Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

to jeszcze tej lawki nie znalazlas?? :lol2:

Joana wiesz, Polacy to nie Wlosi, Wlosi sa bardziej rodzinni. A teraz w tych czasach to "rodzinnosc" bardzo wymiera.Ludzie albo za daleko od siebie sa, albo tak zabiegani ze nie ma czasu, albo - jakies nieporozumienia w rodzinie.

Moje dzieci nie znaja kuzynow, widzieli ich Mlody 1 w zyciu, Mloda 2x. Ja mam rodzenstwo, siostre widzialam 2x w zyciu a druga siostre i brata - ostatni raz chyba z 15 lat temu. I wcale mnie do nikogo nie ciagnie. Moich dzieci tez nie ciagnie do nikogo. Ale u mnie inaczej - w dwoch roznych krajach sie urodzili i nie znali wiec duzo barier.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

25 :jawdrop:

wspolczuje mamie i wszystkim co gotowali i uslugiwali, i podziwiam ich - roboty bylo w huk. Mam nadzieje ze byla zmywarka.

ale tak podliczylam ze jak sie zjada z samej M rodziny to bedzie 22 osoby. Tez niemalo.

A dlaczego uważasz, że gotowała mama? :)

Impreza jest składkowa. Każdy coś przygotowuje i przynosi. Karpie smaży wujek. Kuzyn z partnerem robi rybę po japońsku, inny kuzyn sałatkę śledziową i robi sam, bo żona piecze ciasto.

W sumie najwięcej przygotowuje ciotka, ale nie dlatego, że musi, ale, że lubi gotować (jest po szkole gastronomicznej) i po prostu przesadza (co roku jest proszona by tyle jedzenia nie robiła, bo nie ma kto tego zjeść).

Jak komuś nie chce się/nie ma czasu to kupuje gotowca.

My wynajmujemy dworek w agroturystyce na takie imprezy, bo w domach się już nie mieścimy. Domek jest już posprzątany. My go tylko dekorujemy.

Oczywiście ma zmywarkę. Potrawy w zasadzie odgrzewamy jedynie.

Imprezujemy całe trzy dni - z tym, że na obiad każdego dnia dojadamy dania wigilijne. I nie mamy ich za dużo: pieczony karp, zupa piernikowa, barszcz, zupa rybna, pierogi ruskie i z grzybami, kapusta z grzybami. Mąż kuzynki przynosi jeszcze kapustę z fasolą własnej roboty, bo taką robiono w jego domu.

Do tego przekąski śniadaniowo-kolacyjne (różne ryby na zimno, pasztet, sałatki) i ciasta. Średnio na rodzinę przypada jedna potrawa, jedna przekąska i jedno ciasto. To nie jest jakoś wiele roboty.

Najmłodsze dzieciaki dostają łososia lub dorsza z marchewką, ale to są małe porcyjki tylko dla dzieci i to ogarniają ich rodzice.

Sprzątanie, podgrzewanie, nakrywanie do stołu, ogarnia opiekę nad najmłodszymi - robi się na zmianę.

IMG_20211224_163641.jpg

IMG_20211224_163720.jpg

Edytowane przez Elfir

dzis dostalam zla wiadomosc - gostek z Ali napisal ze paczka z nozkami utknela w Turcji (????) i tamci nie wysylaja do kanady przez COVIDA...SERIO?????? :wtf:

Z calego swiata paczki ida a tamci nie bo nie??

no wiec teraz czekam na zwrot kasy, ile potrwa?? miesiac????????? ale mnie wnerwil ten sprzedajacy. Bo sam zalozyl dispute i Ali ma oddac nie on. Bull shit

na szczescie mialam i dobry dzien podwojnie bo bym wybuchla

ale to zadne halo wiadomosci, poprostu M zablysnal Dniem Dobroci i sam z siebie kazal mi isc sobie kupoic to co chcialam, az mi wary opadly - ale dla mnie dobre to sa wiadomosci :D

(chyba temu ze kupil sobie 3 pary butow a juro nastepna pare lub dwie kupuje a ja nic nie chcialam, on to wszystko przekalkulowal ha ha)