Elfir 03.02.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) te duże raki to niszczyciele - zeżrą wszystko, łącznie z roślinami i rybami. Z rybami trzyma się małe raczki z rodzaju Carambellus (patzcuarense „Orange”, puer, texanus, diminutus "Blue"). Na zdjęciu masz Neocaridina davidii w którejś z czerwonych odmian (są też zółte, białe, niebieskie, zielonkawe, pomarańczowe - ale nie można mieszać kolorów w jednym zbiorniku) oraz krewetkę japońską (Amano) Caridina multidentata. Te czerwone Neocaridiny miałam u siebie. Teraz chcę zmienić kolor na żółty. Te dwa gatunki są najpopularniejsze, bowiem nie maja wielkich wymagań. Ale jak masz wodę RO, to można pobawić się w odmiany krewetek Caridinia f. cantonensis A tutaj tabela kolorów: Za to krewetki z Sulavesi są kolorowe (Caridina dennerli). Niestety, maleńkie. Żyją w bardzo dziwacznym środowisku i są bardzo trudne w hodowli: poza tym są też krewetki wielkoramienne, szkliste, długonose, filtrując, ale większość wymaga do rozwoju larw wody słonawej, wiec w zwykłym akwarium słodkowodnym się nie rozmnażają. Edytowane 3 Lutego 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 w paludarium chcę raczki (być może diminutus), krewety Neocaridina "Yellow", Danio margaritatus lub Danio erythromicron: i być może sabwa resplendens: Małe ryby, aby wnętrze paludarium wydawało się wielkie. I żeby mi nie zeżarły młodych krewetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Są mało wymagające rośliny do akwarium - Anubias, Microsorium, różne mchy, Bucephalandra, Cryptocoryne, Valisneria. Starczy podrzucić kapsułki lub tabletki nawozowe pod roślinę. Tutaj takie akwarium z prostymi roślinami, które wymieniłam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 04.02.2021 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 no patrz Elfi, nawet nie wiedzialam ze ich tyle jest , super dzieki co do niebieskiego to czytalam ze trzeba miec szybkie i zwinne ryby przy nim (dali liste co sie nadaja) i wlasnie o tych wyrywaniach i zjadaniu roslin czytalam. Kurna, musze poczytac wiecej. Roslin to tam duzo nie chce, akwarium jest w pokoju przjesciowym i nie ze stoi i ma oko cieszyc jak slone, ale wolabym zeby sie nie zabijaly krewetki narazie znalazlam dwie - jest zima to i mniej ryb i wszystkiego zeby w podrozy nie pozdychalo, moze na wiosne ruszy cos wiecej - nigdy nie ogladalam slodkowodnych w sklepie, tak tylko w locie badz jak cos bylo interesujacego. No, poza czasem gdy mielismy Oskary, ale wtedy mnie tylko duze interesowaly. ps. mchy mnie interesuja, ale nie ma w sklepie narazie. Tylko te kulkowe co mozna i do bojownika dac. Rybki ktore pokazalas mam na liscie (barb & danio) i jeszcz tetre mam, ale to narazie to co maja w sklepie. pomysle na weekend, zminimy tam pompe na lepsza i wieksza na wypadek gdyby nas naszlo na wieksze slodkowodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 04.02.2021 00:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 wode RO mam bo musze do slonych akwariow, ale co ta woda ma wspolnego z krewetkami bo nie wn temacie jestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) Caridina cantonensis musi mieć po prostu wodę o niskiej twardości węglanowej, ale zmineralizowaną. Na kranówce kiepsko żyją, lepsza jest RO + minerałyZa to Neocaridina davidii w naturze żyje w bardzo różnych środowiskach i może spokojnie na kranówce żyć. W twoim wielkim akwarium takie drobne rybki to się optycznie zgubią. A może pójdziesz po prostu w duże pielęgnice? Skośnopręga, Meeka, Akara pomarańczowopłetwa? Albo Malawi lub tanganikę? Ryby mają jaskrawe kolory, jak w morskim. Edytowane 4 Lutego 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 04.02.2021 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 40 galonow = 151 litrow - to nie jest duze akwarium, to male akwarium, za male na ryby ktore bym chciala Mimo to jest jak mowisz - rybki sie zgubia, tylko male moge - i akurat zadne mi sie nie podobaja - ale ciezko zeby sie spodobaly jak sie ma slonowodne M mowil ze najwyzej sie kupi wieksze potem i ryby przeniesie jak urosna (zakladajac ze wezme ryby mniejsze i dam czas do urosniecia) wiec albo sie zmieni na 283 litry albo na 360 (takie mialam z Oskarami). ale poszukam czy maja te co piszesz, tylko musze pogooglac jak sie po angielsku nazywaja, w kazdym badz razie z kupna ryb nici w tym tygodniu bo nadal nie wiem co wziasc, co chce - i ciagle mnie ciagnie do tego niebieskiego raka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 04.02.2021 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 ok, wszystkie ktore wymienilas sa z rodziny cichlid - na nie wlasnie patrzylam przez ostatnie dni i kazde mowia ze moje akwarium za male, to ta sama rodzina co oskary sa. Brakuje mi jakies 56 litrow Bo mimo ze M mowi o kupieniu wiekszego - mi sie nie usmiecha. Po co. Nadal mam 4 akwaria na chodzie najgorsze jest ze nie mozna isc do sklpow, co na necie podaja musze sama szukac co i jak, wiekszosc nawet zdjecia nie pokazuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) nie wszystkie pielęgnice są takie wielkie by musiały mieć ponad 200lspokojnie szczelinowce czy ksiezniczki da się w tym litrażu trzymać. Albo meekialbo saulosi: https://www.youtube.com/watch?v=8t8HGuXAmDg Te maleńkie danio to się trzyma zwykle w 40-60 l, bo mają 2-3 cm Edytowane 4 Lutego 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.02.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Miałam, gdy jeszcze na studiach byłam, akwarium 100 litrów. Pamiętam, że miałam kilka sztuk Dania pręgowanego (Danio rerio), czarne Molinezje (takie z ogonem jak księżyc) i oczywiście Gupiki Pawie Oczka. Te ostatnie mnożyły się niesamowicie i ciągle był kłopot co z nimi zrobić. Aż kiedyś wróciłam z wykładów i wszystkie rybki leżały na dywanie. Szyba trzasnęła. Potem już nie założyłam nowego akwarium. Danio, taki w biało niebieskie paski jest bardzo ładny i śmiga strasznie szybko. Fajnie wygląda całe stadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2021 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 te danio które wkleiłam są niemal o połowę mniejsze od danio pregowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 04.02.2021 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Pestka, gdzies poszukam - facet kupil akwarium uzywane i mu peklo, nie pamietam nie chce sklamac ale chyba 400 galonow, ale moze sie myle - praslo i wsio na dom. Morskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 04.02.2021 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Elfi znalazlam u mnie tylko jednego tego Danio, w innych sklepach byly ale nie chcialo mi sie do Toronto jechac. Podjelam meska decyzje i kupilam ryby. M tylko pokazalam i kazalam buty zakladac wkleje potem bo teraz sie aklimatyzuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2021 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 i tyle ryby widzialam - pochowaly sie, wyszly potem na zarelko - wszystkie jadly to super i znow dyla daly, pokaze z netu fotki 1. Sunshine Peacock (Aulonocara Baenschi ) maly jeszcze i nie ma tych kolorow calych 2. Damasoni (Pseudotropheus demasoni) tych mam dwie, bo niestety wiecej nie mieli, dokupie jeszcze pewno ze 2-3 3. Yellow Lab (labidochromis caeruleus) tych mam szkolke 5 4. Blue dolphin (Cyrtocara moorii) jest maly i jeszcze nie caly niebieski 5. Red Parrot (Amphilophus citrinellus × Vieja melanura) bardziej pomaranczowa niz czerwona jest i na koniec nie z rodziny Cichlid - maly rekinek ktory sie nazywa rekinkiem ale nim nie jest Red Tail shark (Epalzeorhynchos bicolor) no to teraz zobaczymy co z tego zarybienia wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2021 00:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Elfi nie wiem jak po polsku ale jakby co wygooglasz po nazwach nie moglam sie przekonac do malutkich rybek, chociaz jakby jakies piczki podpierdzielaly stadkiem toby fajnie bylo, musze sie dowiedziec czy mozna jakies danio, tetre itp wpuscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2021 01:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 no i kit, nie da rady malych rybek bo je zezra niebieskiego raczka tez nie nada bo o ile bedzie ok jakis czas, jak tylko zzuci powlok to go zezra tak myslalam temu wzielam niebieskie ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Ja te ryby znam. Tylko dziwi mnie labeo, który wymaga kwaśnej, miękkiej wody łączysz z pielęgnicami Malawi, które wymagają twardej i zasadowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2021 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 poszlam z lista do sklepu i zapytalam czy moga byc razem - powiedzieli ze tak. Oni wszystkie akwaria maja pod jeden system podlaczony , czy morskie czy slodkowodne, woda jedzie jednymi rurami.Wzielam go bo akurat zalezalo mi na tych niebieskich rybach i ogladalam na necie jak ludzie je maja i widzialam ze wlasnie maja tego rekinka - wiec wychodzi ze razem moga byc.to co w Polsce o tym mowia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Niebieskie i żółte są najładniejszymi kolorami w akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.02.2021 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 sa ladne, jak je widac wszystkie sie maja dobrze - tylko sie boja. Poki co zolte maja najwiecej odwagi i Delfinek, a szczegolnie on - plywa jakby nic, zolte niesmialo ale wychodza - reszta - chowa sie. Zza winkla je mozna obejrzec ale jak tylko sie wylonimy zza sciany daja dyla. Ale dopiero 3 dzien. Jak wzielam biedne chromisy od M co je damsele zabijaly to zabralo im 2 tyg. dzis syf znow robie , duze akwarium sprzatanie i zmiana wody. wczoraj kupilam dwie rybki nastepne. Do slonego. Jednej szukalam od polowy grudnia po wpuszczeniu ta co jej tyle szukalam - planowala Wielka Ucieczke. Zeszlam na chwile na dol do M, jak wyszlam - ryba znikla, nie wiem gdzie jest , ale nie wyskoczyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts