaskini. Je copepods i troche mieska rybiego a dokladnie miesa z krewetek - wstrzykuje w jaskinie.

Jak sie bedzie mial dobre i nie padnie - trudna ryba do utrzymania - i jak bede miala kase bo tani nie jest - dokupie drugiego.

Edytowane przez mania1220

2 czarne

4 pomaranczowe

1 bordowa - Big Mama

wrocilam co mi padlo ale wzielam i czarne teraz

IMG-5066.jpg

Bid Mama spi sama wiszac w kacie w pozycji pionowej, ale maluchy sie kotluja na piasku w kupce

IMG-4949.jpg

zauwazylyscie na pierwszej fotce Lisiczke?????????????

IMG-4257.jpg

tak, wlasnie, na kmaeleona sie robi i juz bialo-czarna, a jak kolo sciany tylniej objada glony to ciezko ja zauwazyc bo zero paskow - cala czarna sie robi.

no ale gdzie, przeciez jest zolta :p

Siganus-vulpinus-2.jpg

no i jeszcze mam Chromis - w spadku od M

dokupoil do swoich, ale tamte je atakowaly - jedna zabily, druga tak przestraszyly ze jak wyciaglismy to padla , zostaly dwie france - jedna jest pogryziona i nie wiem - czy przez te durne na dole czy przez swoja siostrzyczke

IMG-5309.jpg

GLUPIE ryby. Nie wiem dlaczego je M chcial, teraz ja musze je miec. I nie chce ich - ale nie da sie ich wylowic :( Same siebie gryza i wyjadaja mi copepods :mad:

Big Mama tez nie taka jak tam,ta, tamta przekochana byla, ta czasem maluchy capnie jak cos jej sie nie spodoba, jak mnie wnerwiac bedzie to ja wylowie i odniose do sklepu - ale wolalabym nie bo mi sie podoba.

i ostatni nabytek :D

IMG-4674.jpg

co sie naszukalam - nikt nie mial. Byly jak nie moglam bo czekalam az velvet wyginie, a [potem dentka - zero, zaden sklep. I w piatek wystawili tam gdzie kupilam kraby co plankton zgarniaja. Zajelo z pol godziny zanim znalazl, bo chcialam parke, lasek pelno a chlopakow niet. Juz sie poddal i zapytal czy plamiastego bym nie wziela, ale nie zgodzilam sie - chcialam oba psychodeliczne :p no i w koncu znalazl - nie widac tego ani na zdjeciach ani potem na filmiku - chlopak jest wielki i gruby.

chlopak:

IMG-4835.jpg

IMG-4850-2.jpg

IMG-4862.jpg

IMG-4880.jpg

dziewczynka

IMG-4895.jpg

IMG-4914.jpg

IMG-4940.jpg

IMG-4941.jpg

IMG-5022.jpg

IMG-5031.jpg

Mandaryny

na tych dolnich "pletwach" "chodza" po piasku albo sie opioeraja o skaly, a plywaja uzywajac tych cienkich firankowych

no i dla nich te copepods sialam, jak je kupoilam to tez jeszcze wzielam cala butelke i dolalam. Sa i w niewoli produkowane to nauczone jesc to co reszta ryb, niestety nie sa

pod spodem gdzie skimer i zielepastwo rosnie zaloze im hotel - tem copepods, tam ich nic nie zezre i sie beda produkowac, styknie ze wyciagne hotelik i wtrzepie do akwarium jakby juz wyjadly

989d6dafcfced74457105d9c78b914b8.jpg

a tu u kogos

image.jpg

a zeby sie nie meczyly zrobie im bufet, ktos wymyslil, juz kupilam perfekt pudeleczko tylko sitka nie mam, bylam w dwoch sklepach i nie mieli - zwykle plastykowe sitko. Mialam i nie wiem co sie z nim stalo

Mandaryny mam w dwoch kolorach (COOL :) ), chlopak jest czerwony a dziewucha taka jak Malenstwo - niebieska.

w przyszlym roku dokupie jeszcze jednego z teh rodziny dragonetow - chyba ze trafie na miejscu, poki co tylko w BC je maja

lg-107621-Ruby-Red-Scooter-Dragonet.jpg

wczoraj mi slimak padl, WZIAL i zdechl nie wiem z jakiego powodu ( Trochus). Zarabiste na glony. Jeden od poczatku tylko na tylniej scianie urzeduje - sa miejsca ze wyczyscil az do szyby, a tak wielki urosl ze szok. Reszta sie paleta albo po kamieniach albo po szybie troche. No i wzial i padl jeden sobie, dobrze ze nie ten wielki bo szkoda by bylo taki sie upasl.

Maja cudowala w nocy musialam zejsc z nia na dol - 2 w nocy, wypuscilam ja na dwor, wzielam latarke i poszlam pdgladac akwarium - w nocy sie drugie zycie budzi :D

Slimaki nr.2 Nassarius'y w TE PEDY do truchla lecialy

mowia ze powolny jak slimak...

index.jpg

no Nassarius'y maja ped, nie powiem, juz drugi raz je wypatrzylam, normalnie speedu dostaja ze hej jak cos zemrze - odrazu wywachaja. Slimaka szybcioraskiem zezarly, mam juz dwie muszelki leza, musze wyciagnac i zeskrobac czerwone glony i zasiac w akwarium.

Nassariusy sa male, zakopuja sie w piasku i tylko antenke wystawiaja, antenka zwachuja jedzenie - wylaza w nocy albo jak karmie ryby w ciagu dnia

IMG-4129.jpg

IMG-4135.jpg

IMG-4143.jpg

jak jestem u nas w skjlepie odwiedzam swoja rybe....

IMG-4443.jpg

zyje, jest happy , ba! przezyla u mnie pogrom i leczenie w szpitalnym. Strasznie za nia tesknie bo p[iekno-mroczna, no ale - nie moglabym miec slimakow, krabow i krewetek bo by je pozarla.

a co do Nassariusa - wczoraj wypatrzylam, na tylniej szybie zlozyl jajka - nie pokaze fotke bo za daleko z tylu wiec z neta pokaze jak to wyglada....koronkowa robota

lxob4an9k5e41.jpg

nassarius-snail-w-eggs.jpg

watpie zeby przezyly i sie wykluly - albo je ryby zezra albo wciagniete zostana przez pompe.

duzo stracilam, bo je kraby muszelkowe zamordowaly - jak dochodza do wniosku ze potrzeba im wiekszej muszelki zabijaja slimaki i zabiweraja muszelke. Dopiero kilka dni temu trafilam na odpowiednie muszelki zeby mogly uzyc.

no, laski, moj M pojedzie po bandzie - akwarium mu sie przerobilo :lol2:

juz napalony jest na jakies koralowce i ryby tez wypatrzyl

dobrze, zabierze swoje odemnie bo mi miejsce zabieraja i nie moge swoich poprzyklejac i ustawic bo mi jego przeszkadzaja

teraz musi wyciagnac kamienie, wylowic szalone ryby, zawiesc je do sklepu spowrotem i kupic normalne