Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moja bedzie taka, żółto-limonkowa, bez cierni

01d7de98264589fc749c00ab9446e632.jpg

wyhaczylam ja rok temu na osiedlu gdzie mieszkanie najmowalam, sprawdzilam organoleptycznie czy nie ma kolcow i rzeczywiscie - ta nie ma. u mnie nie chce niczego z kolcami i nawet berberysy sa wyeliminowane z tego powodu.

Mika fajne zdjecia.

Ostatnio liczylam male kaczuszki, mialy ich 11 albo 12, nie moglam doliczyc

Drzewa sa podobne do akacji ale to nie akacje, TAR fajnie ze ja w koncu masz :p Zolta jest tylko jak nowe liscie rosna, ale bardzo dlugo rosna w ciagu sezonu wiec dlugo takie ladnie jasne sa, jak starsze juz zzielenieja to na koncowkach znow nowe jasne jak tu

Sunburst Honey Locust.jpg

swoja pokazywalam albo w zeszlym roku albo poprzednio? pisalam o tym. o tym wlasnie rosnieciu jasnych nowych tak dlugo, Mika to podswietlone drzewko co wklejalam wlasnie byla ona, Sunburst, to moje ukochane drzewo temu go przesadzilam "na srodek" ogrodka zeby patrzec na nie.

no z ta dziwna roslinka nie wiem, te dzwoneczkowate - Trumpets u mnie, mialam w zamysle kupowac na scianke za fontanne, ale zrezygnowalam bo za duzo koloru jak dla mnie, wzielam co innego bialego. Moze macie racje ze to to? Narazie zielone wiec nie widac. Jakby caly rok takie bylo bez kwiatkow toby super bylo, taki inne.

wpadlam w przelocie, juz o 8 rano grubo ponad 30C z humidem, zaczelam przeplatac pergoli dach bo sie wysiedziec nie da ;), narazie kilka zrobilam jeszcze mi 5 zostalo, na drabinie, a tam tak wysoko. Potem musze deski poprzenosic na bok gazeba zeby wlezc pod gazebo mozna, bo leza na plasko odkad je pomalowalam, juz kilka razy prawie zeby o nie wybilam bo sie z podloga mi zlewaja.

M jutro jeszcze pracuje ale niedlugo, popoludniu chcemy skonczyc ta scianke. Rabate narazie mu odpuszczam na froncie bo od stawiania i noszenia mu ramie wysiadlo. Ale scianka na mus bo sie mi winogrono i roze zaczely bujac i musze poprzyczepiac. Narazie sie patykow trzymaja, a winogrono tymczasowo do kratki.

Wkleje potem filmik, nagralam fontanne na zywo i koliberka :p o i spiewaczka nagralam jak spiewa.

zadnego EDKA NIE MA :sick::sick::sick::sick: ale to zadnego, wymiotlo :sick:

a w niedziele ....na plaze :p juz mi sie zachcialo. Bedzie upal znow nie ma co w domu siedziec, trzeba stare kosci wtwalic na slonce i podlapac troche witaminy D. Nie zebym nie lapala, wczoraj bezczelnie nic nie robilam, tylko sie opalalam, laskawie popoludniu tylko psa ogolilam (w koncu) i wyglada teraz jak skora i kosci.

znajoma dzis przyjezdza, TA znajoma, M ja po pracy odbiera, zabiore wiec psite na plaze bo plazy to ona juz kilka lat nie widziala odkad w tarapaty wpadla i samochodu nie ma.

wypatrzylam fajny skladany stoliczek, szukalam czegos zeby miedzy krzeselkami wsadzic jak sie siedzi przed fontanna siedzi, na kawe czy drina. Musze kupic. Wolalabym z wikliny cos ale stolik fajny bo sie go sklada i mozna na scianie powiesic, wiec miejsca nie bedzie zajmowal.

Edytowane przez mania1220

Tar dzisiaj oglądałam wiązy w okolicznych moich sklepach, bardzo mi się podobają,jednego już prawie do auta pakowałam,ale stwierdziłam ,że jeszcze w domu poczytam, popatrzę na zdjęcia. Gość miał tak niziutko szczepionego i taki mi się podoba za 40 zł. Nie wiedziałam mało? dużo? wyżej szczepiony szczepiony tak na 1,8m w innym sklepie 110.

Ja też nie znoszę kłujek różnych,berberysy takie piękne w szkółkach mają, ale jak pomyślę o cięciu tego, bree

a nie byly to robinie?

ja kupilam odmiane glediczja trójcierniowa Sunburst i ta jako jedyna nie ma cierni :wiggle:

Kilka innych też nie ma :)

Glediczja ma podgatunek bezcierniowy (forma inermis) - od niego pochodzi kilka odmian ogrodowych

Pestka, nie mogłam dokładnie obejrzeć ramy obrazu,( ten od śledztwa tydzień temu) wisiał on wysoko, zrobiłam tylko fotkę jak troszkę odchyliliśmy go od ściany. Pod palcami wyczuwało się delikatną strukturę.

Nie mogę doczytać się na tym obrazie nazwiska. (edit już wiem kto to)

Żywopłot różany jeszcze nie kwitnie. Z tych wielkich okien, mieszkańcy mają widok na morze:)

Jestem wściekła, bo złapałam kleszcza :mad:

IMAG2626.jpg

IMAG2628.jpg

IMAG2618.jpg

IMAG2599.jpg

IMAG2598.jpg

Edytowane przez mmikka

Zajrzałam też pod autoportret tego pana, widziałam go już ponad rok temu. Nikt biedaka nie chce kupić, ale jak na loppis jest dosyć drogi.

Ten obraz ma dużo farby nałożonej, normalnie wzgórki i doliny czuć pod palcem.

Rynek w miasteczku i róże, które przekwitają a te żywopłotowe 100 metrów dalej w maleńkich pączkach są.

IMAG2624.jpg

IMAG2625.jpg

IMAG2606.jpg

IMAG2607.jpg

IMAG2617.jpg

Rynek jak w polskim miasteczkum gdyby o nie dobrze zadbano. Kilka takich się znajdzie, ktore by się nadały.

Nie mogę dobrze odczytać nazwiska.

Róże kwitną w różnych terminach. U mnie na razie tylko Alchymist otworzył sporo pąków, ale jeszcze mu daleko do pełni rozkwitnięcia. Z pozostałych Rhapsody nieśmiało zaczyna i Solero. Pozostałe ciągle w mniejszych lub ciut większych pąkach.

Kilka innych też nie ma :)

Glediczja ma podgatunek bezcierniowy (forma inermis) - od niego pochodzi kilka odmian ogrodowych

a tego to nie wiedzialam, a jakie jeszcze? moze cos ladnego bym jeszcze dokoptowala. ostatnio mam faze na jasnozielone, żólte i limonkowe liscie. chyba tej zieleni lesnej wokol mam za duzo i chce rozjasnic sciane lasu :)