grzeniu666 18.06.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 W wytycznych wykonawczych Grupy Silikaty zalecają stosowanie kratowniczek Murfor, głównie pod okna. Co nieco kosztują, i zastanawiam się czy i w jakim zakresie je stosować. Budowla u mnie będzie jak niżej: - parter silikaty 18cm (najszersze okno 150cm) - strop monolit 15cm - piętro silikaty 18cm (najszersze okno 210cm) - strop drewniany i dach z wiązarów prefabrykowanych z pokryciem blachą Wychodzi mi że na parterze będzie tak 3-4 razy większy ciężar, więc uważam że w zależności od zapobiegliwości (rosnąco) powinienem: - nie dawać murforów wcale - dać jeden wiersz na parterze - dać dwa wiersze na parterze - dać dwa na parterze i raz na piętrze Murowanie będzie na zaprawę cienkowarstwową (więc murfory EFS/Z). Do tego można jakoś dołożyć pionową spoinę. Skłaniam się do opcji 2 (ewentualnie 3) i pionowej spoiny w pierwszym wierszu pod oknem (i tak z innych względów pewnie będę dawał). Jak myślicie, jak robiliście, jak byście zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.06.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Albo muruj "tradycyjnie" i nie dawaj zbrojeń murfor, przecież "Panie zawsze tak stawiamy i jest dobrze", albo zrób jak zaleca producent silkaktów od początku do końca. Wybór należy do Ciebie Jak byś nie zrobił chałupa się nie zawali (najwyżej będą pęknięcia w okolicach okien) Ja dawałem murfora (na całą chałupę koszt coś około 500 zł) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 18.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 jeżeli robisz na p+w to daj murfory, lub pręty, jeżeli ze spoinami pionowymii to nie dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.06.2011 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Dzięki panowie za uwagi. Tinek, to są w sumie ogólne zalecenia, w pewnym sensie elastyczne. Wiem że najpewniej dać wszędzie po dwa, ale to ze 40 sztuk, to się zastanawiam... antech, ogólnie muruję p+w, jeden wiersz pod oknami tak czy siak będę kleił pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 19.06.2011 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 a jeszcze dopytam: To jak radzicie dawać murfora w 1 czy 2 wierszach "pod" (na parterze i piętrze)? A jeśli pręty to 2x fi 6 czy 2x fi 8, i podobnie - 1 czy 2 wiersze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts