KotSylwester 18.10.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 A nie 5mm? 5cm to chyba od wkładu (boki/tył) do obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 18.10.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 5mm to już było by lepiej, w domu zobacze czy sie nie przewidziałem. Jeżeli to tylko 5 mm to nic nie stanie się z płytą gk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.10.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 5mm to już było by lepiej, w domu zobacze czy sie nie przewidziałem. Jeżeli to tylko 5 mm to nic nie stanie się z płytą gk ? Stanie się prędzej czy później bo to papier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 18.10.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Eniu a mi coś podpowiesz? Zdecydowałem się na obudowę z cegły szamotowej. Od samego dołu budować z niej? Z czego belkę? Jakie cegły dobre jakie be? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.10.2012 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Widziałeś jak to jest z płytami tekturowo - gipsowymi w kominku i próbujesz dalej z nimi kombinować. Pomysł z cegłami doskonały, a belkę zrób z marmuru albo piaskowca, lub odpuść. Jeśli już musisz jakiś płyt używać, to krzemianowo wapniowych...Cegła z pierwszego GS-u. Każda dobra. Jest gdzieś wątek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 19.10.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Eniu absolutnie z płyt gips karton nie miałem w planach budować, pisałem o płytach krzemianowych Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 19.10.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 a co takiego się dzieje z płytami gk jako obudowa kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 19.10.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 pablomoc, czy nie widzisz zdjeć zamieszczonych kilka postów wyżej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 19.10.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 pablomoc, czy nie widzisz zdjeć zamieszczonych kilka postów wyżej??? Znakomity przykład jak kominka nie należy budować. Co się tyczy płyt GK to można je wykorzystać do budowy ale z rozmysłem. Sam zazwyczaj wykonuję z nich wszelkiego rodzaju nisze, półki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 20.10.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Zrobiłem szkic rzutu z góry. Planuję cegłę szamotową (230 x 114 x 64) stawiać na boku. W ten sposób grubość ścianki będzie miała ok.8cm grubości z tynkiem.Odizolowałem (w projekcie) ścianę płytami krzemianowymi grubości 3cm i dam już dałem cegłę grubości 3cm. Czy to dobre rozwiązanie? W ścianę wkułem się obok komina. Myślę na jakiej wysokości zrobić wejście do komina i na jakiej rurę do DGP. Mieszkanie ma 3m wysokości.Czy zwieńczyć to odlaną płytą betonową i robić komorę dodatkową czy wystarczą płyty krzemianowe przed sufitem (tynkowany strop kleina czyli legary stalowe +cegła czerwona) http://imageshack.us/a/img90/7973/rzutkominka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.10.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Zrobiłem szkic rzutu z góry. Planuję cegłę szamotową (230 x 114 x 64) stawiać na boku. W ten sposób grubość ścianki będzie miała ok.8cm grubości z tynkiem. Odizolowałem (w projekcie) ścianę płytami krzemianowymi grubości 3cm i dam już dałem cegłę grubości 3cm. Czy to dobre rozwiązanie? W ścianę wkułem się obok komina. Myślę na jakiej wysokości zrobić wejście do komina i na jakiej rurę do DGP. Mieszkanie ma 3m wysokości. Czy zwieńczyć to odlaną płytą betonową i robić komorę dodatkową czy wystarczą płyty krzemianowe przed sufitem (tynkowany strop kleina czyli legary stalowe +cegła czerwona) http://imageshack.us/a/img90/7973/rzutkominka.jpg No Kocie...koncertowo! Pewnie łatwiej będzie uciąć cegły na wysokości ca 250-270 cm i zakończyć płytą krzemianową, robiąc nad tym wentylowaną komorę. Nie jest to jednak obligatoryjne, byleby strop porządnie odizolować. Płyta betonowa też jest ok, jak Ci się chce. Cegieł raczej nie tynkuje się tak grubo. Wystarczy zatopić siatkę i wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 20.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Cieszę się że na projekcie jest dobrze Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Zastanawiam się jaką zaprawę do tych cegieł kupować bo czytałem wypowiedzi że te marketowe, te kupne są be... Eniu, przypomni jaką siatkę zatopić, coś kiedyś czytałem ale nie pamiętam Tynkować knaufem jakimś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejtac 22.10.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, chciałbym również podłączyć się pod temat. Sporo informacji już wyczytałem ale mam jeszcze kilka pytań.W końcu mam czas aby wykonać obudowę kominka. Chcę to zrobić samodzielnie dlatego mile widziane wszelkie sugestie. Mam wkład Supra Temporis 3D. 1. Czy warto obudować ten wkład cegłą lub płytami szamotowymi? Budowa wkładu jest 2 płaszczowa- tj. ścianki stalowe, 5cm przerwy + obudowa z nierdzewki. Na logikę powietrze chłodzi wkład przepływając między tymi ściankami, dlatego zastanawiam się czy w tym przypadku obudowa szamotowa ma sens, gdyż nie wiem jaka temperatura będzie na zewnątrz nierdzewki. Wydaje się że już nie za duża, producent zaleca odstęp od wkładu tylko 5mm. 2. Wkład jest na stelażu. Wlot powietrza pod kominek to będzie praktycznie cała szerokość stelaża, powiedzmy 60x30cm. Czy dół wkładu (górna ściana tego wlotu powietrza) mogę zostawić w całości odsłonięty? Czy też zabudować i zostawić tylko wlot przy ścianie kominowej np. 70x5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 10.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Witam wszystkichPrzeczytałam cały wątek i całe szczęście, że tu trafiłam bo pewnie nie długo można było by o mnie przeczytać w wątku o spalonych domach. Oczywiście nigdy nie odważyłabym się sama zamontować sobie kominka i go jeszcze obudować, dlatego poszukiwałam dość długo osoby, która się na tym zna. I znalazłam z polecenia. Tylko po przeczytaniu tych wszystkich postów nie jestem pewna co do umiejętności polecanego mi fachowca, po pierwsze: kominek nie ma nóżek ani podstawki i pan chce go postawić na ytongach lub bloczkach komórkowych ( może tak można?? ) i całość chciałby tymi ytongami obudować, absolutnie nie zaleca izolowania ściany za kominkiem ( to było moje pytanie o izolację - przy pierwszej rozmowie) i nawet nie zapytał z czego zrobiony jest strop ( drewniany z 30 cm wełną) . A dom jest z keramzytobetonu. Chyba będę musiała przeprosić tego i nie skorzystać z jego usług albo może ja coś źle doczytałam i można tak zrobić jak fachowiec mówi tzn. nie izolować ścian i postawić wkład na ytongach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.11.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam! Niestety, z Twojego opisu wynika, że wybranemu wykonawcy brakuje podstaw teoretycznych budowania urządzeń grzewczych.Na bloczkach siporeksu palenisko postawić od biedy można - to nie jest jakiś wielki błąd. Chociaż parę cegieł pewnie tez by się znalazło.Z całą resztą już gorzej.Najgorszy jest zawsze upór połączony z ignorancją - skutkuje poczuciem wszechwiedzy - wtedy robi się już nieciekawie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.11.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Suporex jako podmurówka pod płytę betonową, czy półkę z cegieł, owszem. Stawianie wkładu bezpośrednio na nim to poważny bląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 12.11.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Beti może Twój wykonawca sugerował się tym :http://blog.xella.pl/budujemy/entry/kominek_z_ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 23.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 zerocool, napiszesz dokładnie jak zrobiłeś beleczkę z tych cegieł ? Czeka mnie to na dniach a chyba dobrze Ci się udało Ja mam taką chyba: http://cdn.bricoman.pl/upload/products/zoom/zaprawa-szamotowa-sypka-5kg-76412.jpg Do niej trzeba dodać cementu? (Nie czytałem jeszcze instrukcji) A czy głupim pomysłem jest zrobienie tej belki z płyt SUPER ISOL? Dać dwa paski płyty o wymiarach 70cm szerokości wysokości np. 7cm (jak wyjdzie zby zlicować z cegłami)? Na nie dać zaprawę, zbrojoną drutem a potem cegły? Cegły powiązać? A może nawiercić i włożyć pręt zbrojeniowy? Tak miałem w poprzednim kominku ale tamten chyba na każdym kroku miał błędy konstrukcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 25.11.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Po naprawach komina, prace ruszyły. Plecy to Varmsen super isol. Dziś docięte pierwszy cegły Po obiedzie murowanie. Oczywiście mocowanie do ściany drutem będzie. Miejsce na kratki wolotowe to 400cm sześć a wg. instrukcji musi być 350. Kratki będą jakieś 20cm od podłogi, to chyba nie za wysoko? Maszynka do cięcie cegieł http://imageshack.us/a/img694/7996/dsc2185p.jpg http://imageshack.us/a/img210/1189/dsc2184r.jpg http://imageshack.us/a/img801/2640/dsc2183l.jpg http://imageshack.us/a/img163/5881/dsc2182mw.jpg http://imageshack.us/a/img201/3148/dsc2181y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 01.12.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Czy szanowni nasz forumowi specjaliści zechcieli by podpowiedzieć coś w sprawie czerpni do DGP oraz wysokości kratek wylotowych? Komora kominka będzie tak jak wnęka do wysokości 250cm. A może warto podciągnąć ją wyżej w miejscu gdzie się nie wkułem w ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts