Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Kiedyś z pół roku zbierałam się żeby czyjś izolator wystawić na olx.

Nie dość, że poszedł tego samego dnia, to dwie osoby o niego pytały. Drugi pan cenę podbijał, ale pierwszemu obiecałam wysłać.

Pan wysłał mi fotki swojej kolekcji. Regały jak na książki i na półkach poustawiane eksponaty.

Mania, też nie mam doświadczenia w kompostowaniu. Kompostownik powstał z bezsilności. W domu wszystko pakujemy do brązowego kontenerka. Na wsi oddaje się w brązowych workach. Podpisując umowę na wywóz śmieci, można zrezygnować z oddawania bio. Kilka zł mniej się płaci. Wg mnie nie warto rezygnować. Najwięcej miałam 50 worków wystawionych. :cool:

Panowie dają worki na wymianę, wtedy poprosiłam o 20. To jest jedna zgrzewka. Na ten rok będę je miała.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w ciemno to nie. mam ekspertyze hydrologiczna przez hydrologa robiona i on tez bedzie wiercil nam studnie. wzielam innego goscia niz wszyscy wokol brali ale tamten sie zbiesil i nie dotrzymuje ani terminow ani warunków co do kwoty. tu mam taniej i w zasadzie od reki. zrobil mi ekspertyze do PNB i zrobi mi studnie. Wode te dobrą mam na głebokosci 19 mb wiec nawet nie musze pozwolenia miec. Boszsz czlowiek sie uczy cale zycie, do czynienia nigdy nie mialam ze studniami. Ale ponoc woda bardzo dobra. W okolicy za daleko byloby ciagnac z wodociagu gminy i do tego uzyskac srylion zgod od wspolwlascicieli drogi.

Mam kompostowniki trzy, gotowe plastikowe. Chce je zamienić na drewniane, czekam czy mój kiedyś mi takie zrobi. Może się doczekam, żeby były od przodu otwierane żeby łatwiej było je opróżniać. Nic mi nie śmierdzi, nie mam much. Śmierdzi to gnojówka z pokrzyw, ale tylko wtedy kiedy ja mieszam, albo rozrabiam do podlewania.

Mania, takich pomysłów na tysiące jak wrzuciłas, tylko chętnych do zrobienia brak.

nadal nie dostalam odpowiedzi czy moge z tego tam czegos zrobic kompostownik i czy moge go przykryc, .

kompostownik jak najbardziej może być w cieniu (bo wówczas pryzma nie wysycha), ale nie bardzo na betonowej podstawie. Chyba, że musi.

Można przykrywać, ale nie można szczelnie, bo aby nie śmierdziało, pryzma musi być napowietrzona (dlatego trzeba ją odwracać co jakiś czas).

Jak nie ma dostępu powietrza to zamiast procesu murszenia tworzy się proces gnilny (a co za tym idzie - metan)

ja mam kompostownik tak max 2 m od tarasu. Nic nie czuć.

Edytowane przez Elfir

wiesz ze nie? bo juz mnie poinformowal, ze tamci tez cos kupuja wiec razem.

My pod koldrami nie spimy, a pod poszwami juz zupelnie, ale na poczatek ok zeby tego samego dnia miec gdzie spac, zanim kontener przyjdzie, to tymczaswoki to byle co byle gnaty przykryc a nie spac u brata na kupie bo powiedzialam ze po moim trupie :lol2::lol2:

Dzis Ewa przychodzi na obiad, M ja zaprosil, podzekowac za wszystko bo sie nalatala wiecej niz musiala, jutro Mloda z Nikusiem - nie bierze calego przedszkola, ma weekend do siostrzenicy i moze zaczac odliczac.

Powiedzial ze juz by z checia wrocil bo zalatwil co mial zalatwic. przerabane bo sie w domu siedzi przez covida ani wyjsc, ani isc nigdzie, nie wloczy sie zeby nie zalapac.

dobra, super dzieki Elfi za info.

to jednak jak bede robic to zrobie jakis mniejszy , toby za duzo bylo, i nie wiem czy nie za daleko, znajde inne krzaki

Przy dużych ogrodach projektuję mały kompostownik przy domu i duży na tyłach działki. Do małego idą odpadki z kuchni i pielenia rabatek wokół domu, do dużego pokos trawy, grabione liście jesienią.

... jutro Mloda z Nikusiem - nie bierze calego przedszkola, ma weekend do siostrzenicy i moze zaczac odliczac.

Znowu jestem z czymś nie w temacie :confused::confused::confused::confused:

... a z tą kołdrą to może wcale nie taki zły pomysł... bo nie wiem czy wiesz, że teraz troche "inny klimat" tu panuje...

Ostatniej nocy w naszym powiecie (ok.20km ode mnie) takie cuda sie zadziały...

00713-inline__1276718_6888.jpg

a jak nie ma prądu to nowoczesnego ogrzewania też nie ma i gruba kołdra się przyda:lol2::lol2::lol2:

hmmm Elfi, nawet nie pomyslalam o tych lisciach i trawie, to moze tam faktycznie zrobie na nie - skoro i tak juz galezie tam wrzucaja, a kolo domu maly na kuchenne. Bo sie zastanawialam co z liscmi zrobic na jesieni, palic nie chce. Dobry pomysl mim dals dzieki.

O zamkniecie chodzilo mi nie super szczelne tylko o takie ze jakbym tam cos z jedzenia wzucila zeby dzikie zwierzeta tam nie wywlokly nic, no i sasiada kury co lataja po calej wsi. Bo to jest juz za ogrodzeniem gdzie pole, a tam lasy sa naokolo, cos na bank lazi. Jak ogrodzenie przesuniemy to wtedy martwic sie nie bede.

Gosik hmmm chyba??? Mloda ponad rok temu do Polski ppleciala z cala familia. Znaczy rok przed nia jej maz - ojciec na raka chorowal. Niestety tesciu umarl, zostala matka - zeby jej pomoc. No i tak sie im spodobalo ze zlozyla papiery o obywatelstwo (bo tu urodzona i jej dzieci tez) i zostali.

wichury widzialam, sajgon totalny , czytalam dzis wiadomosci.

Pod koldra ja nie spie bo spie pod przescieradlo+narzuta, a jak zimno mi jeszcze kocyk z mysich psitek nazucam. A moj M zupelnie spi na wierzchu, jemu zawsze goraco. Ja bym niepotrafila. I tak caly rok. Mam tu pare kolder ale wszystkie w torbach schowane , niektore nie widzialy swiatla dziennego od nowosci a niektore w uzyciu tylko byly jak M loda z przedszkolem byla. Sie rozumie zabieram je ze soba.

a klimat w Polsce to macie napewno cieplejszy niz ja tu :lol2: Dzis mi padal deszcz, pierwszy w tym roku, teraz zaczelo lodem sypac a potem ma duzo sniegu nasypac i od jutra znow zimnica kolo -20 :mad: Ja o kwiatkach ze zaczynaja wylazic pomazyc moge :mad:

Elfi to byl moj wielki dylemat, wiem ze takie szklo bedzie zachodzic, nawet w sklepie fotki cykalam, niestety z bialymi kloszami nie mieli, a mi zalezalo na tych obreczach. Ale dzis TAR wygooglala ze mozna zamowic i wydmuchaja, ale i znalazla tej samej wielkosci w IKEI, sa wlasnie czyste i biale. Byleby gorna dziura pasowala, bo zarowka normalna ale oslonka zeby pasowala.

tu podam przyklad czystych i bialych, obie ladne sa ale jednak serce mi bardziej do bialych bije, z drugiej strony - takie szybowate czyste "udaja ze ich nie ma", no i wez czlowieku i badz madry. Zobaczymy jak zawisna, najwyzej zmienie jesli za bardzo beda sie kurzyc badz zarowki beda mnie wnerwiac - bo nie lubie ich na widoku. wazne ze oslonki na kabel sa, bo na samym kablu juz bym nie zdzierzyla

2534927-5d6a1c43a6bfc.jpg

bede miala porownanie z bialymi kulami bo te mosiadzowate do sypialni i te do lazienki niklowane sa biale - i sa zarabiste.