Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murfor - dawać czy nie?

Recommended Posts

W wytycznych wykonawczych Grupy Silikaty zalecają stosowanie kratowniczek Murfor, głównie pod okna.

jUlotx5G-SEn0LH_pFMlThI_dM1b3yy5cAq5Q2Q0_nqOcdMbhgeOhixnUzyoZQ1Jreh-JOdbrP6HTm14bjQ3XA8ENxgPNQzCdWPXTVBv0FEUnSQcG55jH9q5

Co nieco kosztują, i zastanawiam się czy i w jakim zakresie je stosować. Budowla u mnie będzie jak niżej:

- parter silikaty 18cm (najszersze okno 150cm)

- strop monolit 15cm

- piętro silikaty 18cm (najszersze okno 210cm)

- strop drewniany i dach z wiązarów prefabrykowanych z pokryciem blachą

Wychodzi mi że na parterze będzie tak 3-4 razy większy ciężar, więc uważam że w zależności od zapobiegliwości (rosnąco) powinienem:

- nie dawać murforów wcale

- dać jeden wiersz na parterze

- dać dwa wiersze na parterze

- dać dwa na parterze i raz na piętrze

Murowanie będzie na zaprawę cienkowarstwową (więc murfory EFS/Z). Do tego można jakoś dołożyć pionową spoinę.

Skłaniam się do opcji 2 (ewentualnie 3) i pionowej spoiny w pierwszym wierszu pod oknem (i tak z innych względów pewnie będę dawał).

Jak myślicie, jak robiliście, jak byście zrobili?

Albo muruj "tradycyjnie" i nie dawaj zbrojeń murfor, przecież "Panie zawsze tak stawiamy i jest dobrze",

albo zrób jak zaleca producent silkaktów od początku do końca.

Wybór należy do Ciebie

Jak byś nie zrobił chałupa się nie zawali (najwyżej będą pęknięcia w okolicach okien) ;)

Ja dawałem murfora (na całą chałupę koszt coś około 500 zł)

pozdrawiam

TINEK