Jeep 16.08.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Doradzicie jak najprościej/najtaniej zrobić zabudowę ciepłego kominka. Generalnie na akumulacji mi bardzo nie zależy. Kominek z PW i izolacją - dużej temperatury w zabudowie nie będzie. Przede wszystkim - bez kratek. Zabudowa prosta. Szerokość 180cm. Plan był taki, żeby zakupić płyty szamotowe a na tył/sufit dać płyty KW. Jest coś prostszego/tańszego? Mam trochę cegieł szamotowych standardowych rozmiarów. Druga sprawa to przed samym kominkiem będzie elektryczny ekran projektora. Nie wiem jak się zachowa przy wyższych temperaturach. Jaką temperaturę mogą osiągnąć z zewnątrz płyty szamotowe? Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez Jeep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.08.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Doradzicie jak najprościej/najtaniej zrobić zabudowę ciepłego kominka. Generalnie na akumulacji mi bardzo nie zależy. Kominek z PW i izolacją - dużej temperatury w zabudowie nie będzie. Przede wszystkim - bez kratek. Zabudowa prosta. Szerokość 180cm. Plan był taki, żeby zakupić płyty szamotowe a na tył/sufit dać płyty KW. Jest coś prostszego/tańszego? Mam trochę cegieł szamotowych standardowych rozmiarów. Druga sprawa to przed samym kominkiem będzie elektryczny ekran projektora. Nie wiem jak się zachowa przy wyższych temperaturach. Jaką temperaturę mogą osiągnąć z zewnątrz płyty szamotowe? [ATTACH=CONFIG]417556[/ATTACH] Brawo Ty, proponuję opatentować pomysł tak na wszelki wypadek;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.08.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Doradzicie jak najprościej/najtaniej zrobić zabudowę ciepłego kominka. Generalnie na akumulacji mi bardzo nie zależy. Kominek z PW i izolacją - dużej temperatury w zabudowie nie będzie. Przede wszystkim - bez kratek. Zabudowa prosta. Szerokość 180cm. Plan był taki, żeby zakupić płyty szamotowe a na tył/sufit dać płyty KW. Jest coś prostszego/tańszego? Mam trochę cegieł szamotowych standardowych rozmiarów. Druga sprawa to przed samym kominkiem będzie elektryczny ekran projektora. Nie wiem jak się zachowa przy wyższych temperaturach. Jaką temperaturę mogą osiągnąć z zewnątrz płyty szamotowe? [ATTACH=CONFIG]417556[/ATTACH]Po co ci ten kłopot z szamotem przy PW tej klasy? W jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 17.08.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Myślałem, że jeżeli zabudowa zamknięta - musi być szamot.Nie wiem jakie będą temperatury w środku zabudowy. Temp spalin (termopara) dochodzi do maks 300'C.Izolację kominka nawet po dłuższym paleniu można dotknąć ręką.Jedynym moim kryterium jest brak kratek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.08.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Moim zdaniem, solidne płyty konstrukcyjne (krzemianowo wapniowe) dadzą taki sam efekt co szamot. Np Promatec 1000 (znane tez jako Promasil 1000). W tym wypadku Varmsen czy Silca mogą być trochę za kruche, mimo niezłej jakości. Dobrze poskręcać na wkręty i dla pewności podwójnie zaciągnąć klejem z siatką. Na zakładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 18.08.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Płyty KW dadzą radę odprowadzić ciepło zgromadzone w zabudowie bez kratek wentylacyjnych? Jeżeli tak to super. Koszta spadną o połowę i wykonanie prostsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Oczywiście że szamot lepiej sie do tego nadaje, ale nie przy tak małej ilości tego ciepła. Zostaw w miarę przyzwoite szczeliny dylatacyjne wokół drzwi wkładu. Po 0,5 cm z boków i z dołu. U góry nawet 1 cm. Będzie dekompresja jak będziesz hajcować na maksa. Możne też otworzyć jakąś wentylację we wnętrzu obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 19.08.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Przy tak niskiej temperaturze szamot i tak zachował by się jak izolator. Jeżeli jesteś w stanie teraz dotknąć paleniska od zewnątrz, to trzeba założyć, że kiedy zamkniesz je w obudowie temperatura będzie nieco wyższa - teraz jest chłodzone konwekcyjnie i odprowadza część ciepła przez promieniowanie - ale wciąż to będzie zbyt niska temperatura, by stosowanie ciężkiej ceramiki miało sens. Projektor będzie bezpieczny jeżeli nie będzie w zasięgu promieniowania przez szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 19.08.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Dzięki za pomoc. Zaoszczędziliście mi sporo czasu i $$ W takim razie zrobię zabudowę z płyt KW Promasil. Jedyne co będzie mocniej grzało w obudowie to rura spalinowa. We wnętrzu zabudowy jest zostawiony kanał wentylacyjny ale wychodzi na to, że go zamuruję. Na sufit wystarczy podwójnie przykręcić płytę czy trzeba jakąś przestrzeń wentylacyjną? (strop teriva). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.08.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Promasil ma różne oblicza...Promasil 950 do tych celów się nie nadaje. Na sufit podwójnie w Twoim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 20.08.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Właśnie zauważyłem że głównie w sprzedaży są 950.Warto pakować się w stelaż czy lepiej szukać 1000L?Powiem szczerze że ciężko mi znaleźć ten model płyty w sprzedaży online. Mógłbyś na PW dać namiar na jakiegoś sprzedawcę?Występują w ogóle w rozmiarach powiedzmy 1000x500/600x30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlynczaj 02.09.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Witam, Dziękuję bardzo za ten wątek, poświęciłem trochę czasu i przeczytałem całość, cała masa bardzo przydatnych informacji, super robota. Miejscami było ciężko bo leciały kłótnie przez 3 strony ale było warto. Dzięki temu podjąłem decyzję o rozebraniu mojej obudowy (a jakże, z kartongipsu) i wywaleniu izolacji (a jakże, z wełny firerock). Uwierzcie mi - płyty wełny rozpadały się przy rozbiórce, pomimo sporadycznego używania. Pierwotnie chciałem zrobić obudowę systemową varmsena ale wpadłem na jeszcze lepszy pomysł - po co się pchać w kolejne ciasne obudowy, skoro można postawić wolnostojącą kozę - i taki jest mój cel. Mój wkład do kupienia w dziale "sprzedam". Jeszcze raz dziękuję za ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.09.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Mlynczaj, wstaw link do wkładu, bo tak nikt nie będzie szukał w czeluściach wątków forumowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlynczaj 02.09.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Dobry pomysł pestka, link do mojej oferty https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349693-Sprzedam-wk%C5%82ad-kominkowy-Lechma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter80 04.09.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Na przyszłość jak ktoś ma ochotę mieć ciepły kominek to silca ma specjalną płytę HEAT z domieszką grafitu, która przewodzi ciepło na zewnątrz obudowy. Akumulacja to nie jest, ale efekt "ciepłego" kominka już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 31.10.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Macie jakiś dobry patent na zrobienie rewizji w płytach KW?Metalowe drzwiczki średnio mi się uśmiechają. Może jakaś ramka i w to wkładana wycięta płyta KW? Widziałem też gotowe rewizje za ok 300/400 pln ale nie wiem czy jest sens się w to pakować - potrzebuję 2 sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 07.11.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Plan na ten moment taki jak na zdjęciu. Trzeba będzie pokombinować z osadzeniem ze względu na grubość żeby się licowało ale to raczej nie problem. Ktoś próbował takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 07.11.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ta rewizja ma masę plastikowych elementów, nie nadaje się w bezpośrednim sąsiedztwie wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.11.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Świetne drzwiczki zrobił Piotr Batura przy kominku okładanym czarnym łupkiem. Genialne po prostu i zupełnie niewidoczne po zamknięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 08.11.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Ta rewizja ma masę plastikowych elementów, nie nadaje się w bezpośrednim sąsiedztwie wkładu. Nie miałem ich jeszcze w ręku. Myślałem że w całości są z metalu. Dzięki. Świetne drzwiczki zrobił Piotr Batura przy kominku okładanym czarnym łupkiem. Genialne po prostu i zupełnie niewidoczne po zamknięciu. Masz może jakieś foto? Na stronie Piotra nie znalazłem żadnej zabudowy z czarnego łupka (chociaż też nie do końca wiem jak wygląda ) Druga opcja to maskownica uniwersalna. Wyciąć otwór w płycie i dopasować wycięty kawałek z zamontowanymi magnesami. Tutaj raczej plastiku nie ma (poza uchwytem, który można zmienić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts