Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przylapalam slimaka (Nassarius) jak jajka skladal, nawet sobie filmik nagralam, nie mam mikroskopa, i tak dobrze ze mam szkielko powiekszajace na telefon. Naskladala - alby naskladaly ich multum na szybie, zanim je sciaglam skrobaczka - bo szans przezycia nie maja - ryby je zezra - to i tak fajnie ze mozna zobaczyc.

IMG-7757.jpg

IMG-7833.jpg

IMG-7387.jpg

IMG-7388.jpg

a tu jeszcze jedna ciekawostka - kuzynka dzdzownicy , tyle ze wodna.

nie widzi ale ma receptory ktore wyczuwaja swiatlo i ruch, buduje sobie taka rurke tunelik i siedzi w srodku, wystawia tylko te wachlarzyki i lapie plankton. Nieszkodliwa, nie dziabie, nie gryzie

(Kareema podczas ostatniej zmiany wody uciapal jeden moj koralowiec :D)

IMG-8516.jpg

mam ich duzo w akwarium ale maciupkie, na pol centymetra?? niektore sa nawet na kilka milimetrow. Te sa duze i trzeba juz kupic, szukam jeszcze zoltego

jak jej sie nie spodoba gdzie jest to wylezie z rurki i pojdzie w inne miejsce i nowa rurke zbuduje - ta, to juz nie jest koralowiec, to jest "glista" :lol2:

Poczytałam :) Dzięki, Mania, za fotki, ale piszesz tak, że wielu rzeczy nie rozumiem. Chyba muszę w wolnej chwili zrobić sobie dokształt rybno-małżowo-koralowo-ślimakowo.... morski.

Mam jedną rozgwiazdę, którą wyłowił znajomy w Morzu Czerwonym lata temu. Lata, tzn. gdy byłam tuż po studiach na stypendium w Egipcie. Często jeśdziliśmy z Kairu pokąpać się w Czerwonym. Przy brzegu pełno było jeżowców i czerwonych rozgwiazd. Na jeżowce trzeba było bardzo uważać, bo strzelały kolcami. Boli jak diabli, źle się goi i strasznie długo. Rozgwiazdy w wodzie były koralowo czerwone i natychmiast traciły kolor po wyjęciu z wody. Ta moja jest jak kość słoniowa. Dużo grubsza od tych twoich i ma 2 razy dłuższe ramiona. Mam też spory kawał białego koralowca i jakieś jeszcze inne takie delikatne, ażurowe o kształcie wachlarza. Zastanawiam się jak tu z tego zrobić dekorację w łazience. Zrobię zdjęcia :) może coś wymyślicie.

Joana, pocovidowaliśmy sobie, ot co. Lekko, ale to nie znaczy, że łatwo było. Dlatego nadal się męczę, choć już nie tak jak w pierwszych dniach.

Elfir, kompozycja akwariowa wygląda bardzo zachęcająco. Będzie pięknie :)

Pestka staram sie pisac jak najprosciej :(

nie znam wszystkich oidpowiednikow slow po polsku ale sie staram :cool:

powiedz czego nie rozumiesz?

gwiazda to Fromia, albo raczej obie gwiazdy. Nie wyciaglam zadnej z wody, zdjecie na dloni tez w wodzie, nawet jak po zaaklimatyzowaniu wsadzalam do wody to z calym pojemnikiem zanurzylam. Mowili zeby na powietrze nie dawac. To samo z Gorgoniami i z tym ostatnim "robalem" (Feather Duster vel Worm Fan )

dzwonilam do Polski na swieta, moje kuzynki tez mialy covida :cool: Jedna bezobjawowo ale wyszlo na testach (wszystkich w starostwie gdzie pracuje przebadali) a jej siostra i jej maz objawowo ale bez szpitala sie obeszlo - tutaj nie znam nikogo osobiscie zeby zlapal.

a moja Mloda pojechala do UK przed switami i nie zdazyla wyjechac - zamkli granice - no to sie uwalila.

co do zdechlych koralowcow, a raczej ich szkieletow - tez mi kilka padlo, ale to jest normalne - durna pala wywalalam, zamiast zostawic :cool: Dopiero pare dni temu jak mi mozg padl wzielam i zamiast do smieci dalam do miseczki z wybielaczem i sie moczy. Szkoda mi go troche ale niezabardzo - szkoda bo niespotykanie rosl, jak pol mozgu a nie ze prosto, a nieszkoda - strasznie dlugie czulki wypuszczal i ciezko mi bylo znalezc miejsce dla niego zeby nie poparzyl innych, wsadzilam wiec w kat zanim sie zabralam poprzestawiac kamienie i mu sie nie spodobalo.

Tak czy siak, troche pozno ale nic straconego - zdecydowalam ze jak cos mi padnie a ladnie wyglada bede trzymac i zrobie podstawki i wsadze za szybke w witrynce.

wachlarzowaty w oprawce za szybka ladnie by wygladal na scianie jesli jest plaski albo na podstawce, tu masz kilka pomyslow

dead-coral-yash-v-1401704378.jpg

Diorio-Coral-De-cor-Sculpture.png

faux-coral-on-stand-c.jpg

white-coral-buy.png

unnamed.jpg

white-coral-stand-c.jpg

Lightened-Up-MIA1-fit-constrain-wid-2560-hei-1440.jpg

ps. mozna je tez pomalowac

pewno macie te wachlarzowate gorgonie?

jeszcze ich w sklepach niw widzialam, moze tez trafilam na zly okres jak zakladalam akwarium - zima szla, nie wysylaja wtedy tak duzo roznosci zeby nie umarzlo.

a na marginesie, moja zolta gorgonia nadal ani jednego polipa, juz chyba z 3 czy 4 tyg ja mam i ANI razu ANI jednego. Po nowym roku zawoze spowrotem - manager w sklepie kazal mi ja przyniesc i moge cos innego wziasc. czerwona spokojnie ciagle otwarta.

tu kilka w ramkach wachlarzowatych - Pestka jest masa pomyslow na necie

5aec27d4-41ef-4e4e-8604-15b2181cba26.jpg

3381e1980eb2.jpg

173bf3f077bf11e463ca09a0337a63f0.jpg

z ciekawostek rybnych

to jest "swim bladder",

Swim-bladder.jpg

pecherz do plywania u ryb, wiec sie unosza w wodzie jak plywaja. sa jednak ryby ktore ich nie maja

mam takie dwie

jedna dostalam od Mlodego na gwiazdke - byla na mojej liscie do zarybienia i dopiero teraz w zeszlym tyg znalazlam

Flame Hawkfish

IMG-8310.jpg

IMG-8271.jpg

plywa chwilke i musi zaraz siadac. Ale co ja wypatrzylam - skubana potrafi sie przyczepic horyzontalnie do skalki, albo "wiszaco" do szyby bez ruszania pletwami, lubie ja bo zamiast plywac - "chodzi"

tu ja ulapalam na skalkach i wlasnie jak przy skrobaccce do szyby sie przyczepila

a druga to Midas Blenny

IMG-8904.jpg

IMG-8906.jpg

plywa jak wegorz :D im starsza i wieksza tymbardziej to widac

tam sobie upatrzyla miejsce i jak poplywa troche to wraca posiedziec i obserwowac. Plywa dluzej niz czerwona

ma tez dwa zestawy zebow na gorze i dole - widzialam jak je szczerzyla na ryby jak ja wpuscilam, juz sie przyzwyczaila i nie "warczy" :lol2:

inna ryba niezle ja zalatwila, ale bede musiala filmik wkleic

Piękne te Wasze akwaria!

Pestka, to jeszcze raz zdrówka dla Ciebie i Twojego.

Moich kilku znajomych chorowało, objawowo niestety. Najmniej objawowa była moja 90 letnia babcia, przeszła bardzo łagodnie, ale niestety wróciła ze szpitala w gorszym stanie jak pojechała. Z osoby chodzącej, kontaktującej, żartującej nie zostało nic. Jeżdzi na wózku, nie chodzi, prawie nie je ( a to był prawdziwy obżartuch), prawie się nie odzywa, procesy starcze wystrzeliły jak z procy. Choć wyniki ma do pozozdroszczenia dla niejednej z nas. Juz nie mówiąc o spirometrii, Paskudna choroba.

Z moich bliskich i znajomych nikt na szczęście nie odszedł ostatnio.

Mania, czym zabezpieczałaś stopnie schodów? No, nie koniecznie schodów. Chodzi mi o narażone na ścieranie krawędzie drewniane. Coś jak próg w drzwiach. Myślałam o poliuretanowym lakierze / lakierobejcy. Może Minwax?

najpierw bejca

cdn-tp1-mozu-com-24871-37656-cms-37656-files-bf074e0a-e8b9-4a7e-a032-c414d0591822.png

a potem poly na gorze

81k-JPpn5h-L-SX466.jpg

Nie zeszlo ani troche a latamy przeciez duzo po schodach a i dzieciaki tu iles-tam-miesiecy tylkami scierali po paredziesiat razy na dzien.

Poly mam 3-4 wartswy, kazda oprocz ostatniej jest przecierana najcienszym papierem sciernym jaki jest na rynku - gladkie jak pupka niemowlaczka

tak samo robilam blat na wyspie i tak samo jest nad kominkiem zrobione

Edytowane przez mania1220

u mnie tez na plusie. Pomijajac dwie wielkie sniezyce nie moge powiedziec ze sypalo sniegiem ale ze pryskalo, bo ciezko to sniegiem nazwac. W cieniu mam od tygodnia 5 a w sloncu duzo wiecej, ale w nocy na minusie wiec slizgawica - a z dachow mi zwisaja sople na pol metra i wiecej i musze stracac zeby jaki na psa nie spadl.

wczoraj caly dzien nie jadlam bo zajeta bylam, w koncu kolo 7 wieczorem mowie sobie - cos zjem. Zrobilam sobie pol bulki z zoltym serem. I jem i czuje ze cos mi twardego lata, ale nie pomyslalam i polknelam. Jak juz wszystko polknelam okazalo sie ze mi sie zab zlamal :mad: na polowe :mad: i go polknelam :mad:

nie boli - poki co. I dop dentysty nie mam jak isc - pozamykane :mad:dobrze ze nie z samego przodu bo bym szczerbata byla, ale widac jak sie usmiechne , zaraz kolo kla :mad:

jak nie urok to sraka, tak sie mi zaczal nowy rok - wizja u dentysty. Znow bedzie srubowanie

i najlepsze ze ta strona nigdy nie gryze ani nie przezuwam :mad:

wlasnie obie choinki rozebralam.

M bedzie rozzalony :lol2: ale dwie rybki mu kupilam na pocieszenie.

Koleżanki córeczka połknęła mleczaka. Młoda wyła strasznie, że wróżka zębuszka do niej nie przyjdzie i 5 zł pod poduszką nie zostawi :D Rano pod poduszką papierowa dycha leżała :cool:

Mania, twoja Młoda wyrwała się z UK? Z dzieciakami tam poleciała, czy sama?

Joana wy też już w komplecie?