Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Elfi, cyklam troche fotek z koralowcami wczoraj wieczorem, wkleje potem, bo najpierw :

Wild Wild West - ujezdzanie slimaka , kowboje w akwarium :rolleyes:

kupe smiechu mialam - i tez lut szczescia ze nagralam to

Slimaki Nassariusy - te co skladaja jajka na szybie i co sie wykluly malutkie - mam 4 rozne rodzaje

ponizej ten normalny co sie rozmnaza i malutkie - jako malutkie a nie dzieci, dzieci sa tego pierwszego i sa wielkosci ziarenek piasku, a ten malutki tez straszna piczka

no wiec swiatla gasna one na zer wychodza (chyba ze sa za dnia glodne to wtedy tez), patrze a dwa zasuwaja, zaswiecilam wiec swiatlo

IMG-5666.jpg

i maly leci jak glupi, na ogon wiekszemu chcial wejsc i sie przejechac, ale sie nie udalo - wiekszy stanal a maly - sru, co za przeszkoda - po nim przeszedl :cool:

tylko ze nie tu cala zabawa byla, przypatrzcie sie jak Amphipoda wskakuje na malutkiego i ma jazde :lol2: myslalam ze padne wczoraj, mowie - Dziki Zachod

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR - no robal, mozna powiedziec ze robal, a raczej byl ale go nie ma :rolleyes:

to jest tubka po Feather Duster. Twarda jak muszelka.

Wklejalam go na jednym video jak po szybie szedl, malutkie nie wieksze niz 1 cm - tak jak te duze co mam ale te zawsze malutkie sa - bezpieczne, jedza co w wodzie leci. Nie gryza :rolleyes:

a jak sie wrocisz do malzy co na niej slimak siedzi - na malzy po prawej stronie ma dole widac taka ale otwarta jak filtruje wode - sobie na malzy tubke zrobila.

Patrzylam teraz na malze ale nie wylazl, pewno potem sie wysunie.

dwa Blenny mam jak pamietacie - Midas - zolty i Flametail - czarny z zoltym ogonem.

Midas rosnie do 15cm, Flametail do 10.

Jest podobny do Flametail : Bicolor Blenny , jak sie nie wie mozna sie pomylic. Tamten tez jest ladny ale go nie chcialam - lubi podgryzac miekkie koralowce i malze.

Dzis - tez pierwszy raz - Midas sie wpakowal czarnemu do dziurki :cool: Czarny krazyl wiec wokol a Midas niezadowolony - czy bo Czarny sie upominal o swoja dziurke czy ze zmiescic sie nie mogl - zmienil kolor na rozowy. Midas zmienia tak jak wkurzony albo zestresowany.

to te co jak wegorzyki plywaja

IMG-5781.jpg

IMG-5785.jpg

a tu zlapalam Midasa jak wyplywal z dziurki, widac je teraz oba naraz

IMG-5794.jpg

przy okazji zwroccie uwage na koralowca po lewej stronie - Rhodactis, jest ich tam trzy, ale ten jeden - byl na fragu, na drugim zdjeciu na tym fragu widac taki ciemnijszy fioletawy slad - wiec grzybek tam byl przyczepiony :cool: Rhodactis nie dosc ze sie odczepil to zlamal fraga i widac go pod spodem. czekam az odklei sie od na gorze i musze przekleic, z nadzieja ze juz nie bedzie wedrowal.

to juz drugi ze mi zlamal fraga - to samo zrobil ten co poprzednio pokazywalam co sie rozdzielal - nie wyczytalam tego niogdzie, nie wiem skad maja taka sile.

zrobilam rescue u M, zabralam jego Feather Duster - ryby mu go zaczely dewastowac - nie ze u mnie nie dewastuja, ale moze u mnie jakos dam rade.

Moj wylazl ale nie wylazl, wysunal sie na jakies 5-7cm i "badal" teren naokolo, nie mial pioropusza i wygladal zupelnie inaczej niz tamten. Moze dlatego ze tamten byl normalny a te giganty? W kazdym badz razie wygladalo jakby tylek wysunal nie glowe. Wsunal sie do srodka i tyle go widzialam. Nie wiem czy siedzi i produkuje piorka czy zdechl. Czekam. Drugi jest ok, nawet Blenny przestala tylek wsadzac, no ale urosla i za gruba.

M sie przyczepil, na szczescie do szyby to latwo go odczepilam, ale sie wkurzyl na maksa, nawet sie nie schowal. Jest popoludniu i dopiero mu sie wysunal, a tak tylko w nocy bo ryby po nim jada

tu w miseczce zanim go wsadzilam - widac ze zaczal juz zzucac swoja tubke i robic z piasku - wtedy ryby mu niestraszne bo nie dziubia

IMG-5799.jpg

wsadzilam go do piasku jak najglebiej sie dalo zeby sie przyczepil, moze do skaly tez sie przyczepic - odrazu Lisiczka przyleciala go skubac :bash:

IMG-5812.jpg

mam nadzieje ze nie zdecyduje sie poddac

pokaze mieszanie soli na zmiane wody

duzy bucket , 44 galony to 166 litrow - prawie pelny zmieniam wody, wychodzi tyle co widac tasme mam na akwarium przyklejona. Czasem robie to co dwa tyg, czasem co tydzien, a czasem 2x w tygodniu, zalezy jak upaprane w srodku albo jakie mam parametry.

IMG-5843.jpg

sol z Morza Czerwonego robiona (i tej samej firmy co mam akwarium Red Sea)

IMG-5837.jpg

IMG-5835.jpg

wsypuje odmierzona na ilosc wody (woda jest RO sie rozumie)

IMG-5828.jpg

w srodku jest pompa i ja miesza, najpierw woda jest jak mleko od soli

IMG-5841.jpg

jak sie wymiesza i jest przezroczysta wsadzam grzalke i podgrzewam do temperatury w akwarium, potem sprawdzam solnosc wody - juz trafiam dobrze, ale jak sie nasypie za duzo to RO dolewam a jak za malo to soli dosypuje - no i zabieram sie za sprzatanie i wlewam.

przez to ze pociagnelismy rury w scianie za akwarium mam dobrze bo ciagne z dolu i RO i odkurzacz podlaczam i do zlewu w pralni zlewa - przedtem musielismy miec dluuuuuga rure ze od akwarium przez kuchnie naokolo i na dol i zabawa z rura :cool:

Mika ha ha fajnie by bylo jakby sie schudlo od ogladania rybek :rolleyes:

nie ma duzo roboty, akurat z calego czyszczenia rozroboienie wody trwa najkrocej, samo czyszczenie - tak jak w slodkim - dochodzi tylko czyszczenie filtrow, pomp itp ale nic strasznego. dluzej jesli sumpe czyszcze, ale zadna tragedia.

dzis lub jutro wkleje najcekawsze co mam - przynajmniej ja uwazam to za najciekawsze - Pistol Shrimp :rolleyes:

Elfi wspomniala o nim jak pisalysmy o Mantis. Mam od grudnia przed swiatami.

i wszystko byloby cacy gdyby nie .....:cool:

jest good i jest bad, a bad bo chcialam dobrze :bash:

no musicie poczekac, najpierw beda koralowce

Zolty Wrasse idzie z dymem w piach

wypadalony wyciagnac GoPro bo jak swiatla zgasna do kitu wychodzi - ale udalo sie ulapac w lepszym swietle - swiecilo tylko od komputera.

ciezko bylo bo dwa razem plywaly i widzialam ze kombinuja juz sie zakopac, ale nie wiedzialam gdzie i jak i w ktorym miejscu - bo pamietalam jak wczoraj zolty z rozpedu to zrobil.

zielony wiec wraca w to samo miejsce a zolty gdzie popadnie i gdzie ma ochote

duzy zielony w paski w jaskini to robi wiec szans nie ma zlapac, widze tylko jak dym leci z piachu

jak wszystko pojdzie dobrze to nie tylko jajka w paszczy ale i dzieci w paszczy - one sie mu w paszczy wykluwaja :yes:

fajnie by bylo jeszcze ulapac jak ona jajka "rodzi" i on je w paszcze bierze. Zaloty i bara bara zawsze wieczorem byly, zobaczymy czy przeniesienie jajeczek tez.

i patrzcie jak fajnie - sa dziko lapane, potem w sklepie jak kupilam zlapane tez na lapu capu bo nie da sie sprawdzic czy samczyk czy samiczka, mam je niedlugo i sie sparowaly. Z tego co czytalam to samiczka sama wybiera partnera i chociaz tu zadnej konkurencji nie bylo - to samiec decyduje czy ja chce czy nie - po to ten taniec, "ona tanczy dla niego" hahah, ale on musi sie zastanowic czy ja chce. Jak ja odzuci samiczka idzie szukac innego chlopaka i taniec sie zaczyna od nowa. A jak ja przyjmie to daje jej znak.

Jakby byly 3 w akwarium i by sie dwa samce trafily i jedna samiczka, drugi samiec zostalby zabity.

Na wolnosci tak nie ma bo duze wody, w akwarium inna sytuacja.

Te drugie Pyjama chyba sa dwa samce, albo dwie samiczki. Czasami razem sa, ale 90% osobno, jedna ryba na jednym koncu druga na drugim, czasem sie bija, wiec nici z tancow. No chyba ze tez sie trafilo tylko sa jeszcze za mlode. Pozyjemy, zobaczymy