mmikka 06.12.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Nie odzywałam się ale z zapartym tchem śledziłam nowe życia u ciebie. Mania, jak dobytek się rozrośnie to też będziesz sprzedawała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.12.2020 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 nie wklejam wszystkiego, nie pisze wszystkiego - bo nie wiem czy kogokolwiek interesuje zycie morskie u mnie w szkielku ELFI - kto glodny - malza czy gorgonia?? Mika tak, bo jesli sie rozrosna to za duzo bedzie na dwa akwaria nawet. Czemu nie zarobic? i kupic cos nowego, badz potraktowac to jako zwrot kasy - bo niestety koralowce sobie kosztuja, szczegolnie ze kupuje jak najwieksze sie da badz cale kolonie - mam kilka fragow ale ile mam czekac - rok? dwa? zanim urosna?? Jakbym obstawila akwarium w samych fragach to nic by widac nie bylo No i M juz mysli o kupieniu akwarium na same fragi, zeby je robic i zarabiac. One sa nizsze. Ale tak wlasnie wszyscy robia. Kareem wlasnie jest, podlaczyl reszte Neptuna - juz nie bede musiala dolewac sama mineralow, samo sie bedzie wlewac jak ubedzie. Wczoraj w nocy calcium na leb i szyje mi polecialo - koralowce wyciagly z wody i malze. ps. potem napisze jak kupilam fraga i ocyganilam M ile dalam bo by mnie pewno ukatrupil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 małża głodna - jak pisklak otwiera dziób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 07.12.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Mania, też bym sprzedawała :yes: Niech te twoje zdobycze szybko rosną i w $ się zamieniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 07.12.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Mania, ja też oglądam Twoje wodnomorskie życie jest piękne, ale jakos nie chce mi się gadac internetem, bo pracuję w większości zdalnie i mam dość gadania z ekranem :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 07.12.2020 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Update z malzami: Maxima znow "wariowala", balam sie o nia wczoraj jak bylo czyszczone i kamienie przesuwane bo doszla do nich - podparlismy ja dwoma kamykami zeby sie nie gibla bo niewiadomo czy sie przyczepila w piasku czy nie. Dzis rano pinda znow taniec uprawiala, ale tymrazem wypusciula dluuuuuga noge - nie ze w dol - horyzontalnie do kamienia. Szkoda ze nie moge zdjecia zrobic ale sie nie da, przez lupe na akwarium musialam dopatrzec. Ale i tak krzywo lezala, prawie na piasku - kamyki rozepchala. Podparlam ja lekko, nie protestowala i ladnie otworzona. Squamosa dzis w koncu tak japy nie otwierala i jest normalnie, tez sie przekrecila, nici z fajnych zdjec Elfi, na szczescie mam wieksze rozmiary - jak juz maja 2 cale i wiecej karmic nie trzeba, jak mniej trzeba planktonem karmic, ale ja i tak karmie planktonem cale akwarium (koralowce i kraby z wachlarzykami). Jape miala raczej ze stresu i zmiana wody - kazdy ma inna wode. Kareem przeniosl wczoraj od M 3 rybki - te co mial juz okazaly sie mordercami zabily jedna rybke. 3 przyszly do mnie tez pobite, niestety jedna padla, druga cala pogryziona jeszcze plywa - zobaczymy. Tamte poleca za 2 tygodnie bo nie dosc ze agresywne to sie chwaja i jednym slowem nie nadaja sie. Ja ich nie chce napewno. Zaniesiemy spowrotem do sklepu. Ciekawe ze widzielismy wieksze ze dwa tyg temu i spokojne byly. ide poszukam fotek, pokaze moje dwa okrutne koralowce, mordercow kupilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 07.12.2020 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Mika jak najbardziej bede sie pozbywac jak rozrosnie sie, ale nie zgodze sie na nastepne akwarium, kosztowna impreza, za kosztowna. Ale od siebie bede mogla cos poobcinac jak zarosnie AVE - to zadzwon, pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Nie dostaję powiadomień, więc zaglądam jak mi się przypomni i napawam oczy morskim życiem. Mało zdjęć pokazujesz. Nie przejmuj się, że marudzę o niebieskim kolorze Daj popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.12.2020 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 no Pestka, niebieskie zawsze bedzie, inaczej kolorow nie widac - niebieskie swiatlo je pokazuje, niebieskie tez jest potrzebne do rosniecia . Przyzwyczailabys sie jakbys miala w domu tak mysle ze jnajprosciej porownac to do burdelu (nie wiem nie bylam, ale tak mi sie kalkuluje ) Jakis Spragniony tam idzie i wszystko na czerwono i rozowo, ale nie zwraca na to uwagi - szuka i lowi panienke ktora mu sie podoba Mialam wkleic moich nowych mordercow ale jak zwykle - nie wyszlo. Bo znow cos mi wypadlo i zapomnialam. M dzis rano wyjechal na dwa dni wiec jestem sama ze zwierzakami, jak posprzatam syf co narobilam testami i zrobie jeszcze testy u M na dole cos powklejam. Nowe nabytki sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.12.2020 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 no i na takie w calosci trafilam - kryl. zarelko dla koralowcow , sa mrozone i przewaznie juz w kawalkach (ale i tak na mniejsze musze pokroic), trafilam na byka w calosci z 10 cm mial jak nie wiecej fuj...nie za dobrze sie czulam krojac go, no ale co zrobic, trza bylo pochlastac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.12.2020 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) badz czleku madry i go ustrzel na fotce Pipefish "cienki, dlugi na ksztalt glisty".... Poznajcie nowego rezydenta, po polsku go (ja?) ochrzcilam Rurka pierwszy dzien zwiedzil akwarium - i tyle go widzieli. Siedzi w jaskini z czerwonymi krewtkami i wachlujacymi krabami. Od czasu do czasu go widze, ale tylko w jaskini. Je copepods i troche mieska rybiego a dokladnie miesa z krewetek - wstrzykuje w jaskinie. Jak sie bedzie mial dobre i nie padnie - trudna ryba do utrzymania - i jak bede miala kase bo tani nie jest - dokupie drugiego. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.12.2020 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 2 czarne 4 pomaranczowe 1 bordowa - Big Mama wrocilam co mi padlo ale wzielam i czarne teraz Bid Mama spi sama wiszac w kacie w pozycji pionowej, ale maluchy sie kotluja na piasku w kupce zauwazylyscie na pierwszej fotce Lisiczke????????????? tak, wlasnie, na kmaeleona sie robi i juz bialo-czarna, a jak kolo sciany tylniej objada glony to ciezko ja zauwazyc bo zero paskow - cala czarna sie robi. no ale gdzie, przeciez jest zolta no i jeszcze mam Chromis - w spadku od M dokupoil do swoich, ale tamte je atakowaly - jedna zabily, druga tak przestraszyly ze jak wyciaglismy to padla , zostaly dwie france - jedna jest pogryziona i nie wiem - czy przez te durne na dole czy przez swoja siostrzyczke GLUPIE ryby. Nie wiem dlaczego je M chcial, teraz ja musze je miec. I nie chce ich - ale nie da sie ich wylowic Same siebie gryza i wyjadaja mi copepods Big Mama tez nie taka jak tam,ta, tamta przekochana byla, ta czasem maluchy capnie jak cos jej sie nie spodoba, jak mnie wnerwiac bedzie to ja wylowie i odniose do sklepu - ale wolalabym nie bo mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.12.2020 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) i ostatni nabytek co sie naszukalam - nikt nie mial. Byly jak nie moglam bo czekalam az velvet wyginie, a [potem dentka - zero, zaden sklep. I w piatek wystawili tam gdzie kupilam kraby co plankton zgarniaja. Zajelo z pol godziny zanim znalazl, bo chcialam parke, lasek pelno a chlopakow niet. Juz sie poddal i zapytal czy plamiastego bym nie wziela, ale nie zgodzilam sie - chcialam oba psychodeliczne no i w koncu znalazl - nie widac tego ani na zdjeciach ani potem na filmiku - chlopak jest wielki i gruby. chlopak: dziewczynka Mandaryny na tych dolnich "pletwach" "chodza" po piasku albo sie opioeraja o skaly, a plywaja uzywajac tych cienkich firankowych no i dla nich te copepods sialam, jak je kupoilam to tez jeszcze wzielam cala butelke i dolalam. Sa i w niewoli produkowane to nauczone jesc to co reszta ryb, niestety nie sa pod spodem gdzie skimer i zielepastwo rosnie zaloze im hotel - tem copepods, tam ich nic nie zezre i sie beda produkowac, styknie ze wyciagne hotelik i wtrzepie do akwarium jakby juz wyjadly a tu u kogos a zeby sie nie meczyly zrobie im bufet, ktos wymyslil, juz kupilam perfekt pudeleczko tylko sitka nie mam, bylam w dwoch sklepach i nie mieli - zwykle plastykowe sitko. Mialam i nie wiem co sie z nim stalo Mandaryny mam w dwoch kolorach (COOL ), chlopak jest czerwony a dziewucha taka jak Malenstwo - niebieska. w przyszlym roku dokupie jeszcze jednego z teh rodziny dragonetow - chyba ze trafie na miejscu, poki co tylko w BC je maja Edytowane 15 Grudnia 2020 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.12.2020 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) wczoraj mi slimak padl, WZIAL i zdechl nie wiem z jakiego powodu ( Trochus). Zarabiste na glony. Jeden od poczatku tylko na tylniej scianie urzeduje - sa miejsca ze wyczyscil az do szyby, a tak wielki urosl ze szok. Reszta sie paleta albo po kamieniach albo po szybie troche. No i wzial i padl jeden sobie, dobrze ze nie ten wielki bo szkoda by bylo taki sie upasl. Maja cudowala w nocy musialam zejsc z nia na dol - 2 w nocy, wypuscilam ja na dwor, wzielam latarke i poszlam pdgladac akwarium - w nocy sie drugie zycie budzi Slimaki nr.2 Nassarius'y w TE PEDY do truchla lecialy mowia ze powolny jak slimak... no Nassarius'y maja ped, nie powiem, juz drugi raz je wypatrzylam, normalnie speedu dostaja ze hej jak cos zemrze - odrazu wywachaja. Slimaka szybcioraskiem zezarly, mam juz dwie muszelki leza, musze wyciagnac i zeskrobac czerwone glony i zasiac w akwarium. Nassariusy sa male, zakopuja sie w piasku i tylko antenke wystawiaja, antenka zwachuja jedzenie - wylaza w nocy albo jak karmie ryby w ciagu dnia jak jestem u nas w skjlepie odwiedzam swoja rybe.... zyje, jest happy , ba! przezyla u mnie pogrom i leczenie w szpitalnym. Strasznie za nia tesknie bo p[iekno-mroczna, no ale - nie moglabym miec slimakow, krabow i krewetek bo by je pozarla. a co do Nassariusa - wczoraj wypatrzylam, na tylniej szybie zlozyl jajka - nie pokaze fotke bo za daleko z tylu wiec z neta pokaze jak to wyglada....koronkowa robota watpie zeby przezyly i sie wykluly - albo je ryby zezra albo wciagniete zostana przez pompe. duzo stracilam, bo je kraby muszelkowe zamordowaly - jak dochodza do wniosku ze potrzeba im wiekszej muszelki zabijaja slimaki i zabiweraja muszelke. Dopiero kilka dni temu trafilam na odpowiednie muszelki zeby mogly uzyc. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.12.2020 01:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 nie wlaczajcie glosu bo radio lecialo i rozprasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.12.2020 02:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 no, laski, moj M pojedzie po bandzie - akwarium mu sie przerobilo juz napalony jest na jakies koralowce i ryby tez wypatrzyl dobrze, zabierze swoje odemnie bo mi miejsce zabieraja i nie moge swoich poprzyklejac i ustawic bo mi jego przeszkadzaja teraz musi wyciagnac kamienie, wylowic szalone ryby, zawiesc je do sklepu spowrotem i kupic normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 śliczne te mandaryny i węgorzyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 15.12.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Mania, a te żarełko mięsne dla ryb musisz nożem siekać? Ja bym blenderem go potraktowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 15.12.2020 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 to nie dla ryb Mika, to dla koralowcow niektore maja duze japy i wciagaja caly sobie blenderem tez mozna, ale wtedy musze wszystkie pompy wylaczyc inaczej by jedzenie rozwialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts