Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

https://swiat-agd.com.pl/Produkt/cmielow-rococo-zlota-linia-talerz-deserowy-17-cm-3604.html?gclid=Cj0KCQiAt8WOBhDbARIsANQLp95vCCo2KFmVpnEWLTTwvyy3jLfCPp3iGO7lmDs9j5xlNFqMJecpK8gaAkkREALw_wcB

Kiedyś miałam taki zestaw na 12 osób, obiadowy+ kawowy+ herbaciany.

Kilka lat temu sporo czasu spędziłam szukając różnych sygnatur z porcelany. W sumie, to kociokwiku można z tymi znaczkami dostać.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

House Of Cards - tak to ten dlugi serial, z poczatku nie moglam sie zabrac bo nie lubie politycznych, ale jak juz w koncu sie zabralam to wciaglo mnie jak ruchome piaski i bylam zla ze sie skonczyl. Niestety odkad wywalili glownego aktora (Kevin Spacey, bo brzydko narozrabial :sick: a uwielbiam go jako aktora) i jak glowna role przejela jego "zona" - juz nie bylo to samo, spapral sie serial.

ALE - jest to jeden z kilku politycznych filmow ktora pokazuja jak brudna jest polityka i jak sie rzad nie liczy z ludzmi.

Chciaz teraz jakby nakrecic serial o PISie , ich przekretach, machojkach toby pobil wszystkie filmy polityczne na glowe.

Nie wiem jak po polsku brzmial, nie slucham nigdy filmow po polsku, nie za dobrze tlumaczone i mnie wnerwia, w orginale najlepiej, wiec moze w polskim tlumaczeniu wyszedl mdlawy, ale serio w orginale jest bomba.

Joana tak, to ten sklep Lilak do ktorego napisalam i po moim @ wywalili wszystko.

Te podtalerze nie sa drogie, masz caly rok, a wtedy masz mozliwosc robienia sobie dwoma kolorami. Ja nie mowie ze brzydko, bo zrobilas ladnie, tylko sprobuj je na bialym obrusie wsadzic, bedzie bardziej widac. Musisz poeekperymerntowac. Jak masz na wierzchu - wez no naloz bialy i cykniej fotke.

Edytowane przez mania1220

Mika bardzo ladny, podobny do mojego tylko ma jeszcze wzory na sobie.

Powiem Ci ze pieczatki na porcelanie to nic, na srebrze to dopiero jazda :p

Jak kupowalam swoja to kupilam bo mi sie podobala, nie patrzylam na plusy i minusy, a cale ciekawostki dowiedzialam sie duzo pozniej, jedynie co odrobilam zadanie domowe to wlasnie zeby nie kupic drugiej klasy i zeby byla robiona w Angli. To nie jest najdrozsza porcelana, sa duzo drozsze, ale mi sie ta podobala. Bo delikatna i bielutka.

Zwykla nowoczesna mam na codzien.

A kawe z malych filizanek tez pijemy, sa takiego samego rozmiaru jak z tego kompletu do herbaty.

Mika przelecialam ten sklep co wkleilas - maja porcelane czysta zwykla biala nowoczesna, na wypadek gdyby cos sie z moja stalo, do uzytku codziennego. Bardzo sie ciesze. Jak wywalilam swoje wszystkie Ikowskie talerze i kupilam porcelanowe to do dzis sama sie klepie po ramieniu ze dobrze zrobilam - do dzis ani jeden nie pekl, nie rozwalil sie, do miktrofali wsadzane, do zmywarki, nie rysuje sie od sztuccow, nie zmienia kolory. Nigdy wiecej ceramicznych nie kupie.

udalo mi sie wczoraj w nocy kupic drugi dzbanek na kawe, taki sam co mam, tak ze zostal mi jeszcze niski na herbate. Tez taki stary. Dalam oferte nizsza niz miala i przyjela, nawet mi zdjecie zrobila z linijka bo poprosilam zeby miec pewnosc ze to wysokosc co ja chce. Takiej okazji juz nie trafie :sick: trafilo sie jak slepej kurze ziarnko.

Mowie wam na ebay tutaj to mozna niezle zeczy kupic. szkoda ze nie jest taki rozhulany w Polsce ebay, ale dobrze ze jest - b o duzo zeczy jest w UK wliczajac moja porcelane to jakby cos bede mogla odkupic badz dokupic.

Nie mam lupy jubilerskiej, szkło powiększające chyba X5 jest za kiepskie do punc. Tylko jeden mój komplet cukiernica i mlecznik ma super wyraźne znaczki. Nie jest cały ze srebra, tylko 1/4 ale bardzo lubię cukiernicę i jest cały czas w kuchni używana. Na biżuterii to już wcale nie umiem odczytać puncy. Kiedyś byłam zalogowana na świetnym forum prowadzonym przez antykwariusza, użytkownicy temu panu wysyłali zdjęcia punc czy przedmiotów i on w swoich zbiorach szukał po puncy czy sygnaturze producenta. Kilku forumowiczów też było obeznanych w temacie.

mam lupki junilerskie, potrzebowalam do bizuterii

mialam kiedys cala wypiske z calego swiata oznakowan na srebrach - ale mowie o srebrach jak do zastawy - mise, dzbanki, talerze itp - bo kupowalak wtedy a najwiecej mialam angielskich, no ale gdzies posialam.

Mika jak juz piszesz o cukiernicy i mleczniku - POKAZUJ zaraz

a wiesz, sa posrebrzane ze kosztuja wiecej niz ze srebra? zalezy kto robil, np. Christofle jest tylko posrebrzany, a jak stary to cena z nog zbija i sie jeszcze bija o niego.

Elfi...:lol2::lol2:

a wiesz co, Royal Dulton w UK to tak bylo jak w Polsce krysztal za szybka za komuny :lol2:

kiedys to rodzinna firma byla, teraz juz nie jest, zreszta malo ktora dfirma zoistala w rodzinie, wliczajac Gucci, Fendi itp, wszystko z czasem jest ropaercelowane i udzialy sa badz wspolwlasnosc i jedni drugich wykupuja, odsprzedaja itd itp.