Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dwa slimaki : maly Trochus na gorze i Nassarius na dole skladajacy jajka (wczoraj wieczorem)

zadnych Trochusow nie widzialam jak wtedy chmure wypusciul jeden z nich, jak nic ryby zjadly wszystkie

IMG-2286.jpg

i nowy slimak. Z traba :lol2: to juz wielki slimor, ma jakies 8cm? Musze jeszcze dokupic ze 2-3.

to z niego sa najpopularniejsze muszelki bo sa duze i rosna do 8 cm, moj gdzies tyle ma juz. Zyja okolo 8 lat. Ale jest jeszcze jeden rodzaj Queen Conch to i 40 lat.

Strawberry conch (badz Tiger conch)

IMG-2227.jpg

a tu z netu zblizenie traby i "oczu"

5391995983-b2a807d107-b.jpg

tu w kubelku sie aklimatyzuje do wody (z Tigerem nowym)

wiesz co Elfi , poczytalam o tym. Owszem rozwalic moga i szklo i plastyk, ale to sa odosobnione przypadki - mimo ze nawet u mnie w sklepie 2x mieli rozwalone. Nie wiem jakie tam szyby maja, wiekszosc maja akrylowe szyby, ale ludzie trzymaja nawet w 6mm szkle. 6mm to bym sie troche bala, ale tak 12mm mysle ze ok, a takie jak ja mam to chyba juz zupelnie - 19mm.

Z checia bym ja przygarnela, musze z M pogadac na ten temat :lol2:

ps. strasznie maja upaprane szyby tam, szkoda bo zamazane wychodzi :cool:

Elfir, cos podobnego bedziemy mieli. Ja chcialam najprosciej, jak sie da. Bez udziwnien, tym bardziej ze brukujemy tylko podjazd, zadnych stojanek itp. I luźna sciezka do domu. I ja zwykle to co najprostsze to dla innych najwiekszy problem.

Tar, zolza jestes, z ta sypialnia. :rolleyes:

Tez wygoglalam obrazki, super sa.

Elfir u nas drozd śpiewak od tygodnia daje czadu jak w zegarku ok. 17-tej przez godzinke poltorej.i przekrzykuje sie z kosem, sikorki jak nawiedzone tak glosne, ze nie da sie rano pospac. i pierwiosnki świstaja a dziecioly wydaja dzwieki godowe, brzmia jak kolatki w lesie. pod tzw. bokiem mam rodzine dzieciola duzego i zielonosiwego. a dzis bociana zlukalam, to pierwszy tej wiosny, jak co roku trafil. o żurawiach nie wspomne, codzienne ich poranne krzyki nastrajaja do życia :)

poszla mi nastepna pompka, tymfrazem z ATO z Neptuna :cool: 100 testow musialam robic zeby wiedzieli czy pompa czy kabelek, powiedzieli ze pompa. Miala dzis przyjsc - nie ma :cool: albo sie Fedex opitala i nie zeskanowal albo utknela w Ohio 3 dni temu :bash: i dolewam kubkiem 2-3x na dzien bo cieoplo sie zrobilo i paruje jak glupie :bash:

jeszcze wody nie zmienilam, jeszcze mi sie nie nagrzala . ale to dobrze bo akurat M wrocil to mi pomoze - musze dzieci na sam spod spuscic bo wody ubedzie - ciekawe czy mama z tata podplyna

TAR - wszystko robie zawsze ale betonowanie myslalam ze mnie obejdzie :rolleyes:

Joana - w ogrodku naokolo fontannty bo nie skonczylismy - zero trawy. Ja mam ogrod wielkosci husteczki doi nosa, nie polacie jak Wy :bash::bash:

Elfi - cudo! ale basenu szkoda :cool: chyba bym wolala wielka sciane/akwarium do sufitu a basen na lato. Ale wyglada bombowo - i zolte tangi :bash:

kupilam 2 tyg temu. nawet nie pisalam bo z tangami wiadomo jak jest - rano juz nie zyla. 340$ sie poszlo rabac:bash: niestety nie byla z mojego sklepu wiec moglam zapomniec ze mi ja wymienia. Stres ja zabil i to ich wina. Dali za mala torbe na nia, za malo wody bylo zebym mogla ja do kubelka sensownego przelac zeby mogla plywac w kolko, szkoda mi ryby, szkoda mi kasy.

dzieci na piachu siedzialy - rodzice nie podplyneli, czyli zrobic i zostawic , tak to dziala :cool:

ide bvajzel po zmianie wody zmieniac, za dwa dni sie okaze czy znow musze lekarstwo wlac

szpaki mam tu caly rok, nie odlatuja, czasami jest masakra z nimi, czarne chmury normalnie leca a jak upatrza sobie jakies drzewa to koniec swiata - tak wlasnie drzewa zabijaja.

Mika no, nie mialam zadnej padliny pod reka :no:

a Kardynaly znow sie ciupciaja, drugi wieczor :sick: na wszelki wypadek postaralam sie zeby on najedzony byl :sick: