Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pamiętam inwazji much. Przekopywałam widłami co jakiś czas.

Czasem spuszczaliśmy do niego deszczówkę. Miałam przywieziony worek końskiego obornika, to też wyspałam i wymieszałam.

Z góry, to nawet ta pryzma jako tako wyglądała, bo posadziłam tam dynie. Ani jednej dyni nie miałam, chociaż kwitły, ale zielone liście łagodziły widok. Jak przekopywałam, to łodygi podnosiłam.

Przeczytałam artykuł od Tar, do swojego dorzucam skórki po cytrusach, nawet nie wiedziałam, że niewskazane to.

Wszystkie dżownice wykopane gdzie indziej tam zanosiłam :yes Reakcja zachodziła, jak kopałam, to mocno w stopy grzało.

Jesienią już wygrzebywałam z niego ziemię do podsypania do sadzonych tulipanów.

Bardziej się obawiałam, że myszy będą miały ogrzewanie tej zimy włączone i będą się mnożyć na potęgę.

mam maślaki, kurki, podgrzybki i male prawdziwki. najbardziej lubie maslaczki:cool:

Marynowane uwielbiam, zawsze jesienia robie pare sloikow. Poza tym, bardzo duzo zamrazam, i jak nie chce mi sie gotowac, to wyciagam grzybki, rozmrazam, wrzucam ze dwa jajka i posilek gotowy.

Pisze teraz, poki pamietam. Czy nie myslalas zrobic w kuchni takiej dlugiej plyty, gdzie wszystkie palniki sa w jednej linii, i jest latwy dostep do garnkow ? Widzialam gdzies na jakims blogu, wygladalo na bardzo wygodne, a w swojej kuchni bedziesz miala duuzo miejsca. Cos w tym rodzaju, ale ta, ktora widzialam, byla chyba jeszcze dluzsza:

plyta.jpg

ja tylko stwierdzilam fakt ze w Polsce uwielbiaja "pozbyc sie problemu" i zaoszczedzic kase na kontener. Na zasadzie ' "bierzesz ze wszystkim albo spadaj".

Mnie też nie chodziło o narzekanie.

Chodziło o to, że kupujący w Polsce kupi nieruchomość niezależnie od stanu w jakim się znajduje. Bo obecnie jest boom i wszystko w niewygórowanej cenie sprzedaje się na pniu.

Bo przecież nawet nie sugerowałaś sprzedającemu, by sprzedano ci jak w Kanadzie :)

Tak się zastanawiam - czy gdybyś na swój dom w Kanadzie dała atrakcyjną cenę to rzeczywiście nie znalazłabyś nabywcy, gdybyś zostawiła w nim syf?

Ja mieszkam w centrum wsi i z 3 stron mam ulice. Od sąsiada mam stara zwykła siatkę i na razie nie będę jej zmieniać...

Muszę wymienić ta część przy głównej ulicy ( to co widać na zdjęciu z awatara) i chciałabym właśnie taki typ Jak Tarpokazala w maziaje szare tylko coś z beżem/ brązem, bo u mnie brązowe dachy są, więc jeśli nawet będę malować elewacje to będzie coś z brązów

widzialam kilka kompostownikow i tych otwartych i tych zamknietych, z zadnego muchy nie lecialy. odpowiednio podsypywany nie smierdzi.

dziewczyny na ogrodowisku maja kompostowniki i sa zadowolone, ja planuje kupic gotowe i wrzucac do nich urobek z ogrodu, trawe, chwasta, pociete gałezie, urobek z kuchni: obierki i cala reszte jaka mozna. Sa specjalne plyny powodujace szybszy rozklad, uzywaja do tego np.:

https://egarden.pl/4298-komposter-4kg-zielony-dom?gclid=EAIaIQobChMIkKfPsOGD9gIVVwWiAx2YQAGeEAQYASABEgKf-PD_BwE

lub innych.

co smierdzi w grodzie to gnojowki, sama ich nie robie, w tej chwili mozna juz gotowe kupic z pokrzywy, skrzypu czy inne. najwiekszy smrod to byla gnojowka z czosnku, w ogrodzie walilo ze 3 tygodnie po oprysku ale robali i grzyba zero na roslinach.

Aria, taka plyta nie wchodzi w gre, celuje w 5 polową albo łaczone pola, na pewno nie może miec funkcji podzialu mocy - to straszny badziew, gotowac sie nie da. Obstawiam, ze sprzet wezme taki sam lub tej samej marki co poprzednio mialam, bylam zadowolona. Teraz na wynajetym mam najtanszy, doprowadza mnie to do irytacji, bo nawet porzadnie obiadu nie mozna ugotowac. dopuszczam 3 marki sprzetu do zakupu. Siemensa, Samsunga i Boscha. Reszta sie nie kwalifikuje do wymagan.

u mnie są muchy na kompostowniku, ale sądzę że głównie przez bliskość kurnika u sąsiada.

przy Mani hektarach kompostownik raczej musiałby być wielką pryzmą gdzieś na tyłach ogrodu, a nie w pojemnikach.

U mnie w gminie, co miesiąc odbiera się max 2 pojemniki na bio, więc jak ktoś tworzy dużo odpadów z ogrodu, musi sobie sam wywozić.

Edytowane przez Elfir

u nas dostarczaja cala zgrzewke bio workow i ladujesz ile masz, bez ograniczen. ale tez sprawdzaja co ladujesz do workow, nieprawidlowe posortowanie skutkuje zostawieniem worka, wiec trzeba sie pilnowac.

moj worek raz zostawili jak dorzucilam do plastikow doniczki od sadzonych w ogrodzie kwiatow - na liscie wywozowej jest ze nie wolno

w sumie bardzo dobrze, ja sie nauczylam ;)

Elfi - pewno i by sie sprzedalo, i jedynie komus kto domy przerabia zeby je sprzedac za drozej czyli "Flip houses" pewno ogladalyscie to nieraz w tv. Sek w tym - ze normalnie takie syfy zostawione w domu by nie przeszly. Po pierwsze agent by na to nie pozwolil - tutaj sie domy przez agentow sprzedaje, po drugie przed kazdym kupnem domu musi przyjsc inspektor ktory musi wszystko sprawdzic - wlaczni z fundamentami i scianami w piwnicy (ja np. miala robiony nawet x-ray murow fundamentowych czy nie ma pekniec, grzyba itp). Po trzecie nikt u nas okazyjnie domu nie sprzedaje, kazdy chce jak najwiecej wyrwac, nawet jak chalupa do wyburzenia - kupuje sie dla ziemi zeby nowy postawic.

Jest inaczej, ja tylko porownuje. Jak stara jestem i jak dlugo tu jestem - a to 34 lata jeszcze takiego czegos tu nie widzialam. Mowie - domy ogladam od zeszlego roku, mam nadal kilka zaznaczonych, te co byly wyczyszczone i puste sie sprzedaly, takie zawalone z syfem nadal wisza.

Co kraj to obyczaj, a ja tez okazyjnie nie kupilam, wrecz przeciwnie - za polowe tej kasy moglam kupic inne siedlisko z duzo wieksza ziemia, ale zawyrokowalo co innego - ze dom jest gotowy do zamieszkania, ze jest ocieplany w zimie mimo ze nikt tam nie mieszka, ze nie ma grzyba, ze wszystko podlaczone.

A ze dom starszy? nam nie przeszkadza. Dla nas jest wyzwaniem, nie bedziemy sie nudzic :yes:

no wiec trudno, niech to zarasta krzakami, mam tam kolo tego duzo innych miejsc sie najwyzej zbuduje jakis. Nie bedzie widac, za krzakami badz obok.

ludzie rozne zeczy zbieraja ale tez ciekawa jestem.

a na marginesie - M odkryl jeszcze jedna lampe, serio, nie widac jej bylo bo choinka wyrosla i ja zaslaniala, teraz w zimie widac. Ciekawa jestem czy swieca, mozna je wlaczyc i wylaczyc z tego co wiemy, najlepiej bym je wogole zlikwidowala ale podobno to niezle kosztuje, musze sie dowiedziec, chociaz ta kolo domu, ta w choince i tak nie widac.

dobra, pomysl na miejsce po stodole.

sa dwa wyjscia - albo ten beton caly skujemy albo skujemy tylko czesc a reszte wykorzystany jako taras.

Z basenu zrezygnowalismy, znaczy ja zrezygnowalam, za duzo kasy wole w dom wpakowac, ale woda by sie sprzydala, wiec najbardziej co mi pasuje tam zrobic - znalazlam swietne zdjecie co mi basowalo

L3aefq-Ym7-YEemf-S6k-V8fq-Y-768-80.jpg

tyle ze bez kanap, zadnych materialow na zewnatgrz, kanapy beda w oborze. A tam cos co moze stac i nie musze sie przejmowac pogoda i latac chowac poduszki. Jakis moze stol dlugi zrobiony z desek z pbory? Albo same fotele jak mialam w lesie, no i ajkies plytkie bajorko zrobic. Pergola tradycyjna badz bardziej nowoczesna, nie chce dachu bo chodzi mi zeby bylo otwarte na tyl na drzewa.

patio.jpg

zastanawiam sie tez nad paleniskiem jakims, zawsze mi sie podobaly - o ile nie zrobimy ogniska osobno

gorgeous-outdoor-fireplace-pool-seats.webp

8092b664ecc2aab19510506a37ab8527.jpg

1405399782604.jpg

arcadia-retreat-iconic-design-build-img-a6a191410f2d97af-4-1005-1-4d82e1b.jpg

poki co taki mam pomysl i takie ciagotki, zobaczymy co wyjdzie

a pisalam, ze zmienilam jednak lokalizacje studni? teraz jest miodzio, krótka instalacja do domu, bezkolizyjna, prad tez blisko. i bedzie ukryta w rabacie. tylko na studnie i tak jakis dekiel ozdobny zrobie. a samą cembrowine albo pomaluje na czarno albo obuduje cegla jak juz wolniejsza po budowie bede