Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a tak z ciekawosci, tu jest moj kontakt w kuchni, od czajnika akurat

IMG_4453.jpg

tzw GFCI

guziczki w srodku do resetu. I taka mala kreseczka nad uziemieniem to swiatelko led, swieci na zielono jak kontakt jest OK, jak cos sie dzieje albo szwankuje - wlacza sie na czerwono.

Te kontakty musza zawsze byc w lazienkach i w kuchniach przy zlewach. Maja dodatkowe bezpieczniki w srodku i jakby woda albo cos zalalo - odcina prad. Zeby nie pokopalo. I musza byc zalozone takie prawo mamy.

a jak jest w Polsce? macie takie czy tylko zakladacie te z klapkami?

Bolce też mamy we wtyczkach :)

Kontakty z zabezpieczeniem przed wilgocią są takie ja wkleiła w post Mmikka. To standard, ale jak się chce i ma pieniążki na zbyciu, to można kupić takie jak ty masz.

serio? czyli trzeba miec kasiore zeby upgrade robic i nie jest to w standardzie wymagane w budownictwie :cool:

ale klapki nic nie dzadza :cool:

dajmy na to Joana juz sciagnie ta ksiazke z biblioteki i nie spadnie, znajdzie przepis jak ugotowac ziemniaki, ugotuje je i pojdzie do lazienki, skonczyc toalete. Wode naleje do wanny. I dojdzie do wniosku ze czas sie ogolic bo zarosla jak Conchita Wurst. Wlaczy golarke na prad, ale ze juz oproznila swoja piersiowke krok nie ten a obcasiki nie pomagaja wiec sie bedzie kiwala, w koncu wpadnie do wanny z woda z ta golarka i juz tych ziemniakow nie zje. A mialy byc z omasta. Bo prad dalej leci i klapke se moze. Prad sie nie wylaczy :(

chyba ze w calym domu jak juz za pozno bedzie.

Joana kupuj nowe kontakty do lazienki jak chcesz te ciapuszki futerkowe :cool:

Ja tu zaraz karuzelę w głowie będę miała od samego czytania :wiggle: Też lubię dobre wino i piwo. Wódki prawie teraz nie piję, ale jak byłam młoda to bywało ciekawie ;) Poza tym mam blokadę na alkohol. Mój organizm tak działa, że nie tracę świadomości. Jak przekroczę granicę, choruję potwornie.

Lubię też nalewki i taki jeden likier. O, dokładnie ten http://en.grand-marnier.com/product/the-grand-marnier-liqueurs EH.... :(

Mmikka, a bezpiecznik przepięciowy? On właśnie odcina i jest obowiązkowy w instalacji.

U nas kontakty są tak, żeby było daleko od wody.

Trochę o ogrodzie :) Wsadziłam dziś prawie 200 hiacyntów, ale większość to jeszcze malutkie cebulki, które się z moich rozmnożyły, więc pewnie jeszcze nie zakwitną. Do tego 50 tulipanów. A na jutro zostało mi też ze dwieście narcyzów. Trawy wsadzę wiosną, jak to wszystko nosy z ziemi wystawi.

W Polsce bezpieczniki są w skrzynce głównej do osobnych obwodów - łazienka i inne pomieszczenia mokre powinny mieć osobny obwód.

Ale przed głupotą typu wrzucanie suszarki do wanny pełnej wody nie ochroni nikt. Co najwyżej można zrobić całe zasilanie na 12 V zamiast 230V (W Ameryce mają 110 V)

W naszym domu każde pomieszczenie ma osobny obwód, a dodatkowo wydzielone są też obwód komputerów i obwód kotła pelletowego. Poza tym, ponieważ zdażają się wyłączenia prądu, co dla nas jest problemem jeśli chodzi o pracę, każdy komputer ma swojego UPSa. J myśli też o awaryjnym zasilaniu kotła. Już bywało, że prądu w ostrą zimę nie było nawet 3 dni. No, i mamy też akumulatorowy obwód świetlny, ale to tylko w newralgicznych punktach.

Ale zapas świec też posiadam :)

lazienki kuchnie, lodowki, kuchenki sa na osobnych obwodach, TEN kontakt co pokazalam znaczy kazdy ktory jest kolo zlewow jest jeszcze na swoim osobnym do skrzyni z bezpiecznikami, ale tu chodzi o sam kontakt - , dlatego tu malo takich wypadkow jest. Znaczy prad + woda z tych gniazdek. Z innych sie rozumie jest.

te gniazdka kontroluja napiecie i potrafia wylapac roznice 4-5 miliampow, wylaczaja bezpiecznik odrazu w glownej skzyni, zajmuje im to okolo 1.30 sekundy. Poprawka - zajmuje mu to 1/30 sekundy, nie 1.30.

I bum, zyjesz.

Gdzie z normalnym gniazdkiem wiadomo jak jest, musi zajac troche czasu zanim pierdykna wszystkie korki. W normalnych tez im dluzej stycznosc z pradem tym wieksza szansa na zabicie sie, gdzie z tymi gniazdkami nie ma tego - 1/30 sekundy pierdyknie cie ale nic sie nie stanie bo za krotko.

No glupota woda + suszarka ale ludzie rozne dziwne pomysly maja ;)

no mamy 110V ale boli tak samo i tak samo moze zabic. 240 mnie w Niemczech popiescilo. Ale az odlecialam na srodek pokoju.

nie rozumiem ze nie ma gniazdek kolo zlewow, przeciez sa, w lazienkach.

ja tez bylam w ogrodku, zgarnelam liscie bo kupa lezy i moknie i pierwszy raz w tym roku moje krecolki obcielam na froncie :o normalnie sie zlenilam i nie obcinalam az stracily ksztalt :o Wstyd Manka. Pewno niedobrze ze obcielam teraz i pewno zaraz jaki ochrzan zbiore.

poziomki mi dalej kwitna i japonczyka soeklam fotke, no skubaniec caly rok taki czerwony nie byl

Edytowane przez mania1220