mania1220 11.04.2017 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 dobra, moj choinkowy front, tego jasnego zlotego przesunelam niskiego na front bardziej http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0870_zpsj2xu6lce.jpg http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0878_zpsll8ab33a.jpg http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0871_zpss1s70ubu.jpg przyjrzyjcie sie tam jest berberys za srebrna choinka, zwiazany zielonym sznurkiem, jeszcze po zimie nie rozwiazalam zeby latwiej przesadzic szlo bo kuje jak cholera a tu go widac http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0869_zpsdkup82zj.jpg no i choina duza urosla i berberys mi na nia wlazl, wiec nie wiem co z nim zrobic??? myslalam zeby go wsadzic (dla kolorku) miedzy te mniejsze choinki ale nie wiem czy to dobry pomysl http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0877_zpsunshv9zp.jpg ciagle rosnie wszystko wiec za rok znow na siebie wlezie. A bordowy krzak mam kolo kamieni bordowych macie pomysl? szkoda mi go a nie moge znalezc miejsca z tylu, odgracilam z tylu i szukalam i nie wiem. tam na froncie musze to ogarnac, poprzednio byly ceglowki i kora pod drzewami, narazie zryte i ceglowka wyciagnieta, musze kory kupic a jak nie wysypie kamienie jak na reszcie - wiec nie patrzec na ten syf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 i czy nie powinnam wieksze kolko wykpac przed tym zlotym krzaczkiem? teraz tak na fotki patrze i wydaje mi sie za blisko trawy, jak urosnie wejdzie na trawe i bede musiala podnosic przy kazdym koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Robinki nie maja czasu obsrywac samochodow...buduja gniazda http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0885_zpsexdaj4mr.jpg maja raj u mnie, zabieraja slome z truskawek nie mowilam chyba ale mam jeszcze duzo mew. Caly rok lataja i mordy dra, pasa sie obok na polach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 zacznij ciąc iglaki - tego świerka na froncie w stożek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Elfi tos mi teraz dala. Jak ciac w stozek, choinke? i ktorego? niebieskiego czy tego smiesznego? nie wiem jak, zuc jakim zdjeciem albo rysunkiem. Please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Mnie się tak podoba na froncie jak jest teraz. A jak będziesz ciąc, to utrzymasz w ryzach. Berberysa też możesz spokojnie przycinać, żeby utrzymać wielkość, choć on mi wygląda na odmianę, która jak jeszcze podrośnie i zagęsci się, to zacznie przewieszać pędy w łuk. Są wtedy piękne. Mam takie i mam Red Pilar, które sterczą pionowo. W każdym razie im nie szkodzi cięcie. Ja mam jeszcze takie o zlotych listkach i inne o listkach złoto obrzeżonych. Te ostatnie są najładniejsze i mają najintensywniejszą burbundową czerwień. Trawy wyciachałaś dosyć. Najwyżej jak się krzewy porozrastają to zasłonią i też bedą fajnie wyglądały na trawniku. Trochę trudniej ścinać wtedy trawę, ale nie masz dużo, to dasz radę. Większe kamulce bym wsadziła między krzaki. Naprawdę duże. Mam namyśli takie i większe: granity polne , kawały skamieniałego drewna , zielone gnejsy , głazy łupkowe W Kanadzie bardzo, bardzo, bardzo podobały mi się skały wynurzające sie z ziemi. Miejscami zarośnięte mchem i drobnymi roślinami, a miejscami jakby świeżo rozłupane. W kompozycjach ogrodowych u nas chętnie używany jest gnejs (Gneiss) albo łupek szary. W Północno-zachodniej Kanadzie są gnejsy Acasta. Piękne bywają w fajulące paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Robinki nie maja czasu obsrywac samochodow...buduja gniazda maja raj u mnie, zabieraja slome z truskawek Wczoraj sprzątałam świtem bladym resztki miskantów. Przyleciała kosowa i zglupiała. Nie wiedziała co wpychać w dziób. Nazbierała tyle, że było sporo większe od niej. Już chciała lecieć i nagle wypluła wszystko. Złapała liść miskanta kilka razy większy od niej i usiłowała z nim odlecieć, ale jej wietrzysko przeszkadzało. Podlatywała i opadała, bo to jak żagiel, jak glajt (paralotnia) zadziałało. Wiatr ją niósł jak chciał. Nie radziła sobie. Opadła na trawnik z tym cudem w dziobie i zaczęła pokrzykiwać żałośnie. Przyleciał drugi kos. Chwilę dreptały oba ptaki wokół tego liścia, dziobały go, poszarpywały. W końcu zebrały po kilka mniejszych źdźbeł i poleciały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Elfi tos mi teraz dala. Jak ciac w stozek, choinke? i ktorego? niebieskiego czy tego smiesznego? nie wiem jak, zuc jakim zdjeciem albo rysunkiem. Please Tego największego, który zaczyna ci kolidować z berberysem. Normanie w stożek, zeby zachowac pokrój choinki. Kazdy iglak tak mozna ciac, byle zachowac jego naturalny pokój (czyli stożki w stożki, kolumny w kolumny) Najlepiej ciąć jednoroczne młode przyrosty, które nie zdrewniały - czyli maj/czerwiec. Ale korekcyjnie można przyciąć już teraz. Tutaj dziewczyna tnie z drabiny: http://efkaraj.blogspot.nl/2015/05/nadal-wymiankowo.html moim zdaniem niepotrzebnie masz tę wysepkę tak pośrodku. Ja bym grupowała rośliny w ten sposób: Bliżej ścieżek niższe rośliny + okazy szczepione. A wzdłuż granicy z sąsiadami oraz od ulicy gatunki wyższe, które oglądałoby się z pewnej perspektywy, jako jedną wspólną kompozycję: Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Drabina przy okazji jest szablonem, pomaga utrzymać właściwy skos stożka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Elfir, ja przy okazji zapytam o wejmutkę. Moja sięga już wzrostem do kalenicy nad parterem. Wiatry wieją najczęściej zachodnie i tak jest uformowana, że od wschodu ma najdłuższe gałęzie. Czy zrobię jej krzywdę, jeśli przytnę te najdłuższe? Chciałaby zrównoważyć ciężar drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Kurna Elfi - boje sie tej choiny ruszac wszystko cielam, nawet z choinek nowe pedy zeby zagescic ale nie zeby ksztalt zrobic, balabym sie ze zabije drzewo i uschna galezie. No i chce zeby ona duza wyrosla i szersza. Poczekam do maja - czerwca niech pusci mlode i wtedy zbiore sie na odwage z tymi mlodymi moge szalec, na tej duzej mi zalezy zeby byla duza. Ladny ten rysunek ale nie sprawdzi sie u mnie posrodku miedzy mna a sasiadami nie moge nic sadzic - tam leca rury gazowe i moja rura od pompy ktora wyciaga wode z fundamentow do miejskich sciekow. Nie wiem nadal ktoredy leca kable od pradu ani z telefonu czy kablowki. Wiem tylko ze te dwie tam na 100% , a z gazem kopac nie mozna Jedynie co bylam w stanie zrobic to w zeszlym roku wkopalam oddzielajacy pasek z ceglowki. Z przodu mam chodnik. Wzdluz chodnika tez cos jest pociagniete, nikt tuataj tak blisko nie sadzi. Do tego dochodzi to ze psy sikaja i w zimie jak odsniezaja chodniki maszyna sypia piaskiem. Takie glupie prawo ze pol metra - mimo ze moj teren - to nalezy do miasta A wysepka jest bo rosla tam magnolia i jak ja wykopalismy to juz byla "bezpieczna" dziura bez kabli i gazu bo ci co ja sadzili wolali z miasta ludziow i oni sprawdzali gdzie mozna kopac a gdzie nie. Przed moim domem na srodku miedzy mna a sasiadami jest skrzynka od roznych ustrojswt i sie rozchodzi do wielu domow. Wiec duzo namodzis nie moglam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 no wlasnie - czy ta wejmutke mozna jakos usidlic zeby nie rosla wszerz?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Mania, możesz wejmutce – jak każdej sośnie – wyłamywać młode przyrosty. Zagęści się i nie będzie szalała ze wzrostem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 ale ona mi poszla zamiast w gore z galeziami w bok, i zaszla mi na deby Obcinalam jej koncowki na zageszczenie, boje sie ze jak teraz ruszy bede musiala ja sciac bo sie rozejdzie za bardzo na boki, no i moje nie sa tak ladnie geste jak Twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 a jesli chodzi o kamienie - przerabialam wszystkie mozliwe jakie sa do zdobycia jak szukalam na front. Koniec koncow kupilam te czerwone, pamietasz? tu w sklepie jak wazyli go http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9343_zpsmwxel4np.jpeg http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9340_zps42fd9f3d.jpgoriginal_zpsf48vtyzc.jpeg wazy pol tony, wieksze kamienie potrafia wazyc mniej, ale te akurat sa bardzo zbite, dense, w sobie fali nie mam ale mam paski http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8558_zpshk7aup6g.jpg potem dokupilam drugiego, ale bardziej rdzawy bo czerwone byly wykupione, w zeszlym roku juz ich nie mieli, w tym roku widzialam ze znow sa, a tu oba na froncie http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8571_zpsz8uqaut1.jpg czego nie moge uchwycic to to ze szare paseczka sie swieca, maja jakby diamenciki/sreberko w sobie, jak tylko slonce swieci na nie sie blyszcza. Na osiedlu tylko dwie osoby maja te kamienie, ja i jeszcze jedni. omechcone chce do fontanny kupic. Mowilam ostatnio ze moglabym nie miec trawy tylko wlasnie drzewa, krzaki i same kamienie - tez to bardzo lubie z checia bym jeszcze jeden dokupila tylko jak powiem M to mnie zjedzie - sa drogie w porownaniu z innymi. Jasper, zdaje sie po polsku Jaspis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 mozna ściąc gałąź, ale sensownie, bowiem bardzo słabo regeneruje uszkodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Moja ma już 9 lat. Tzn tyle u mnie rośnie, a kopaliśmy w leśnej szkółce kiedy już miała 140160 cm wysokości i była jak twoja goła. Zobacz jaki to drapak byl w listopadzie 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 mozna ściąc gałąź, ale sensownie, bowiem bardzo słabo regeneruje uszkodzenia Dzięki Elfir. Będę ciąć przy rozgałęzieniach, żeby gałązka rosnąca na górze ciętej gałęzi zasłoniła i posmaruję funabenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Mania zrób z tych kamieni kompozycję. A pod spód podłóż pod każdy płytę chodnikową, bo inaczej będą „wrastać” w ziemię. Nauczyłam się tego na moich dwóch kamulcach, jak po kilku latach zostało ich 2/3 nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 11.04.2017 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 moja kopozycja z kamieni Ci sie nie podobaaaaaaaaa..... noz kuuurrrnnnnaaaaa sama kazalam je tak ustawic bo sa na koncu tego co wzdluz schodow idzie good luck w ich ruszeniu, przestawialas 500 kg?? obserwuje je od poczatku, juz tam siedza niepamietam, 2-3 lata, raczej 3 - nie zapadly sie jeszcze. na plycie nie chce, chodzilo mi zeby byly jakby wylazily z ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts