mania1220 27.03.2018 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 pecherznice musialam sciac bo ne mialam miejsca zeby ja przesadzic a rosla gdzie fontanna miala stac. Potem korzenia wyciagalam to byl olbrzym. Widac podeszlo mu podlewanie od sasiada o te fajne co pokazalas TAR, nie musza byc te trawy wysokie na 2 czy wiecej , narazie sie skoncentruje na froncie zeby cos posadzic zamiast lilii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 A kto teraz te iryski sprzedaje? One kwitną w marcu. Powinno się posadzić jesienią. Foerster zgodnie z opisem osiąga 150 z kwiatostanami, czyli było im dobrze u ciebie. W Ameryce rośnie trzcinnik połyskujący, który toleruje lekkie zacienienie, więc mógłby rosnąć w lesie. Tyle, że on osiąga razem z kwiatostanami 130 cm. Od czerwca jet już w pełnej krasie, jak to trzcinniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.03.2018 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 fioletowy? widzialam fioletowy podoba mi sie, kolorem mi wrzosy przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.03.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Pestka na bazarku znalazlam na przecenie, maja zielone pipki wiec jak wsadze teraz to tez wyjda, najwyzej zakwitna miesiac pozniej ale w leroju tez dzis widzialam tyle ze drozsze nieco te 130 cm Mani chyba by styklo chodzi by bajzel Diane jakos zakryc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.03.2018 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 chyba ze cos innego>> zobaczccie na fotke , jak te strzalki leca, od poczatku tych kamieni do brzozy, tam cos chce posadzic bo jak widzicie sa lilie i wygladaja fatalnie jak juz przekwitaja, oklapuchy. Nie musi byc super wysokie ale zeby jakas tam wysokosc zeby mialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.03.2018 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Diane jest z boku ale konkretnej fotki nie znalazlam, zaslonie duzo pergola a potem zobaczymy czy co dosadzic, narazie co myslicie o froncie, co tam wciupac, tam gdzie te lilie i skaly jest row, row jest nadsypany i one posadzone, to juz bylo jak wzielam miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Może jeszcze jakieś proso rózgowate. Niektóre są bardzo kolorowe. Troszkę niższe, bo 120, ale potrafią osiągnąć nawet 150 cm. Sztywne, wyprostowane i ma taką lekką mgiełkę kwiatostanów. TAR, życzę, żeby zakwitły. U mnie reticulaty i danfordiae chyba podgryzły nornice, bo jakoś mniej ich Z cebulkowymi zawsze ten problem. Pod tym względem kłączowe lepsze. Tylko to tak fajnie jak irysy zaczynają kwitnąć w marcu i ciągle kwitną w kwietniu i maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.03.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 uwielbiam proso, mam ich duzo, mam tez miłki okazale - obie trawy przepieknie przebarwiaja sie poznym latem ale najpiekniejszy efekt jest wrzesien pazdziernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Posadź oczara z boku. Ma piękne liście. Może cis kanadyjski jako żywopłot. Jak podrośnie będziesz mogła pobawić się w strzyżenie. Trawy koło niego ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.03.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Też mam miłki, to moje ulubione trawki. Pięknie wyglądają w masie, ale jako soliterki też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 27.03.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Ja też ale nie wiem czy to proso, pisałam Wam o tym. Trzcinniki zdecydowanie najszybsze, i u mnie z kłosami miały ponad 150 cm, Właśnie myślałam cis, tylko nie wiedziałam jak tam u Was bo to nasze rodzime, tylko tez nie lubi za mokro. Idę ogladać te miłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) Miałam się nie odzywać, ale możesz się bardzo zawieść sadząc miskanty w lesie. To są trawy południowo amerykańskie stepowe. . Miskanty są z Azji. Mylisz z trawa pampasową. Ale do lasu słabo się nadają. Jeśli już to mieszańce z M.oligostachus, które mogą rosnąc w półcieniu Na dodatek potrzebujesz efekt tylko w miesiącach letnich a trawy w większości swój szczyt dekoracyjności mają od września (miskant, proso, rozplenice, palczatki). Co nie znaczy, że nie ma ozdobnych wcześniej, jak pokazane trzcinniki. Z niższych śmiałki darniowe (Tufted Hairgrass ), obiedka (Northern Sea Oats ) i turzyca muskengońska a jeszcze niższych seslerie. Ale weź pod uwagę, że to las naturalny- lepiej uważać z gatunkami obcymi, które mogą się wysiewać i być inwazyjne. Nie chcesz borówki? Albo jaśminowce, żeby pachniały? Edytowane 27 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.03.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 ale ten oczar troche zolty tak? wole cos bardziej "mdle" Elfi borowka jako co? jako jagoda? no tak jak pisalam , juz wczesniej pisalam ze nie chce zeby bylo iwazyjne, chyba z 2-3 tyg temu, teraz temat powrocil. No i tak, chce jak najbardziej bylo naturalne do lasu pasujace, moze te trawy faktycznie nie beda pasowac tyle sie ich zaraz naogladne ze mi zbrzydna, moze lepiej jakie krzaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 ktoś nie chciałby przygarnąć dwóch foteli B-310? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) ale ten oczar troche zolty tak? wole cos bardziej "mdle" Elfi borowka jako co? jako jagoda? no tak jak pisalam , juz wczesniej pisalam ze nie chce zeby bylo iwazyjne, chyba z 2-3 tyg temu, teraz temat powrocil. No i tak, chce jak najbardziej bylo naturalne do lasu pasujace, moze te trawy faktycznie nie beda pasowac tyle sie ich zaraz naogladne ze mi zbrzydna, moze lepiej jakie krzaki. Oczar kwitnie, kiedy cię jeszcze nie ma tam, chyba, że wirginijski, który kwitnie przed zimą. Borówka - macie w Ameryce dwie fajne borówki - wysoką (Vaccinum corymbosum) i wąskolistną (Vaccinum angustifolium), które my uprawiamy w ogródkach. Teraz weszły na rynek mieszańce tych dwóch, które można uprawiać nawet w donicach i wytrzymują tam nawet - 30 stopni (North Country, Polaris, Top Hat). Jasminowiec to też w końcu amerykański krzew. Albo parzydło leśne Edytowane 27 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 27.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Elfir, a jaki stan kolor i cena foteli? Mania borówka to fajny pomysł, teraz takie czerwone gałęzie ma, póżniej podjesz sobie co nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.03.2018 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 wiesz co Elfi? z tymi jagodami dobry pmysl, a niech tam, nie musi byc wysokie nic, byle pozbyc sie tych lilii. A jak trafie na nie samo zapylne to ile krzaczkow powinnam posadzic? mialabym co skubac przy okazji tam w lesie mamy duzo malin dzikich lesnych i cos jeszcze roslo ale zaponialam co, do skubania. ja tam jade to jeszcze nic nie rosnie, w maju u nas lyso, ja tu nadal mam sniegi. Pierwszy long weekend maja juz tam bede, dopiero sie bedzie budzic do zycia wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.03.2018 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 chodzi mi o to ze jak sa nie samo zapylne czy musi byc para zeby sie zapylily 4-6-8 czy jak np nieparzysta liczba to tez sie zayla>tu w domu sadzilam samozapylne, ale roznie mozna trafic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) Elfir, a jaki stan kolor i cena foteli? Stan - gąbka do wymiany, ale lakier jeszcze nie jest najgorszy. To fotele z lat 60-tych, po przejściach Cena - jeśli nie na opał to za miód pitny Jadwiga lub skrzynkę piwa z Bieszczad Edytowane 27 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 wiesz co Elfi? z tymi jagodami dobry pmysl, a niech tam, nie musi byc wysokie nic, byle pozbyc sie tych lilii. A jak trafie na nie samo zapylne to ile krzaczkow powinnam posadzic? mialabym co skubac przy okazji tam w lesie mamy duzo malin dzikich lesnych i cos jeszcze roslo ale zaponialam co, do skubania. ja tam jade to jeszcze nic nie rosnie, w maju u nas lyso, ja tu nadal mam sniegi. Pierwszy long weekend maja juz tam bede, dopiero sie bedzie budzic do zycia wszystko. Oczar w Polsce kwitnie marzec/kwiecień, a jak ciepło jest to i w lutym potrafi. Borówka - jest wiele odmian - duże (maja do 2 m), średnie (1-1,5 ,), miniaturki (do 1 m). Te duże sadzić co ok. 1-1,2 m. Na pewno min. 2 szt do krzyżowego zapylania. Ale nie dzielą się na Panie i Panów Z tym, że to krzewy wymagające kwaśnego podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts