mania1220 11.02.2021 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) filmiki z akcji ktore wczoraj wkleilam byly nakrecone o 12:22 w poludnie, jeszcze kolo 1 akcja byla i tu zdjecie z tego o 12.43 on jest z tylu o 2:56 zrobilam to zdjecie , cykalam nie ryby ale moje Blasto koralowce (robie co tydzien, co dwa zdjecia koralowcom zeby potem latwiej porownac co nowego uroslo i jak duzo) nie zwrocilam uwagi na ryby bo juz na nie nie patrzylam, no nie da sie siedziec tu 24/7 , siadlam dopiero kolo 8 wieczoram bo zauwazylam ze ryba ma wieksza szczeke juz, mialam wkleic wam ale lenia mialam zastanawialam sie czy szczeka mu sie poszerzyla i gotowy na jajeczka czy co, nie wiedzialam czy jeszcze bedzie bara-bara nacykalam fotek i zostawilam ryby w spokoju dzis przenioslam wszystkie fotki co cyklam i mi szczena opadla - sa jajeczka wrocilam sie wiec i wtedy zobaczylam ze mam kolo 3 kolo Blasto go juz z duza szczeka, czyli miedzy 1 a 3 popoludniu bylo przeniesienie nie zauwazylam ze bylo, nie siedzialam tu ciagle, mogly tez to zrobic gdzies za skalkami. A zdjecie z jajkami bylo przypadkowo zrobione - wcisnelam na zrobienie zdjecie za zdjeciem, ale telefon to nie aparat i nie ma kilkanascie klatek na sekunde, tak ze w szoku bylam ze ulapalo. Tatus musi ziewnac badz rozciagac sobie zesztywniala szczene zeby bylo widac. ale jaja , udalo sie im teraz trzeba miec nadzieje ze ich przez przypadek nie polknie i musze zaczac liczyc dni. szansa praktycznie zerowa jak sie wykluja ze przezyja - ryby je zezra, ja nie mam warunkow zeby wylowic i trzymac osobno i robic zywe jedzenie dla nich, no ale kto wie? moze kupie Urchin, tam sie by chowaly, chyba ze uda sie pozniej tate zlapac i do sumpy wsadzic? zobaczymy. Nawet jak sie nie uda - udalo sie ze sie sparowaly, zaplodnily i sa jajeczka, a mam je w akwarium od 9 stycznia wiec krotko. Edytowane 11 Lutego 2021 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.02.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 01:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 nigdzie nie przeczytalam czy nie padnie z glodu przez ten miesiac moze nie skoro nie trafilam??? oby nie ostatnio strata byla, nowa rybka zyla 2-3 dni? zostala zabita, znaczy wylowilam ja do koszyczka i tam zyworta dokonala ten Fairy Wrasse co go ratowalam przed Sixline i lapalam dziada - nie popuscila tej nowej z pomaranczowym , to ze sie uspokoila na chwile to byla zwykla zmyla koniec koncow zagonila ja pod skaly i ciagle tam wlazila, nie widzialam co sie dzieje tylko ze wylazila stamtad co chwila. Ryba w koncu wyplynela, zmaltretowana, caly brzuch zgryziony Juz plywac nie mogla a ta franca ja jeszcze skubala - wylowilam jak tylko zobaczylam, ale padla , jak ja wyciaglam i sprawdzilam to az zaklelam - nie dosc ze jej dziure zrobila to tak ja ciagla ze rozerwala, brzuch byl jak nozem przeciety zdaje sie ze sixline wiedzial kogo gonil rybe planuje wylowic i dac do M, nie wiem czy sie uda. W kazdym badz razie nazwalam ja Homolka. daje rybom imienia, wiekszosc je ma, bo M w zyciu nie zapamieta nazw ryb, a imionami latwiej. no i teraz mam pietra - wczoraj kupilam rybke, najdrozsza rybka w moim akwarium, bardzo ja chcialam i M kazal brac bo wygladalo jakby sie w sklepie pomylili z cena. W porownaniu z US to tanio dalismy ale nadal duzo. rybke wzucilam, rybka uciekla do jaskini - normalne, to ryba glebinowa i lubi ciemno, temu tez cena wysoka - malo jej na rynku bo siedza bardzo gleboko. nie Wrasse, nie powinna Homolka jej ruszac, mimo to ja Homolce nie wierze jak do niedzieli jej nie zobacze musze podniesc kilka kamieni i zobaczyc co sie dzieje. Borbonius (Blotchy) Anthias dalam jej na imie Ciapata niestety za duzo kosztuje zeby kupic 2-3 , ale jedna jest ok, o ile Homolka nie zrobila jej krzywdy. cyklam zaraz jak wyladowala z siatki i poooszla. zobaczccie jakie fajkne oczy ma - nie sa okragle, sa w lezke (Karla Homolka z mezem zabila 3 dziewczyny w tym swoja mlodsza siostre) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 02:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 to najblizej jak mi sie udalo Przecinka ulapac, caly dzien siedzi na gorze, w nocy schodzi na przod dop kata na piasek spac - nie kumam jego logiki dwoch na jednego i Franus samobojca?? nie zdazylam, odwrocilam sie zeby telefon wziasc i nagrac ale zwial, nie wiem ile jechal na niej bo juz jechal jak zobaczylam - siadl na gwiezdzie i siedzial a ona szla - porzejechal sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 pisalam ze kupilam rybe ktorej od grudnbia szukalam i mi wyskoczyla i w sumpie skonczyla, M taka sama tez wyskoczyla - nie wiadomo gdzie i jak ale zaliczyla dywan, stanal na niej jak juz wyschla chcialam drugie kupic i zadzwonilam do sklepu, mowie ze dwie samoboja strzelily i czy maja jeszcze - powiedzieli ze tyle ryb u nich kupilismy ze dadza nam za darmo. Wziealismy wiec, w domu sprawdzilismy jak w torbach byly - ktora wieksza - ja wiekszej potrzebowalam, wzucilam do akwarium i mi rece opadly to nie wygryzione, albo bakteryjne albo grzyb albo zla dieta, brzuszek nie wklesly czyli jadl, ale moze zle jedzenie. Powinnam rybe wyciagnac i w osobnym akwarium leczyc - bo jesli choroba to jest to zarazliwe - no ale nie mam szpitala juz. Leki mialam - nielegalnie sciaglam z US jak mialam terror w zeslym roku. Kuoilam wszystko co sie moze sporzydac a zabroniopne tutaj. Ryba powinna byc w osobnym akwarium, badz jesli w glownym sie lek daje - wyciagnac wszystkie krewetki, kraby, slimaki itp it. Obie opcje odpadly. Zaryzykowalam, dalam jedzenie wszystkim z lekami. Mialam dzis druga dawke dawac bo przynioslam go 10 i obserwowalam jak sie wlasnie krewetki i kraby zachowuja ale nic nie zdechlo. Jedzenie ryby zawsze dostaja namoczone w witaminach i innych cudach. Dzis wyszedl rano ja patrze a tu cud - zaczelo mu odrastac zdjecie zle ale daleko jest i blizej juz nie podchodzi a tu jest drugi, zdrowy, ktory dokupilam "na wszelki wypadek", zdrowy, ale wychudzony, pakuje mu jedzenia duzo Yellow Watchman Goby Wyskubany mi numer odwalil i kupilam drugiego dwa dni pozniej a jak wrocilam z drugim do domu to znow mi numer wykrecil i teraz mam dwa. ale jeszcze sie tu historia nie konczy, musze do kupki pozbierac wszystko i przyczaic sie przy akwarium zeby zlapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 a ja nie mam gdzie ryb kupić Nikt prawie nie wysyła z allegro i olx, lokalny sklep olał sprowadzanie na zamówienie. Musiałabym jeździć po sklepach po Poznaniu i szukać - bo w necie oferty to mało który sklep umieszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Elfi wiekszosc sklepow nie wysyla u nas przez to ze jest zima i ze np Fedex czy UPS maja opoznienia przez Covida bo malo ludzi. Pare sklepow wysyla - ale tylko przy odbiorze z glownego hangara Fedaxa czy UPS, nie ze do domu dowioza - ryby by zdechly z zimna na pace po calym dniu z zimna, a czesto nie dowioza i zawoza spowrotem do hangara wciskajac kit ze nikogo w domu nie bylo badz ze natura popsula plany co jest sciema. Tak z lotniska tez malze odbieralam, wtedy to szybko jest i trzymaja w cieplym pomieszczeniu. Normalne sklepy maja swoje strony i sie odbiera pod sklepem - mieli pootwierac sklepy 16 ale przedluzyli do 20 czy dluzej, musze sprawdzic. Mam o tyle dobrze ze mam jeden sklep tutaj na miejscu a reszta jade to 100 km do Toronto. Ofert na necie bylo malo w porownaniu z US np, ale byli zmuszeni poroibic jak wszystko sie zamklo A mniejsze sklepy maja na facebooku i liste pokazuja co maja. do kitu takie kupowanie - nawet jak mam jak odebrac - bo ryby nie widze, zdjecia sa z netu sciagane i w ciemno sie kupuje. Ciapata dalej nie wyszla nie wiem nawet czy zyje jestem podlamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 czesc 1. dobra, to jak juz wkleilam zolte ryby to doszlam w koncu do najciekawszego punktu mojego akwarium - porzynajmniej ja mysle ze najciekawsze Pistol & Goby Zarabista symbioza ryby z krewetka pistoletowa. O ktorej Elfi wspomniala jak pisalysmy o Mantisie, tak wlasnie to przeciagalam, od grudnia w sumie Pistol jest prawie slepy, za to Goby nie umie norek kopac a w nich spi - wiec sie paruja - ryba z krewetka. Nie kazdy Goby i nie kazdy Pistol, tylko pare rodzaji - np moj odkurzacz sie nie paruje a tez Goby. Jak sie sparuja : Pistol robi norke, codziennie ja ulepsza i czysci z piasku i jedzenia, korytarz potrafi do pol metra wykopac, Goby pilnuje go, przynosi mu jedzenie. Jak wyjda z norki Pistol sie trzyma blisko tak zeby "wasami" go dotykac. Jak Pistol czysci Goby siedzi przed norka na tyle zeby Pistol mial go w zasiegu, jak sie niebezpieczenstwo zbliza robi specjalny ruch ogonem ze Pistol poczuje i sie chowa. No i Goby warczy na kazda rybe co za blisko podejdzie . 23 grudnia kupilam Pistola i Goby. Chcialam zoltego Watchmana ale nikt nie mial, wzielam wiec co mieli ale zadowolona bo trafilam na Pistola co chcialam - Tiger Pistol. Rosnie z nich najwiekszy, a chcialam duzego tu jeszcze w sumpie w worku Goby byl osobno, zapytalam sie tylko czy sa z tej samej wody - jak maja duzo akwariow to przewaznie sa podlaczone do jednej wody, a zalezalo mi na tym bo chcialam je sparowac - nie byly sparowane, wode okazalo sie mialy jedna wiec je chlup do kubelka i....sie sparowaly czasami sklepy sprzedaja juz sparowane, wiekszosc jednak nie, wiec albo sie samemu uda sparowac, albo i nie - nie zawsze chca, maja swoje widzi-mi-sie. jak sie kupi naraz oba niesparowane mozna w kubelku razem, jak sie kupi oba w roznym czasie - wzuci sie do akwarium i sie liczy na cud ze sie sparuja same, a przedewszystkim ze sie znajda. Nie zawsze sie uda. Czytalam jak ludzie w malych akwariach maja juz je dwa lata i sie albo nie znalazly albo nie chcialy sparowac. No ale mi sie udalo. Goby wygladal tak piekny byl w rozowe kropki i byl wielki - wiekszy od mojego wowczas Odkurzacza. Nie robilam fotek ani nie nagralam myslalam ze mam czas. Ale pieknie w norce razem byly, Pistol sprzatal, Goby pilnowal, przynosil mu jedzenie. Do rurki mi podplywal czyli juz nauczony ze wiedzial co rurka. No ale temu napisalam ze "wygladal" - na trzeci dzien brzuch mu spuchl, zaczal szykac kacika no i padl Alez zla bylam. Taki piekny okaz. Musial miec jakiegos pasozyta w sobi, wiec z jednej strony zal jak cholera, z drugiej sie cieszylam ze odrazu zszedl i nie pozarazal mi reszty ryb. Tiger zostal sam Jeszcze trochu przez dzien kopal i czyscil, do czasu az Odkurzacz go wyczail I sie zaczelo. Zaczal go podkopywac i zasypywac norke - na zmiane. No i jak go przegonic? Nie da sie. A nikt Goby nie mial na gwalt zeby kupic. Koniec koncow wygonil mi Tigera w cholere - Pistol znikl. Totalnie znikl. Nawet go nie slyszalam - cisza przez 3 tygodnie, myslalam ze zdechl. Odkurzacz zrobil to w odwecie, zemscil sie, temu go wygonil. zaraz wkleje filmik zobaczycie dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 powyzej to moj filmik - i uwierzcie jest na wage zlota mialam cholerne szczescie to ulapac, bo ze slychac je to normalne, widziec jak nagle komus strzeli tez jest norma, ale ulapac to nie jest latwe - bo trwa to moment. tu nizej profesjonalne z netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 i jeszcze jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 mozecie poczytac o nich, ale ja tak na szybko pare ciekawostek trochu wspolnych cech maja z Mantisem, ale nieduzo i nie na taka skale Pistol Shrimp badz Snapping Shrimp jeden kleszcz - zawsze jest wiekszy - i z niego strzela. Jesli go straci to wtedy ten mniejszy rosnie wiekszy a w miejsce utraconego nowy odrasta mniejszy - czyli sa "obureczne". jedne z najglosniejszych stworzen w oceanach, konkuruja z dwoma wielorybami (Beluga & Sperm Wieloryb) jak jest cala kolonia - niezlej zadymy robia i mieszaja w lodziach podwodnych dopiero w 2000 roku odkryli ze nie strzela ze szczypcy per se ale ze sie bombelek robi w szcypcach. (Ale to tak jak z koralowcami - bardzo dlugo mysleli ze to rosliny a dopiero potem odkryli ze zwierzeta mimo ze wygladaja jak np. kwiatki) glos bombelka ma jakies 218 dB , glosniejsze niz wystrzal pistoletu - ale trwa to taki ulamek sekundy ze tego tak nie slychac ludzkim uchem wytwarza sie swiatlo (tak jak u Mantisa) - niewidoczne ludzkim okiem temoperatura w bombelku dochodzi do 4800 C prawie jak na sloncu, czasem nawet wieksza wystrzelony bombelek ma predkosc jakich 100km/hr wszystko trwa 1 miliisekunde czyli 1/1000 sekundy i wez czlowieku traf na moment ze strzeli w akwarium i to nakrec na video wydaje sie ze nie jest glosne - pamietajcie ile to trwa, ucho ludzkie nie jest do tego przystosowane. Z daleka slychac lepiej. Siedzac na tarasie na zewnatrz spokojnie slysze strzaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) czesc 2. no wiec Odkurzacz wykopal Tigera, Tiger znikl. Zero strzalow myslalam ze padl poszlam wiec i zaraz po Nowym Roku kupilam nastepne, niestety juz nie Tigera bo nikt nie mial Fine-striped Pistol & Orange Spotted Goby goby bardzo ladny, w pomaranczowe kropeczki, caly dzien pilnowanie a wieczorem jak Pistol spac szedl szedl sobie "nogi rozprostowac" , malo plywal, wiecej skalak po piasku na drugi koniec akwarium Pistol tylko sie swiatla zapalaly z rana zaczynal prace, caly dzien nosil i nosil i nosil i czyscil i czyscil a te zdjecia to byl pierwszy i jedyny spacer jaki razem zrobily ze widzialam. Edytowane 13 Lutego 2021 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 po wpuszczeniu do akwarium i zadomowieniu sie - Goby zobaczyl swojego kuzyna - Odkurzacza - nastapilo "warczenie" wojny nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.02.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Myślałby kto, że rybki to takie spokojne, łagodne stworzenia.Normalnie masz walki gladiatorów i morderców trzymasz w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 13.02.2021 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 no wlasnie Pestka, zobaczylam moja nowa Ciapata wlasnie i nie Homolka ja terroryzuje a dwa Chromisy (te co sie caluja). Bede musiala je odlowic - ciezka sprawa - i dac do M. Chromis kosztuje 10$ za sztuke, za Ciapata dalam prawie 3 stowki, jest ciezka do zdobycia - wiadomo kto wygrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts